Πρώτα διμερής για οδοφράγματα και μετά διευρυμένη συνάντηση-Στο ακουστικό για κάθοδο Ντι Κάρλο η Λευκωσία
06:00 - 13 Νοεμβρίου 2024
Μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας κινεί τις διαδικασίες για διευρυμένη συνάντηση για το Κυπριακό ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, ο οποίος μόλις κλειδώσει οποιαδήποτε εξέλιξη, προβαίνει σε ενημέρωση των εμπλεκόμενων μερών, όπως έπραξε στη συνάντηση που είχε το πρωί της Δευτέρας με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, στο Μπακού, στο περιθώριο της 29ης Διάσκεψης των Συμβαλλόμενων Μερών στη Σύμβαση Πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή.
Ο Αντόνιο Γκουτέρες επιλέγει, όπως δείχνει με την στάση του, να κρατά κλειστά τα χαρτιά του για τις ενέργειες του και δεν προβαίνει σε οποιαδήποτε ενημέρωση των μερών πριν είναι σίγουρος ότι υπάρχει η αποδοχή όλων των πλευρών, ώστε να μην προκαλούνται συζητήσεις στο εσωτερικό της μίας ή της άλλης πλευράς, κάτι που ενδεχομένως να χαλάσει το πλάνο που έχει στο μυαλό του, για να φέρει ξανά στο ίδιο τραπέζι την ελληνοκυπριακή και την τουρκοκυπριακή πλευρά.
Μετά από αυτή την εξέλιξη, ο κ. Γκουτέρες αναμένεται να συμφωνήσει με την βοηθό Γενικό Γραμματέα Ροζμαρί Ντι Κάρλο για την ημερομηνία της καθόδου της στην Κύπρο, ώστε να υπάρξει συντονισμός και επί τόπου προεργασία, με απώτερο σκόπο να καταλήξουν στην ημερομηνία της συνάντησης για το Κυπριακό.
Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες =, αναμένεται να προηγηθεί διμερής συνάντηση των δύο πλευρών με τον Αναπληρωτή Ειδικό Σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ για την Κύπρο, Κόλιν Στιούαρτ, ώστε να συζητηθεί το διάνοιγμα νέων οδοφραγμάτων και πιο συγκεκριμένα του Πυροΐου ή των Κοκκίνων με αντιστάθμισμα το άνοιγμα διόδου στη Μια Μηλιά.
Για μια τέτοια συνάντηση, ο Πρόεδρος στη βάση της πολιτικής που ακολουθεί ώστε να προκύψει εκείνη η κινητικότητα που θέλει στο Κυπριακό, για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, δήλωσε από την πρώτη στιγμή έτοιμος, όπως επιβεβαίωσε ο ίδιος σε δηλώσεις του λίγες μέρες μετά την άτυπη τριμερή της Νέας Υόρκης.
Ο Νίκος Χριστοδουλίδης είχε αναφέρει χαρακτηριστικά ότι, «έχουμε εκφράσει την ετοιμότητα μας, είναι γνωστές οι θέσεις μας για συγκεκριμένα σημεία διέλευσης, αναμένω να γίνει αυτή η συνάντηση το συντομότερο δυνατόν, είμαι έτοιμος από δικής μου πλευράς, το έχω δηλώσει και στα Ηνωμένα Έθνη και αναμένω να δω ποια αποτελέσματα θα υπάρξουν».
Ως εκ τούτου, πρώτα θα γίνει η συγκεκριμένη συνάντηση, χωρίς να αποκλείεται να δώσει το παρών της και η ίδια η Ρόζμαρι Ντι Κάρλο, εάν κρίνουν τα Ηνωμένα Έθνη ότι αυτό θα διευκολύνει κατ’ οποιονδήποτε τρόπο τη διαδικασία και στη συνέχεια θα διεξαχθεί η διευρυμένη συνάντηση για το Κυπριακό, για την οποία η Κυβέρνηση υποστηρίζει ότι θα είναι πενταμερής κι όχι 4+1, που θέλει η τουρκοκυπριακή πλευρά, με τους Βρετανούς σε ρόλο παρατηρητή.
