Με συγκεκριμένους στόχους και επιδιώξεις η Ε/κ πλευρά στη συνάντηση Νέας Υόρκης

Την ετοιμότητα της ελληνοκυπριακής πλευράς να προσέλθει στην επικείμενη συνάντηση που συγκάλεσε ο ΓΓ του ΟΗΕ με τους δύο ηγέτες στις 15 Οκτωβρίου, στη Νέα Υόρκη, με συγκεκριμένους στόχους και επιδιώξεις, εξέφρασε το βράδυ της Δευτέρας ο Υπουργός Εσωτερικών Κωνσταντίνος Ιωάννου.

Ο κ. Ιωάννου, εκπροσωπώντας την κυπριακή Κυβέρνηση, μιλούσε σε εκδήλωση, στη Θεσσαλονίκη, για την 64η επέτειο της Ανεξαρτησίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, την οποία συνδιοργάνωσαν η Κυπριακή Πρεσβεία στην Αθήνα και το Γενικό Προξενείο στη Θεσσαλονίκη. Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν επίσης εκ μέρους της ελληνικής Κυβέρνησης ο Υφυπουργός Εσωτερικών αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας-Θράκης Κώστας Γκιουλέκας, εκπρόσωποι του ελληνικού Κοινοβουλίου, των τοπικών και περιφερειακών Αρχών, της Εκκλησίας της Ελλάδας, της Ελληνικής Αστυνομίας, του ελληνικού και κυπριακού Στρατού, των συλλόγων Κυπρίων στη Μακεδονία και τη Θράκη, του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών και μέλη του τοπικού προξενικού σώματος, όπως και Γενικοί Πρόξενοι στη Θεσσαλονίκη, ακαδημαϊκοί, μέλη της επιχειρηματικής κοινότητας και πολίτες.

Ο Υπουργός Εσωτερικών της Κύπρου αναφέρθηκε στις προκλήσεις που κλήθηκε να αντιμετωπίσει η Κυπριακή Δημοκρατία από την ίδρυσή της, με θλιβερότερες στιγμές το προδοτικό πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 1974 και την τουρκική εισβολή της 20ης Ιουλίου 1974.

Τα τραγικά γεγονότα του 1974 αποτελούν, είπε ο κ. Ιωάννου, το μελανότερο σημείο της Κυπριακής Ιστορίας, με τις πληγές να παραμένουν ακόμα ανοικτές και τον κυπριακό λαό να εξακολουθεί να ζει στην προσφυγιά, να αποστερείται των περιουσιών και των βασικών ελευθεριών και δικαιωμάτων του. «Δεκάδες οικογένειες αναζητούν ακόμα τη διακρίβωση της τύχης των αγαπημένων τους ανθρώπων, σε ένα ατελείωτο ανθρωπιστικό δράμα», σημείωσε ο κ. Ιωάννου, υπογραμμίζοντας πως «η απαλλαγή από την κατοχή και τα κατοχικά στρατεύματα, η αποτροπή της διαίρεσης και η δημιουργία προϋποθέσεων ασφάλειας και ειρήνης στον τόπο μας αποτελούν ύψιστη προτεραιότητα για την Κυβέρνηση».

Όπως ανέφερε ο Υπουργός, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αποδεικνύει στην πράξη την πολιτική βούληση και την αφοσίωση της ελληνοκυπριακής πλευράς στον στόχο για επανένωση της Κύπρου. Οι στοχευμένες και συγκεκριμένες ενέργειες του Προέδρου Χριστοδουλίδη, είπε ο Υπουργός Εσωτερικών, και οι επαφές που είχε στην Νέα Υόρκη με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ και ηγέτες κρατών, επαναβεβαίωσαν την προσήλωση της Κυπριακής Δημοκρατίας στην προσπάθεια για επανέναρξη των συνομιλιών, εντός του συμφωνημένου πλαισίου, που θα οδηγήσει σε μια λειτουργική και βιώσιμη λύση του κυπριακού προβλήματος.

