Τη σημασία της επαναβεβαίωσης Μπάιντεν ανέδειξε ο Πρόεδρος-«Συμφωνούμε απόλυτα»

Τη σημασία της δημόσιας επαναβεβαίωσης της βάσης λύσης του Κυπριακού στη βάση των ψηφισμάτων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών από τον Αμερικανό Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν "σε μια περίοδο που βλέπουμε από τουρκικής πλευράς μια διαφορετική προσέγγιση σε σχέση με τον επιδιωκόμενο στόχο", ανέδειξε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, σε δηλώσεις του στη Θεσσαλονίκη, αναφερόμενος στην πρόσφατη επίσκεψή του στον Λευκό Οίκο και στη συνάντησή του με τον Αμερικανό Πρόεδρο.

Πιο συγκεκριμένα σε δηλώσεις του μετά την τέλεση των εγκαινίων του αναδιαμορφωμένου μνημείου του Κύπριου αγωνιστή Κυριάκου Μάτση, στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, ο κ. Χριστοδουλίδης αναφέρθηκε στη συνάντησή του με τον Αμερικανό Πρόεδρο και στο περιεχόμενό της.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Εμβληματικό σύμβολο αγώνα που ενώνει Κυπρίους και Έλληνες ο Κυριάκος Μάτσης

Όπως σημείωσε ο ίδιος, η πρόσκληση Μπάιντεν προς τον Πρόεδρο της Κύπρου «αποδεικνύει, ανάμεσα σε πολλά άλλα, τον σημαντικό ρόλο που η Κυπριακή Δημοκρατία διαδραματίζει στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου».

«Μια περιοχή, η οποία, όπως αντιλαμβάνεστε, τόσο για τις ΗΠΑ όσο και για την ίδια την Ευρώπη έχει ιδιαίτερη γεωστρατηγική σημασία», συμπλήρωσε.

Ερωτηθείς για τη στάση που τήρησε ο Αμερικανός Πρόεδρος σε σχέση με Κυπριακό, ο κ. Χριστοδουλίδης σημείωσε ότι «ο Αμερικανός Πρόεδρος δημόσια ένιωσε την ανάγκη να επαναβεβαιώσει τη βάση λύσης του Κυπριακού, στη βάση των Ψηφισμάτων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών».

«Αυτό είναι σημαντικό σε μια περίοδο που βλέπουμε από τουρκικής πλευράς μια διαφορετική προσέγγιση σε σχέση με τον επιδιωκόμενο στόχο. Από εκεί και πέρα, κρατώ ιδιαίτερα την ανάγκη, όπως εκφράστηκε από τον Αμερικανό Πρόεδρο, κάτι για το οποίο συμφωνούμε απόλυτα, μέσα από την επίλυση του Κυπριακού, η Κυπριακή Δημοκρατία να μπορέσει, όχι μόνο να συνεχίσει να διαδραματίζει τον ρόλο που διαδραματίζει σήμερα, αλλά αυτός ο ρόλος να ενισχυθεί ακόμη περισσότερο. Αντιλαμβάνεστε όλοι, και είμαι σίγουρος, τη σημασία αυτής της αμερικανικής προσέγγισης», είπε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Τα σημαντικά θέματα που συζήτησαν ΠτΔ-Μπάιντεν και τα μηνύματα της συνάντησης

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης σημείωσε πως με τον Αμερικανό Πρόεδρο συζήτησε επίσης για  την περαιτέρω ενίσχυση των σχέσεων της Κυπριακής Δημοκρατίας με τις ΗΠΑ, αλλά και το πώς οι ΗΠΑ θα συμβάλουν «έτσι ώστε να πετύχουμε τον υπ’ αριθμό έναν στόχο μας, που δεν είναι άλλος από τον τερματισμό της κατοχής και την επανένωση της πατρίδας μας».

«Το 2024 συμπληρώθηκαν 50 χρόνια, μισός αιώνας τουρκικής κατοχής στην Κύπρο, μισός αιώνας από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο το 1974. Από δικής μας πλευράς, με τη σταθερή συνεργασία της ελληνικής Κυβέρνησης, τον πιο σημαντικό μας εταίρο σε αυτή την προσπάθεια, καθώς επίσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την κοινή μας οικογένεια όπου και φέτος συμπληρώνονται 20 χρόνια παρουσίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά και άλλους ισχυρούς δρώντες του διεθνούς συστήματος όπως οι ΗΠΑ, πράττουμε ό,τι είναι δυνατόν, για να πετύχουμε αυτόν τον στόχο», κατέληξε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Πολλαπλά μηνύματα

Πολλαπλά μηνύματα στάλησαν από τη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Χριστοδουλίδη, με τον Αμερικανό Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν και τις δηλώσεις του κ. Μπάιντεν εκτιμούν, στο μεταξύ, διπλωματικές πηγές στη Λευκωσία.

