Στις πρώτες χώρες της Ευρώπης στη χρήση πλαστικής σακούλας η Κύπρος

Η χώρα με την τέταρτη μεγαλύτερη κατανάλωση πλαστικών σακουλιών στην ΕΕ ήταν η Κύπρος το 2022, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Eurostat, η στατιστική υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τη στιγμή που πανευρωπαϊκά η χρήση τους μειώθηκε κατά 14% σε σχέση με το 2021 ως αποτέλεσμα μέτρων που έχουν προωθήσει τα κράτη μέλη.

Μεταξύ των κρατών μελών για τα οποία υπήρχαν διαθέσιμα στοιχεία, οι χώρες που ανέφεραν την υψηλότερη κατανάλωση πλαστικών σακουλιών ανά άτομο το 2022 ήταν η Λιθουανία (249 σακούλες ανά άτομο), η Λετονία (193) και η Τσεχία (185).

Η Κύπρος ακολουθεί στην τέταρτη θέση με πάνω από 150 σακούλες ανά άτομο (το σχετικό άρθρο και η σελίδα της Eurostat δεν παρουσιάζουν τον ακριβή αριθμό για τη συνολική χρήση πλαστικής σακούλας, μόνο ανά κατηγορία πάχους της σακούλας).

Η πλειονότητα της κατανάλωσης στις πρώτες τρεις χώρες αφορά τις πολύ ελαφριές πλαστικές σακούλες μεταφοράς, δηλαδή σακούλες με πάχος πλαστικού μικρότερο από 15 μικρόμετρα (μm).

Στην περίπτωση της Κύπρου, το 2022 είχαν χρησιμοποιηθεί 82,3 σακούλες με πάχος μικρότερο από 15 μm ανά άτομο, 83,8 σακούλες με πάχος μεταξύ 15 και 49 μm ανά άτομο, και 166,1 σακούλες με πάχος μικρότερο από 50 μm ανά άτομο.

Οι χώρες που κατέγραψαν τη χαμηλότερη κατανάλωση σε πλαστικές σακούλες ήταν το Βέλγιο (4 σακούλες ανά άτομο), η Πολωνία (7) και η Πορτογαλία (13).

Πανευρωπαϊκά, το 2022 χρησιμοποιήθηκαν συνολικά 29,8 δισεκατομμύρια ελαφρές πλαστικές σακούλες, δηλαδή 4,7 δις λιγότερες σε σχέση με το 2021. Ο αριθμός αυτός μεταφράζεται σε κατά μέσο όρο 66,6 σακούλες ανά άτομο το 2022, που αποτελεί μείωση κατά 10,8 σακούλες (-14%) ανά άτομο σε σύγκριση με το 2021.

Όλες οι χώρες της ΕΕ έχουν θεσπίσει μέτρα μείωσης της κατανάλωσης, όπως απαιτείται από την οδηγία για τις πλαστικές σακούλες, η οποία αποσκοπεί στη μείωση της κατανάλωσης ελαφριών σακουλών (LPCB) ώστε να μην υπερβαίνει τις 40 σακούλες ανά άτομο έως τις 31 Δεκεμβρίου 2025 (ο στόχος αυτός δεν περιλαμβάνει τις πολύ ελαφριές σακούλες με πάχος μικρότερο των 15 μm, ή VLPCB).

Οι διαφορές στην κατά κεφαλήν κατανάλωση οφείλεται κυρίως σε διαφορές στην αποτελεσματικότητα των μέτρων, οι οποίες επηρεάζονται από οικονομικούς, κοινωνικούς και πολιτικούς παράγοντες, σημειώνεται. Επιπλέον, προστίθεται ορισμένες χώρες εφάρμοσαν μέτρα μείωσης της κατανάλωσης κατά την περίοδο 2018 - 2022, ενώ άλλες τα εφάρμοσαν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Ένας τρίτος παράγοντας είναι η χρήση διαφορετικών μεθόδων υπολογισμού μεταξύ των χωρών της ΕΕ.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Κίτρινη προειδοποίηση για ισχυρές καταιγίδες και χαλαζόπτωση-Η πρόγνωση του καιρού
Εντός και εκτός συνόρων ψάχνουν λύσεις για την ανομβρία-Παραμένει στο κάδρο το σενάριο των αποκοπών νερού
Σε αντιπαράθεση για άλλη μια φορά ΟΚΥπΥ και ιατροί-Στοιβαγμένα τα προβλήματα και μηδέν λύσεις
Ξεχείλισε προβλήματα το νοσοκομείο Αμμοχώστου-Περιμένουν τις λύσεις από τον ΟΚΥπΥ οι γιατροί
Η προστασία των προσωπικών δεδομένων εμπεδόθηκε στους πολίτες
Έκκληση προς τον Πρόεδρο από το Κόμμα για τα Ζώα Κύπρου για ευημερία των ζώων
Εν μέσω διαφωνιών για την ενεργειακή πολιτική εγκρίθηκε ο προϋπολογισμός της ΔΕΦΑ
Στήριξη προς το προσωπικό ΥΚΕ εξέφρασε η Υφυπουργός Κοινωνικής Πρόνοιας-Πικρία αισθάνεται η ΠΑΣΥΔΥ
Παρακολουθείται από τον ΕΟΑ η κατάσταση με τα υποστατικά στον Ακάμα
Σε ενδυνάμωση του κράτους δικαίου στοχεύει ο νέος Οδηγός Δημοσίων Υπαλλήλων