Πολυμερή συνάντηση στις αρχές του νέου χρόνου βλέπουν στην τουρκική πλευρά

Ως πιθανή ημερομηνία πραγματοποίησης της διευρυμένης διάσκεψης για το Κυπριακό δίνει ο δημοσιογράφος Sefa Karahasan, την 5η Ιανουαρίου. Όπως ανέφερε σε ανάρτησή του, η ημερομηνία αυτή δεν είναι τελεσίδικη. Από Κυβερνητικής πλευράς, δεν υπάρχει μέχρι στιγμής κάποια επιβεβαίωση.

Είτε όμως επιβεβαιωθεί η ημερομηνία είτε όχι, ο Ερσίν Τατάρ φρόντισε ήδη να θέσει τον πήχη των προσδοκιών για τα αποτελέσματα της συνάντησης πολύ χαμηλά. Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ, σε διάγγελμά του που μεταδόθηκε την Πέμπτη από τον παράνομο τηλεοπτικό σταθμό «Μπαϊράκ» για την 41η επέτειο ανακήρυξης του ψευδοκράτους, ισχυρίστηκε ότι η επικείμενη, άτυπη, διευρυμένη συνάντηση για το Κυπριακό «δεν θα ασχοληθεί με την ομοσπονδία». Ο Τ/κ ηγέτης αναφέρθηκε παράλληλα στο ψευδοκράτος, χαρακτηρίζοντάς το ως «σύμβολο ανεξαρτησίας και κυριαρχίας».

Οι εορτασμοί για την 41η επέτειο ανακήρυξης του ψευδοκράτους ξεκίνησαν με 21 κανονιοβολισμούς.

«Το κεφάλαιο της ομοσπονδίας έχει κλείσει οριστικά», ανέφερε στο διάγγελμά του στον παράνομο «Μπαϊράκ» ο κ. Τατάρ, προσθέτοντας ότι «χωρίς την αναγνώριση της κυριαρχικής ισότητας και του ίσου διεθνούς καθεστώτος των Τουρκοκυπρίων, δεν πρόκειται να ξεκινήσει καμία νέα και επίσημη διαπραγματευτική διαδικασία». Αναφέρθηκε ταυτόχρονα στην τ/κ απαίτηση για απευθείας επαφές, πτήσεις και εμπόριο και την προβολή των θέσεων αυτών σε επίπεδο ΟΗΕ.

«Μια δίκαιη και διαρκής λύση στην Κύπρο μπορεί να επιτευχθεί μόνο στη βάση της πραγματικότητας των δύο κρατών που ήδη υπάρχουν και του ίσου διεθνούς καθεστώτος και της κυρίαρχης ισότητας των δύο πλευρών», ισχυρίστηκε ο κ. Τατάρ.

Ανέφερε ακόμη ότι «στις 15 Οκτωβρίου, κατόπιν αιτήματος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών και της έγκρισής μου λόγω του σεβασμού μου προς αυτόν, μετέφερα προσωπικά την πολιτική μας θέση στον Ελληνοκύπριο ηγέτη και είπα στο λαό μου ότι η απομόνωση που του επιβλήθηκε για 60 χρόνια λόγω της ελληνοκυπριακής πολιτικής θα πρέπει να τερματιστεί».

«Δήλωσα ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά είναι έτοιμη για συνεργασία που θα ωφελήσει και τους δύο λαούς, δύο κράτη, το νησί της Κύπρου και την περιοχή μας. Σε αυτό το πλαίσιο, υπενθύμισα επίσης τις προτάσεις που κάναμε τον Ιούλιο του 2022 και τόνισα ότι μπορούν να διαφοροποιηθούν και ότι πρέπει να αναπτυχθεί μια κουλτούρα συνεργασίας μεταξύ των δύο πλευρών στο νησί. Τέλος, στη δήλωση του Γενικού Γραμματέα μετά το άτυπο δείπνο, διευκρινίστηκε ότι δεν υπάρχει κοινό έδαφος μεταξύ των μερών για μια νέα και επίσημη διαδικασία», συνέχισε ο Τ/κ ηγέτης στο διάγγελμά του.

Αναφερόμενος στο αποτέλεσμα της πρόσφατης συνάντησης με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, ο κ. Τατάρ ισχυρίστηκε ότι συμφωνήθηκε διευρυμένη συνάντηση για να συζητηθούν τα βήματα για το μέλλον της Κύπρου. Κατά τον κ. Τατάρ «είναι προφανές ότι αυτή η συνάντηση δεν θα ασχοληθεί με την ομοσπονδία ή με ό,τι συζητείται στο Κραν Μοντανά με οποιονδήποτε τρόπο. Η διευρυμένη συνάντηση θα αποκαλύψει τις προθέσεις των μερών σχετικά με το μέλλον του νησιού».

Αναφέροντας ότι η τ/κ πλευρά «δεν θα εγκαταλείψει ποτέ την ανεξαρτησία, την κυριαρχία, την κρατική υπόσταση και τον αποτελεσματικό και de facto εγγυητή της μητέρας πατρίδας Τουρκίας», ο κ. Τατάρ ισχυρίστηκε ότι «δεν θα θέσει σε κίνδυνο το μέλλον της χώρας, του λαού και των νέων γενεών και ότι δεν θα επιτρέψει ποτέ την επιστροφή στις σκοτεινές ημέρες της προ του 1974 περιόδου».

