Επιχορήγηση 100.000 e-IDs ενέκρινε το Υπουργικό-«Αποτελεί τη μοναδική ασφαλή ταυτότητα του κάθε πολίτη στον διαδικτυακό κόσμο»

Την επιχορήγηση από την Κυβέρνηση 100.000 ηλεκτρονικών ταυτοτήτων (e-ID) οι οποίες θα διατεθούν σε Κύπριους πολίτες άνω των 18 ετών ενέκρινε το Υπουργικό Συμβούλιο, δήλωσε την Τέταρτη ο Υφυπουργός Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νικόδημος Δαμιανού.

Η διάθεση των ηλεκτρονικών ταυτοτήτων, οι οποίες έχουν ισχύ τρία χρόνια, αναμένεται να ξεκινήσει εντός περίπου δύο μηνών από σήμερα, ενώ η διαδικασία αίτησης και ταυτοποίησης  θα ανακοινωθεί σύντομα, και για τον σκοπό αυτό αναμένεται να αξιοποιηθούν τα Κέντρα Εξυπηρέτησης του Πολίτη (ΚΕΠ), είπε.

Σύμφωνα με τον Υφυπουργό, το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε ότι, οι πρώτες 30.000 ηλεκτρονικές ταυτότητες, θα διατεθούν δωρεάν σε όσους πολίτες προχωρήσουν να τις αιτηθούν με σκοπό την ενίσχυση «αυτής της σημαντικής ενέργειας ψηφιοποίησης της χώρας μας, στη βάση first come, first served (με προτεραιότητα)».

Για τις υπόλοιπες 70.000 το Κράτος θα επιχορηγήσει σημαντικό μέρος του κόστους, με τελικό κόστος για τον πολίτη να είναι στα €15, είπε.

«Η ηλεκτρονική ταυτότητα, αποτελεί τη μοναδική ασφαλή ταυτότητα του κάθε πολίτη στον διαδικτυακό κόσμο», δήλωσε ο κ. Δαμιανού.

Σημείωσε ότι επιτρέπει την ταυτοποίηση σε διαδικτυακές διαδικασίες ξεκινώντας από τα πληροφοριακά συστήματα της Κυβέρνησης, ενώ παράλληλα, παρέχει τη δυνατότητα στον κάτοχό της να υπογράψει ηλεκτρονικά έγγραφα, με απόλυτη ασφάλεια και με την ίδια νομική ισχύ με τη χειρόγραφη υπογραφή.

Η Εθνική ηλεκτρονική ταυτότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας έχει ήδη εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο υψηλότερο επίπεδο ασφάλειας (High Assurance), με το εγγεγραμμένο όνομα: IDMe.cy, και μπορεί να αναγνωριστεί για διασυνοριακές ηλεκτρονικές συναλλαγές εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ανέφερε.

«Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα σημαντικό βήμα, που εμπίπτει στο πλαίσιο ενεργειών του έργου-ομπρέλα «Ψηφιακός Πολίτης», το οποίο έχει προαναγγείλει στις αρχές του 2024 ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, μέσω του οποίου η Κυβέρνηση θα δώσει στον πολίτη χρήσιμα ψηφιακά εργαλεία και λύσεις», είπε ο κ. Δαμιανού.

Σύμφωνα με τον Υφυπουργό, η χρήση της ηλεκτρονικής ταυτότητας (eID) και της διασυνδεδεμένης ηλεκτρονικής υπογραφής, δεν περιορίζεται μόνο στις συναλλαγές των πολιτών με το κράτος, αλλά και για ιδιωτική ή άλλη επαγγελματική χρήση.

