Αναθεωρεί την Εθνική Στρατηγική το Υπ. Γεωργίας-Στο επίκεντρο η αξιολόγηση κλιματικού κινδύνου
09:45 - 12 Νοεμβρίου 2024
Αναθεώρηση της Εθνικής Στρατηγικής για την Προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή δρομολογεί το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, μέσω του Τμήματος Περιβάλλοντος, μετά τα αποτελέσματα της έρευνας της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) για το κλίμα, η οποία έδειξε πως η πλειοψηφία των Κυπρίων αναγνωρίζουν την ανάγκη να προσαρμόσουν τον τρόπο ζωής τους στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.
Σε ανακοίνωση του Υπουργείου αναφέρεται ότι το έργο της αναθεώρησης ξεκίνησε το 2023, με τη συνεργασία διεθνών και τοπικών εμπειρογνωμόνων, και υλοποιείται με τη χρηματοδότηση της ΕΕ.
Υπενθυμίζεται ότι η πρώτη Εθνική Στρατηγική για την Προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή εγκρίθηκε το 2017, εστιάζοντας στην ενίσχυση της ανθεκτικότητας της Κύπρου απέναντι στις κλιματικές προκλήσεις και ενσωματώνοντας τις αρχές της Ευρωπαϊκής Στρατηγικής του 2013.
Σημειώνεται ότι με τη νέα αναθεώρηση, «η στρατηγική εναρμονίζεται με την επικαιροποιημένη Ευρωπαϊκή Στρατηγική για την Προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή του 2021, η οποία αποσκοπεί σε μια πιο "εξυπνότερη, ταχύτερη και πιο συστηματική" προσαρμογή, διασφαλίζοντας την ανθεκτικότητα έως το 2050».
«Η αναθεωρημένη στρατηγική περιλαμβάνει αναλυτική αξιολόγηση κλιματικού κινδύνου και τρωτότητας, η οποία ανέδειξε τους κύριους κλιματικούς κινδύνους σε 15 τομείς, όπως η γεωργία, η βιοποικιλότητα, η πολιτιστική κληρονομιά, η δημόσια υγεία, η διαχείριση υδάτων, ο τουρισμός, οι υποδομές και η ενέργεια», εξηγεί το Υπουργείο.
Με βάση τα ευρήματα της μέχρι σήμερα εργασίας που έγινε, προστίθεται, «η Κύπρος αντιμετωπίζει ήδη σημαντικές κλιματικές επιπτώσεις όπως η άνοδος της θερμοκρασίας, οι παρατεταμένες περίοδοι ξηρασίας, η αυξανόμενη συχνότητα πυρκαγιών και η διάβρωση των παράκτιων περιοχών».
Ορισμένα από τα κυριότερα μέτρα που προωθούνται μέσω της αναθεώρησης για τη γεωργία, σύμφωνα με το Υπουργείο, περιλαμβάνουν τη χρήση ανακτημένου νερού και πιλοτικά έργα αφαλάτωσης με ανανεώσιμες πηγές.
Για τη βιοποικιλότητα, αναφέρεται, προνοείται η δημιουργία βάσεων δεδομένων για την παρακολούθηση ειδών και προστασία των οικοτόπων. Για την πολιτιστική κληρονομιά, προστίθεται, προνοείται η ενίσχυση της προστασίας ιστορικών μνημείων και ανάπτυξη σχεδίων συντήρησης. Για τη διαχείριση υδάτων, συμπληρώνεται, προβλέπεται ανάπτυξη δικτύων διανομής ανακτημένου νερού και αφαλάτωση με ανανεώσιμες πηγές. Για τη δημόσια υγεία, προβλέπεται συγκρότηση συστημάτων έγκαιρης προειδοποίησης για ακραία καιρικά φαινόμενα. Για τον τουρισμό, αναφέρεται, «προβλέπεται η προστασία των παράκτιων περιοχών από τη διάβρωση και διαχείριση των περιβαλλοντικών κινδύνων, με στόχο τη βιωσιμότητα των τουριστικών υποδομών». Για τις υποδομές προωθείται η ανθεκτικότητα κτιρίων και υποδομών μέσω σχεδιασμού που προστατεύει από ακραία φαινόμενα, καθώς και επενδύσεις σε καινοτόμες τεχνολογίες για υλικά και δομές που αντέχουν στις κλιματικές πιέσεις.
«Η αναθεωρημένη στρατηγική θα περιλαμβάνει συγκεκριμένο Εθνικό Σχέδιο Δράσης με καθορισμένους δείκτες, συστήματα παρακολούθησης και αξιολόγησης, διασφαλίζοντας ότι η πρόοδος θα παρακολουθείται τακτικά και θα προσαρμόζεται βάσει των αναγκών», σημειώνεται.
Κάθε δύο χρόνια, αναφέρεται, «προβλέπεται να δημοσιεύονται εκθέσεις προόδου, ενώ η στρατηγική θα αξιολογείται κάθε έξι χρόνια».
Η υλοποίηση των μέτρων προτείνεται «να υποστηριχθεί από πολυεπίπεδες πηγές χρηματοδότησης, όπως ευρωπαϊκά κονδύλια, τον εθνικό προϋπολογισμό και ιδιωτικές επενδύσεις». Σύμφωνα με το Υπουργείο «η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα και η χρήση πράσινων χρηματοδοτικών εργαλείων αποτελούν κεντρικά στοιχεία για τη βιωσιμότητα της στρατηγικής».
«Με την αναθεωρημένη Εθνική Στρατηγική για την Προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή η Κύπρος επενδύει σε μια ανθεκτική και βιώσιμη πορεία προς το μέλλον, ενισχύοντας την προστασία των φυσικών της πόρων και διασφαλίζοντας την ευημερία των πολιτών και της οικονομίας της χώρας», καταλήγει η ανακοίνωση.
Πηγή: ΚΥΠΕ