Η Κύπρος το μεγαλύτερο μερίδιο χρήσης βενζίνης κίνησης στην ΕΕ

Το πετρέλαιο κίνησης (ντίζελ) ήταν η κύρια πηγή ενέργειας στις οδικές μεταφορές στην ΕΕ το 2022, ενώ η Κύπρος είχε το μεγαλύτερο μερίδιο χρήσης βενζίνης κίνησης μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Eurostat, η στατιστική υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ειδικότερα, το πετρέλαιο κίνησης (ντίζελ) και η βενζίνη κίνησης παρέμειναν και το 2022 οι κύριες πηγές ενέργειας στις οδικές μεταφορές.

Σε επίπεδο ΕΕ, το πετρέλαιο κίνησης (εξαιρουμένου του μέρους των βιοκαυσίμων) ήταν η κύρια πηγή ενέργειας στις οδικές μεταφορές στην ΕΕ, με μερίδιο 65%. Η βενζίνη κίνησης (εξαιρουμένου του τμήματος βιοκαυσίμων) ήταν δεύτερη με 25%, μπροστά από τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και τα βιοκαύσιμα (6%), τα υγραέρια (2%), το φυσικό αέριο (1%) και την ηλεκτρική ενέργεια (0,3%).

Το πετρέλαιο κίνησης ήταν η κύρια πηγή ενέργειας για τις οδικές μεταφορές στις περισσότερες χώρες της ΕΕ, αν και υπήρχαν αξιοσημείωτες διαφορές μεταξύ των κρατών μελών.

Τα υψηλότερα μερίδια καταγράφηκαν στη Λετονία (80%) και τη Λιθουανία (76%), και ακολουθούσαν η Ιρλανδία, η Αυστρία και η Ισπανία, η καθεμία με 74%. Τα χαμηλότερα μερίδια καταγράφηκαν στη Σουηδία (45%), την Κύπρο (46%) και τις Κάτω Χώρες (48%).

Το μερίδιο της βενζίνης κίνησης ήταν υψηλότερο στην Κύπρο (50%), τις Κάτω Χώρες (42%) και τη Μάλτα (36%). Τα χαμηλότερα μερίδια αναφέρθηκαν στη Λιθουανία (13%), τη Λετονία (14%) και τη Βουλγαρία (15%).

Ανάκαμψη στην κατανάλωση ενέργειας στις μεταφορές

Σύμφωνα με τα στοιχεία, η κατανάλωση ενέργειας στις μεταφορές το 2022 κατέγραψε σημαντική αύξηση ειδικά στις οδικές μεταφορές και τις αερομεταφορές, πλησιάζοντας τα επίπεδα όπου βρίσκονταν πριν την πανδημία.

Γενικότερα, το 2022 οι μεταφορές αντιστοιχούσαν στο 31% της τελικής κατανάλωσης ενέργειας στην ΕΕ, το μεγαλύτερο μερίδιο ανά τομέα. Ακολουθούσαν τα νοικοκυριά (27%) και η βιομηχανία (25%).

Οι οδικές μεταφορές ήταν ο μεγαλύτερος καταναλωτής ενέργειας, καθώς αποτελούσαν το 74% της συνολικής κατανάλωσης ενέργειας στις μεταφορές, ή 10.996 πετατζάουλ (PJ). Οι θαλάσσιες μεταφορές αντιπροσώπευαν το 13% της συνολικής ενέργειας που καταναλώθηκε στις μεταφορές (1.935 PJ), ενώ ακολουθούσαν οι αεροπορικές μεταφορές (11%, 1.700 PJ) και οι σιδηροδρομικές μεταφορές (1%, 214 PJ).

Οι αεροπορικές μεταφορές κατέγραψαν αύξηση κατά 57% στην κατανάλωση ενέργειας το 2022 σε σχέση με το 2021, που ήταν και η μεγαλύτερη αύξηση στην κατανάλωση ενέργειας στις μεταφορές. Το 2022, τα επίπεδα κατανάλωσης ενέργειας στις αεροπορικές μεταφορές πλησίαζαν τα προ της πανδημίας επίπεδα, μετά από απότομες μειώσεις το 2020 και το 2021.

Αύξηση, αν και όχι τόσο έντονη, συνέχισε να καταγράφεται και στην κατανάλωση ενέργειας στις οδικές μεταφορές, οι οποίες επίσης βρέθηκαν κοντά στα επίπεδα του 2019.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Η Τζόζη Χριστοδούλου αρμόδια παρακολούθησης των διατάξεων για καταπολέμηση του σεξισμού
Ικανοποίηση Επιτροπής Προσφύγων για αναθεώρηση κριτηρίων στα στεγαστικά σχέδια της μέριμνας
Διεύρυνση πρόσβασης φοιτητών και προσέλκυση επαγγελματιών από εξωτερικό αποφάσισε το Υπουργικό
«Καμία αποκοπή, το μέλλον μας δεν διαπραγματεύεται»-Οι φοιτητές διαμαρτυρήθηκαν για την χορηγία (pics)
Απορρίπτει κατηγορηματικά τα περί υποστελέχωσης της μονάδας αιμοκάθαρσης στην Πάφο ο ΟΚΥπΥ
Στα σκαριά νομοσχέδιο για την ανακουφιστική φροντίδα-Επισκέφτηκε το Μακάρειο ο Δαμιανός
Αναθεώρηση σχεδίου start-up visa ενέκρινε το Υπουργικό
Με βάση τα νέα κριτήρια εξετάζονται οι εκκρεμούντες αιτήσεις στην Υπηρεσία Μέριμνας
Αρχίζει έρευνα η ΕΠΑ για τις τιμές πώλησης των καυσίμων-«Διαφέρουν ανάλογα με την επαρχία»
Η βιβλιοθήκη του Γυμνασίου Γερίου πήρε το όνομα Χριστάκη και Γιώργου Νικολάου-«Παιδιά που δεν μεγάλωσαν»