Σε ρόλο Πόντιου Πιλάτου ξανά κόμματα για την ΤΑ-Αντιπολιτεύονται επί της νομοθεσίας που ψήφισαν οι ίδιοι
06:00 - 15 Νοεμβρίου 2024
Τις στρεβλώσεις και τα κενά που υπάρχουν στην νομοθεσία της μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, που δημιουργήθηκαν μετά την επέμβαση της Βουλής στο νομοσχέδιο που είχε κατατεθεί από την προηγούμενη Κυβέρνηση, επιχειρούν να εκμεταλλευτούν συγκεκριμένα κόμματα, ώστε να ασκήσουν αντιπολίτευση στη νυν Κυβέρνηση, σε μία προσπάθεια να της αποδώσουν ευθύνες που δεν της αναλογούν. Κι αυτό, από τα ίδια τα κόμματα που ψήφισαν τη νομοθεσία, ωστόσο σήμερα τηρούν - για ακόμη μία φορά - στάση Πόντιου Πιλάτου και νίπτουν τας χείρας τους, αποποιούμενοι το δικό τους μερίδιο για τις τρύπες που παρουσιάστηκαν στη νομοθεσία, ειδικά σε μία περίοδο που έχει αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση για το 2026 και την μάχη για την έδρα.
Έχουν παρέλθει πάνω από τέσσερις μήνες από την ημέρα που η μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης έχει τεθεί σε ισχύ, με το Υπουργείο Εσωτερικών από την πρώτη στιγμή να δηλώνει ότι προβλήματα θα υπάρχουν, ωστόσο εξέφρασε ετοιμότητα να προβεί σε όλες τις ενέργειες, ώστε να διορθωθούν οι στρεβλώσεις που είχαν εντοπιστεί. Στρεβλώσεις για τις οποίες ο Κωνσταντίνος Ιωάννου προειδοποιούσε πριν από την 1η Ιουλίου, τόσο σε δημόσιες τοποθετήσεις του, όσο και από το βήμα της Βουλής, τονίζοντας μάλιστα ότι μετά την πρώτη καταγραφή δεδομένων, θα ξεκινήσει κύκλο επαφών με τα κόμματα, σε μία προσπάθεια να προωθήσει αλλαγές.
Λίγους μήνες μετά την εφαρμογή της μεταρρύθμισης, το ΑΚΕΛ σε διάφορες τοποθετήσεις του, έχει επανειλημμένα αναφέρει πως η Κυβέρνηση δεν ήταν έτοιμη να εφαρμόσει την μεταρρύθμιση και δεν στηρίζει τους ΕΟΑ, αποδίδοντας με αυτό τον τρόπο ευθύνες στο Υπουργείο Εσωτερικών, το οποίο όμως, επί της ουσίας εκτελεί τις νομοθεσία που ψήφισε η νομοθετική εξουσία και κατ΄ επέκταση οι ίδιοι.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Στην αντεπίθεση ο Ιωάννου, απαντά σε ΑΚΕΛ-«Άδικο να αναζητούνται ευθύνες στο ΥΠΕΣ για παραλείψεις άλλων»
Η στάση αυτή έχει προκαλέσει την έντονη ενόχληση του Υπουργείου Εσωτερικών, με τον Κωνσταντίνο Ιωάννου να υπενθυμίζει στο ΑΚΕΛ, αλλά και σε άλλα κόμματα που χρησιμοποιούν τα κενά και τις παραλείψεις στη νομοθεσία για να ασκούν αντιπολίτευση, ότι η νομοθεσία που είχε ψηφίσει η Βουλή δεν παρείχε εργαλεία στο Υπουργείο Εσωτερικών για να μπορεί να παρέμβει. Κάτι που σημαίνει πως η κατάσταση για την οποία παραπονιούνται σήμερα οι δήμαρχοι είναι ευθύνη των προκατόχων τους και κατ' επέκταση των κομμάτων, δεδομένου ότι όταν έπρεπε να είχαν βάλει μπρος τις διαδικασίες για προετοιμασία των ΕΟΑ, επιδίδονταν σε προεκλογικές εκδηλώσεις, παραμερίζοντας την ουσιαστική δουλειά που έπρεπε να κάνουν.