«Αποτελεί ένα σημαντικό εργαλείο και για την ίδια την οικονομία. Ένα μηχανισμό που μπορεί να αξιοποιηθεί, πέραν της Κυβέρνησης, από τις επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες με στόχο την ανάπτυξη της αγοράς σε θέματα απλοποίησης διαδικασιών,  αύξησης της αποδοτικότητας και καταπολέμησης χρονοβόρων γραφειοκρατικών διαδικασιών», πρόσθεσε. Είπε ακόμη ότι δίνει στις επιχειρήσεις τη δυνατότητα να ψηφιοποιήσουν περαιτέρω την ηλεκτρονική σχέση με τους πελάτες τους εκεί που απαιτείται η νομική βαρύτητα της χειρόγραφης υπογραφής ή η απόλυτη ταυτοποίηση του πολίτη-πελάτη τους, μειώνοντας ταυτόχρονα τα λειτουργικά και διοικητικά τους έξοδα.

Σημείωσε ότι στο χώρο των κυβερνητικών υπηρεσιών, η χρήση της ηλεκτρονικής ταυτότητας δίνει τη δυνατότητα για την περαιτέρω ανάπτυξη ψηφιακών λύσεων, για τις οποίες η διαδικασία θα ολοκληρώνεται πλήρως ψηφιακά.

Το πρώτο σύστημα στο οποίο έχει εφαρμοστεί αυτή η δυνατότητα είναι το σύστημα Ιππόδαμος, πρόσθεσε, αναφέροντας ότι οι αιτήσεις για πολεοδομικές και οικοδομικές άδειες υποβάλλονται και υπογράφονται από αρχιτέκτονες και μελετητές με τη χρήση της ηλεκτρονικής ταυτότητας, ενώ δημόσιοι λειτουργοί υπογράφουν -επίσης ηλεκτρονικά- τη σχετική εξουσιοδότηση που οδηγεί στην έκδοση της άδειας.

«Η ηλεκτρονική υπογραφή θα ενσωματωθεί σταδιακά και σε άλλα κρατικά συστήματα, όπως του Τμήματος Φορολογίας, του Τμήματος Οδικών Μεταφορών και του Εφόρου Εταιρειών σύντομα», ανέφερε.

«Παράλληλα, στο πλαίσιο της εξελικτικής υλοποίησης ψηφιακών υπηρεσιών, έχουμε εντοπίσει σειρά τέτοιων υπηρεσιών όπου η σχετική αίτηση –η οποία προσφέρεται σήμερα μόνο σε έντυπη μορφή- να μπορεί να υπογραφεί ηλεκτρονικά και να σταλεί ηλεκτρονικά, μέσω email, στις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες», πρόσθεσε. Ενδεικτικά, είπε, τέτοιες υπηρεσίες είναι: Αιτήσεις για Επίδομα Πατρότητας και Γονική Άδεια στις Κοινωνικές Ασφαλίσεις, για Επιδόματα που αφορούν άτομα με αναπηρίες, αλλά και τις αιτήσεις για έκδοση κυπριακής και ευρωπαϊκής κάρτας νοσηλείας.

«Για την Κυβέρνηση, ο ψηφιακός μετασχηματισμός συγκαταλέγεται στις υψηλότερές μας προτεραιότητες. Υπάρχουν προκλήσεις, όμως, στοχεύουμε στην σταδιακή υλοποίηση όσων έχουμε υποσχεθεί, με στόχο τον εκσυγχρονισμό και την πρόοδο της χώρας, αλλά και το θετικό αντίκτυπο στην καθημερινότητα του Κύπριου πολίτη», είπε ο κ. Δαμιανού.

Ερωτηθείς τι θα γίνει σε περίπτωση που υπάρχει επιθυμία από πολίτες για περισσότερες από 100.000 ο κ. Δαμιανού σημείωσε ότι «το Υπουργικό Συμβούλιο δεσμεύεται ότι θα επανεξετάσει τη συνέχιση αυτής της χορηγίας».

«Είναι κάτι που θέλουμε να προωθήσουμε στην αγορά και, επομένως είμαστε εδώ να το στηρίξουμε με όποια μέτρα χρειαστεί», ανέφερε.

