Πράσινο στην διεξαγωγή της δικοινοτικής του Δήμου Αμμοχώστου-Διαβήματα σε ΥΠΕΞ από διαφωνούντες

Την διεξαγωγή της δικοινοτικής εκδήλωσης του δήμου Αμμοχώστου με τον λεγόμενο δήμο Αμμοχώστου, ως αρχικά είχε προγραμματιστεί, αποφάσισε κατά πλειοψηφία το δημοτικό Συμβούλιο, μετά το σάλο που προέκυψε με αφορμή τους χειρισμούς της Επιτροπής Δικοινοτικών Σχέσεων του Δήμου, το πλάνο, αλλά και τη διαδικασία διοργάνωσης, που αποφασίστηκαν χωρίς προηγουμένως να υπάρξει διαβούλευση, όπως καταγγέλλει μερίδα δημοτικών συμβούλων.

Σύμφωνα με πληροφορίες του REPORTER, σε μια θυελλώδη συνεδρία του δημοτικού συμβουλίου, που κράτησε για σχεδόν τρεις ώρες, αφού τέθηκε επί τάπητος το ζήτημα και όλες οι πολιτικές ομάδες εξέφρασαν τις θέσεις τους, ως επίσης και ερωτήματα προς τον δήμαρχο, τελικά προέβησαν σε ψηφοφορία, η οποία κατέληξε όπως διεξαχθεί κανονικά η εκδήλωση.

Όπως αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες, το αποτέλεσμα ήταν 15-10 υπέρ, με τα κόμματα που υπερψήφισαν να προέρχονται από το ΑΚΕΛ, δύο από τον ΔΗΣΥ, την ΕΔΕΚ και το Volt. Αντίθετα, εναντίον ψήφισαν επτά δημοτικοί σύμβουλοι του ΔΗΣΥ, δύο του ΔΗΚΟ και ένας της ΔΗΠΑ. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι δύο δημοτικοί σύμβουλοι του ΕΛΑΜ αρνήθηκαν να ψηφίσουν, αφού όπως τόνισαν οι διαδικασίες που έγιναν ήταν παράτυπες κι ως εκ τούτου η εκδήλωση έπρεπε να ακυρωθεί χωρίς καν να τεθεί σε ψηφοφορία το όλο ζήτημα.

Πρόσωπο που ήταν παρών στη συνεδρία, ανέφερε στον REPORTER ότι οι διαφωνούντες δημοτικοί σύμβουλοι θα προχωρήσουν σε διαβήματα στο Υπουργείο Εξωτερικών και θα ζητήσουν την παρέμβασή του, ώστε να ακυρωθεί η εκδήλωση, ενώ κάποιοι δήλωσαν ότι δεν θα παρευρεθούν, παρά το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας.

Έντονη αντίδραση Υφυπουργείου Πολιτισμού

Αναφορικά με το θέμα του δικοινοτικού φεστιβάλ ταινιών που διοργανώνεται από την επιτροπή δικοινοτικών θεμάτων του Δήμου Αμμοχώστου, και το οποίο απασχόλησε τις τελευταίες μέρες τα ΜΜΕ, το Υφυπουργείο Πολιτισμού εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία ξεκαθαρίζει ότι δεν εμπλέκεται στην υπόθεση. Όπως σημειώνει «η δραστηριότητα υπό τον τίτλο «Επετειακό – 60 χρόνια Πράσινης Γραμμής / 50 χρόνια διχοτόμησης: Το Κυπριακό Σινεμά της Συμφιλίωσης/Επανένωσης» υποβλήθηκε για επιχορήγηση στο Πρόγραμμα ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ 2024 του Τμήματος Σύγχρονου Πολιτισμού από τον σκηνοθέτη-παραγωγό κ. Πανίκο Χρυσάνθου, εκ μέρους του Μη Κερδοσκοπικού Φορέα – Σωματείου "Κυπριακή Ταινιοθήκη"».

Τονίζει ότι «η Κυπριακή Ταινιοθήκη αποτελεί εγγεγραμμένο σωματείο, το οποίο πληροί όλα τα κριτήρια για επιχορήγηση από το Πρόγραμμα ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ. Η αίτηση εξετάστηκε από Τριμελή Επιτροπή με δύο εξωτερικούς αξιολογητές και εξασφάλισε υψηλή βαθμολογία. Οι δαπάνες στον προϋπολογισμό που έχει εγκριθεί περιλαμβάνουν την αμοιβή του κ. Χρυσάνθου ως καλλιτεχνικού διευθυντή, ταξίδια στο εξωτερικό για προβολή των ταινιών, δαπάνες διαφήμισης, και πνευματικά δικαιώματα των ταινιών. Η επιχορήγηση δεν αφορά σε ενοίκια χώρων, τεχνικό εξοπλισμό ή αγορά οποιωνδήποτε άλλων υπηρεσιών».

