Αυστηροποιούνται τα κριτήρια για την κάθοδο ξένων πανεπιστημίων-Αγκάθι οι λίστες αξιολόγησης

Το τροποποιημένο νομοσχέδιο που αφορά στην αλλαγή της διαδικασίας ελέγχου για την κάθοδο ξένων πανεπιστημίων στην Κύπρο, παρουσίασε ενώπιον της Επιτροπής Παιδείας της Βουλής, η αρμόδια υπουργός, Αθηνά Μιχαηλίδου, η οποία τόνισε πως σύμφωνα τις τροποποιήσεις που προωθούνται, αναμένεται να υπάρχουν πιο αυστηρά κριτήρια, με τον Φορέα Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας της Ανώτερης Εκπαίδευσης (ΔΙΠΑΕ) να είναι αρμόδιος για την αποδοχή των αιτημάτων.

Το Υπουργείο Παιδείας, λίγο πριν το κλείσιμο της Βουλής για το καλοκαίρι, είχε παρουσιάσει ενώπιον της Επιτροπής Παιδείας ένα νομοσχέδιο, βάσει του οποίου αλλάζει η διαδικασία ελέγχου για την έγκριση αιτημάτων για κάθοδο ξένων πανεπιστημίων στην Κύπρο. Ωστόσο, λόγω του σύντομου χρονικού διαστήματος, αλλά και των προνοιών που υπήρχαν στο κείμενο του νομοσχεδίου, που δεν έπεισαν τους βουλευτές, το Υπουργείο δέχθηκε σφοδρές επικρίσεις, με κάποιους μάλιστα να κάνουν λόγο για προχειρότητα.

Τρεις μήνες μετά, η υπουργός Παιδείας παρουσιάστηκε εκ νέου ενώπιον της Επιτροπής Παιδείας και παρουσίασε τις τροποποιήσεις στους κανονισμούς. Όπως ανέφερε η Αθηνά Μιχαηλίδου, αναφορικά με το σχετικό νομοσχέδιο που προωθείται, πρόκειται για ένα θέμα που ενθαρρύνεται και από ευρωπαϊκή νομοθεσία, ενώ ξεκαθάρισε πως η ίδρυση παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων επιτρέπεται, με την υφιστάμενη νομοθεσία και αυτό που αλλάζει είναι η διαδικασία ελέγχου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ξανά στα... θρανία της Βουλής η Μιχαηλίδου, αξιολογείται το πλάνο του ΥΠΑΝ για την Ανώτερη Εκπαίδευση

«Θα περιοριστώ στις αναφορές των αλλαγών. Είναι εμφανής η αξιολόγηση με αυστηρά κριτήρια και συνάδει με ευρωπαϊκές χώρες. Ένα κριτήριο που τίθεται είναι ότι το μητρικό ίδρυμα πρέπει να είναι πλήρως αναγνωρισμένο στη χώρα που λειτουργεί, να κατέχει άδεια λειτουργία από τις αρχές της χώρας του και αν είναι στη λίστα με τα ιδρύματα της Ανώτερης Εκπαίδευσης. Το κάνουμε για να έχουμε ποιότητα».

Δεύτερο κριτήριο, ανέφερε η υπουργός Παιδείας, είναι ότι το παράρτημα του ξένου πανεπιστημίου που θα αιτηθεί να λειτουργήσει στην Κύπρο, πρέπει να έχει τρεις σχολές για να γίνει αποδεκτή η αίτηση. Τρίτο κριτήριο αφορά στις λίστες αξιολόγησης των πανεπιστημίων παγκόσμια.

«Ο Φορέας Διασφάλισης της Ποιότητας, που θα είναι ο αποκλειστικά υπεύθυνος, θα έχει τη δυνατότητα να απορρίψει αίτηση, αν το παράρτημα βρίσκεται σε κατώτερη θέση από τα δικά μας ιδρύματα. Άλλο κριτήριο, ότι το παράρτημα πρέπει να έχει εγγυητική επιστολή, που θα είναι από τράπεζα, ενός συγκεκριμένου ποσού και από το μητρικό πανεπιστήμιο, με άλλο ποσό. Θα υπόκεινται σε αξιολογήσεις από το Φορέα, όπως όλα τα ιδρύματα. Αυτό αλλάζει σε σχέση με τα δημόσια ιδρύματα. Αυτό που κάναμε είναι να το βάλουμε στη νομοθετική ρύθμιση όλες αυτές τις αλλαγές και να μην είναι μέσα στους κανονισμούς του ΔΙΠΑΕ».

