Τελικά πληρώνουν τη νύφη και πάλι οι ασθενείς-Αντικρουόμενες εκδοχές μετά την οριστική ρήξη που φέρνει απεργία

Δεν πρόλαβε να κοπάσει ο επί χρόνια πόλεμος που είχε ξεσπάσει με αφορμή τη συλλογική σύμβαση και ξεκίνησε άλλη μία μάχη ανάμεσα σε γιατρούς και ΟΚΥπΥ. Αφορμή αυτή τη φορά ήταν η συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών για τα οικονομικά κριτήρια των υπηρεσιών που προσέφεραν οι γιατροί εντός του ΓεΣΥ το 2023, η οποία τελικά κατέληξε σε ναυάγιο, με τις συντεχνίες να ανακοινώνουν 48ωρη απεργία τέλος Νοεμβρίου σε όλα τα κρατικά νοσηλευτήρια, κάτι που θα δημιουργήσει και πάλι αλυσιδωτές συνέπειες στην εξέταση των ασθενών.

Η συνάντηση που πραγματοποιήθηκε χθες ανάμεσα στον Οργανισμό Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας και τις δύο συντεχνίες ΠΑΣΥΔΥ και ΠΑΣΥΚΙ ήταν επεισοδιακή, αφού οι δύο τελευταίοι αποχώρησαν πικραμένοι, καθώς θα εφαρμόζονταν παράμετροι της συμφωνίας για το ποσό καταβολής των οικονομικών κριτηρίων.

Από πλευράς ΟΚΥπΥ, έγινε ξεκάθαρο πως στόχος του είναι να τηρηθεί η δέσμευση που συμφωνήθηκε μαζί με τις συντεχνίες εδώ και μήνες για την καταβολή του ποσού που θα υποδείκνυε ο ανεξάρτητος ελεγκτικός οίκος που είχε οριστεί, ο οποίος είχε στόχο να υπολογισθεί με ακρίβεια το ποσό που θα καταβληθεί στους γιατρούς για τα οικονομικά κίνητρα. Το ποσό αυτό, μετά τη μελέτη που πραγματοποιήθηκε, ορίστηκε στα 2,5 εκατ. ευρώ, για το οποίο είχε ενημερώσει ο ίδιος ο οίκος τις συντεχνίες προ ημερών.

Όπως επισήμανε ο Οργανισμός, κατά τη συνάντηση της Τετάρτης θα επιβεβαιωνόταν η καταβολή του συγκεκριμένου ποσού και επίσης θα ξεκινούσε η συζήτηση για την νέα συμφωνία οικονομικών κινήτρων για την περίοδο 2024-2027, διότι θα πρέπει να ευθυγραμμίζεται με τους στόχους και τις επιδιώξεις του ΟΚΥπΥ, βάσει του σχεδίου δράσης που έχει, ώστε να επιτευχθεί η οικονομική αυτονόμηση του Οργανισμού. Πρόθεση, όπως τονίστηκε, δεν είναι να μειωθούν τα έσοδα των γιατρών, εξού και δόθηκε το σχέδιο κινήτρων, κάτι που δείχνει την πρόθεση για την αύξηση τους.

Άλλα λένε οι συντεχνίες

Στην αντίπερα όχθη, οι συντεχνίες παρουσιάζουν μία εντελώς διαφορετική εκδοχή των γεγονότων. Επιβεβαιώνουν τη συμφωνία με τον ΟΚΥπΥ για εκτέλεση μελέτης από ανεξάρτητο ελεγκτικό οίκο, ωστόσο σημειώνουν ότι τα δεδομένα ήταν εντελώς διαφορετικά., κάνοντας αναφορά στις δεσμεύσεις του οίκου, ότι ενώ εντός Ιουλίου θα έπρεπε να καταθέσει τη μελέτη του υπολογισμού για τα οικονομικά κριτήρια, εντούτοις καθυστέρησε και έτσι αυτή κατατέθηκε τέλος του μήνα.

