Οι συνεχείς παρενοχλήσεις των γεωργών και η ΟΥΝΦΙΚΥΠ που διαπραγματεύεται αντί να διασφαλίζει

«Δεν ξέρω τι πρέπει να διαπραγματευτούν με τους Τούρκους οι ΟΗΕ. Τι είναι αυτό που θα διαπραγματευτούν για να μας πουν ότι μπορούμε να μεταβούμε τα χωράφια μας;», διερωτήθηκε την Πέμπτη ο κοινοτάρχης της Δένειας, Χαράλαμπος Αλεξάνδρου. Και η ερώτησή του είναι πέραν για πέραν βάσιμη, επειδή δεν θα έπρεπε να είναι αντικείμενο διαπραγμάτευσης το κατά πόσον η ΟΥΝΦΙΚΥΠ θα κάνει σωστά τη δουλειά της εντός της νεκρής ζώνης ή θα συνεχίσει να συμβιβάζεται με τα τερτίπια του τουρκικού στρατού.

Δεν φτάνει που αναγκάζονται από τα ΗΕ να εκδίδουν άδεια για να καλλιεργούν τα χωράφια εντός της νεκρής ζώνης, οι κάτοικοι της Δένειας (αλλά και άλλων περιοχών επί της πράσινης γραμμής) έχουν να αντιμετωπίσουν κάθε λίγο και λιγάκι και τις παρενοχλήσεις του τουρκικού στρατού, ο οποίος συστηματικά επιχειρεί να αμφισβητήσει το καθεστώς και τα όρια της νεκρής ζώνης, υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για «εδάφη του ψευδοκράτους». Και ως απότοκο της αδυναμίας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ να ανταποκριθεί επαρκώς στην αποστολή της, υπολογίζεται πως 400-500 δεκάρια γης, που προηγουμένως καλλιεργούνταν από Ε/κ, πλέον ελέγχονται από τους Τούρκους, όπως κατήγγειλε ο τέως κοινοτάρχης Δένειας, Χριστάκης Παναγιώτου.

Αν και στην περιοχή της Δένειας επέστρεψε η ηρεμία, συνεχίζουν να μην δίνονται απαντήσεις για το γεγονός πως τα ΗΕ θέλουν να «διαπραγματευτούν» με ένα κατοχικό στρατό για το κατά πόσον ή όχι θα κάνουν τη δουλειά τους. Και αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που αντί να πάρουν ξεκάθαρη θέση, σύμφωνα με την αποστολή τους, συμπεριφέρονται με λογική ίσων αποστάσεων ή ακόμη και υιοθετώντας το τουρκικό αφήγημα. Για αυτό και δεν υπάρχει κανένας σεβασμός στην αποστολή τους από τον τουρκικό στρατό, ο οποίος έφτασε στο σημείο, πέρσι, να επιτεθεί στους κυανόκρανους, προκαλώντας διεθνείς αντιδράσεις. Και ενώ ο Κόλιν Στιούαρτ, που ξέρει να προβαίνει σε δηλώσεις και υποδείξεις στους άλλους, υποτίθεται ότι έλυσε το ζήτημα της Πύλας, που προκάλεσε τέτοιο σάλο, στην πορεία αποδείχθηκε πως δεν το είχε λύσει.

Ο κ. Αλεξάνδρου, στις δηλώσεις του τόνισε πως χρειάζεται η Κυπριακή Δημοκρατία να έχει μια πιο αυστηρή στάση απέναντι στον ΟΗΕ και οι κάτοικοι δεν πρέπει να χρειάζονται άδεια για να καλλιεργήσουν τα χωράφια τους. «Ζητούμε να μην υπάρχει αυτό το θέμα, να μην ξαναϋπάρξει. Δεν χρειαζόμαστε ούτε την άδεια, ούτε το οτιδήποτε για να καλλιεργήσουμε τα χωράφια μας», τόνισε, ζητώντας από το κράτος να είναι πιο αυστηρό με τα ΗΕ.

