Επιμονή Φιντάν για δύο κράτη-«Ευρωπαίοι και Αμερικανοί συμφωνούν ότι οι δύο κοινότητες χάραξαν το δρόμο τους»

Στο Κυπριακό αναφέρθηκε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν, σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο «Α Haber», όπου επικαλείται συνομιλίες με Ευρωπαίους και Αμερικανούς, οι οποίοι συμφωνούν, όπως υποστηρίζει ότι οι δύο κοινότητες ζουν ξεχωριστά και έχουν χαράξει το δικό τους δρόμο στο νησί. Επίσης, αναφέρθηκε στις σχέσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά και για την πρωτοβουλία του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για κινητοποίηση στο Κυπριακό.

Σε σχέση με το Κυπριακό, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών έθεσε το ερώτημα «πόσο αναστρέψιμη και πόσο μη αναστρέψιμη είναι η πραγματικότητα στο νησί, τι μας δείχνει η Ιστορία, τι έγινε μετά το 60, τι έγινε πριν;».

Όπως υπέδειξε όταν τα κοιτάξετε όλα αυτά και αφού έχω συζητήσει το θέμα αυτό με όλους όσους ενδιαφέρονται για το θέμα, Ευρωπαίους, Αμερικανούς και από άλλες χώρες, όλοι συμφωνούν ότι η πραγματικότητα στο νησί είναι ότι οι δύο κοινότητες ζουν χωριστά η μία από την άλλη και οι δύο κοινότητες έχουν χαράξει το δικό τους δρόμο, ζουν τη δική τους ζωή και συνεχίζουν το δικό τους δρόμο. Η αναζήτηση τρόπου να τους ενώσουμε με μια συνταγή με αναγκαστικό τρόπο και να τους βάλουμε σε διαμοιρασμό εξουσίας δεν είναι κάτι που θα αποφέρει αποτελέσματα, είναι ασύμβατη δηλαδή με την πραγματικότητα».

Έχει επίσης, συνέχισε, «δοκιμαστεί πολλές φορές. Πριν από 20 χρόνια, ο πρόεδρος, τότε ήταν πρωθυπουργός, έθεσε τη βούληση και οι Τουρκοκύπριοι είπαν το “ναι”. Έτσι και τώρα, όταν έρχεται ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ και θέτει αυτό το θέμα, τους λέω “μπείτε στη θέση της ελληνοκυπριακής διοίκησης και μπείτε στη θέση του ελληνοκυπριακού” λαού. Ζείτε εδώ πενήντα χρόνια, όλες οι χώρες σας βλέπουν ως κράτος, σας αντιμετωπίζουν ως κράτος, παίρνετε τις δικές σας αποφάσεις, ζείτε από τη δική σας ευημερία, ξαφνικά, με μια συμφωνία, θα έρθει μια ομάδα ανθρώπων από το Βορρά, θα μοιραστείτε τη χώρα, την ευημερία, τα πάντα, θα τα μοιραστείτε τα πάντα διά δύο».

Όπως είπε, «όλοι γνωρίζουν ότι αυτό δεν θα γίνει αποδεκτό από τους Ελληνοκύπριους, πολλώ δε μάλλον από τους Τούρκους. Τώρα το πρόβλημα εδώ είναι ότι ο κόσμος το γνωρίζει αυτό ακόμα και αν δεν το παραδέχεται».

Ο Χακάν Φιντάν έκανε λόγο για λανθασμένη απόφαση που πήρε η Ευρωπαϊκή Ένωση, με αποτέλεσμα το Κυπριακό να γίνει πρόβλημα για την ΕΕ. «Μέχρι τώρα δεν έχουμε εμπλακεί σε μια διαδικασία που θα επέτρεπε πάρα πολύ την άμεση επαφή. Αλλά η Ευρωπαϊκή Ένωση το κάνει δικό της θέμα στις αποφάσεις που παίρνει. Και στη συνέχεια γίνεται μία προβληματική περιοχή, προϋπόθεση για θέματα που σχετίζονται με την Τουρκία» είπε ο Τούρκος υπουργός.

Σημείωσε επίσης ότι «όσο υπάρχει η Δημοκρατία της Τουρκίας, όσο συνεχίζει να προστατεύει τη μικρή πατρίδα εκεί» το Κυπριακό «θα είναι ένα διαχειρίσιμο θέμα».