Έμειναν ικανοποιημένοι οι βουλευτές, η πρόνοια που προκάλεσε αντιδράσεις

Οι βουλευτές εξέφρασαν από τη μία ευχαρίστηση για το γεγονός ότι το κείμενο που έφτασε ενώπιον τους είναι αναθεωρημένο και βελτιωμένο, σε σχέση με το κείμενο που έλαβαν εντός του καλοκαιριού. Τέθηκαν ερωτήματα για την λίστα με βάση την οποία θα καλείται ο Φορέας να κρίνει ποια πανεπιστήμια είναι πιο πάνω από τα πανεπιστήμια της Κύπρου, καθώς επίσης και ποια κριτήρια είναι σημαντικά.

Προβληματισμό για το κριτήριο, αναφορικά με τις λίστες αξιολόγησης των πανεπιστημίων ανά το παγκόσμιο, εξέφρασαν και οι εκπρόσωποι των πανεπιστημίων που ήταν καλεσμένοι στην Επιτροπή. Από πλευράς του, ο πρύτανης του ΤΕΠΑΚ, Παναγιώτης Ζαφείρης, υπέδειξε πως θα πρέπει να δοθεί η δυνατότητα στα δημόσια πανεπιστήμια της Κύπρου, να προσφέρουν ξενόγλωσσα προγράμματα, ώστε να μην δημιουργηθεί αθέμιτος ανταγωνισμός. Αναφορικά με τις λίστες αξιολόγησης, ο κ. Ζαφείρης υπέδειξε πως «η προσθήκη της κατάταξης στο νομοσχέδιο είναι προβληματική, επειδή δεν ανταποκρίνεται στην ποιότητα των προγραμμάτων, θα οδηγήσει τα πανεπιστήμια να προσαρμόσουν την προσφορά τους για αξιολογήσεις που δεν είναι αντικειμενικές. Θεωρούμε ότι είναι ένα εργαλείο για αυτοαξιολόγηση παρά για σύγκριση. Επίσης, θεωρώ πως αρκετά ελληνικά και ξένα πανεπιστήμια δεν παίρνουν σοβαρά τις αξιολογήσεις. Εμάς μας ενδιαφέρει η αξιολόγηση του προγράμματος σπουδών και όχι το Πανεπιστήμιο».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Σε τέσσερις άξονες το στρατηγικό πλάνο ΥΠΑΝ για την Ανώτερη Εκπαίδευση-Πότε κλείνουν σχολές

Η εκπρόσωπος του Πανεπιστημίου Κύπρου λειτουργός Α’ και μέλος της αντιπρυτανείας, Δήμητρα Δημήτρη, υπέδειξε πως μελετώντας τη νέα πρόταση του Υπουργείου Παιδείας, είναι σαφώς βελτιωμένη σε σύγκριση με την προηγούμενη, ενώ όσον αφορά στη λίστα αξιολόγησης των πανεπιστημίων, συμφώνησε με τον πρύτανη του ΤΕΠΑΚ. Στη συνέχεια, υπέδειξε πως «πρέπει να αναθεωρηθεί ο περί ίδρυσης ιδιωτικών πανεπιστημίων νόμος, για να μπορεί να περιλαμβάνει και την ίδρυση των ξένων παραρτημάτων, επειδή δεν θα είναι λειτουργικός. Υπάρχει πρόνοια, που λέει ότι η ίδρυση των παραρτημάτων παραπέμπει στο νόμο περί ίδρυσης ιδιωτικών πανεπιστημίων, όμως υπάρχουν πρόνοιες που δεν θα μπορούν να εφαρμοστούν».

Από πλευράς Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου, η εκπρόσωπός του Ιωάννα Σαρρή, υπέδειξε πως είναι προβληματική η αναφορά για την πρόνοια με τις αξιολογήσεις, καθώς το Ανοικτό Πανεπιστήμιο δεν βρίσκεται σε καμία αξιολόγηση. «Είναι χρήσιμες οι αξιολογήσεις, όμως για ίδια χρήση. Είχαμε το θέμα με τα τέλη αξιολόγησης και το άλλο ζήτημα είναι ότι θα αυξηθεί ο ανταγωνισμός. Χρειάζεται στήριξη η τριτοβάθμια εκπαίδευση στην Κύπρο».