Επίσης, συνεχίζει «ως συνεργαζόμενοι φορείς στην αίτηση αναφέρονται τα Ηνωμένα Έθνη, Δήμοι της Κύπρου, ο Κινηματογράφος Στούντιο Αθήνα, και Ταινιοθήκες της Ευρώπης. Επισημαίνεται ότι πουθενά στην αίτηση δεν αναφέρεται συνεργασία με τους λεγόμενους "δήμους" στις κατεχόμενες περιοχές».

Όπως υποδεικνύει «σύμφωνα με το σκεπτικό, το οποίο περιγράφεται στην αίτηση, η δράση βασίζεται στη δύναμη της τέχνης και δη του κινηματογράφου –επί τη ευκαιρία των 60 χρόνων από τη δημιουργία της Πράσινης Γραμμής και 50 χρόνων από το πραξικόπημα και την τουρκική εισβολή– να συμβάλει στην ειρήνευση αυτού του τόπου. Συγκεκριμένα, στην αίτηση αναφέρεται: "Ονομάσαμε αυτό το σινεμά “σινεμά της συναδέλφωσης ή της επανένωσης”, αφού εμφανίζεται και στις δυο πλευρές του διχοτομημένου τόπου μας. Μια απόδειξη της δύναμης αυτού του σινεμά είναι ότι, από τη μια πέρασε τα σύνορα της Κύπρου και έτυχε αναγνώρισης και διάκρισης, και από την άλλη (που είναι πιο σημαντικό) πέρασε τα “σύνορα” που μας επέβαλε η βία εντός της Κύπρου, την πράσινη γραμμή, και γίνεται έργο επαφής, αλληλοκατανόησης και πράξη επανένωσης του μοιρασμένου μας νησιού"».

Επιπρόσθετα, ο κατάλογος ταινιών που θα προβάλλονταν περιλαμβάνει ως επί το πλείστον βραβευμένες ή και επιχορηγημένες από το Κράτος παραγωγές όπως: Κάτω από τ’ άστρα (του Χρίστου Γεωργίου), Το Τείχος Μας, Ακάμας, Η ιστορία της Πράσινης Γραμμής και Λουλούδια και Σφαίρες (του Πανίκκου Χρυσάνθου), Δρόμοι και Πορτοκάλια (της Αλίκης Κνούτσεν), Αναζητώντας τον Χέντριξ (του Μάριου Πιπερίδη), και Λάσπη (του Dervis Zaim).

Καταληκτικά τονίζει πως «όπως αναφέρεται στην αίτηση, στόχος των διοργανωτών είναι να προβληθούν κάποιες από αυτές τις ταινίες στο εξωτερικό σε συνεργασία με ευρωπαϊκούς πολιτιστικούς φορείς και ταινιοθήκες. Το Υφυπουργείο Πολιτισμού δεν εμπλέκεται στην απόφαση της Κυπριακής Ταινιοθήκης να συνεργαστεί με τον Δήμο Αμμοχώστου και να εντάξει τη δράση του σε δικοινοτικό φεστιβάλ που διοργανώνεται με λεγόμενο "Δήμο Αμμοχώστου". Υπογραμμίζεται ότι το Υφυπουργείο Πολιτισμού σε καμία περίπτωση δεν στηρίζει δράσεις, οι οποίες έμμεσα ή άμεσα αναγνωρίζουν το ψευδοκράτος, τις οποίες σαφώς καταδικάζει».

Δειτε Επισης

Έξαλλοι οι Τούρκοι για τους χάρτες της Ε.Ε με τα δώδεκα ναυτικά μίλια στο Αιγαίο-«Άκυροι και χωρίς νομική συνέπεια»
Κατάσταση ομηρίας στη Γαλλία-Εστιάτορας εγκλώβισε στο μαγαζί τους εργαζόμενούς του
Πλήρη στήριξη στο Κίεβο από τις G7-«Η Ρωσία παραμένει το μόνο εμπόδιο για μια δίκαιη και διαρκή ειρήνη»
Η ακτινογραφία του μεταναστευτικού-Στο 6% επί του πληθυσμού οι αιτητές ασύλου στην Κύπρο
Ακολουθία επτά σεισμών έπληξε την Κύπρο-Αισθητοί μόνο οι τρεις
Οι συστάσεις της Πολιτικής Άμυνας για την άφιξη του «Alexandrou»-Όσα πρέπει να γνωρίζουν οι πολίτες
Πράσινο στην διεξαγωγή της δικοινοτικής του Δήμου Αμμοχώστου-Διαβήματα σε ΥΠΕΞ από διαφωνούντες
Η ετυμηγορία του Λιάτσου στην «ευπρόσδεκτη κριτική» και οι... άσχετοι επικριτές αναλόγως απόψεως
Καταγγελία για βιασμό μαθήτριας Γυμνασίου στην Ελλάδα-Δείχνει ως θύτη 14χρονο
Δύο τελικά οι σεισμοί 3,9 Ρίχτερ-Επίκεντρο το Πισσούρι και τρία λεπτά μετά η Λευκωσία