Ερωτηθείς για την άρση του εμπάργκο όπλων των ΗΠΑ προς την Κυπριακή Δημοκρατία και τα περί αμερικανικής στρατιωτικής παρουσίας στην Κύπρο ο Χακάν Φιντάν απάντησε πως «παρακολουθούμε πολύ στενά τις κινήσεις που αλλάζουν τις ισορροπίες και σχετίζονται με την ασφάλεια. Αυτά τα δεδομένα είναι σημαντικά για εμάς. Τα εξετάζουμε πολύ προσεκτικά, ώστε να μπορούμε να τοποθετήσουμε την προβολή ισχύος στο σωστό μέρος αναλόγως».

Επισήμανε ακόμα ότι «επί της ουσίας, για εμάς, μετά την επιχείρηση του ‘74, όπως έχουν τα πράγματα, δεν υπάρχει ανάγκη για νέα στρατιωτική δράση. Οι δραστηριότητες των ενόπλων δυνάμεων και της “ειρηνευτικής δύναμης Κύπρου” από εδώ και στο εξής αποσκοπούν στη διασφάλιση της ασφάλειας των Τουρκοκυπρίων εκεί, στη διασφάλιση της ασφάλειας και της εδαφικής τους ακεραιότητας. Όσοι βλέπουν απειλή ή “παράγουν” απειλή από τη δική μας παρουσία, χρησιμοποιούν τέτοιες απειλές ως αφορμή για να υλοποιήσουν τα δικά τους εξοπλιστικά σχέδια και την πολιτική τους και αυτός είναι κάτι άλλο. Θέλω να πω, μπορεί να υπάρχει άλλη πρόθεση εκεί. Αλλά αυτό που βλέπω είναι ότι είμαστε έτοιμοι για κάθε σενάριο. Εξάλλου, η Κύπρος είναι πολύ κοντά μας. Ως μητέρα πατρίδα, οι δυνατότητες κινητοποίησης μας είναι επίσης πολύ υψηλές».

Συμπλήρωσε, ωστόσο, ότι «στην πραγματικότητα, οι προθέσεις και στις δύο πλευρές όσον αφορά τις διπλωματικές προσπάθειες συνεχίζονται. Ξέρετε, ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών έφερε τους ηγέτες κοντά. Στο μέλλον, και πάλι με οικοδεσπότη τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, θα υπάρξουν τετραμερείς συνομιλίες, αυτή τη φορά με τη δική μας συμμετοχή».

Καταλήγοντας δήλωσε ότι «είναι πάντα πολύτιμο να κατανοούμε τη θέση της άλλης πλευράς, να προχωρούν τα θέματα, να συζητάμε τα θέματα με πολιτισμένο τρόπο, τουλάχιστον αν δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε, να δούμε αν υπάρχει δυνατότητα να συζητήσουμε, να δούμε αν υπάρχει άλλη διέξοδος, και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε και για το λόγο αυτό δεν απορρίπτουμε το απλωμένο χέρι, ούτε κωφεύουμε στις προτάσεις που γίνονται. Αλλά η θέση μας είναι ξεκάθαρη, η πραγματικότητα στο νησί είναι ξεκάθαρη».

Ελληνοτουρκικά

Στη συνέντευξή του, ο Τούρκος ΥΠΕΞ είπε ότι «η επίσκεψη στην Ελλάδα ήταν μέρος της συνεχιζόμενης αλυσίδας γεγονότων της διαδικασίας που ξεκίνησε μεταξύ του Προέδρου μας και του Πρωθυπουργού Μητσοτάκη». 

Σε σχόλιο του δημοσιογράφου ότι η επίσκεψή του ιδίου είχε μεγάλο αντίκτυπο, ιδιαίτερα στην Ελλάδα, ο Χακάν Φιντάν είπε πως «έγινε σε ένα πραγματικά θετικό κλίμα. Πράγματι και ο Έλληνας ομόλογός μου είχε μια θετική προσέγγιση. Το είδαμε αυτό εκεί. Έχουμε προβλήματα, αυτά τα προβλήματα είναι σύνθετα προβλήματα, μερικά από αυτά είναι πολύ δύσκολα προβλήματα».