Η εκπρόσωπος του UCLAN Cyprus, Κοσμίνα Θεοδούλου, επεσήμανε πως «οι θέσεις του Πανεπιστημίου συνάδουν με αυτά που ακούσαμε μέχρι τώρα. Σύμφωνα με την υφιστάμενη νομοθεσία, κάθε σχολή πρέπει να έχει δύο σχολές και για τα παραρτήματα, δεν θα πρέπει να έχουν τα ίδια κριτήρια».

Ο Χρίστος Καράς, που εκπροσωπούσε το Αμερικανικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, θέλησε να θέσει κάποια ερωτήματα στην υπουργό Παιδείας, για τα οποία δέχθηκε… παρατήρηση από τον πρόεδρο της Επιτροπής και βουλευτή του ΔΗΚΟ, Παύλο Μυλωνά, ο οποίος ξεκαθαρίζοντας πως δεν υπήρχε κάποιο πρόβλημα με τις ερωτήσεις, ωστόσο έπρεπε να ακουστεί η άποψή τους. Ο κ. Καράς ανέφερε πως θα ήθελαν να γνωρίσουν, προτού προωθηθεί ένα νομοσχέδιο που θα αλλάξει τη δομή της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, ποιος είναι ο σχεδιασμός του Υπουργείου και της Κυβέρνησης.

«Πρέπει να βρούμε τα οφέλη της προσπάθειας αυτής και τρίτο να βρεθούν ισορροπίες με τα πανεπιστήμια στην Κύπρο, επειδή τα μεγέθη είναι ανόμοια με τα ιδρύματα που θα έρθουν. Αν η θεραπεία είναι να εισαχθούν πανεπιστήμια από άλλες χώρες, τι έρχεται να θεραπεύσει; Υπάρχει πλεόνασμα φοιτητών και δεν γνωρίζαμε πώς να το διαχειριστούμε; Εάν ο σκοπός είναι διοχέτευση φοιτητών σε μη κρατικά ή εγχώρια πανεπιστήμια και επειδή έχουμε αιτήσεις από δύο πανεπιστήμια στην Ελλάδα, γιατί δεν στηρίζουμε τα κρατικά πανεπιστήμια;», διερωτήθηκε.

Ο αντιπρύτανης ακαδημαϊκών υποθέσεων του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, Παναγιώτης Αγγελίδης, στην τοποθέτησή του σημείωσε πως το νέο κείμενο είναι σαφώς βελτιωμένο και υπέδειξε πως θα πρέπει να ακολουθηθούν τα ίδια κριτήρια αξιολόγησης, με εκείνα που υφίστανται για τα πανεπιστήμια στην Κύπρο. «Δεν υπάρχει κάποια αναφορά στο κείμενο. Για παράδειγμα μπορεί ένα πανεπιστήμιο να ενοικιάσει μία πολυκατοικία και να ανοίξει ιατρική σχολή, για ένα χρόνο και μετά να σταλούν στο μητρικό ίδρυμα; Επίσης, θα πρέπει τα προγράμματα που θα διδάσκει να είναι από σχολές που υπάρχουν στο μητρικό ίδρυμα και να μην είναι σχολές που ανοίγουν μόνες τους ξαφνικά. Επίσης, θα πρέπει να υπάρχει πρόνοια για τον αριθμό του προσωπικού. Επίσης, δεν κατάλαβα γιατί γίνεται διαχωρισμός ιδιωτικών και ξένων πανεπιστημίων».

Ο πρύτανης του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου, Ανδρέας Ευσταθίου, υπέδειξε πως αυτή τη στιγμή υπάρχουν στην Κύπρο 13 πανεπιστήμια και ο ανταγωνισμός είναι ψηλός. «Αν έρθουν παραρτήματα ξένων πανεπιστημίων, πρέπει να προσθέσουν κάτι που δεν έχουν τα πανεπιστήμια στην Κύπρο. Πρέπει να αξιοποιήσουμε τις λίστες αξιολόγησης, για να δούμε τι γίνεται. Τι κριτήρια βάζουμε εδώ; Πρέπει να είναι όσο πιο αυστηρά τα κριτήρια».