Οι τρύπες στη νομοθεσία που χρησιμοποιούν τα κόμματα
Μία από τις σοβαρές τρύπες στη νομοθεσία, που χρησιμοποιείται από τα κόμματα και από τους άλλους εμπλεκόμενους φορείς για να επικρίνουν την Κυβέρνηση είναι το γεγονός ότι η μεταρρύθμιση τέθηκε σε ισχύ και οι ΕΟΑ παρουσίαζαν αρκετές εκκρεμότητες, με τους αρμόδιους να τρέχουν ακόμη και την υστάτη για να τις καλύψουν. Γεγονός, για το οποίο ο υπουργός Εσωτερικών είχε πολλάκις προειδοποιήσει, τονίζοντας και στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής ότι υπήρχαν δήμαρχοι που κινούνταν σε διαφορετικές ταχύτητες, δεδομένου ότι κάποιοι ασχολούνταν περισσότερο με τον προεκλογικό τους αγώνα, θέτοντας σε δεύτερη μοίρα τις υποχρεώσεις για εφαρμογή της μεταρρύθμισης.
Συγκεκριμένα, το ρόλο για να ετοιμαστούν οι νέοι δήμοι και οι Επαρχιακοί Οργανισμοί Αυτοδιοίκησης ανέλαβαν τα Προσωρινά Συντονιστικά Συμβούλια, στα οποία συμμετείχαν οι εκπρόσωποι των δήμων αλλά και ένας λειτουργός από το Υπουργείο Εσωτερικών σε κάθε επαρχία, με το ρόλο του να είναι εποπτικός. Ουσιαστικά, η νομοθεσία όπως ψηφίστηκε δεν άφηνε περιθώρια στο Υπουργείο Εσωτερικών ώστε να μπορεί να παρέμβει και να επιλύσει τα προβλήματα, παρά μόνο να προβαίνει σε συστάσεις.
Μία άλλη στρέβλωση της νομοθεσίας που χρησιμοποιείται ως πεδίο διαμάχης είναι το θέμα των αντιδημάρχων και συγκεκριμένα το γεγονός ότι κάποιοι εξ αυτών, ακόμη και σήμερα, δεν έχουν οποιαδήποτε καθήκοντα. Αυτό από τη μία ευθύνεται στο ότι η Βουλή, εν τη σοφία της, αποφάσισε όπως ψηφίσει μία νομοθεσία που προνοεί ότι η Κύπρος έχει ανάγκη για 96 αντιδημάρχους και από την άλλη επειδή οι δήμαρχοι επιχειρούν να κατέχουν υπερξουσίες και να μην διαμοιράζουν τις ανάγκες όπως πρέπει.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Με το νέο έτος οι αλλαγές ΥΠΕΣ για την Τοπική Αυτοδιοίκηση-Ξεκαθαρίζονται οι ρόλοι αντιδημάρχων
Ο αριθμός 96 είναι μία επινόηση της Βουλής, η οποία έθετε όρους για να περάσει η μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Κάτι που κάκισε και ο τέως υπουργός Εσωτερικών, Νίκος Νουρής, που είχε αναφέρει πως το τελικό κείμενο που ψηφίστηκε, δεν είχε καμία σχέση με το νομοσχέδιο που ο ίδιος προώθησε αρχικά. Αυτή τη στιγμή, το κράτος καλείται να πληρώνει αντιδημάρχους που δεν ασκούν τα καθήκοντά τους, δεδομένου ότι υπάρχουν περιπτώσεις που δεν αρκούν οι υποχρεώσεις για να τους δώσουν καθήκοντα.
