Καταχωρούν αβέρτα υποθέσεις και στο τέλος αποσύρονται-Κατέρρευσε το 40% το 2022, πάνω από 100.000 σε πέντε χρόνια

Το ότι η Δικαιοσύνη σέρνεται και οι ρυθμοί εκδίκασης υποθέσεων είναι πιο αργοί και από της χελώνας, μιλώντας με δικαστικούς όρους, είναι κάτι που αποτελεί παραδεκτό γεγονός από όλες της πλευρές. Οι λόγοι για την κατάσταση που συνεχίζει να υφίσταται εδώ και αρκετά χρόνια, είναι πολλοί και σε κάποιες περιπτώσεις αλληλένδετοι, ωστόσο αναμφίβολα έχουν αντίκτυπο στο θέμα της εμπιστοσύνης των πολιτών έναντι της Δικαιοσύνης, η οποία βρίσκεται σε τροχιά εκσυγχρονισμού.

Δεν έχουν περάσει εξάλλου, παρά μόλις λίγοι μήνες από την έκδοση της δωδέκατης έκθεσης του EU Justice Scoreboard, που κατέτασσε τη χώρα μας στην τελευταία θέση αναφορικά με τον χρόνο εκδίκασης των υποθέσεων στα κυπριακά Δικαστήρια, η οποία αποτύπωνε με αριθμούς και στοιχεία την τραγική κατάσταση, αφού για την έκδοση μιας υπόθεσης χρειάζονται περίπου οκτακόσιες ημέρες, δηλαδή πέραν των δύο ετών, ενώ για υποθέσεις διαζυγίων, ο μέσος όρος εκτοξεύεται στα τέσσερα χρόνια, σύμφωνα με έκθεση του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Στα θετικά της μεταρρύθμισης της Δικαιοσύνης, καταγράφεται πως σε ένα χρόνο μειώθηκαν σε δευτεροβάθμιο επίπεδο οι εκκρεμούσες υποθέσεις, αφού σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο Δικηγορικός Σύλλογος, έχουν εκδικαστεί συνολικά 1000 υποθέσεις, ωστόσο τα σοβαρά προβλήματα εντοπίζονται στα πρωτόδικα Δικαστήρια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Σέρνεται η Δικαιοσύνη στην Κύπρο, δυσπιστία πολιτών για την ανεξαρτησία του θεσμού

Καταρρέει το 40% των υποθέσεων

Το πρόβλημα στα πρωτόδικα Δικαστήρια είναι άμεσα συνυφασμένο με τον μεγάλο αριθμό υποθέσεων που εκδικάζονται και ο οποίος το 2022, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύει η Στατιστική Υπηρεσία, είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος της τελευταίας πενταετίας (64 χιλιάδες), πίσω από το 2019, όταν εκδικάστηκαν πάνω από 71 χιλιάδες υποθέσεις.

Αντίθετα, το 2018 κυμάνθηκαν στις 60 χιλιάδες, ενώ το 2020 και το 2021 ήταν 53 και 58 χιλιάδες αντίστοιχα, κάτι που ενδεχομένως να σχετίζεται με τον κορωνοϊό και το γεγονός ότι υπήρξε μεγάλη περίοδος κατά την οποία οι πολίτες δεν εξέρχονταν από τις οικίες τους λόγω των μέτρων που είχαν ληφθεί από την Κυβέρνηση.

Από τις 64 χιλιάδες υποθέσεις, σύμφωνα με τα στοιχεία, οι 50 χιλιάδες, δηλαδή ποσοστό 78%, αφορούσε άνδρες κατηγορούμενους και μόλις 10 χιλιάδες (22%) γυναίκες, ποσοστά που είναι ελαφρώς αυξημένα σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, όπου ήταν υψηλότερα τα ποσοστά παραβατικότητας στις γυναίκες.

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν εξάλλου και τα στοιχεία για έκβαση της ποινικής διαδικασίας στα Επαρχιακά Δικαστήρια και τα Κακουργιοδικεία, αφού από τις 64 χιλιάδες υποθέσεις, για τις 26 χιλιάδες αποσύρθηκε η κατηγορία από την Εισαγγελία, 925 αθωώθηκαν, ενώ για τις υπόλοιπες 36 χιλιάδες εκδόθηκαν καταδικαστικές αποφάσεις. Ουσιαστικά, το 40% των υποθέσεων που οδηγήθηκαν ενώπιον Δικαστηρίων καταρρίφθηκαν, από τις αποφάσεις που εκδόθηκαν.

