Φωτεινή Τσιρίδου: Η Λεμεσός δεν λαμβάνει αυτά που δικαιούται και της αναλογούν

Έκκληση στις κρατικές αρχές να λάβουν σοβαρά υπόψη τα δεδομένα, ώστε στους μελλοντικούς κρατικούς σχεδιασμούς να αναθεωρηθεί η κατανομή των κονδυλίων και κατ’ επέκταση των έργων απευθήνει η βουλευτής Λεμεσού του ΔΗΣΥ Φωτεινή Τσιρίδου, κάνοντας λόγο για μεγάλη ανισότητα κατανομής των δημόσιων πόρων εις βάρος της επαρχίας.

Σε παρέμβασή της, η κ. Τσιρίδου εκφράζει την θέση πως η επαρχία Λεμεσού, η ατμομηχανή-όπως την χαρακτηρίζει- της κυπριακής οικονομίας και συνάμα η δεύτερη πληθυσμιακά μεγαλύτερη επαρχία της Κύπρου, αδικείται σε ότι αφορά τα δημόσια/κρατικά οικοδομικά, αλλά και οδικά έργα με ποσοστά της τάξεως μόλις του 5% και 10%.

Όπως τονίζει, μια επαρχία με 260,000 πληθυσμό και με αρκετές άλλες χιλιάδες άτομα που δραστηριοποιούνται στην πόλη, η οποία αποτελεί τον σημαντικότερο εμπορικό κόμβο της χώρας, την βάση για χιλιάδες εταιρείες, με το ελκυστικότερο επιχειρηματικό περιβάλλον, με τις περισσότερες ιδιωτικές πρωτοβουλίες και αναπτύξεις, θα πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα και για το ίδιο κράτος στον ευρύτερο αναπτυξιακό σχεδιασμό του.

Ακολουθεί πιο κάτω αυτούσια η παρέμβαση της βουλευτού Λεμεσού του ΔΗΣΥ, Φωτεινής Τσιρίδου:

Η Επαρχία Λεμεσού, η ατμομηχανή της Κυπριακής Οικονομίας και συνάμα η δεύτερη πληθυσμιακά μεγαλύτερη επαρχία της Κύπρου, αδικείται.

Αδικείται σε ότι αφορά τα δημόσια / κρατικά οικοδομικά αλλά και οδικά έργα με ποσοστά της τάξεως μόλις του 5% και 10%.

Η ανάπτυξη της Λεμεσού και η σημερινή της εικόνα οφείλεται κατά τα μέγιστα στην ιδιωτική πρωτοβουλία. Η Λεμεσός προσελκύει ιδιωτικές αναπτύξεις και για χρόνια αποτελεί πόλο έλξης μεγάλων και άλλων ιδιωτικών επιχειρηματικών δράσεων, τροφοδοτώντας παράλληλα τον βιομηχανικό και εμπορικό τομέα παγκύπρια.

Αποτελεί το Ναυτιλιακό κέντρο της χώρας (με συνεισφορά στο ΑΕΠ του κράτους πέραν του 8%) ενώ πλέον καθίσταται η πρωτεύουσα της βιομηχανίας της υψηλής τεχνολογίας (high-tech industry), ένας τομέας που ήδη καταγράφει υψηλά ποσοστά συνεισφοράς στο ΑΕΠ του κράτους που αγγίζουν το 14% με δυναμικά ανερχόμενη τάση.

Σε όλα αυτά ας συνυπολογιστεί και η συνεισφορά του Εμπορικού, Βιομηχανικού και Τουριστικού προϊόντος της Λεμεσού στο ΑΕΠ του νησιού.

Ενδεικτικά της μεγάλης ανισότητας κατανομής των δημόσιων πόρων, εις βάρος της Λεμεσού, είναι τα μεγάλα Οικοδομικά και Οδικά Έργα του Κράτους που προβλέπονταν και προβλέπονται τόσο στον περσινό όσο και στον φετινό Προϋπολογισμό, όπου η Λεμεσός συγκριτικά του πληθυσμού της, του μεγέθους και της συνεισφοράς της στο ΑΕΠ της χώρας, επωφελείται με δυσανάλογα χαμηλό ποσοστό των Αναπτύξεων.

Για Οδικά έργα ύψους σχεδόν μισού δισεκατομμυρίου ευρώ για την διετία 2024 και 2025, στη Λεμεσό αναλογούν έργα ύψους μόλις €49 εκατομμυρίων ευρώ. Ή σε ποσοστό, μόλις το 10,1% του συνολικού ποσού.

Στα δε Οικοδομικά Έργα, για την ίδια διετία, η Λεμεσός αποτελεί πραγματικά τον ‘φτωχό συγγενή’. Από το σύνολο των περίπου 330 εκατομμυρίων ευρώ, στη Λεμεσό αντιστοιχεί μόλις το 5,6% (18,4 εκατομμύρια ευρώ) και με μόλις τέσσερα έργα.

Μια Επαρχία με 260,000 πληθυσμό και με αρκετές άλλες χιλιάδες άτομα που δραστηριοποιούνται στην πόλη, η οποία αποτελεί τον σημαντικότερο εμπορικό κόμβο της χώρας, την βάση για χιλιάδες εταιρείες, με το ελκυστικότερο επιχειρηματικό περιβάλλον, με τις περισσότερες ιδιωτικές πρωτοβουλίες και αναπτύξεις, θα πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα και για το ίδιο κράτος στον ευρύτερο αναπτυξιακό σχεδιασμό του.

Ως Βουλεύτης Λεμεσού θεωρώ χρέος μου να θίξω το ζήτημα και την ίδια ώρα καλώ τις αρμόδιες Κρατικές Αρχές να λάβουν σοβαρά υπόψη τα δεδομένα έτσι ώστε στους μελλοντικούς κρατικούς σχεδιασμούς να αναθεωρηθεί η κατανομή των κονδυλίων και κατ’ επέκταση των έργων.

Δειτε Επισης

Η κυπρο-ουκρανική κοινότητα ζητά από Βουλή να αναγνωριστεί ο λιμός του 1930 ως «γενοκτονία»
«Υπαρξιακό ζήτημα» το Κυπριακό-Προϋπόθεση το πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών
Στο στόχαστρο μπήκαν τα ταξίδια χωρίς νόημα του Τατάρ-Υποστηρίζει πως έχει... πολλά καθήκοντα
Επιμένει πως δεν ήταν προσωπικό το ζήτημα του Πόθεν Έσχες ο Σαββίδης μετά την απόφαση του Ανωτάτου
Επιμένει στην «κυριαρχική ισότητα» ο Φιντάν-Πρωτοβουλίες για τα τρία άλφα
Τις προκλήσεις και προοπτικές επανέναρξης διαπραγματεύσεων ανέλυσαν πολιτικοί αρχηγοί
Σήκωσαν το γάντι οι «11» και απαντούν σε Δήμαρχο Δρομολαξιάς-Τον καλούν να τεκμηριώσει τους ισχυρισμούς του
Στα άκρα οι σχέσεις δημάρχου και συμβούλων του δήμου Δρομολαξιάς και Μενεού-Μαίνεται για μήνες ο πόλεμος
Οι παρεμβάσεις της Άγκυρας στα κατεχόμενα, οι υποψίες για deal και η αντίδραση Τατάρ
Η Κύπρος έχει τη δυνατότητα να απορροφήσει συνολικά κονδύλια ύψους €3,193 δισ.