Στο σχόλιο του δημοσιογράφου ότι τα προβλήματα είναι μακροχρόνια, ο Τούρκος Υπουργός είπε «ναι, αυτά είναι τα προβλήματα που κληρονομήσαμε από τις προηγούμενες γενιές. Με άλλα λόγια, αυτά τα προβλήματα δεν είναι τα προβλήματα στα οποία ήμασταν εκεί όταν εμφανίστηκαν, αλλά τα προβλήματα που κληρονομήσαμε. Πώς μπορούμε, ως υπεύθυνοι άνθρωποι, να λύσουμε αυτά τα προβλήματα τώρα; Φυσικά, υπάρχει μια ορισμένη πίεση από την εσωτερική πολιτική και από τις δύο πλευρές. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα στην ελληνική πλευρά. Τώρα, ειλικρινά, αναζητούμε πώς μπορούμε να βρούμε μια ισορροπία σε όλα αυτά, όπως η εσωτερική πολιτική και η εξωτερική πολιτική, η εθνική ασφάλεια, οι στρατηγικοί στόχοι κ.λπ., και να καταλήξουμε σε μια λύση στην οποία μπορούν να συμφωνήσουν και τα δύο μέρη, χωρίς να βλάψει τα συμφέροντα της Δημοκρατίας της Τουρκίας».

Σε σχόλιο του δημοσιογράφου για το Νταβός  2000-2004, επί σχεδίου Ανάν και τη δήλωση τότε του Ταγίπ Ερντογάν «αν κάνουν ένα βήμα, θα κάνουμε τουλάχιστον δύο βήματα’ και να το λύσουμε με την αντίληψη του win win, ο Τούρκος Υπουργός είπε «ακριβώς. (Ο Ταγίπ Ερντογάν) Θέλει να δει σοβαρότητα. Από τη στιγμή που βλέπει αυτή τη σοβαρότητα, επιδεικνύει την απαραίτητη θέληση».

Είπε ότι κάνουν επίσης τις απαραίτητες εργασίες. «Τώρα έχει ξεκινήσει μια διαδικασία εδώ. Σε αυτή τη διαδικασία, γίνονται απίστευτες προσπάθειες και προσπάθειες τόσο της ελληνικής πλευράς όσο και των άλλων φίλων μας να συζητηθούν ορισμένα θέματα ανοιχτά και ειλικρινά, με στόχο να μην κλιμακωθεί καθόλου η ένταση. Προσπαθούμε να το διαχειριστούμε όσο καλύτερα μπορούμε. Αλλά επαναλαμβάνω, αυτό είναι ένα πολύ ευαίσθητο θέμα. Αυτό το ευαίσθητο θέμα, έχουμε προβλήματα στο Αιγαίο, δεν είναι ένα το πρόβλημα στο Αιγαίο, έχουμε πολλά προβλήματα. Για να συζητήσετε αυτά τα προβλήματα με πολύ εξειδικευμένο τρόπο και να βρείτε μια λύση...»

Σε ερώτηση του δημοσιογράφου ποια είναι τα προβλήματα εκτός από το Κυπριακό, μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, ο Χακάν Φιντάν είπε «το θέμα της συνέχισης του εξοπλισμού των νησιών, ειδικά των νησιών με καθεστώς μη εξοπλισμένο, είναι πρόβλημα. Υπάρχουν πολλά θέματα όπως η υφαλοκρηπίδα, τα χωρικά ύδατα, τα μέρη των οποίων το καθεστώς είναι άγνωστο, το ζήτημα του εναέριου χώρου, δηλαδή η αποκλειστική οικονομική περιοχή. Αυτά τα θέματα λοιπόν…»

Σε ερώτηση εάν σε αυτά περιλαμβάνεται και η «η δίκαιη, ισότιμη κατανομή των πόρων υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο», ο Τούρκος Υπουργός είπε «Ναι», προσθέτοντας ότι «αυτά τα θέματα μπορούν να οριστούν σωστά και μετά να βρεθεί η κατάλληλη λύση. Τώρα πρέπει να στοχεύσουμε σε αυτό. Πώς μπορεί να προβληθεί μια διαφορετική προσέγγιση, ίσως ανατρέχοντας στις καλοπροαίρετες και έντονα εστιασμένες συζητήσεις και μελέτες του παρελθόντος».