Αυτό το σκηνικό παρουσιάζεται εδώ και αρκετά χρόνια, αν μελετήσει κάποιος τα στοιχεία, γεγονός που δημιουργεί εύλογα ερωτήματα σε σχέση με τις αποφάσεις που λαμβάνονται από τις διωκτικές Αρχές για καταχώρηση υποθέσεων, οι οποίες στην πορεία αποσύρονται. Η στάση των Αρχών για καταχώρηση υποθέσεων ενώπιον Δικαστηρίων, δημιουργούν τεράστιο βάρος στη Δικαιοσύνη, αφού την τελευταία πενταετία, καταχωρήθηκαν συνολικά 111 χιλιάδες υποθέσεις, οι οποίες στο τέλος είτε αποσύρθηκαν, είτε οι κατηγορούμενοι αθωώθηκαν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ταλαντεύεται στην ζυγαριά η ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης-Οι μπερδεμένοι ρόλοι και η γυναίκα του Καίσαρα

Οι μισές υποθέσεις για τροχαία αδικήματα

Ένα άλλο σημαντικό στατιστικό που καταγράφεται, είναι ότι οι μισές υποθέσεις από τις 64 χιλιάδες, αφορούν τροχαία αδικήματα, με τον συνολικό αριθμό να αγγίζει τις 30 χιλιάδες, ενώ άλλες 17 χιλιάδες αφορούν παραβάσεις διάφορων κανονιστικών διατάξεων. Στην τρίτη θέση, είναι οι υποθέσεις για ποικίλα αδικήματα με πέντε χιλιάδες, ενώ στην τέταρτη με τέσσερις χιλιάδες, οι υποθέσεις κατά περιουσίας.

Σε ότι αφορά στις καταδίκες, από τις 30 χιλιάδες υποθέσεις τροχαίων αδικημάτων, προέκυψαν καταδίκες για 21,974, εκ των οποίων οι 21,388 σε πρόστιμο. Από αυτούς που παραβίασαν διάφορες κανονιστικές διατάξεις, καταδικάστηκαν 8106, εκ των οποίων οι 7767 δέχθηκαν την ποινή του προστίμου. Από τις πέντε χιλιάδες που οδηγήθηκαν στο Δικαστήριο για ποικίλα αδικήματα, καταδικάστηκαν μόλις οι 1782, εκ των οποίων οι 1669 με πρόστιμο.

Όπως φαίνεται, από τις συνολικά 36 χιλιάδες καταδίκες, για τις 30,937 η ποινή ήταν αυτή του προστίμου. Αυτό σημαίνει ότι ένα ποσοστό της τάξης του 83% απ’ όσους καταδικάστηκαν τους επιβλήθηκε πρόστιμο.

Αντίθετα, ποινή φυλάκισης επιβλήθηκε σε 1189 πρόσωπα, εκ των οποίων οι 1068 άνδρες και άλλες 121 γυναίκες. Ο συνολικός αριθμός, είναι πολύ μεγαλύτερος από την χωρητικότητα των Κεντρικών Φυλακών, για τις οποίες βρίσκεται σε εξέλιξη διαδικασία επέκτασής της, λόγω των αυξημένων αναγκών που υπάρχουν, ώστε να αμβλυνθεί το πρόβλημα.

Σε ό,τι αφορά στις πόλεις, η Λευκωσία κατέχει τη μερίδα του λέοντος, αφού εκδικάστηκαν συνολικά πέραν των 21 χιλιάδων υποθέσεων, δηλαδή το 33% του συνολικού αριθμού. Ακολουθεί η Λεμεσός με πέραν των 16 χιλιάδων, ενώ στην τρίτη θέση είναι η Λάρνακα με 15 χιλιάδες. Η Πάφος βρίσκεται στην τέταρτη θέση με έξι χιλιάδες και η Αμμόχωστος στην τελευταία με 5,400.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Τα πιο χρονοβόρα στην ΕΕ τα Κυπριακά Δικαστήρια-Οι μισοί δεν πιστεύουν στην ανεξαρτησίας τους

Δειτε Επισης

Πράσινο Υπουργικού για αλλαγές στα προσφυγικά σχέδια-Αύξηση 5,000 ευρώ στα εισοδηματικά κριτήρια
Αναβλήθηκε για τις 5 Μαρτίου 2025 η ακρόαση της Γερμανίδας στην υπόθεση σφετερισμού ε/κ περιουσιών
Χριστουγεννιάτικο τραπέζι πολλών ταχυτήτων-Από 33 μέχρι και 300 ευρώ το κόστος
Οι πρώτες αντιδράσεις των στρατοπέδων για την απόφαση Ανωτάτου για Θανάση-Διαφορετικές αναγνώσεις
«Τόπος φρίκης» στη Συρία-Τουλάχιστον 100.000 νεκροί μόνο σε έναν μαζικό τάφο
«Είχε ξεσπάσματα και ήταν βρόμικος» υποστηρίζουν γιος, κόρη και γαμπρός για τη δολοφονία στην Εύβοια-Τα στοιχεία που τους πρόδωσαν
Τραμπ: Όλος ο κόσμος θέλει να είναι φίλος μου τώρα, στην πρώτη θητεία μου με πολεμούσαν
Διαθέσιμος ο «Ψηφιακός Βοηθός»-Στόχος η άμεση επικοινωνία του πολίτη με το κράτος σε 24ωρη βάση
Σολομώντεια απόφαση Ανωτάτου για το θάνατο του Θανάση-«Βρήκε δίκαιο» στον Σταυριανό, δεν ακυρώνει όμως το πόρισμα
Θέλουν να περάσουν σε ξενοδοχείο τις ημέρες των γιορτών οι Κύπριοι