Η πραγματικότητα, όμως, είναι πως όταν το κράτος επιχειρεί να είναι όντως αυστηρό, βρίσκεται στη θέση του κατηγορούμενου από τον Στιούαρτ και τους συνεργάτες του, όπως έγινε και στην περίπτωση των μεταναστών που μας έστειλε η Τουρκία και ήθελαν να τους δημιουργήσουμε δίοδο για παράνομη διέλευση. Αυτοί οι μετανάστες, για τους οποίους αναμένεται να βρεθεί λύση εντός των επόμενων εβδομάδων, μέσα από τις ενέργειες της Λευκωσίας, δεν θα βρίσκονταν ποτέ σε αυτή την θέση, εάν η ΟΥΝΦΙΚΥΠ επιτηρούσε σωστά την νεκρή ζώνη και δεν έκανε τα στραβά μάτια στις τουρκικές παρανομίες.

Τις προηγούμενες ημέρες, ο εκπρόσωπος της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, Αλίμ Σιντίκ, αισθάνθηκε την ανάγκη να υπενθυμίσει στους γεωργούς ότι «πρέπει να συμμορφώνονται με τους κανονισμούς των ΗΕ για όλες τις πολιτικές δραστηριότητες εντός της ουδέτερης ζώνης» και ότι «η γεωργική δραστηριότητα κοντά στη βόρεια γραμμή κατάπαυσης του πυρός απαγορεύεται αυστηρά, όπως και η δραστηριότητα χωρίς έγκυρη άδεια από τα ΗΕ». Δεν προέβη, όμως, στο πλαίσιο των ίδιων δηλώσεων, σε υποδείξεις στον τουρκικό στρατό, ότι απαγορεύεται να παρενοχλεί πολίτες εντός της νεκρής ζώνης και να προτάσσει όπλα. Περιορίστηκε να πει πως οι δύο πλευρές έχουν ευθύνη να σέβονται το στάτους κβο.

Όλοι οι άνθρωποι έχουν το δικαίωμα να είναι ασφαλείς στη δουλειά τους και αν μην προτάσσει κανένας όπλα εναντίον τους. Και στην περίπτωση της νεκρής ζώνης, υπεύθυνη να το διασφαλίζει αυτό είναι η ΟΥΝΦΙΚΥΠ.

Δειτε Επισης

Ξαναζωντάνεψε η συζήτηση για το Κυπριακό στο εσωτερικό μέτωπο-Το ΑΚΕΛ, η ΕΔΕΚ και οι διαφωνίες
Κατηγορίες Τατάρ σε Χριστοδουλίδη-«Υπερέβη τα συμφωνηθέντα» της Νέας Υόρκης στη χθεσινή συνάντηση
Πιθανή επίσκεψη Μέτσολα στην Κύπρο την άνοιξη-Ορίζοντας ο Απρίλιος
Την ανάγκη για επαρκή προετοιμασία ενόψει Ντι Κάρλο και πενταμερούς επισήμανε η πρόεδρος του ΔΗΣΥ
Κόντρα ΑΚΕΛ και Κυβέρνησης με φόντο το πακέτο του ΠτΔ για οδοφράγματα-«Η σοβαρότητα των στιγμών απαιτεί υπευθυνότητα»
Για τα οδοφράγματα το «take it or leave it» του Προέδρου-«Πρέπει να περιέχουν την πτυχή της αμοιβαιότητας»
Οι εκτιμήσεις φορέων και κομμάτων στα κατεχόμενα για οδόφραγμα Λουρουτζίνας
Έκκληση Ακανσόι σε Τατάρ για διαβούλευση πριν την άτυπη διευρυμένη συνάντηση
Στην Κύπρο η 435η μοίρα της αμερικανικής αεροπορίας-Αξιολογεί τη βάση «Ανδρέας Παπανδρέου»
Συγχαίρει Ρούμπιο ο Κόμπος και αναφέρεται στην στρατηγική συνεργασία Κύπρου-ΗΠΑ