Αναφερόμενος στην επικείμενη συνάντηση που συγκάλεσε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ με τους δύο ηγέτες στην Νέα Υόρκη στις 15 Οκτωβρίου, ο κ. Ιωάννου μετέφερε την ετοιμότητα της ελληνοκυπριακής πλευράς να προσέλθει στη συνάντηση με συγκεκριμένους στόχους και επιδιώξεις. «Η μοναδική αποδεκτή λύση είναι εκείνη της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, όπως αυτή περιγράφεται στα Ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, και όπως επιβάλλουν οι αρχές και οι αξίες του Ευρωπαϊκού και Διεθνούς Δικαίου», τόνισε ο κ. Υπουργός, εκφράζοντας τη θέση πως οι αξιώσεις της τουρκικής πλευράς για κυριαρχική ισότητα και λύση δύο κρατών είναι εκτός των συμφωνημένων και δεν γίνονται αποδεκτές.

Τέλος, απευθυνόμενος στον Πρέσβη της Δημοκρατίας στην Αθήνα και τον Γενικό Πρόξενο της Κύπρου στην Θεσσαλονίκη, ο Υπουργός Εσωτερικών μετέφερε τα συγχαρητήρια της Κυπριακής Πολιτείας για τις δράσεις τους, που στοχεύουν στην ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση για το Κυπριακό.

Καλωσορίζοντας τους παρευρισκόμενους, ο Πρέσβης της Δημοκρατίας στην Αθήνα Σταύρος Αυγουστίδης σημείωσε ότι η διαφύλαξη της Κυπριακής Δημοκρατίας αποτελεί ευθύνη και υψηλό καθήκον. «Σήμερα τιμούμε τόσο τη μνήμη και τους αγώνες των παιδιών, των αγωνιστών της ίδιας της Κύπρου, αλλά και της Μακεδονίας και της Θράκης», ανέφερε ο κ. Αυγουστίδης, τονίζοντας ότι «συνεχίζουμε να διεκδικούμε την απελευθέρωση, την απαλλαγή από την τουρκική κατοχή και την επανένωση του λαού και του εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Τέλος, ο Υφυπουργός Εσωτερικών αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας-Θράκης Κώστας Γκιουλέκας επισήμανε ότι για την Ελλάδα το Κυπριακό αποτελεί προτεραιότητα, τονίζοντας ότι «ο Ελληνισμός έχει ένα ανεξόφλητο χρέος: να αγωνίζεται διαρκώς μέχρι να φύγει από τη Μεγαλόνησο και τελευταίος στρατιώτης από τα κατοχικά στρατεύματα».

Στο περιθώριο της εκδήλωσης, παρουσιάστηκε σπάνιο φωτογραφικό υλικό από το αρχείο του Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών, με τίτλο «50 χρόνια τουρκικής εισβολής και κατοχής».

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Το πάθημα του 2024 και τα κριτήρια για ανασχηματισμό το 2025
Τα τρία μέτρα του Υπουργείου Εσωτερικών για στήριξη του προσφυγικού κόσμου-Οι στόχοι που βρίσκονται στο κάδρο
Με τη Δημοκρατική Αλλαγή επιστρέφει στην πολιτική ο Χρίστος Κληρίδης-Εξήγγειλε πολιτική κίνηση απέναντι «στη μετριότητα»
Πρόωρες «εκλογές» στα κατεχόμενα ζητά ο ηγέτης του ΡΤΚ
Βλέπει φαντάσματα ο Τατάρ-Κατηγορεί την ε/κ πλευρά για «επιθετικές κινήσεις»
Κρίσιμη καμπή θεωρεί τους επόμενους μήνες ο Τατάρ-Επιμένει στην απόρριψη της Ομοσπονδίας, μιλά μόνο για τη Μια Μηλιά
Οι παράξενες διπλές εκλογές, το πατατράκ των κομμάτων και οι φόβοι για το μέλλον
Άνοιγμα σε ΗΠΑ, αμυντική θωράκιση και νέα οπλικά συστήματα-Στο επίκεντρο ο τομέας της ασφάλειας για το ΥΠΑΜ
Διαμαρτυρήθηκαν σε Γκουτέρες για τις γεωτρήσεις στο οικόπεδο 5 οι Τούρκοι-Προτάσσουν ξανά τα δύο κράτη
Η κινητικότητα στο Κυπριακό, οι χαμηλές προσδοκίες και τα ορόσημα του 2025