 Είναι, συνέχισε, απαραίτητος ο επαναπροσδιορισμός του στόχου εδώ. «Έτσι, αντί να σχεδιάζουμε τα προβλήματα, αν πάμε ένα βήμα παραπέρα, όπως είπε ο Πρόεδρός μας, θέλουμε να μετατρέψουμε αυτό το Αιγαίο -που είναι στην πραγματικότητα ένα μοναδικό φυσικό πεδίο- σε έναν παράδεισο που υπηρετεί την ευημερία, την ευτυχία, την ειρήνη και την ασφάλεια των δύο χωρών. Τις πολιτικές και στρατιωτικές συμφωνίες που θα κάνουμε, να σας πω, τις εμπορικές συμφωνίες...»

Σε σχόλιο του δημοσιογράφου ότι αυτή δεν είναι στάση τακτικής και ότι η Τουρκία είναι πολύ σαφής και ειλικρινής προς αυτή την κατεύθυνση, ο Χακάν Φιντάν φυσικά «Φυσικά», προσθέτοντας ότι «αυτό είναι δυνατό». «Πρέπει να υπάρχει θέληση για αυτό. Αυτό απαιτεί μια ορισμένη πολιτική ωριμότητα. Νομίζω ότι το πνεύμα των καιρών το έχει φέρει λίγο αυτό. Εννοώ ότι μπορούμε να το πραγματοποιήσουμε αυτό, αλλά φυσικά, όπως είπα, το πεδίο πολιτικής πίεσης της άλλης πλευράς είναι πολύ μεγαλύτερο από ό,τι στην Τουρκία. Με άλλα λόγια, το ποσοστό της που επηρεάζει την εσωτερική πολιτική της Ελλάδας η Τουρκία δεν είναι το ίδιο με το ποσοστό της που επηρεάζει την εσωτερική πολιτική της Τουρκίας η Ελλάδα. Μπορεί να είναι εφικτό  αν μπορέσουν εκεί (στην Ελλάδα) να εξισορροπήσουν με επιτυχία την εσωτερική και την εξωτερική πολιτική λίγο περισσότερο. Τώρα που η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει ισχυρή υποστήριξη από το κοινό, είναι σε θέση να επιδείξουν την πολιτική βούληση στηρίζοντας πιο ορθολογικές λύσεις. Αυτό που μας αναλογεί είναι να παράγουμε αυτή την ορθολογική λύση, είναι ευθύνη των ειδικών και της πολιτικής ηγεσίας να επιδείξει αυτή τη βούληση για λογαριασμό του λαού».

Κοινή πρόταση Τουρκίας-Ελλάδας για τον ΟΑΣΕ

Για την μουσουλμανική μειονότητα στη Θράκη, ο Τούρκος Υπουργός είπε, μεταξύ άλλων ότι η Τουρκία και η Ελλάδα έκαναν κοινή πρόταση για τον ΟΑΣΕ. Πρόκειται για μια τουρκική υποψηφιότητα για τη Γενική Γραμματεία του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη και μια ελληνική υποψηφιότητα για τη διεύθυνση, και τις παρουσιάσαμε μαζί, με κοινή υπογραφή. Πρόκειται για μια πολύ σημαντική πρόταση για την ευρωπαϊκή ασφάλεια…»

Πηγή: ertnews.gr/ΚΥΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Κύπριος αστυνομικός πυροβόλησε καταλάθος 60χρονο στο μάτι-Είχαν πάει για κυνήγι στην Ελλάδα
Μαρτυρίες για το ατύχημα στο χιονοδρομικό κέντρο της Ισπανίας-«Είδα 60 άτομα να πέφτουν»
Όταν η Ιβάνκα Τραμπ αναζητείτο από την αστυνομία-Η θυελλώδης πορεία της
Συνελήφθη 35χρονος που καταζητείτο για κλοπή στην επαρχία Αμμοχώστου
Απειλές από Νετανιάχου-«Το Ισραήλ δεν θα εφαρμόσει την συμφωνία μέχρι να λάβει τον κατάλογο των ομήρων»
Καταζητείται ο 21χρονος Ιωάννης για ληστεία στη Λεμεσό (pic)
Το Ισραήλ θα απελευθερώσει περισσότερους των 1890 Παλαιστίνιους κρατούμενους
BINTEO: Καρέ καρέ η στιγμή της επίθεσης με μαχαίρι κατά του πλήθους στο Τελ Αβίβ
Εντόπισαν είκοσι κιλά κάνναβης στο αεροδρόμιο Λάρνακας-Συνελήφθη 46χρονος
ΥΠΑΜ: Η θυσία των ηρώων της Κύπρου μας καλεί να συνεχίσουμε τον αγώνα για τερματισμό της κατοχής