Νεκροί πέντε Ρώσοι ορειβάτες-Έπεσαν από την 7η ψηλότερη κορυφή του κόσμου στο Νεπάλ

Πέντε Ρώσοι ορειβάτες έχασαν τη ζωή τους, πέφτοντας από την 7η ψηλότερη κορυφή του κόσμου.

Όπως αναφέρει ο Independent, οι ορειβάτες εξαφανίστηκαν στις 6 Οκτωβρίου κατά την προσπάθειά τους να ανέβουν στην κορυφή του όρους Νταουλαγκίρι ύψους 8.167 μέτρων στο Νεπάλ.

Τα πτώματα βρέθηκαν σε υψόμετρο 7.100 μέτρων από ελικόπτερο διάσωσης την Τρίτη, δήλωσε ο επικεφαλής της ορειβατικής αποστολής, η οποία ξεκίνησε την Κυριακή στις 6 π.μ. (τοπική ώρα).

Τα θύματα αναγνωρίστηκαν ως Alexander Dusheyko, Oleg Kruglov, Vladimir Chistikov, Mikhail Nosenko και Dmitrii Shpilevoi, ανέφερε η εφημερίδα The Himalayan Times.

Όπως δήλωσε αξιωματούχος της αστυνομίας του Νεπάλ, οι ορειβάτες έπεσαν από τα 7.700 μέτρα.

Έμπειροι οι ορειβάτες που αναχώρησαν για την αποστολή

Η Ρωσική Ομοσπονδία Ορειβασίας δήλωσε στο CNN ότι το ταξίδι διοργανώθηκε από ιδιωτικό οργανισμό. Οι ορειβάτες, οι οποίοι ήταν έμπειροι, είχαν ξεκινήσει για το Νεπάλ στις αρχές Σεπτεμβρίου. Η ομάδα ακολουθούσε μια παραδοσιακή μέθοδο ανόδου που ονομάζεται αναρρίχηση «πολιορκίας», κατά την οποία οι ορειβάτες χωρίζονται σε μικρότερες ομάδες και ανεβαίνουν σταδιακά και εναλλάξ, προκειμένου να μπορέσουν να «κατασκηνώσουν» σε διάφορα σημεία του βουνού.

Η επαφή με πέντε μέλη της ομάδας χάθηκε μετά την αναχώρησή τους για την κορυφή την Κυριακή 6 Οκτωβρίου, σύμφωνα με την ανακοίνωση της ομοσπονδίας. Ένας έκτος ορειβάτης υποτίθεται ότι θα συμμετείχε μαζί τους, αλλά εγκατέλειψε την προσπάθεια λόγω κακής υγείας.

Η ομοσπονδία εξέφρασε τα συλλυπητήριά της στην οικογένεια και τους φίλους των θυμάτων σε δήλωση που κοινοποιήθηκε στο CNN την Τρίτη. Προστίθεται: «Ο Πρέσβης του Νεπάλ στη Ρωσία μεταφέρει τα ειλικρινή του συλλυπητήρια».

Διασώθηκε το έκτο άτομο της αποστολής

Δεν έχει ακόμη αποφασιστεί αν, πότε και πώς θα κατέβουν οι σοροί από το βουνό, καθώς η επιχείρηση θα απαιτούσε εκτεταμένο σχεδιασμό, ανθρώπινο δυναμικό και εξοπλισμό.

Το έκτο μέλος της ομάδας, το οποίο είχε εγκαταλείψει την προσπάθεια για την κορυφή, διασώθηκε από το στρατόπεδο 1 και μεταφέρθηκε στο Κατμαντού, σύμφωνα με δημοσιεύματα τοπικών μέσων ενημέρωσης.

Η κορυφή του Νταουλαγκίρι προσεγγίστηκε για πρώτη φορά από ορειβάτες το 1960, από μια ελβετοαυστριακή ομάδα και έκτοτε την έχουν εκατοντάδες έχουν ακολουθήσει τα χνάρια τους. Το ποσοστό θνησιμότητας στο βουνό, ωστόσο, είναι λίγο περισσότερο από 16%, καθιστώντας το ένα από τα πιο επικίνδυνα βουνά για αναρρίχηση.

Το Νεπάλ διαθέτει οκτώ από τις 14 υψηλότερες κορυφές του κόσμου.

Πηγή: protothema.gr

Δειτε Επισης

Ο στρατός του Ισραήλ αναχαίτισε πύραυλο που εκτοξεύθηκε από την Υεμένη
Πρόκληση για τον Τραμπ η Μέση Ανατολή–Τα διλήμματα και τα σενάρια για τις επόμενες κινήσεις του
Ανησυχία του ΟΗΕ για κλιμάκωση της έντασης στην κορεατική χερσόνησο
Η στιγμή της συντριβής αεροσκάφους στη Χαβάη-Νεκροί και οι δύο επιβαίνοντες
Με νέα μέθοδο θα ανιχνεύουν το κυπριακό γάλα στο χαλλούμι οι αγελαδοτρόφοι-Στο 95% η επιτυχία της
Από τους πιο υγιείς πληθυσμούς της ΕΕ οι Κύπριοι-Πρόκληση το κάπνισμα και η παιδική παχυσαρκία
Η απόφαση του Ανωτάτου χωρίς νικητή, το περί δικαίου αίσθημα και το δημόσιο συμφέρον
Οχήματα με ΤΑΚΑΤΑ σε Εθνική Φρουρά και Πυροσβεστική-Δεδομένη η ακινητοποίηση τους
Απορρίπτει προτάσεις με δηλώσεις ο Τατάρ, προετοιμάζει το έδαφος για αποτυχία
«Σκότωσα τον πατέρα μου»-Τα πρώτα λόγια του Γάλλου που παρέσυρε την 36χρονη που δεν γνώριζε