Ο Πολωνός πρόεδρος απείχε από την κοινή φωτογράφιση των ηγετών στην COP29 λόγω παρουσίας του Λουκασένκο
15:29 - 12 Νοεμβρίου 2024
Αίσθηση προκάλεσε στο Μπακού του Αζερμπαϊτζάν η «απουσία» του Πολωνού προέδρου Αντρέι Ντούντα από την κοινή φωτογραφία που έβγαλαν οι οι ηγέτες που συμμετέχουν στη διάσκεψη για το κλίμα, COP29.
Ο Ντούντα δεν συμπεριλήφθηκε στην επίσημη «οικογενειακή φωτογραφία» από τη σύνοδο κορυφής του ΟΗΕ, με τους δημοσιογράφους να διαπιστώνουν πως ο Πολωνός πρόεδρος εξέφρασε με τον τρόπο αυτό τη διαμαρτυρία του για την παρουσία του ομολόγου του της Λευκορωσίας, Αλεξάντερ Λουκασένκο.
Polish President Andrzej Duda refused to participate in a collective photo session at the COP29 climate summit in Baku because of the presence of Belarusian dictator Alexander Lukashenka. pic.twitter.com/l4YnXPrYne
— NEXTA (@nexta_tv) November 12, 2024
Η σύνοδος κορυφής του ΟΗΕ για το κλίμα με σύνθημα «Με αλληλεγγύη για έναν πράσινο κόσμο» άρχισε χθες στην πρωτεύουσα του Αζερμπαϊτζάν και θα διαρκέσει έως τις 22 Νοεμβρίου. Περίπου 100 αρχηγοί κρατών και υπουργοί Εξωτερικών έχουν φτάσει στο Μπακού.
Standing together, in solidarity for a green world.
— COP29 Azerbaijan (@COP29_AZ) November 12, 2024
Let’s get to work.#COP29 #COP29Azerbaijan pic.twitter.com/TIZwMpKRrs
Οι ΗΠΑ επιβάλλουν τέλος μεθανίου σε μεγάλους ρυπαντές στους τομείς πετρελαίου και αερίου
Η κυβέρνηση του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ολοκλήρωσε σήμερα την επιβολή τέλους στο μεθάνιο για τους μεγάλους παραγωγούς πετρελαίου και φυσικού αερίου με σκοπό να μειωθούν οι εκπομπές του ισχυρού αερίου του θερμοκηπίου, το οποίο όμως είναι πιθανό να καταργήσει η επερχόμενη προεδρία του Ντόναλντ Τραμπ.
Το τέλος μεθανίου είναι από τις τελευταίες ενέργειες που έχει λάβει η απερχόμενη κυβέρνηση προκειμένου να αντιμετωπίσει το δεύτερο πιο κοινό αέριο του θερμοκηπίου μετά το διοξείδιο του άνθρακα, που τείνει να διαρρέει απαρατήρητο στην ατμόσφαιρα από εγκαταστάσεις εξόρυξης, αγωγούς αερίου και άλλο εξοπλισμό πετρελαίου και αερίου.
Το τέλος θα ξεκινά από 900 δολάρια ανά μετρικό τόνο μεθανίου που εκπέμφθηκε στην ατμόσφαιρα το 2024 και αυξάνεται σε 1.200 δολάρια το 2025 και 1.500 δολάρια για το 2026 και τα επόμενα χρόνια. Θα ισχύσει μόνο για τις εγκαταστάσεις που απελευθερώνουν το ισοδύναμο περισσότερων από 25.000 τόνων τον χρόνο διοξειδίου του άνθρακα, σύμφωνα με την ανακοίνωση της Υπηρεσίας Περιβαλλοντικής Προστασίας (EPA).
Η κυβέρνηση Μπάιντεν ανακοίνωσε την επιβολή του τέλους κατά τη δεύτερη ημέρα της διάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών για την κλιματική αλλαγή COP29 που διεξάγεται στο Μπακού του Αζερμπαϊτζάν, η οποία περιλαμβάνει μια ειδική εκδήλωση για το μεθάνιο.
Οι ΗΠΑ είχαν ηγηθεί της ώθησης για μια Παγκόσμια Υπόσχεση για το Μεθάνιο (Global Methane Pledge), μια εθελοντική συμφωνία που υπογράφτηκε από περισσότεες από 100 χώρες και επιδιώκει να μειώσει τις παγκόσμιες εκπομπές μεθανίου κατά 30% έως το 2030. Η μεγαλύτερη παραγωγός πετρελαίου και αερίου έχει καταστήσει επίσης τη συνεργασία για το μεθάνιο κεντρικό στοιχείο της κλιματικής δέσμευσής της με την Κίνα.
Το τέλος θεσπίστηκε με τον Νόμο για τη Μείωση του Πληθωρισμού (Inflation Reduction Act). H EPA ολοκλήρωσε πέρυσι τα πρότυπα εκπομπών μεθανίου για τους τομείς πετρελαίου και αερίου, αλλά δεν είχε συμπληρώσει τους κανόνες για το τέλος μεθανίου που αποσκοπούν στην επιβολή ποινών στις εταιρίες που δεν πληρούν αυτά τα πρότυπα.
"Η τελική Επιβάρυνση Εκπομπής Ρύπων είναι η τελευταία σε μία σειρά ενεργειών στο πλαίσιο της στρατηγικής για το μεθάνιο του προέδρου Μπάιντεν προκειμένου να βελτιωθεί η αποτελεσματικότητα στους τομείς πετρελαίου και αερίου, να υποστηριχθούν οι αμερικανικές θέσεις εργασίας, να προστατευθεί ο καθαρός αέρας και να ενισχυθεί η ηγεσία των ΗΠΑ στην παγκόσμια σκηνή", δήλωσε ο διοικητής της EPA Μάικλ Ρέγκαν.
Το μεθάνιο έχει μεγαλύτερο δυναμικό αύξησης της θερμοκρασίας και διασπάται πιο γρήγορα στην ατμόσφαιρα, ως εκ τούτου ο έλεγχος των εκπομπών μεθανίου μπορεί να έχει πιο γρήγορο αποτέλεσμα στον περιορισμό της κλιματικής αλλαγής.
Η EPA εκτίμησε πως από μόνος του ο κανονισμός αυτός θα μειώσει σωρευτικά τις εκπομπές κατά 1,2 εκατομμύρια μετρικούς τόνους μεθανίου έως το 2035 - το ισοδύναμο της απόσυρσης σχεδόν 8 εκατομμυρίων βενζινοκίνητων αυτοκινήτων για έναν χρόνο.
Τον Ιανουάριο το Αμερικανικό Ινστιτούτο Πετρελαίου (American Petroleum Institute) είχε καλέσει το Κογκρέσο να καταργήσει το τέλος μεθανίου.
Μετά τις εκλογές του Νοεμβρίου, στις οποίες οι Ρεπουμπλικάνοι θα έχουν τον έλεγχο της Γερουσίας, της Βουλής των Αντιπροσώπων και της προεδρίας των ΗΠΑ, η προοπτική της κατάργησής του έχει γίνει πιο πιθανή.
Πηγή: Πρώτο Θέμα