Ο πρόεδρος του Παγκύπριου Συνδέσμου Ιδιωτικών Σχολών Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, Μάριος Αμερικάνος, από πλευράς του επεσήμανε πως τους προβληματίζει έντονα η κατάσταση και ζήτησε να μάθει κατά πόσο υπάρχει μία μελέτη για την στήριξη των πανεπιστημίων και των ξένων παραρτημάτων που θα έρθουν στην Κύπρο. «Θα πρέπει να έχουν ένα αριθμό φοιτητών για να τα υποστηρίξει και αν κάνουμε μεγάλη υπερβολή, θα υπάρχει πρόβλημα με τα ιδρύματα που έχουμε. Πρέπει να ενημερωθούμε τι θα κάνει η Κυβέρνηση. Θα γίνουν βήματα για προσέλκυση ξένων φοιτητών; Αν το κάνουμε αυτό, θα πρέπει να δούμε και παρεμφερή θέματα, όπως είναι η στέγαση, όπως επίσης και η μη επαρκής στελέχωσης τμημάτων στις κρατικές υπηρεσίες».

Οι απαντήσεις της υπουργού

Στις τοποθετήσεις που ακούστηκαν απάντησε η υπουργός Παιδείας, η οποία επεσήμανε πως βρίσκονται στη Βουλή επειδή όλοι έχουν ένα κοινό στόχο, για αναβάθμιση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Η κα. Μιχαηλίδου επεσήμανε πως πρέπει να αυστηροποιηθούν τα κριτήρια ελέγχου στα αιτήματα, ενώ όσον αφορά στο κείμενο της στρατηγικής του Υπουργείου Παιδείας για την Ανώτερη Εκπαίδευση, υπέδειξε πως θα κατατεθεί στο Υπουργικό Συμβούλιο και στη συνέχεια θα κοινοποιηθεί σε όλους τους εμπλεκόμενους.΄

Στη συνέχεια, ξεκαθάρισε εκ νέου ότι ήδη επιτρέπεται η ίδρυση παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων από το 2014 και ότι αυτό που αναμένεται να αλλάξει είναι ο τρόπος ελέγχου και αποδοχής των αιτημάτων. «Τα κριτήρια είναι το ίδιο αυστηρά και πιο αυστηρά, για το τι προνοεί η νομοθεσία για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια. Τίθενται ευρύτερα θέματα για τους κανονισμούς που θα δει ο ΔΙΠΑΕ. Ο ΔΙΠΑΕ επέμενε για τη λίστα αξιολόγησης. Εμείς μπορούμε να το συζητήσουμε με τον ΔΙΠΑΕ, κάνει πιο εύκολα τη δουλειά μας. Είναι ένα από τα κριτήρια. Δεν πρέπει να κολλήσουμε σε αυτό. Ανοιγόμαστε και είμαστε ανοιχτοί στον ανταγωνισμό».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Εκνευρισμένο το ΥΠΑΝ με την Επ. Παιδείας για παγοποίηση του θέματος για ξένα πανεπιστήμια

Δειτε Επισης

Υπ. Υγείας: Προτεραιότητα τα ανιχνευτικά προγράμματα ακοής
Ακύρωσε την κίτρινη προειδοποίηση για καταιγίδες η Μετεωρολογική Υπηρεσία
Στα 10 εκ. ευρώ η επέκταση και αναβάθμιση του Γενικού Νοσοκομείου Αμμοχώστου
Β. Κασσιανίδου: Το Υφυπ. Πολιτισμού στηρίζει την ανάπτυξη της φιλαναγνωσίας
Τίθεται το βράδυ σε ισχύ η κίτρινη προειδοποίηση για καταιγίδες-Συστήνει προσοχή η Πολιτική Άμυνα
ΒΙΝΤΕΟ: Εγκαινιάστηκαν τα Χριστουγεννιάτικα Χωριά 2024-2025
Έτοιμος για την απεργία των γιατρών ο ΟΚΥπΥ-«Διατηρεί ανοιχτή την πόρτα του διαλόγου»
Ν. Χριστοδουλίδης: Σε σύνδεση πολιτισμού με οικονομική ανάπτυξη στοχεύει η Κυβέρνηση
Κρίσιμη συνεδρία για τον κλάδο σκυροδέματος-Αποφασίζουν τα επόμενά τους βήματα
Προσπάθειες μέχρι την υστάτη για αποφυγή της απεργίας των γιατρών-Οι εκκλήσεις της Κυβέρνησης