Στην αντεπίθεση ο Ιωάννου, απαντά σε ΑΚΕΛ-«Άδικο να αναζητούνται ευθύνες στο ΥΠΕΣ για παραλείψεις άλλων»
19:31 - 13 Νοεμβρίου 2024
Στην αντεπίθεση βγήκε ο υπουργός Εσωτερικών, Κωνσταντίνος Ιωάννου, αναφορικά με τις τοποθετήσεις του γενικού γραμματέα του ΑΚΕΛ, Στέφανου Στεφάνου, για τη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, τονίζοντας πως είναι άδικο να αναζητούνται ευθύνες στο Υπουργείο Εσωτερικών για τις παραλείψεις άλλων, ειδικά όταν η νομοθεσία δεν παρείχε εργαλεία στο κράτος, ώστε να μπορεί να επέμβει και να εφαρμόσει οποιαδήποτε θεραπεία στα κενά που παρατηρούνταν.
Σε σχετική ανακοίνωση, ο υπουργός Εσωτερικών ανέφερε πως «με έκπληξη παρακολουθώ τις τελευταίες εβδομάδες τις δημόσιες τοποθετήσεις του Γενικού Γραμματέα του ΑΚΕΛ, στις οποίες αναφέρεται σε ανετοιμότητα του Υπουργείου Εσωτερικών να εφαρμόσει τη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και σε ελλιπή στήριξη των Τοπικών Αρχών».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Με το νέο έτος οι αλλαγές ΥΠΕΣ για την Τοπική Αυτοδιοίκηση-Ξεκαθαρίζονται οι ρόλοι αντιδημάρχων
Χωρίς πρόθεση για αντιπαράθεση, συνέχισε ο Κωνσταντίνος Ιωάννου, θέλησε να τονίσει ότι «η Κυβέρνηση Χριστοδουλίδη από την πρώτη μέρα ανάληψης της διακυβέρνησης έθεσε ως προτεραιότητα την ομαλή εφαρμογή της μεγαλεπήβολης μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Έγκαιρα είχαμε προειδοποιήσει με δημόσιες τοποθετήσεις μας και ενώπιον της αρμόδιας Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για τους προβληματισμούς μας επί αδυναμιών και στρεβλώσεων που εντοπίσαμε στη νομοθεσία και επιχειρήσαμε τότε να τροποποιήσουμε και να βελτιώσουμε το νομοθετικό πλαίσιο, χωρίς όμως να βρούμε την αναμενόμενη ανταπόκριση από πολιτικά κόμματα».
Ο υπουργός Εσωτερικών επεσήμανε, παράλληλα, πως «καταθέσαμε τις ανησυχίες μας για το γεγονός ότι οι συνενώσεις των Δήμων δεν έγιναν στη βάση οικονομικών και πληθυσμιακών δεδομένων, ούτε έλαβαν υπόψη τις μελέτες που έγιναν για τον σκοπό αυτό, με αποτέλεσμα να μην διασφαλίζεται η βιωσιμότητα ορισμένων Δήμων, δεδομένου ότι δεν υπάρχει η κρίσιμη μάζα και δεν δημιουργούνται οι οικονομίες κλίμακας που ήταν και το ζητούμενο της μεταρρύθμισης. Εκφράσαμε την αντίθεσή μας για τον μεγάλο αριθμό Αντιδημάρχων, χωρίς σαφές καθηκοντολόγιο, καθώς και για το ύψος της αντιμισθίας τους. Άμεσα προχωρήσαμε σε αλλαγή του τρόπου καθορισμού των απολαβών των Αντιδημάρχων, ώστε αυτή να δίνεται κλιμακωτά και λαμβάνοντας υπόψη τα πληθυσμιακά δεδομένα».
