Αλλάζει το νομοθετικό πλαίσιο για τις δημόσιες συμβάσεις-«Μία γάγγραινα που απασχολεί την κοινωνία»

Στην ανάγκη για βελτίωση του διαδικαστικού πλαισίου που διέπει τις δημόσιες συμβάσεις εστίασε η σημερινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Νομικών, κατά την οποία παρουσιάστηκαν από το Γενικό Λογιστήριο οι τροποποιητικοί κανονισμοί. Εξάλλου, στην αρχή της συνεδρίασης εγγράφηκε με πρόταση του ΔΗΣΥ αυτεπάγγελτο θέμα προς συζήτηση, αναφορικά με το νομικό πλαίσιο των δημοσίων συμβάσεων, καθώς και με τα προβλήματα που προκύπτουν λόγω του τερματισμού μεγάλων δημόσιων έργων.

Σε σημείωμα του Γενικού Λογιστηρίου με τις τροποποιήσεις των κανονισμών, το οποίο παρουσιάστηκε στην Επιτροπή, περιλαμβάνονται προσθήκες και αλλαγές, που αφορούν τόσο στη διαδικασία έγκρισης των αλλαγών σε δημόσιες συμβάσεις και στη διαδικασία αποκλεισμών, όσο και στην αξία των αλλαγών, καθώς και στις οικονομικές και στις χρονικές απαιτήσεις που υποβάλλονται από τα συμβαλλόμενα μέρη.

Επίσης, εισάγεται η δυνατότητα διορισμού λειτουργού άλλης αναθέτουσας αρχής ως Συντονιστή Σύμβασης, θεσμοθετείται ο επιτόπιος έλεγχος των χώρων εκτέλεσης συμβάσεων, ενώ ρυθμίζεται και η περίπτωση ετοιμασίας τελικής έκθεσης αξιολόγησης για τις περιπτώσεις διακοπής συμβάσεων. Σκοπός των τροποποιήσεων, όπως αναφέρθηκε ενώπιον της Επιτροπής, είναι να υπάρχει περισσότερη ευελιξία στη εξέταση των αλλαγών σε δημόσιες συμβάσεις, αλλά και αποτελεσματικότερη λειτουργία των αρμόδιων οργάνων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Τα τρία σενάρια στο κάδρο του Υπ. Εσωτερικών για ολοκλήρωση του αλιευτικού καταφύγιου και Ποταμού Λιοπετρίου

Εξάλλου, εισάγονται και ρυθμίσεις με σκοπό τη μείωση των θεμάτων που εξετάζει η Κεντρική Επιτροπή Αλλαγών, η οποία αυτή τη στιγμή εξετάζει ετησίως 900 θέματα. Σκοπός είναι ο αριθμός αυτός να μειωθεί στα 600, καθώς για τις συμβάσεις αξίας μέχρι €100.000, οποιεσδήποτε αλλαγές ή απαιτήσεις θα εγκρίνονται από τον προϊστάμενο της αναθέτουσας αρχής.

Κατά τη συνεδρίαση, η Ελεγκτική Υπηρεσία ζήτησε, μεταξύ άλλων, να οριστεί ότι θα υποβάλλεται έκθεση τερματισμού σύμβασης εντός συγκεκριμένου χρονικού διαστήματος, ενώ το ΕΤΕΚ επεσήμανε ότι χρειάζεται να διασφαλιστεί η νομιμότητα της πρόνοιας για επιτόπια αυτοψία στον χώρο εκτέλεσης συμβάσεων, αναφέροντας ότι στο εξωτερικό αυτό γίνεται από κάποιο ανεξάρτητο σώμα. Η ΟΕΒ αναγνώρισε ως σημαντική την πρωτοβουλία για τροποποιήσεις, ανέφερε όμως ότι δεν έγινε διαβούλευση με τα εμπλεκόμενα μέρη και ότι είναι καλό να γίνει. Πάντως, ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Άριστος Δαμιανού, υπογράμμισε κατά τη συζήτηση στην Επιτροπή την ανάγκη να παρίσταται στις επόμενες συνεδριάσεις για το θέμα και η Νομική Υπηρεσία.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρίαση, ο Πρόεδρος της Επιτροπής και Βουλευτής του ΔΗΣΥ, Νίκος Τορναρίτης, ανέφερε ότι το θέμα θα τεθεί εκ νέου στην ημερήσια διάταξη σε διάστημα δύο εβδομάδων, σε συνάρτηση και με το θέμα που ενέγραψε ο ΔΗΣΥ για το νομικό πλαίσιο που αφορά στη διαδικασία σύναψης δημοσίου συμβάσεων, τον καταρτισμό και την κατακύρωση και την παρακολούθησή τους, όπως επίσης και τα προβλήματα που προκύπτουν λόγω του τερματισμού μεγάλο δημόσιων έργων. 

Αναφορικά με την κατάθεση κανονισμών για το συγκεκριμένο θέμα, είπε ότι στη συνεδρίαση θα κληθούν όλοι οι αρμόδιοι φορείς, οι Υπουργοί Οικονομικών και Επικοινωνιών, Μεταφορών και Έργων, ο Γενικός Λογιστής της Δημοκρατίας, ώστε να δημιουργηθεί ένα πλαίσιο το οποίο θα προστατεύει ουσιαστικά και θα ισχυροποιεί το δημόσιο συμφέρον.

