Καρδιογράφημα οι τιμές των καταναλωτικών αγαθών-Αισθητά αυξημένες οι χρεώσεις σε χώρους εστίασης
Στέλιος Χαραλάμπους 06:00 - 14 Νοεμβρίου 2024
Συνεχίζεται το... καρδιογράφημα στις τιμές των καταναλωτικών αγαθών, αφού παρά τα μέτρα και τις προσπάθειες που καταβάλλονται από πλευράς Κυβέρνησης για αντιμετώπιση της ακρίβειας, αυτές - στις πλείστες των περιπτώσεων - παρουσιάζουν ανοδική πορεία, με αποτέλεσμα να υπάρχουν αλυσιδωτές επιπτώσεις, εξού και η λυπητερή σε χώρους εστίασης ανεβαίνει όλο και περισσότερο.
Όπως προκύπτει από την έρευνα του Συνδέσμου καταναλωτών, παρατηρούνται αυξήσεις στις τιμές των εστιατορίων, ωστόσο, σε σχέση με την περσινή χρονιά φαίνεται να υπάρχει βελτίωση στην ποιότητα που προφέρουν, αφού σε κάποιες περιπτώσεις παρατηρήθηκε πως αυτή χαμήλωσε τον πήχη, στα πλαίσια των προσπαθειών από πλευράς μαγαζατόρων να αντιμετωπίσουν την ακρίβεια.
Σύμφωνα με τα όσα καταγράφονται, «τα κέντρα, στην προσπάθειά τους να μειώσουν το κόστος χρέωσης, φαίνεται να συνεχίζουν να κάνουν «εκπτώσεις» στην ποσότητα ή ποιότητα του φαγητού που προσφέρουν. Όμως διαφαίνεται μια μικρή βελτίωση σε σύγκριση με το 2023».
Μιλώντας στον REPORTER, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Καταναλωτών, Μάριος Δρουσιώτης, ανέφερε πως, «η έρευνα έγινε σε πέραν των 200 εστιατορίων της Κύπρου και η διαπίστωση είναι ότι οι τιμές είναι αισθητά αυξημένες σε σύγκριση με το 2023». Ωστόσο, όπως είπε, παρατηρήθηκαν αυξήσεις στις χαμηλότερες τιμές και μειώσεις στις μέγιστες τιμές και αυτή, όπως εξήγησε, οφείλεται στο γεγονός ότι οι εστιάτορες μείωσαν τις τιμές στα ακριβά πιάτα, τα οποία δεν θα προτιμούσαν οι καταναλωτές λόγω της τιμής και αύξησαν τις τιμές στα φθηνότερα πιάτα».
Επιπλέον, όπως φαίνεται μέσα από τα ευρήματα της έρευνας, η τιμή του νερού στα εστιατόρια αυξήθηκε κατά 125%, καθώς η ελάχιστη τιμή ήταν στα 2,25 ευρώ, ενώ κατά το 2023 η τιμή ήταν στο 1,00 ευρώ. Αυξήσεις παρατηρήθηκαν και στα αναψυκτικά, με την τιμή από 1,20 να σκαρφαλώνει στα 2,40 και η μπύρα από 2,00 ευρώ να φθάνει τα 3,77.
Όσον αφορά τα εδέσματα που καταναλώνονται πιο συχνά, παρουσιάζουν και αυτά αυξήσεις σε σχέση με την περσινή περίοδο, καθώς η τιμή στο χοιρινό σουβλάκι ανέρχεται από οκτώ ευρώ και φθάνει μέχρι 15.50. Αυξήσεις παρατηρήθηκαν και στους ψαρομεζέδες, καθώς από 16.00 ευρώ που ήταν η ελάχιστη τιμή κατά την περσινή περίοδο, η τιμή έφθασε στα 25.90 ευρώ. Οι τιμές για μια μερίδα πατάτες κυμαίνονται από 3.00 μέχρι και 5.73 ευρώ.
Από την έρευνα, ωστόσο, προκύπτουν και θετικά στοιχεία, όπως σημείωσε ο κ. Δρουσιώτης, αφού «τα φετινά αποτελέσματα δείχνουν ότι η εικόνα των κέντρων εστίασης και οι προσφερόμενες υπηρεσίες είναι αισθητά βελτιωμένες σε σχέση με το 2023», προσθέτοντας πως, «τα όποια προβλήματα παρουσιάστηκαν, οφείλονται κατά κύριο λόγο από τη μη επαρκή εκπαίδευση των ιδιοκτητών και του προσωπικού των κέντρων εστίασης».
Τα προβλήματα εστιάζονται κυρίως σε αναφορές από πολίτες για μυρμήγκια πάνω στο τραπέζι, για εστιάτορα ο οποίος είπε σε πελάτη, «δώσε μου 35 ευρώ και είναι εντάξει», χωρίς να του δώσει απόδειξη, ενώ έγιναν αρκετές αναφορές για σερβιτόρους που δεν μιλούσαν ελληνικά.
Επιπρόσθετα, αυξομειώσεις παρατηρούνται και στις τιμές προϊόντων που βρίσκονται στα ράφια των υπεραγορών αλλά και σε υπηρεσίες.
Όπως εξήγησε στον REPORTER o κ. Δρουσιώτης, ναι μεν καταγράφονται αυξήσεις, ωστόσο, όπως είπε, έχει πέσει ο ρυθμός των αυξήσεων σε σχέση με προηγουμένως, εκφράζοντας παράλληλα την εκτίμηση πως οι τιμές προϊόντων και υπηρεσιών σε γενικό επίπεδο δεν πρόκειται να μειωθούν.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: