«Και πολλά επικράνθη, η Ελένη της Καρπασίας»-Τιμάται η δασκάλα σύμβολο της εισβολής

To βιβλίο με τίτλο «Και πολλά επικράνθη – η Ελένη της Καρπασίας», της Ευρυδίκης Περικλέους - Παπαδοπούλου, το οποίο καταγράφει τους αγώνες της ηρωίδας δασκάλας σύμβολο Ελένης Φωκά, παρουσιάζουν το Γραφείο της Επικεφαλής Ανθρωπιστικών Θεμάτων Αγνοουμένων και Εγκλωβισμένων της Προεδρίας της Δημοκρατίας, η Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Κύπρου και οι εκδόσεις Νεφέλη.

Σε ανακοίνωση του γραφείου της Επικεφαλής Ανθρωπιστικών Θεμάτων Αγνοουμένων και Εγκλωβισμένων, αναφέρεται πως η εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα της Α.Ε. του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, κ. Νίκου Χριστοδουλίδη και θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 9 Οκτωβρίου στις 19:00 στο Προεδρικό Μέγαρο.

Στην εκδήλωση θα απευθύνουν χαιρετισμό η Α.Ε. ο Προέδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, κ. Νίκος Χριστοδουλίδης, καθώς και η Α.Μ. ο Αρχιεπίσκοπος Νέας Ιουστινιανής και πάσης Κύπρου, κ.κ. Γεώργιος. Η εκδήλωση θα ανοίξει με καλωσόρισμα από την Επικεφαλής Ανθρωπιστικών Θεμάτων Αγνοουμένων και Εγκλωβισμένων κα Άννα Αριστοτέλους. Η παρουσίαση του βιβλίου θα πραγματοποιηθεί από τον κ. Πέτρο Παπαπολυβίου, Αναπληρωτή Καθηγητή και Κοσμήτορα της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κύπρου, την κα Λουίζα Χριστοδουλίδου, Καθηγήτρια Νεοελληνικής Λογοτεχνίας και Νεοελληνικής Λογοτεχνίας της Κύπρου του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Αιγαίου, και η αντιφώνηση από την δασκάλα σύμβολο κα Ελένη Φωκά και τη συγγραφέα κα Ευρυδίκη Περικλέους - Παπαδοπούλου. Ο συντονισμός και η παρουσίαση θα γίνει από την κα Δήμητρα Δημητρίου, Δρ Γενικής και Συγκριτικής Γραμματολογίας, Πανεπιστήμιο Paris-Sorbonne (Paris IV).

Το βιβλίο καταγράφει την ανοικτή πληγή της συνεχιζόμενης κατοχής της πατρίδας μας, πενήντα χρόνια μετά την τουρκική εισβολή, που σκόρπισε τον όλεθρο, καθώς και τον αγώνα των εγκλωβισμένων της Καρπασίας και ιδιαίτερα της δασκάλας Ελένης Φωκά που μαζί με τις δασκάλες Γιαννούλα Βασιλείου και Δέσπω Κολατσή Μουζούρη, σε χρόνους δίσεκτους, σε συνθήκες εξωπραγματικές, έμειναν, πάλεψαν, αντιστάθηκαν μα το πιο αξιομνημόνευτο δίδαξαν τα παιδιά των εγκλωβισμένων μας, κρατώντας τον ελληνισμό ζωντανό.

Το βιβλίο αυτό, εμπνευσμένο από τη ζωή της δασκάλας – σύμβολο Ελένης Φωκά, δεν είναι το μόνο της συγγραφέα η οποία έχει γράψει μεταξύ άλλων και το βιβλίο «Ως αληθώς. Η ζωή της Χαρίτας Μάντολες», εκδόσεις Νεφέλη Αθήνα 2014. Έργα της συγγραφέα έχουν βραβευθεί στην Ελλάδα, σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες, την Αμερική, την Ασία και τον Καναδά ενώ η ποιητική συλλογή «Χώρας Ιστόρηση» βραβεύτηκε το 2005 με το Κρατικό Βραβείο Ποίησης και μελοποιήθηκε το 2011 από τον μουσικοσυνθέτη Μιχάλη Χριστοδουλίδη.

Δειτε Επισης

Άλλες δύο πτήσεις φθάνουν από τον Λίβανο στη Λάρνακα-Αναμένεται άφιξη 500 Αυστραλών υπηκόων
Απόφαση για απαγόρευση κυκλοφορίας scooters σε δημόσιους δρόμους Δήμου Πάφου
Πράσινο Υπουργικού για ηλεκτρονική ταυτότητα-Εγκρίθηκε η αγορά 100.000 ταυτοτήτων
«Και πολλά επικράνθη, η Ελένη της Καρπασίας»-Τιμάται η δασκάλα σύμβολο της εισβολής
Εκλέγονται τα μέλη Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ΗΕ-Υποψήφια η Κύπρος
Ανησυχία για το κρούσμα Ιού Δυτικού Νείλου στην Κύπρο-«Δεν μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο»
Kατ’ αρχήν συμφωνία για ΣΣΕ-Αναστολή απεργίας λεωφορείων Λάρνακας
Βροχές στο καιρικό μενού-Στους 33 βαθμούς ο υδράργυρος
Ξανά στα... θρανία της Βουλής η Μιχαηλίδου, αξιολογείται το πλάνο του ΥΠΑΝ για την Ανώτερη Εκπαίδευση
Προβληματισμός στους αρμόδιους μετά τον βανδαλισμό του Γυμνασίου-Αφαιρέθηκε από τη λίστα για το Εστία