«Είναι ένα θέμα, μια γάγγραινα αν θέλετε, που απασχολεί τον δημόσιο βίο, τον δημόσιο διάλογο και χρεώνει βεβαίως τον δημόσιο κορβανά με πάρα πολλά εκατομμύρια», είπε και αναφέρθηκε στην ανάγκη να εντοπιστούν και οι λόγοι που τερματίζονται μεγάλα δημόσια έργα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Στην αντεπίθεση η AKTOR... Πάει στα δικαστήρια και ζητά αποζημιώσεις πέραν των 35 εκατομμυρίων ευρώ

Σε ερώτηση δημοσιογράφου αν η εισήγηση του αυτεπάγγελτου θέματος θα γίνει βήμα και για δημόσια διαβούλευση, απάντησε ότι θα είναι όχι μόνο βήμα διαβούλευσης, αλλά και «ένα βήμα νομοθετικής πρωτοβουλίας, η οποία θα καταλήξει σε ψήφιση συγκεκριμένης νομοθεσίας στη Βουλή, ούτως ώστε πλέον τα πράγματα να λειτουργήσουν σε ένα πιο βιώσιμο επίπεδο, ένα επίπεδο το οποίο θα υπερασπίζεται πρώτα και πάνω απ’ όλα και το τελευταίο ευρώ του Κύπριου φορολογούμενου πολίτη».

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ, Πανίκος Λεωνίδου, ανέδειξε ως μία από τις πιο σοβαρές παραμέτρους της τροποποίησης των κανονισμών τη διαδικασία αποκλεισμού κάποιου αναδόχου, όταν αυτός δεν συμμορφώνεται και δεν τηρεί τους όρους της συμφωνίας. «Αυτό το φαινόμενο είναι πράγματι σήμερα πολύ επίκαιρο, καθότι έχουμε μπροστά μας ως κοινωνία και ως κράτος πέντε τουλάχιστον συμβάσεις δημοσίων έργων, οι οποίες έχουν διακοπεί και έχουν διακοπεί γιατί η περαιτέρω καθυστέρηση ήταν όχι προς το συμφέρον των πολιτών και του κράτους», σημείωσε.

Καθήκον της νομοθετικής εξουσίας και του κράτους, είπε ο κ. Λεωνίδου, είναι να αντλήσουν γνώση και εμπειρία από αυτά τα λάθη και τις παραλείψεις που έγιναν από τις προηγούμενες συμβάσεις, ώστε να διαμορφωθεί «ένα νομικό πλαίσιο που να εμποδίζει πλέον τον οποιονδήποτε, ο οποίος κοροϊδεύει το κράτος».

«Δεν θα ανεχτούμε άλλους τέτοιους αναδόχους οι οποίοι χρησιμοποιούν το κράτος», είπε ο Βουλευτής, κάνοντας λόγο για αναστάτωση αλλά και ζημιά προς τους πολίτες λόγω αυτής της πρακτικής. Τέλος, εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η Κυβέρνηση θα επιληφθεί αμέσως όλων αυτών των εκκρεμοτήτων και ότι η Βουλή θα δώσει νομοθετικά εργαλεία για να υπάρξουν άμεσα ρυθμίσεις, σημειώνοντας ότι γι’ αυτό και υπήρξε συμφωνία στην εγγραφή του θέματος από τον ΔΗΣΥ.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Ν. Χριστοδουλίδης: Να μην επιχειρήσουν άλλα κράτη όπως η Τουρκία να εκμεταλλευτούν το κενό στη Συρία
Α. Δημητρίου: Δεν πρόκειται ποτέ να συμβιβαστούμε με μισή πατρίδα
Επίσκεψη εργασίας σε Ισραήλ και Παλαιστίνη θα πραγματοποιήσει ο Κόμπος-Στο επίκεντρο η κατάσταση στη Μέση Ανατολή
Κανονικά και σύμφωνα με τον σχεδιασμό προχωρά η ΚΔ για το Great Sea Interconnector-«Θα ενημερώσουμε την Ελληνική Κυβέρνηση»
Στο επίκεντρο το Κυπριακό ενόψει της σύγκλησης πολυμερούς διάσκεψης-Επικοινωνία ΠτΔ με Φον ντερ Λάιεν
Ν.Χριστοδουλίδης: Επενδύουμε ουσιαστικά στη νέα προσπάθεια ΓΓ ΟΗΕ για το Κυπριακό
Λαμβάνει μέτρα το τουρκικό ΥΠΑΜ για προστασία του ψευδοκράτους
Υπήρχαν πληροφορίες για «σύλληψη» του γεωργού από τον κατοχικό στρατό-Η τοποθέτηση του ΥΠΕΞ
Διαψεύδει την ΟΥΝΦΙΚΥΠ ο γεωργός-«Πήραμε έγκριση από την Τετάρτη, χτύπησαν δύο τρακτέρ»
Κάνει λόγο για καλή θέληση της τ/κ πλευράς για τα σημεία διέλευσης σύμβουλος του Τατάρ