Στην τοποθέτησή του, ο κ. Ιωάννου υπέδειξε, δε, ότι «κατ’ επανάληψη τόνισα ότι τα €117 εκ., που είχαν περιληφθεί στη νομοθεσία ήταν ένα ποσό που σε καμία περίπτωση δεν αντιπροσωπεύει το συνολικό κόστος που θα απαιτηθεί για τη μεταρρύθμιση, εξ ου και χρειάστηκε να εξασφαλίσουμε πρόσθετα ποσά, για χρηματοδότηση της λειτουργίας των Συμπλεγμάτων, κτλ. Εκφράσαμε την ανησυχία μας για τη βιωσιμότητα των ΕΟΑ με την εφαρμογή της πρόνοιας της νομοθεσίας για απόδοση του 60% από τα τέλη στους Δήμους. Υπενθυμίζω ότι χρειάστηκε η παρέμβαση του Κράτους, για να εξασφαλιστεί το ποσό αυτό για τους Δήμους πρόσθετα από τα €117 εκ., για να διασφαλίσουμε την οικονομική και διοικητική αυτονομία των ΕΟΑ, χωρίς ταυτόχρονα να δημιουργούμε απώλεια στους Δήμους».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ανοίγει το κεφάλαιο για αλλαγές στην επιστροφή χρημάτων σε δήμους από ΕΟΑ-Ο στόχος Σεπτεμβρίου
Απαντώντας για τις αναφορές σε ελλιπή προετοιμασία, με την απόδοση ευθυνών για αυτό στο Υπουργείο Εσωτερικών, ο Κωνσταντίνος Ιωάννου επεσήμανε ότι «θέλω να τονίσω ότι η νομοθεσία είχε αναθέσει την ευθύνη αυτή στα Προσωρινά Συντονιστικά Συμβούλια, τα οποία αποτελούνταν από τους Δημάρχους και εκπροσώπους της EKK της κάθε Επαρχίας και στα οποία το Υπουργείο συμμετείχε με έναν μόνο εκπρόσωπο, που είχε ουσιαστικά ρόλο παρατηρητή. Είναι παραδεκτό γεγονός -και παραπέμπω σε σχετικές αναφορές μου- ότι τα πέντε ΠΣΣ, παρόλο που ξεκίνησαν με τα ίδια δεδομένα και κοινή αφετηρία, δεν εργάστηκαν με τον ίδιο ρυθμό, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις έγινε περισσότερη και καλύτερη προετοιμασία σε σύγκριση με τις άλλες. Υπενθυμίζω πως, σύμφωνα με τη νομοθεσία, το Υπουργείο Εσωτερικών δεν είχε εξουσιοδότηση να παρεμβαίνει και να επιλύει απευθείας τα ζητήματα των ΠΣΣ, και ο ρόλος του ήταν καθαρά επικουρικός».
Ο υπουργός Εσωτερικών, συνεχίζοντας, σημείωσε ότι «είναι το λιγότερο άδικο να αναζητούνται ευθύνες στο Υπουργείο Εσωτερικών για παραλείψεις άλλων, τη στιγμή μάλιστα που η νομοθεσία που ψηφίστηκε δεν παρείχε τα εργαλεία στο Κράτος, ώστε να μπορεί να επέμβει και να εφαρμόσει οποιαδήποτε θεραπεία στα κενά που παρατηρούνταν. Ωστόσο, το Υπουργείο Εσωτερικών υποστηρίζοντας τα ΠΣΣ, προχώρησε σε ετοιμασία, μεταξύ άλλων, προτύπων Προϋπολογισμού, Σχεδίων Υπηρεσίας και καθηκόντων για το προσωπικό των EOA, αλλά και σε εφαρμογή σειράς μέτρων με στόχο την απλοποίηση της διαδικασίας αδειοδότησης της ανάπτυξης, με ετοιμασία εγχειριδίων και εκσυγχρονισμό άλλων διαδικασιών, πρόσληψη ΕOX, κοκ».
Ως εκ τούτου, το Υπουργείο Εσωτερικών, πρόσθεσε ο κ. Ιωάννου, «όχι μόνο δεν αδιαφόρησε και αποποιείται των ευθυνών που του αναλογούν, αλλά έχει πράξει περισσότερα από όσα ο νόμος προβλέπει, ασκώντας τον εποπτικό και επικουρικό ρόλο που του έχει ανατεθεί. Έχουμε εντοπίσει τις αδυναμίες του νομικού πλαισίου που είχε ψηφιστεί και σε συνεργασία με τη νομοθετική εξουσία βρισκόμαστε σε μια διαδικασία να επιλύσουμε τα προβλήματα. Είναι για αυτό εξάλλου που σε όλο αυτό το διάστημα έχουμε καταθέσει νομοσχέδια με σωρεία αλλαγών, ώστε να γίνει πιο λειτουργική η εφαρμογή των υφιστάμενων νομοθεσιών, τα οποία έχουν ψηφιστεί παρά τα στενά χρονοδιαγράμματα σε στενή συνεργασία με τον Πρόεδρο και τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εσωτερικών, τους οποίους ευχαριστούμε».
Καταλήγοντας, ο Κωνσταντίνος Ιωάννου επεσήμανε πως «δεν μπορεί λοιπόν να επιρρίπτονται ευθύνες στην εκτελεστική εξουσία μέσω αναφορών περί αδιαφορίας και μη στήριξης των Τοπικών Αρχών, αφού εκ του αποτελέσματος και από τα δεδομένα, διαφαίνεται η διαρκής έγνοιά μας να στηρίξουμε τους πρωταγωνιστές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, έτσι ώστε η μεταρρύθμιση να στεφθεί με επιτυχία και να εκπληρώσει τον σκοπό της».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Περνά στην επόμενη φάση η μεταρρύθμιση της ΤΑ-Αρχίζει επαφές για προώθηση αλλαγών ο Ιωάννου