Η μεγαλύτερη στρέβλωση, εντούτοις, που είναι και αυτή που χρησιμοποιούν περισσότερο όσοι θέλουν να αφήσουν πυρά κατά των κυβερνόντων, είναι η πρόνοια για επιστροφή του 60% των εσόδων των ΕΟΑ στους δήμους. Αυτό δημιουργεί αρκετά προβλήματα, καθώς οι ΕΟΑ δεν θα είναι σε θέση να καλύψουν τα οικονομικά τους έξοδα, σε περίπτωση που δεν διορθωθεί το συγκεκριμένο κενό, ενώ για την επόμενη χρονιά, έχει ληφθεί πρόνοια όπως το ποσό που απαιτείται να το καλύψει το κράτος. Ωστόσο, αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί καθώς, βάσει της νομοθεσίας που ψήφισε η Βουλή, οι ΕΟΑ πρέπει να είναι οικονομικά αυτόνομοι και δεν θα λαμβάνουν κρατική χορηγία.
Προωθούνται αλλαγές
Αυτό που τονίζεται από πλευράς Υπουργείου Εσωτερικών είναι ότι εντός των επόμενων εβδομάδων αναμένεται να προωθηθούν οι αλλαγές, που θα άπτονται των συγκεκριμένων στρεβλώσεων, ώστε να μην δημιουργούνται περαιτέρω προβλήματα στην πορεία της εφαρμογής της μεταρρύθμισης. Αναφορικά με το θέμα των αντιδημάρχων, το πρώτο κεφάλαιο που θέλει να αγγίξει το Υπουργείο Εσωτερικών αφορά στον καθορισμό των αρμοδιοτήτων τους.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Αλυσιδωτά προβλήματα με τις καθυστερήσεις στη κατάθεση προϋπολογισμών ΕΟΑ-Στάση αναμονής από ΥΠΕΣ
Συγκεκριμένα, με την έλευση του νέου έτους, το Υπουργείο Εσωτερικών θα προωθήσει αλλαγές, οι οποίες θα τροποποιούν τη νομοθεσία για τους αντιδημάρχους, ώστε να καθορίζονται οι αρμοδιότητές τους, ώστε να μην υπάρχουν οι κόντρες μεταξύ τους και των δημάρχων. Την ίδια ώρα, στο κάδρο μπαίνει και η σκέψη για τον τρόπο εκλογής τους και κατά πόσο θα υπάρχουν κριτήρια, για την εκλογή ενός αντιδημάρχου. Για παράδειγμα, μία σκέψη είναι όπως τεθούν πληθυσμιακά κριτήρια σε μία περιοχή και μετά από ένα συγκεκριμένο αριθμό να αποφασίζεται κατά πόσο χρειάζεται εκλογή αντιδημάρχου. Επίσης, ανάλογα με τον πληθυσμό να αποφασίζεται και ο αριθμός των αντιδημάρχων, οι οποίοι θα έχουν και διαφορετικά καθήκοντα.
Σημειώνεται πως το θέμα του αριθμού των αντιδημάρχων δεν αναμένεται να βρίσκεται στις προτεραιότητες του Υπουργείου Εσωτερικών, καθώς δεν είναι κάτι που μπορεί να επιλυθεί άμεσα, σε αντίθεση με τη ρύθμιση των αρμοδιοτήτων τους, που η σχετική νομοθεσία μπορεί να τεθεί σε άμεση ισχύ.
Όσον αφορά στο θέμα της επιστροφής του 60% των εισοδημάτων των ΕΟΑ στους δήμους, η Κυβέρνηση καλείται να βρει λύση, που από τη μία να εξασφαλίζει την οικονομική βιωσιμότητα των ΕΟΑ και από την άλλη, την παροχή στήριξης στους δήμους, παρά το γεγονός ότι λαμβάνουν κρατική χορηγία. Μία σκέψη στο τραπέζι είναι να κλειδώσει ένα εφάπαξ ποσό που θα επιστρέφεται στους δήμους, ωστόσο το Υπουργείο Εσωτερικών παραμένει προβληματισμένο και θεωρεί πως εκείνο που πρέπει να γίνει είναι όπως δημιουργηθεί ένας μηχανισμός ελέγχου και καταγραφής των αναγκών στους δήμους, για να υπάρχει ιεράρχηση των έργων που πρέπει να γίνει, για τους δίνει το κατάλληλο ποσό ο ΕΟΑ.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Παράπονα για παραγκωνισμό αντιδημάρχων από δημάρχους-Σκέψεις ΥΠΕΣ για καθορισμό εξουσιών