Επιτροπή του ΟΗΕ χαρακτηρίζει γενοκτονία τις ενέργειες του Ισραήλ στη Γάζα

Ειδική επιτροπή του ΟΗΕ σε έκθεσή της τόνισε ότι οι ισραηλινές πρακτικές στη Λωρίδα της Γάζας «συνάδουν με τα χαρακτηριστικά της γενοκτονίας».

Η επιτροπή, η οποία συστάθηκε το 1968 για να παρακολουθεί την ισραηλινή κατοχή στη Δυτική Όχθη, ανέφερε στην ετήσια έκθεσή της ότι υπάρχουν σοβαρές ανησυχίες για το ότι το Ισραήλ «χρησιμοποιεί την πείνα ως όπλο πολέμου» στη σύγκρουση και ότι εφαρμόζει ένα «σύστημα απαρτχάιντ» στη Δυτική Όχθη, αλλά και την Ανατολική Ιερουσαλήμ.

Προσθέτει ότι «άμαχοι έχουν σκοτωθεί αδιακρίτως και δυσανάλογα μαζικά στη Γάζα» ενώ αναφέρεται και στις τραγικές συνθήκες μέσα στις οποίες ζουν οι Παλαιστίνιοι, οι οποίες έχουν προκαλέσει, μεταξύ άλλων, την αύξηση των αποβολών και των θνησιγενών γεννήσεων.

Από την κλιμάκωση της σύγκρουσης και έπειτα, «Ισραηλινοί αξιωματούχοι έχουν υποστηρίξει δημόσια πολιτικές που στερούν από τους πολίτες τρόφιμα, νερό και καύσιμα, υποδεικνύοντας την πρόθεσή τους να εργαλειοποιήσουν την παροχή βασικών αγαθών για πολιτικούς και στρατιωτικούς στόχους», ανέφερε η έκθεση.

Μέλη της επιτροπής είναι εκπρόσωπο τριών κρατών μελών: της Σρι Λάνκας, της Μαλαισία και της Σενεγάλης.

Αν και ζήτησαν να επισκεφτούν τη Γάζα, τη Δυτική Όχθη, τα Υψίπεδα του Γκολάν, αλλά δεν έλαβαν απάντηση.

Η έκθεση έρχεται παράλληλα με τη διαδικασία στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, το οποίο διερευνά τον ισχυρισμό της Νότιας Αφρικής ότι η εκστρατεία του Ισραήλ στη Γάζα είναι γενοκτονία. Το Δικαστήριο διέταξε το Ισραήλ (χωρίς αυτό να είναι η τελεσίδικη απόφαση) να λάβει προσωρινά μέτρα για να αποτρέψει την πραγματοποίηση γενοκτονίας – δεν έχει πάντως τον τρόπο να εφαρμόσει αυτή την απόφαση .

Δεν υπήρξε άμεση απάντηση από την ισραηλινή κυβέρνηση, αναφέρει ο Guardian.

Σε κάθε περίπτωση, το Ισραήλ έχει παρουσιάσει τον ΟΗΕ ως εμμονικό και προκατειλημμένο απέναντι στη χώρα. Η ισραηλινή αποστολή ενημέρωσε μάλιστα ότι η κυβέρνηση θα σταματήσει να συνεργάζεται με την Unrwa, την κύρια υπηρεσία αρωγής που παρέχει υπηρεσίες πρόνοιας στους Παλαιστίνιους, εντός των επόμενων τριών μηνών.

Πηγή: Πρώτο Θέμα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ;

Δειτε Επισης

Λευκός Οίκος: Οι ΗΠΑ δεν θα μειώσουν μονομερώς τους δασμούς στην Κίνα, το 80% ήταν ένα νούμερο που πέταξε ο Τραμπ
Αντιμέτωπος με νέες κατηγορίες ο ύποπτος για την υπόθεση της Μαντλίν
Επιπλέον τρία δισεκατομμύρια για εφαρμογή του Συμφώνου για Μετανάστευση ανακοίνωσε η Κομισιόν
Ειδικό Δικαστήριο για τη ρωσική εισβολή δημιουργούν Ουκρανία και Συμβούλιο της Ευρώπης
Οι Χούθι εκτόξευσαν πύραυλο εναντίον του αεροδρομίου του Τελ Αβίβ
ΗΠΑ και ΕΕ έχουν έτοιμη πρόταση εκεχειρίας 30 ημερών στην Ουκρανία-Αν απορριφθεί, νέες κυρώσεις στη Ρωσία
Το ΡΚΚ διοργάνωσε συνέδριο για την αυτοδιάλυσή του
Στις 18 Μαΐου η λειτουργία για την εκθρόνιση του πάπα Λέοντα του ΙΔ'
Οι κινήσεις που έφεραν τη μεγάλη ανατροπή πίσω από την εκλογή του νέου Πάπα- Πώς «έφαγε» τον Ιταλό Παρολίν
Τι μισθό παίρνει ο Πάπας-Πόσο θα αμείβεται ο Λέων ΙΔ'