Σε ερώτηση για το πως θα εξασφαλίζεται η ηλεκτρονική ταυτότητα, ο  κ. Δαμιανού είπε ότι υπάρχει διαδικασία αδειοδοτημένων τεχνολογικών οργανισμών, οι οποίοι μπορούν να παρέχουν αυτήν την ηλεκτρονική ταυτότητα. «Επομένως, η κυβέρνηση θα λάβει αυτήν την δυνατότητα, την ηλεκτρονική ταυτότητα, από τον μοναδικό σήμερα αδειοδοτημένο οργανισμό που υπάρχει, την JCC Payment Systems, αλλά οποιοσδήποτε άλλος οργανισμός στο μέλλον αδειοδοτηθεί αναλόγως, τότε θα μπορεί να λάβει μέρος σε αυτή τη διαδικασία», πρόσθεσε.

Σχετικά με το κόστος, ο κ. Δαμιανού είπε ότι το μέγιστο κόστος που καθορίζει η νομοθεσία είναι €50 για την ηλεκτρονική ταυτότητα τριετούς διάρκειας.

«Το Κράτος θα φροντίσει ούτως ώστε για τον πολίτη, να στοιχίζει μόνο €15», σημείωσε.

Σε ερώτηση για την ισχύ της ηλεκτρονικής ταυτότητας, είπε ότι με βάση ευρωπαϊκή νομοθεσία, το μέγιστο που μπορεί να έχει ισχύ είναι τρία έτη και ακολούθως υπάρχει διαδικασία ανανέωσής της.

Ερωτηθείς για τον «Ψηφιακό Πολίτη», ο Υφυπουργός σημείωσε ότι είναι «μια ομπρέλα ενεργειών». «Υπάρχουν πολλές ενέργειες οι οποίες βρίσκονται κάτω από αυτήν την ομπρέλα, όπως η ψηφιοποίηση ηλεκτρονικών υπηρεσιών που έχει ξεκινήσει ήδη με το Αρχείο Πληθυσμού, το Υπουργείο Άμυνας, τους προηγούμενους μήνες, την εκπαιδευτική υπηρεσία, επίσης πρόσφατα και συνεχίζει», είπε. Πρόσθεσε ότι άλλη πτυχή είναι η εφαρμογή του « “ψηφιακού πολίτη”, πάνω στην οποία εργαζόμαστε σήμερα σε συνεργασία με την ελληνική Κυβέρνηση, και το τέταρτο μέρος αυτής της προσπάθειας είναι ο Ψηφιακός Βοηθός».

Απαντώντας σε ερώτηση για το τι γίνεται με το e-justice, o Υφυπουργός ανέφερε ότι είναι ένα θέμα που «βρίσκεται πλέον στις Νομικές Υπηρεσίες του Κράτους».

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Άναψε πράσινο το Υπουργικό για τη δημιουργία Εθνικής Στρατηγικής για την κοινότητα ΛΟΑΤΚΙ
Αντισταθμιστικά μέτρα για επηρεαζόμενους από τα έργα στη Τσερίου-Θα διαρκέσουν 104 εβδομάδες
Τερματισμό πειθαρχικών διώξεων για Ν.Λοϊζίδη ζητά Κλαδικό Συμβούλιο «Ισότητας»
Ποιος είναι ο Ντέμης Χασάμπης, που τιμήθηκε με Νόμπελ Χημείας-Ιδιοφυΐα από μικρός
Επιχορήγηση 100.000 e-IDs ενέκρινε το Υπουργικό-«Αποτελεί τη μοναδική ασφαλή ταυτότητα του κάθε πολίτη στον διαδικτυακό κόσμο»
Έγκριση από Υπουργικό νομοσχεδίου για τις αμοιβές υπηρεσιών εκτός ΓεΣΥ
Σε τρεις επιστήμονες Νόμπελ Χημείας το 2024-Ανάμεσά τους ο Κύπριος Ντέμης Χασάμπης
Για στοχοποίηση κρατικών υπαλλήλων μιλά η ΠΑΣΥΔΥ και ζητά σεβασμό συμφωνιών
Αυστηροποιούνται τα κριτήρια για την κάθοδο ξένων πανεπιστημίων-Αγκάθι οι λίστες αξιολόγησης
Έκκληση Αρχιεπισκόπου σε ηγέτες ισχυρών χωρών να πιέσουν για επιστροφή Ισραηλινών ομήρων