Ο κ. Τατάρ είπε ότι «είναι πλέον πολύ ξεκάθαρο ότι ως τουρκοκυπριακή πλευρά δεν θα επενδύσουμε στην αποτυχία. Το μέλλον μας δεν μπορεί να παραδοθεί στη συγκατάθεση των Ελληνοκυπρίων, αυτή η εποχή έχει τελειώσει». Πρόσθεσε ότι δεν θα προβούν σε καμία ενέργεια «για την εξομάλυνση της απαράδεκτης κατάστασης στο νησί και της απομόνωσης που επιβλήθηκε στον τουρκοκυπριακό λαό για 60 χρόνια».

Έκανε επίσης, εκτενή αναφορά στα γεγονότα του 1963-74, ισχυριζόμενος ότι «φτάσαμε ως εδώ αντιστεκόμενοι σε μεγάλους πόνους». Υποστήριξε ότι «103 τουρκοκυπριακά χωριά καταστράφηκαν και πάνω από 30.000 Τουρκοκύπριοι έγιναν πρόσφυγες, περιορισμένοι σε γκέτο που αντιπροσώπευαν μόλις το 3% του νησιού».

Αναφέρθηκε ακόμη στην πρόσφατη απόκτηση καθεστώτος παρατηρητή στον Οργανισμό Τουρκικών Κρατών, στις σχέσεις της τ/κ πλευράς με τα τουρκικά κράτη και τον μουσουλμανικό κόσμο, λέγοντας ότι «ο τουρκοκυπριακός λαός είναι αναπόσπαστο κομμάτι του τουρκικού κόσμο». Εξέφρασε ευγνωμοσύνη στον Τούρκο Πρόεδρο Ερντογάν για την υποστήριξή του, τονίζοντας ότι η τ/κ πλευρά «είναι έτοιμη να αναπτύξει σχέσεις με τα τουρκικά κράτη σε όλους τους τομείς».

Ο κ. Τατάρ κατέληξε λέγοντας ότι στόχος είναι η ανάπτυξη του ψευδοκράτους σε τομείς όπως «ο τουρισμός, η τριτοβάθμια εκπαίδευση, η πληροφορική, η ελαφρά βιομηχανία, οι κατασκευές και η κτηματαγορά, καθώς και η βιομηχανική γεωργία και κτηνοτροφία», πάντα σε στενή συνεργασία με την Τουρκία.

«Ο τουρκοκυπριακός λαός είναι αποφασισμένος να προστατεύσει τα δικαιώματά του στις θάλασσες που περιβάλλουν το νησί της Κύπρου. Οι συμφωνίες που έγιναν με τη μητέρα πατρίδα Τουρκία προς αυτή την κατεύθυνση είναι ζωτικής σημασίας. Η Γαλάζια Πατρίδα είναι μια πολύ σημαντική στρατηγική κίνηση που ενισχύει τους δεσμούς μας με τη Μητέρα Πατρίδα, προστατεύει τα εθνικά συμφέροντα στην Ανατολική Μεσόγειο και υπερασπίζεται τα δικαιώματα και τους νόμους μας», ανέφερε ακόμη ο κ. Τατάρ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

«Εργαλείο για υποβοήθηση επανένωσης ο Κανονισμός Πράσινης Γραμμής»-Επικίνδυνη θεωρεί το ΥΠΕΞ τροποποίησή του
Ονειρεύεται να τον αναγνωρίσουμε για να γίνουμε... Ντουμπάι ο Τατάρ
Ταξιδιωτική Οδηγία Υπουργείο Εξωτερικών για τη Συρία-Η κατάσταση μπορεί να επιδεινωθεί περαιτέρω
Θολό το τοπίο στο Κυπριακό, δεν είμαστε στο σημείο για αίτηση ένταξης στο ΝΑΤΟ-«Σε εξαιρετικό σημείο η σχέση με ΗΠΑ»
Εκλέγεται χωρίς ανθυποψήφια η νέα συμπρόεδρος του Volt-Δεν υπέβαλε υποψηφιότητα η Ατταλίδου
Δυναμιτίζει το κλίμα η τουρκική πλευρά, ενώ αναμένονται οι επόμενες κινήσεις από τα ΗΕ
Προκλητικός ο Τατάρ για το ζήτημα του ΝΑΤΟ-«Ο Χριστοδουλίδης να σταματήσει να εξαπατά τον ίδιο του το λαό»
Γιώργος Θεοχαρίδης: Ενδιαφέρον πολύ μεγάλων εταιρειών για να έχουν την ευρωπαϊκή τους έδρα στην Κύπρο
Οι ανησυχίες για το Κυπριακό, η ταυτότητα των κομμάτων του Κέντρου και η συμπολίτευση
Η λερναία ύδρα του ΔΗΣΥ, οι αναπληρωματικές εκλογές και τα πάθη ενόψει Βουλευτικών