Σύμφωνα με τη διπλωματικές πηγές, κατά τη συνάντηση στον Λευκό Οίκο την Τετάρτη, τα διάφορα θέματα συζητήθηκαν ξεχωριστά, με τον Αμερικανό Πρόεδρος να διασυνδέει το Κυπριακό με τον ρόλο της Κύπρου στην περιοχή, όταν έγινε αναφορά περί της ανεξαρτησίας της Κύπρου και στο πως αυτή είναι σημαντική για να μπορεί η Κύπρος να συνεχίσει να παίζει τον περιφερειακό της ρόλο.

Οι ίδιες πηγές αναφέρθηκαν στο συμβολισμό και στα μηνύματα που στάλθηκαν από τη συνάντηση.

Σημείωσαν ότι, η επίσημη ανακοίνωση έγινε την Τρίτη 29 Οκτωβρίου που ήταν η εθνική ημέρα της Τουρκίας. «Ανακοινώθηκε μια συνάντηση μετά από 28 χρόνια, του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας και έτυχε να είναι τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή», ανέφεραν οι πηγές, σημειώνοντας ότι, «σε εκείνο το επίπεδο, αυτό θα μπορούσε να είναι ένα μήνυμα».

Άλλο μήνυμα, σημείωσαν, είναι η απόρριψη από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ των τουρκικών αξιώσεων όσον αφορά το Κυπριακό, μεταξύ άλλων ότι θα πρέπει το Συμβούλιο Ασφαλείας  να ανατρέψει τη βάση για τη λύση του. Ένα από τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ με δικαίωμα βέτο «έκλεισε αυτό το ζήτημα στο ανώτατο επίπεδο», επεσήμαναν.

Ακόμα και αυτή τη μεταβατική χρονική στιγμή που αναμένονται οι συναντήσεις για το Κυπριακό, σημείωσαν, το μήνυμα και ο συμβολισμός είναι πολύ συγκεκριμένα όσον αφορά τους αποδέκτες, την τουρκοκυπριακή ηγεσία και την Τουρκία.

Ανέφεραν ακόμη ότι έχει προκύψει έντονη πολιτική αντίδραση εσωτερικά στην άλλη πλευρά και για τη συνάντηση και για τα μηνύματα και ότι στην τ/κ αντιπολίτευση αναδύεται το επιχείρημα ότι δεν ισχύουν αυτά που λέει ο Τ/κ ηγέτης Ερσίν Τατάρ και αμφισβητούν την στάση του.

Στη δε τουρκική πλευρά, σημείωσαν «υπάρχει αντίδραση γιατί έγινε καν η συνάντηση» και τι σημαίνει αυτό και γίνεται διασύνδεση με το Παλαιστινιακό, τις σχέσεις της Τουρκίας με τη Χαμάς, τις σχέσεις της με το Ισραήλ και ότι η Τουρκία έχει δει λάθος αυτή τη κατάσταση κάτι που επίσης έχει τη σημασία του ως βασικό μήνυμα, ανέφεραν.

Όσον αφορά τη συζήτηση, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, αυτή εστίασε όπως και κατά τη διάρκεια του στρατηγικού διαλόγου με τις ΗΠΑ, αλλά και πιο πριν με την βρετανική Κυβέρνηση, στον ρόλο της Κύπρου στην περιοχή και «τί κάνουμε, τί μπορεί να κάνουμε, και για το Κυπριακό».

Αυτό είναι μια αντιστροφή του παραδείγματος, σε σχέση με συζητήσεις που θα γίνονταν  στο παρελθόν, σημείωσαν, προσθέτοντας ότι αυτό δεν σημαίνει ότι το Κυπριακό έχει περιθωριοποιηθεί αλλά ότι μπορεί η Κύπρος να είναι συνομιλητής για μια σειρά από θέματα πέραν του Κυπριακού.

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι τα διάφορα θέματα συζητήθηκαν ξεχωριστά και ότι η διασύνδεση με το Κυπριακό έγινε από τον Αμερικανό Πρόεδρο όταν έγινε αναφορά περί της ανεξαρτησίας στης Κύπρου και πως αυτή είναι σημαντική για να μπορεί η Κύπρος να συνεχίσει να έχει αυτόν τον περιφερειακό ρόλο και ακόμη περισσότερο.

«Αν το προεκτείνει κάποιος, το πώς μπορεί να είναι η Κύπρος ανεξάρτητη στο βαθμό που να μπορεί να παίρνει αποφάσεις όπως αυτές που πήρε, που οδήγησαν στον διάλογο και σε αυτή την επίσκεψη», σημείωσαν.

Έδωσαν ως παράδειγμα τον ανθρωπιστικό διάδρομο προς τη Γάζα και σημείωσαν τέθηκε το ερώτημα πώς θα μπορούσε η Λευκωσία να πάρει μια απόφαση δεδομένης της στάσης της Τουρκίας, ως προς την Χαμάς και το Ισραήλ. «Αν η μετεξέλιξη είναι ένα κράτος που έχει αυτή την ανεξαρτησία, την αυτονομία για να μπορεί να κάνει αυτές τις κινήσεις χωρίς να παραλύει η διαδικασία λήψης αποφάσεων ή χωρίς κάποιον τρίτο, ο οποίος καθορίζει κάτι το οποίο μπορεί να επηρεάσει και αυτό είναι πολύ σημαντικό στοιχείο που αγγίζει και την ουσία του Κυπριακού», σημείωσαν.