Παράλληλα, υποστηρίζουν πως ενώ ενημέρωσαν ότι το ποσό διεκδίκησης από τους γιατρούς ανερχόταν στα 4,7 εκατ. ευρώ, πριν να ολοκληρωθεί η μελέτη, η πρόταση του ΟΚΥπΥ ήταν το ποσό αυτό να πέσει στα 4,1 εκατ. ευρώ. Με τον διορισμό του ελεγκτικού οίκου, αυτός έπρεπε να λάβει υπόψη τέσσερις όρους συμφωνίας, τους οποίους υπέγραψε για να εκτελέσει τη μελέτη, ωστόσο η προσέγγιση της λογιστικής φόρμουλας απέδωσε στο τέλος μόλις 2,5 εκατ. ευρώ. Τότε, όπως υποστήριξαν οι συντεχνίες, αμφισβήτησαν τα αποτελέσματα της μελέτης του οίκου, καθώς δεν λήφθηκαν υπόψη οι όροι εντολής της συμφωνίας.

Την ίδια ώρα, έκαναν αναφορά σε διάφορες συναντήσεις που είχαν με τον ΟΚΥπΥ από τον Ιούλιο μέχρι και σήμερα, κατά τις οποίες έγιναν εκτεταμένες συζητήσεις για το θέμα, ενώ τόνισαν πως έγιναν και παρεμβάσεις τόσο από τον Υπουργό Υγείας, Μιχάλη Δαμιανό όσο και από ίδιο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, μέσω των οποίων υπήρξε μία συμβιβαστική πρόταση που έγινε αποδεκτή, ωστόσο δεν κατατέθηκε στη συνάντηση.

Έτσι, αφού δεν τα βρήκαν για άλλη μια φορά με τον ΟΚΥπΥ, αποχώρησαν από τη συνάντηση της Τετάρτης απορρίπτοντας κατηγορηματικά τη συμφωνία, χαρακτηρίζοντάς την απαράδεκτη και απαξιωτική, ενώ την ίδια ώρα ανακοίνωσαν πως τα δυναμικά μέτρα που εξήγγειλαν και είχαν αναστείλει θα επανέρχονταν και έτσι θα κατέλθουν σε 48ωρη απεργία τέλος Νοεμβρίου σε όλα τα κρατικά νοσηλευτήρια, η οποία υπάρχει το ενδεχόμενο να επεκταθεί και στα ΤΑΕΠ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Με γραπτό κείμενο θα απευθυνθεί στους πιστούς την Κυριακή ο Πάπας Φραγκίσκος
Η Ζιζέλ Πελικό, μία από τις Γυναίκες της Χρονιάς του περιοδικού Time
Δημογλίδου για Βασίλη Καλογήρου-«Μέχρι στιγμής δεν έχουμε στοιχείο που να μας οδηγεί ξεκάθαρα σε έγκλημα»
Συνελήφθησαν δυο γυναίκες για κλοπή χρημάτων στην Λάρνακα-Καταζητείται ακόμα ένα πρόσωπο
Νέα έρευνα την Τουρκία εναντίον Ιμάμογλου για πλαστό πτυχίο
Καταγγελία για ομαδικό βιασμό 22χρονης στη Χαλκίδα-Την εξανάγκασαν να κάνει χρήση ναρκωτικών
Το μίσος για τους Εβραίους ήταν το κίνητρο του 19χρονου Σύρου δράστη της επίθεσης στο Βερολίνο
Το Associated Press μηνύει τον Λευκό Οίκο για τον αποκλεισμό του από τις ενημερώσεις Τραμπ
ΒΙΝΤΕΟ: Ισραηλινός όμηρος φιλά στο μέτωπο μαχητή της Χαμάς κατά την απελευθέρωσή του
Απεβίωσε ο πατέρας του βουλευτή του ΔΗΣΥ Δημήτρη Δημητρίου