Ετοιμάζεται νέο πλαίσιο από το ΥΠΕΣ για διάθεση κρατικής γης για φωτοβολταϊκά πάρκα

Το Υπουργείο Εσωτερικών έχει ξεκινήσει διαδικασία για να καθοριστούν περιοχές δέκτες (go-to areas) για τη δημιουργία φωτοβολταϊκών πάρκων, βάσει συγκεκριμένων περιβαλλοντικών και άλλων προϋποθέσεων ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η σύνταξη ενός νέου πλαισίου διαδικασίας παραχώρησης κρατικής γης, που θα εφαρμόζεται στο εξής, με το οποίο εισάγεται η πρακτική του πλειστηριασμού, η οποία θα διασφαλίζει κατ’ επέκταση τη διαφάνεια και την αξιοκρατία, και θα έχει συνεπακόλουθα οφέλη για την οικονομία.

Σε ανακοίνωση του Υπουργείου Εσωτερικών αναφέρεται ότι σε σχέση με την παραχώρηση κρατικής γης για τη δημιουργία φωτοβολταϊκών πάρκων, σημειώνεται ότι το Υπουργείο «από τον Μάιο του 2023, και μετά από οδηγίες του Υπουργού Εσωτερικών, προχώρησε σε τερματισμό της πρακτικής που ακολουθείτο, καθώς δεν υπήρχαν σαφή κριτήρια παραχώρησης».

Συγκεκριμένα, προστίθεται, «οποιοσδήποτε ενδιαφερόμενος μπορούσε να αποταθεί στο Τμήμα Κτηματολογίου και Χωρομετρίας και να προχωρήσει σε δέσμευση κρατικής γης, εφόσον αυτή ήταν διαθέσιμη, χωρίς οποιαδήποτε άλλα κριτήρια ή προϋποθέσεις, με αποτέλεσμα να παραχωρούνται μεγάλες εκτάσεις κρατικής γης».

Μάλιστα, σημειώνεται, «σε αρκετές περιπτώσεις, η προηγούμενη πρακτική οδήγησε στη δημιουργία τεράστιων φωτοβολταϊκών πάρκων χωρίς τον προηγούμενο σχεδιασμό για τη χωροθέτησή τους, κάτι που προκαλούσε αντιδράσεις από την τοπική κοινωνία».

Έκτοτε, συνεχίζει η ανακοίνωση, «το Υπουργείο Εσωτερικών έχει ξεκινήσει διαδικασία για να καθοριστούν περιοχές δέκτες (go-to areas) για τη δημιουργία φωτοβολταϊκών πάρκων, βάσει συγκεκριμένων περιβαλλοντικών και άλλων προϋποθέσεων».

Επιπρόσθετα, αναφέρεται, «βρίσκεται σε εξέλιξη η σύνταξη ενός νέου πλαισίου διαδικασίας παραχώρησης κρατικής γης, που θα εφαρμόζεται στο εξής, με το οποίο εισάγεται η πρακτική του πλειστηριασμού, η οποία θα διασφαλίζει κατ’ επέκταση τη διαφάνεια και την αξιοκρατία, και θα έχει συνεπακόλουθα οφέλη για την οικονομία».

Πηγή: ΚΥΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Μελετά τα ευρήματα της διοικητικής για τη Μπιενάλε και αποφασίζει αν προκύπτουν πειθαρχικά η Κασσιανίδου
Νέες φουρτούνες για το ΥΠΑΝ, ανοίγει το κεφάλαιο οργανικές θέσεις-Λαμβάνουν αποφάσεις οι εκπαιδευτικοί
Υπ.Υγείας: Στόχος η αναβάθμιση φροντίδας παιδιών με καρκίνο-38 νέες περιπτώσεις στις ηλικίες 0-19 ετών κάθε χρόνο
Ψάχνουν φόρμουλα για διάθεση νερού στους γεωργούς-«Η μόνιμη επίλυση του υδατικού είναι μονόδρομος»
Ακρίβεια και ζέστη εγκλωβίζουν τους ηλικιωμένους-Στον κίνδυνο θερμοπληξίας κάθε καλοκαίρι
Υπ.Γεωργίας: Η ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα προτεραιότητα για Κυβέρνηση
Καμίνι η Κύπρος-Στους 40 βαθμούς η θερμοκρασία, σε ισχύ Κίτρινη Προειδοποίηση
Τρέχουν οι εργασίες για τις κινητές μονάδες αφαλάτωσης-Το plan B για να καλυφθεί ενδεχόμενο κενό στην παροχή νερού
Ξεκίνησαν οι πληρωμές για το «κτίΖΩ»-Στον ΕΟΑ η ευθύνη για τους ενοίκους που έστησαν πόδι στο Στρόβολο
Νέα κίτρινη προειδοποίηση-Σταθερά στους 40 βαθμούς ο υδράργυρος