Τουλάχιστον 36 νεκροί από ισραηλινά πλήγματα-Διεθνείς αντιδράσεις και εμπλοκή στο ταξίδι Γκάλαντ στην Ουάσινγκτον

Τουλάχιστον 36 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 150 τραυματίστηκαν από τα ισραηλινά πλήγματα της Τρίτης σε διάφορες περιοχές του Λιβάνου, ανακοίνωσε αργά το βράδυ το λιβανέζικο Υπουργείο Υγείας.

Σύμφωνα με τον μέχρι στιγμής απολογισμό του Υπουργείου Υγείας του Λιβάνου, από τις χερσαίες επιχειρήσεις και τις αεροπορικές επιδρομές των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 2.119 άνθρωποι και περισσότεροι από 10.000 έχουν τραυματιστεί, ενώ 1,2 εκατ. κάτοικοι - δηλαδή το 1/6 του πληθυσμού - έχουν υποχρεωθεί να εγκαταλείψουν τις εστίες τους.

«Μεγάλες καταστροφές» προκλήθηκαν στα νότια προάστια της Βηρυτού από «σειρά πληγμάτων» στην περιοχή αυτήν, μετέδωσε το ειδησεογραφικό πρακτορείο του Λιβάνου ANI.

Η περιοχή αυτή θεωρείται προπύργιο της Χεζμπολάχ. Νωρίτερα, ο ισραηλινός στρατός εξέδωσε εντολή εκκένωσης ορισμένων κτιρίων.

«Τα νότια προάστια της Βηρυτού δέχονται σειρά πληγμάτων που προκάλεσαν μεγάλες καταστροφές», ανέφερε το πρακτορείο.

Στο μεταξύ, ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν αναμένεται να έχει τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ισραηλινό Πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου σχετικά με τα σχέδια του Ισραήλ να πλήξει το Ιράν, σύμφωνα με τον ιστότοπο Axios που επικαλείται τρεις καλά πληροφορημένες πηγές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: LIVE: Κόλαση πυρός στη Μέση Ανατολή-Απειλές του Ιράν σε όσους βοηθήσουν ΗΠΑ και Ισραήλ να επιτεθούν

Χθες Τρίτη, ο Υπουργός Άμυνας του Ισραήλ Γιοάβ Γκάλαντ ανέβαλε το ταξίδι του στην Ουάσινγκτον. Ισραηλινά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι ο Πρωθυπουργός Νετανιάχου διέταξε τον Υπουργό του να αναβάλει την επίσκεψη. Ο Νετανιάχου ήθελε πρώτα να μιλήσει τηλεφωνικά με τον Αμερικανό Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν και η ισραηλινή Κυβέρνηση να εγκρίνει τα αντίποινα για την πυραυλική επίθεση που εξαπέλυσε το Ιράν εναντίον του Ισραήλ την 1η Οκτωβρίου.

Εξάλλου, υπάρχει πρόοδος στην προσπάθεια για κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας, αλλά είναι «ανούσια» εφόσον δεν επιτευχθεί συμφωνία, δήλωσε η Αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Κάμαλα Χάρις κατά την εμφάνισή της στην εκπομπή «The Late Show with Stephen Colbert» του CBS.

Ολόκληρη η συνέντευξη της Χάρις, η οποία θα αντιμετωπίσει τον Ντόναλντ Τραμπ στις προεδρικές εκλογές της 5ης Νοεμβρίου, πρόκειται να μεταδοθεί αργότερα σήμερα.

«Πρέπει να έχουμε κατάπαυση του πυρός και μια συμφωνία για τους ομήρους το συντομότερο δυνατόν», υπογράμμισε.

Η Αίγυπτος και η Ιορδανία καταδίκασαν "την ισραηλινή επιθετικότητα" στον Λίβανο, με τον Υπουργό Εξωτερικών της Ιορδανίας να καλεί να τεθεί τέλος σε αυτήν έπειτα από "έναν χρόνο καταστροφής στη Γάζα" και "κλιμάκωσης στην (κατεχόμενη) Δυτική Όχθη".

"Καταδικάζουμε την ισραηλινή επιθετικότητα κατά του Λιβάνου, καταδικάζουμε τον βομβαρδισμό από το Ισραήλ της πρωτεύουσας του Λιβάνου, καταδικάζουμε τη δολοφονία από το Ισραήλ Λιβανέζων πολιτών", δήλωσε ο Αϊμάν Σαφάντι, ο επικεφαλής της διπλωματίας της Ιορδανίας που πραγματοποιεί επίσκεψη στο Κάιρο.

Κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου, ο Αιγύπτιος ομόλογός του, ο Μπαντρ Αμπντελάτι, δήλωσε ότι οι δύο άνδρες υπογράμμισαν την  "αλληλεγγύη των χωρών τους προς το κράτος και τον λαό του Λιβάνου".

Ο ισραηλινός στρατός αφού αποδυνάμωσε το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς κατά τη διάρκεια μιας καταστροφικής επίθεσης που εξαπέλυσε στη Λωρίδα της Γάζας σε αντίποινα για την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου 2023, μετατόπισε στα μέσα Σεπτεμβρίου το μεγαλύτερο μέρος των επιχειρήσεών του στον Λίβανο, κατά της Χεζμπολάχ.

Ο ισραηλινός στρατός θέλει να απομακρύνει το ισλαμιστικό κίνημα του Λιβάνου, συμμάχου της Χαμάς, από συνοριακές περιοχές του νοτίου Λιβάνου και να σταματήσει την εκτόξευση ρουκετών της Χεζμπολάχ εναντίον του βορείου Ισραήλ, ώστε να επιτρέψει την επιστροφή σε αυτή την περιοχή σχεδόν 60.000 εκτοπισμένων κατοίκων.

Ο Ισραηλινός Πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου απείλησε τον Λίβανο ότι θα γνωρίσει "καταστροφές και δεινά όπως" γνώρισε η Γάζα.

Μετά "μια χρόνια καταστροφής" στο παλαιστινιακό έδαφος και "κλιμάκωσης στη Δυτική Όχθη", κατεχόμενο έδαφος από το Ισραήλ από το 1967 που γνώρισε έξαρση της βίας στο πλαίσιο του πολέμου στη Γάζα, το Ισραήλ "σύρει" στο εξής "την περιοχή προς έναν ολοκληρωτικό περιφερειακό πόλεμο", κατηγόρησε ο Σαφάντι.

Το Ισραήλ είναι "μια χώρα που είναι υπεράνω του νόμου και δεν οφείλει να λογοδοτεί", καταδίκασε από την πλευρά του ο Αμπντελάτι.

Το 1994, η Ιορδανία έγινε το δεύτερο αραβικό κράτος, μετά την Αίγυπτο, που υπέγραψε ειρηνευτική συνθήκη με το Ισραήλ.

Από την αρχή του πολέμου στη Γάζα, το Κάιρο έχει τον ρόλο του διαπραγματευτή μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς, παρά το γεγονός ότι οι προσπάθειές του όπως και αυτές του Κατάρ και των Ηνωμένων Πολιτειών έχουν αποτύχει επανειλημμένα στη διαπραγμάτευση μιας εκεχειρίας.

Δειτε Επισης

Νομικά κενά στην πλατφόρμα για τις καταγγελίες απο κάμερες βλέπουν οι βουλευτές-Τα «έψαλλαν» στους καλεσμένους
Στοχοποίησε τάξη παιδικού σταθμού ο δράστης στη Βαυαρία-Προσπάθησαν να τον σταματήσουν οι συνοδοί
Πάνω από ένα εκατομμύριο άνθρωποι έχουν διαφύγει στο Νότιο Σουδάν
Αρνητικός με το πακέτο του Προέδρου ο Τατάρ-Φωνάζει για όλα, ετοιμάζει επιστολή προς τον Γκουτέρες
Καταχωρήθηκε στο Δικαστήριο η υπόθεση σεξουαλικής παρενόχλησης ποδοσφαιρίστριας
Σημαντική πτώση στις παραβάσεις που καταγράφουν οι κάμερες-Βελτίωση της οδικής συμπεριφοράς βλέπει το Υπουργείο
Σφοδρή επίθεση ΑΚΕΛ σε Χαρτσιώτη για podcast ισοβίτη και διαφθορά στην Αστυνομία-«Δεν ιδρώνει το αυτί του»
Καταγγέλθηκε κατ’ εξακολούθηση βιασμός επτάχρονου από τον ξάδερφό του-Διερευνά η ΕΛΑΣ
Κατέθεσε προτάσεις για τους «εγκλωβισμένους» αγοραστές το ΥΠΕΣ-Ευρεία σύσκεψη για να βρεθούν λύσεις
Δέκα προτάσεις από το ΑΚΕΛ για τη μείωση του κόστους της ενέργειας και την στήριξη της κοινωνίας