Τη θέση της ελληνοκυπριακής πλευράς, επανέλαβε εξάλλου σε τηλεοπτικές του δηλώσεις και ο διευθυντής του γραφείου του Προέδρου, Βίκτωρας Παπαδόπουλος, ο οποίος τόνισε πως, ο Πρόεδρος «είχε την ευκαιρία να έχει μια συζήτηση με τον ΓΓ ΟΗΕ όπου ο κ. Γκουτέρες του μετέφερε ότι όλοι οι εμπλεκόμενοι συμφώνησαν να γίνει αυτή η διευρυμένη 5μερής συνάντηση η οποία είχε συμφωνηθεί και κατά τη διάρκεια του άτυπου δείπνου μεταξύ του ΠτΔ, του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ και του Τουρκοκύπριου ηγέτη στη Νέα Υόρκη, προ ημερών».
Από την άλλη, ο Ερσίν Τατάρ επιμένει ότι η συνάντηση θα πρέπει να γίνει στη βάση 4+1, αφού όπως είχε τονίσει, «εμείς συμφωνούμε μόνο με το να καθίσουμε με την μητέρα πατρίδα», λέγοντας πως το Ηνωμένο Βασίλειο ίσως θα μπορούσε να στείλει κάποιο υπουργό ως παρατηρητή.
Ο τρόπος της συνάντησης αναμένεται να ξεκαθαρίσει το αμέσως επόμενο διάστημα, όπως επίσης και ο χρόνος της συνάντησης, ο οποίος τη δεδομένη στιγμή δεν μπορεί να εκτιμηθεί με σιγουριά. Κάποιες πληροφορίες θέλουν τη διευρυμένη συνάντηση να διεξάγεται εντός Δεκεμβρίου, ενώ άλλες παρουσιάζουν ως πιο πιθανό σενάριο τον Ιανουάριο είτε πριν, είτε μετά την μετάβαση του στις Βρυξέλλες για το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, που θα διεξαχθεί στο δεύτερο δεκαήμερο του μήνα.
Πάντως, ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, αναμένεται να μεταβεί στην Άγκυρα, τον ερχόμενο Ιανουάριο, όπου θα έχει συνάντηση με τον Ρετζεπ Ταγίπ Ερντογάν, χωρίς μέχρι στιγμής να έχει γίνει γνωστή η ημερομηνία της μετάβασής του στη γειτονική χώρα.
Αυτό αποκάλυψε σε συνέντευξή του στη Milliyet ο Χακάν Φιντάν, μετά την επίσκεψή του στην Ελλάδα, όπου συναντήθηκε με τον Έλληνα ομόλογό του, Γιώργο Γεραπετρίτη.
Όπως είπε χαρακτηριστικά συζητήθηκαν οι προετοιμασίες για τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Συνεργασίας Υψηλού Επιπέδου που θα πραγματοποιηθεί στην Άγκυρα με τη συμμετοχή των ηγετών των δύο χωρών και εξέφρασε την πεποίθησή του ότι «η επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού κ. Μητσοτάκη τον Ιανουάριο θα δώσει επίσης ώθηση στις σχέσεις μας».
Δεν αποκλείεται λοιπόν, η συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν να προηγηθεί της διευρυμένης συνάντησης για το Κυπριακό, ώστε οι δύο τους να έχουν χρόνο, ώστε να ανταλλάξουν απόψεις για το θέμα και να παρουσιαστούν έτοιμοι για τη συνάντηση.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
- Πράσινο φως από όλους σε Γκουτέρες για διευρυμένη συνάντηση για το Κυπριακό-Ετοιμάζει βαλίτσες η Ντι Κάρλο
- Ολιγόλεπτη συνάντηση Χριστοδουλίδη-Φιντάν στο Μπακού
- Αποκαλυπτικός ο Ταλάτ-«Η Τουρκία εξαγόρασε την πρόσκληση του Τατάρ στην σύνοδο του ΟΤΚ»
- Κολλημένος στο αφήγημα του ο Τατάρ-«Δεν υπάρχει έδαφος για επανέναρξη συνομιλιώ»
- Νέα παράνοια Τατάρ-«Η Ελλάδα παίζει παιχνίδια για να διακόψει τους δεσμούς μας με την Τουρκία»