Αναφέρθηκαν ακόμη και στη σημασία των δηλώσεων του Αμερικανού Προέδρου ενώπιον του Υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, του Συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας και της ιεραρχίας του αμερικάνικου συστήματος που ασχολείται με τα της Κύπρου και της περιοχής. «Τα μηνύματα αυτά, δεν θέλουν αγγελιαφόρο να πάνε στην Τουρκία», είπαν.

Σημείωσαν ακόμη ότι αυτό δεν είναι κάτι περιστασιακό αλλά έρχεται να συνδεθεί με όλα όσα έχουν γίνει το προηγούμενο διάστημα, όπως ο στρατηγικός διάλογος, η ανακοίνωση του στρατιωτικού διαλόγου, η επίσκεψη του Υπουργού Εξωτερικών, Κωνσταντίνου Κόμπου, στις ΗΠΑ και η συνάντησή του με  τον Αμερικανό ομόλογό του, Άντονι Μπλίνκεν, οι επισκέψεις στην Κύπρο Αμερικανών γερουσιαστών και άλλων αξιωματούχων, της στρατιωτικής ηγεσίας. «Συνεπώς τα μηνύματα έχουν πάει», ανέφεραν οι ίδιες πηγές.

Εξάλλου, σημείωσαν πως για να μπορεί η Κύπρος να παρέχει διευκολύνσεις σε άλλες χώρες, όπως υποβοήθηση ελλιμενισμών πλοίων, στάθμευση αεροπλάνων, απομάκρυνση αμάχων, φιλοξενία στρατιωτών, οι οποίοι έχουν εμπλοκή σε θέματα ανθρωπιστικής φύσεως, θα πρέπει οι διευκολύνσεις αυτές να είναι συμβατές με αυτόν που τις χρησιμοποιεί. Εξήγησαν ότι θα πρέπει να υπάρχει μια αναβάθμιση υποδομών και σε ανθρώπινο δυναμικό, αφού πρέπει η Κύπρος να κατέχει τον ίδιο εξοπλισμό, την ίδια τεχνολογία και το ανθρώπινο δυναμικό να είναι στο ίδιο επίπεδο εκπαίδευσης με τους αποδέκτες των διευκολύνσεων.

Έδωσαν ως παράδειγμα το Εκπαιδευτικό Κέντρο CYCLOPS, το οποίο έγινε με αμερικανική χρηματοδότηση, και που εξυπηρετούσε, όπως ανέφεραν, μια σειρά συμφερόντων και των δυο πλευρών από άποψη παροχής εκπαίδευσης για ασφάλεια λιμένων, ανοικτών θαλασσών κλπ. Είναι «ένα εξαιρετικό παράδειγμα συνέργειας», του πώς μπορεί να δημιουργηθεί κάτι το οποίο αναβαθμίζει τη βούληση της Κυπριακής Δημοκρατίας να παρέχει τη διευκόλυνση με τρόπο ο οποίος να είναι πρακτικά υλοποιήσιμος και να ικανοποίει και τις δικές της ανάγκες ως χώρα, επεσήμανε.

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ακόμη ότι σε συναντήσεις τέτοιου επιπέδου δεν συζητούνται λεπτομέρειες σχετικά με έναν οδικό χάρτη.  

Δειτε Επισης

Παρέμβαση Κασουλίδη: Πρέπει οι υποδομές της και οι βάσεις της να αναβαθμιστούν με ΝΑΤΟϊκές προδιαγραφές
Κάνει λόγο για απειλές το «υπεξ» λόγω εξοπλισμών-Αυξάνουν τις πιθανότητες για να έρθει η καταστροφή στο νησί
Για διαχωριστικές παθογένειες στην Ομοσπονδία που υπήρχαν και το '60 κάνει λόγο ο Ε/κ διαπραγματευτής
Ζήτησε από την Κυβέρνηση «να αφήσουν τα του ΔΗΣΥ στον ΔΗΣΥ» η Αννίτα
Γ. Εισαγγελέας: Την μέρα που θα νιώσω ότι μία απόφασή μου επηρεάζεται, είναι η μέρα που θα πάω σπίτι μου
Κυπριακό κι εξελίξεις στην περιοχή συζήτησαν Στεφάνου-Ταλάτ
Νέοι πυροβολισμοί από τον τέως πρόεδρο του ΔΗΣΥ-«Η φωνή του Αβέρωφ δεν θα σιγήσει»
Χ. Κληρίδης: Λανθασμένη η απόφαση τροποποίησης Συντάγματος, σε καμία περίπτωση δεν δικαιολογείται
Ξέσπασμα κατά Κυβέρνησης και πρώην Συναγερμικών-«Αποδομούν με απύθμενη αχαριστία τον ΔΗΣΥ»
Ανέλαβε προσωπικά την ευθύνη για την συνεδρία-μπάχαλο η Πρόεδρος της Βουλής