Διευκρινίσεις ΥΠΕΣ για τα στεγαστικά σχέδια-Οι διευκολύνσεις που δίδονται για αιτήσεις

Διευκρινίσεις για τα στεγαστικά σχέδια της Κυβέρνησης που άπτονται στην στεγαστική πολιτική, έδωσε στη δημοσιότητα το Υπουργείο Εσωτερικών, το οποίο ενημερώνει ότι οι αιτήσεις αρχίζουν στις 15 Νοεμβρίου και ολοκληρώνονται στις 31 Δεκεμβρίου 2024, στις 12 το μεσημέρι.

Σύμφωνα με το Υπουργείο, θα γίνονται δεκτές αιτήσεις για συμμετοχή στο Στεγαστικό Σχέδιο παραχώρησης οικονομικής ενίσχυσης σε νέους ή/και νεαρά ζευγάρια μέχρι 41ός ετών. Οι αιτήσεις θα υποβάλλονται μόνο μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας www.housing.moi.gov.cy, πλήρως συμπληρωμένες και συνοδευόμενες από όλα τα απαραίτητα παραστατικά, όπως αναφέρονται στον σχετικό Οδηγό και το Παράρτημα Β του Σχεδίου Χορηγιών.

Παράλληλα, διευκρινίσει ότι, σε περίπτωση που τα πιο κάτω πιστοποιητικά δεν έχουν εξασφαλιστεί κατά τον χρόνο υποβολής της αίτησης συμμετοχής στο Σχέδιο, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλουν αίτηση επισυνάπτοντας το αίτημα προς το Τμήμα Κτηματολογίου και Χωρομετρίας (ΤΚΧ) για την έκδοσή των:

  • Πιστοποιητικό έρευνας ακίνητης ιδιοκτησίας για εκχώρηση πωλητηρίων εγγράφων συγκεκριμένου αγοραστή (παγκύπρια) για τον/την αιτητή/αιτήτρια και τον/την σύζυγο/συμβίο/συμβία. Το Πιστοποιητικό εξασφαλίζεται από τα Επαρχιακά Κτηματολογικά Γραφεία μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
  • Πιστοποιητικό έρευνας ακίνητης ιδιοκτησίας για ακύρωση πωλητηρίων εγγράφων συγκεκριμένου αγοραστή (παγκύπρια) για τον/την αιτητή/αιτήτρια και τον/την σύζυγο/συμβίο/συμβία. Το Πιστοποιητικό εξασφαλίζεται από τα Επαρχιακά Κτηματολογικά Γραφεία μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Νοείται ότι, μόλις τα πιο πάνω πιστοποιητικά εξασφαλιστούν, θα πρέπει να υποβληθούν στην οικεία Επαρχιακή Διοίκηση για εξέταση, ως μέρος του φακέλου της αίτησης για το Σχέδιο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Απλοποιούνται τα Στεγαστικά Σχέδια για διευκόλυνση του κοινού-Την Παρασκευή η υποβολή αιτήσεων

Σε ό,τι αφορά στην απαίτηση για υποβολή φορολογικής δήλωσης για σκοπούς τεκμηρίωσης του ακαθάριστου οικογενειακού εισοδήματος και κατά πόσο αυτό εμπίπτει στα εισοδηματικά κριτήρια του Σχεδίου, σημειώνεται ότι για αιτητές, των οποίων τα εισοδήματα από όλες τις πηγές δεν ξεπερνούν το φορολογητέο εισόδημα, δεν υπάρχει υποχρέωση υποβολής φορολογικής δήλωσης για σκοπούς του Σχεδίου.

Τέλος, για σκοπούς απόδειξης από Κύπριους πολίτες της μόνιμης, νόμιμης και συνεχούς διαμονής στην Κυπριακή Δημοκρατία για τα τελευταία πέντε χρόνια που προηγούνται της ημερομηνίας υποβολής της αίτησης συμμετοχής στο Σχέδιο, διευκρινίζεται ότι μπορούν να υποβληθούν τα ακόλουθα παραστατικά:

Αντίγραφο λογαριασμού κοινής ωφελείας μαζί με βεβαίωση από αντίστοιχο Οργανισμό για κατανάλωση των πέντε τελευταίων χρόνων, ή αναλυτική Κατάσταση Ασφαλιστέων Αποδοχών από το Τμήμα Κοινωνικών Ασφαλίσεων των πέντε τελευταίων χρόνων, ή για φοιτητές εξωτερικού, αποδεικτικά στοιχεία για τη μόνιμη επιστροφή και διαμονή στην Κύπρο, σε περιοχές ελεγχόμενες από την Κυπριακή Δημοκρατία, δηλαδή (α) βεβαίωση από ίδρυμα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης για κατάσταση φοίτησης (π.χ. ολοκλήρωση σπουδών), και (β) βεβαίωση από Τοπική Αρχή σε σχέση με τη διαμονή του φοιτητή εντός των ορίων της, ή συνδυασμό των πιο πάνω.

Με σκοπό να αποφευχθούν οι απορρίψεις λόγω ελλιπών αιτήσεων, το Υπουργείο προτρέπει τους ενδιαφερόμενους να συγκεντρώσουν όλα τα απαραίτητα παραστατικά πριν υποβάλουν την αίτησή τους, λαμβάνοντας υπόψη ότι η διαδικασία υποβολής αιτήσεων θα παραμείνει ανοικτή μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2024.

Δειτε Επισης

Σηκώνει ξανά άγκυρα το Daleela για το φετινό πρώτο ταξίδι-Αναμένονται 170.000 ταξιδιώτες το 2025
Πρόβλημα στο σύστημα παραγωγής προκάλεσε διακοπή ρεύματος παγκύπρια
Νέα εκδήλωση διαμαρτυρίας από τους υποστηρικτές του Τυχικού
Κλειστός από τη Δευτέρα ο δρόμος προς τον ποταμό Λιοπετρίου λόγω εργασιών
Οι κρυφοί κίνδυνοι των νέων προϊόντων καπνού
Η πρώτη τοποθέτηση του ιερέα Σερκελίδη μετά την αργία-«Νόμιζα με κάλεσε ο Αρχιεπίσκοπος να με δει, αλλά με δίκαζε»
Δ. Μιχαηλίδου: Η ευημερία των παιδιών απαιτεί συντονισμένες προσπάθειες, η φωνή τους να ακουστεί πιο δυνατά από ποτέ
Βροχές και καταιγίδες στο μενού του καιρού-Η πρόγνωση της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας
Διαβεβαιώσεις για αύξηση των ποσοτήτων νερού σε αγρότες-Έστειλαν επιστολές σε Υπουργείο και Πρόεδρο
Στα λόγια θετικός, αλλά αναμένονται πράξεις από Τυχικό-Ο πρότερος βίος βάζει σε αμφιβολίες τον Αρχιεπίσκοπο