Κηδεύτηκε 61 χρόνια μετά τη δολοφονία του ο ήρωας Κώστας Βιολάρης-«Τραγική μαρτυρία της ιστορίας μας»

Ο επίλογος σε μία τραγική ιστορία γράφτηκε το πρωί της Τρίτης, με την κηδεία του ήρωα Κώστα Βιολάρη, ο οποίος δολοφονήθηκε από τους εξτρεμιστές της Τουρκοκυπριακής κοινότητας, κατά τις δικοινοτικές ταραχές του 1963-1964. Σε μία σεμνή τελετή στο Γέρι, οικογένεια, Πολιτεία και κοινωνία, απηύθυναν το ύστατο χαίρε στον ήρωα Βιολάρη, 61 χρόνια μετά τη δολοφονία του.

Η ιστορία του ήρωα Βιολάρη αποτελεί μία από τις πιο τραγικές μαρτυρίες της ιστορίας της Κύπρου, καθώς δολοφονήθηκε επειδή βρέθηκε τη λάθος ώρα στο λάθος τόπο. Ο Κώστας Βιολάρης, με καταγωγή από τη Θέρμια της επαρχίας Κερύνειας, βρέθηκε στη Λευκωσία με τον εργοδότη του και έχοντας άγνοια για τις ταραχές, θέλησε να κάνει ένα περίπατο στο κέντρο της Λευκωσίας.

Αυτό ήταν το μοναδικό λάθος του. Εξτρεμιστικά στοιχεία της Τουρκοκυπριακής κοινότητας του έστησαν καρτέρι και τον δολοφόνησαν. Στη συνέχεια πέταξαν το πτώμα του, χωρίς να γνωρίζει κανείς τον τόπο που ήταν θαμμένος. Μέχρι το 2012, όταν εντοπίστηκαν τα οστά του σε ανασκαφές στο τουρκοκυπριακό χωριό Χαμίτ Μάνδρες, έξω από τη Λευκωσία και ταυτοποιήθηκαν στις 21 Οκτωβρίου 2020.

461607535_1795714527632542_4529869193690245431_n

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Επίλογος των δεινών με διακρίβωση της τύχης όλων των αγνοουμένων διαμηνύει η Αριστοτέλους

Η οικογένειά του το πρωί της Τρίτης, 8 Οκτωβρίου 2024, απηύθυνε το ύστατο χαίρε στον ήρωα, Κώστα Βιολάρη και στον τελευταίο αποχαιρετισμό, ο αδελφός του, Αχιλλέας, ανέφερε πως 61 χρόνια μετά τη δολοφονία του θα ανταμώσει τη μητέρα του, που όσα χρόνια έζησε ήταν με την αγωνία να μάθει νέα για τον γιο της.

«Αδελφέ μας, Κώστα, αν και δεν σε γνωρίσαμε, δεν θα σε ξεχάσουμε ποτέ. Η ζωή, η μοίρα, η τύχη, σου έπαιξε ένα άσχημο παιχνίδι. Χάθηκες τόσο νέος, τόσο νωρίς. Είναι στιγμές σαν αυτή, που δεν ξέρεις τι να πρωτοπείς και τι να σκεφτείς. Εμείς τα αδέλφια σου, ο Αχιλλέας και ο Ανδρέας, δεν είχαμε την τιμή να σε γνωρίσουμε. Όμως, είδαμε στο σπίτι της μητέρας μας τη φωτογραφία και το χαμόγελό σου, το οποίο δεν θα ξεχάσουμε ποτέ».

Στη συνέχεια ανέφερε πως ήταν παιδί, μόλις 21 ετών όταν δολοφονήθηκε. «Εκεί σταμάτησε ο χρόνος και τα όνειρά σου, εκεί που άρχισε η ζωή να ξετυλίγεται μπροστά σου. Κατέβηκες στη Λευκωσία για δουλειές με τον εργοδότη σου. Στην πύλη Πάφου, που δεν ήταν γνώριμες περιοχές, συνελήφθης από τους Τούρκους. Ίσως δεν μάθουμε ποτέ πόσο υπέφερες, πόσο σε βασάνισαν. Σίγουρα, όμως, σε δολοφόνησαν, σύμφωνα με μαρτυρίες».

Ο επικήδειος της Άννας Αριστοτέλους

Στον επικήδειό της, η Επικεφαλής Ανθρωπιστικών Θεμάτων Αγνοουμένων και Εγκλωβισμένων, Άννα Αριστοτέλους, επεσήμανε πως «βρισκόμαστε σήμερα εδώ, για να γράψουμε τον επίλογο της ιστορίας ενός πρωτομάρτυρα της κυπριακής τραγωδίας. Ενός νέου παιδιού, γεμάτου όνειρα και φιλοδοξίες, που σίγησαν από τα γνωστά γεγονότα της τουρκανταρσίας την περίοδο 1963-1964 και κορυφώθηκαν με την τουρκική εισβολή του 1974».

Συνεχίζοντας, η κα. Αριστοτέλους επεσήμανε πως «σήμερα απευθύνουμε το ύστατο χαίρε στον Κώστα Βιολάρη από τη Θέρμια της Επαρχίας Κερύνειας. Ενός νέου παιδιού μόλις 21 ετών, που βρέθηκε στον λάθος τόπο, τον λάθος χρόνο, με αποτέλεσμα να απαχθεί από ακραία στοιχεία της τουρκοκυπριακής κοινότητας και να παραμείνει για δεκαετίες αγνοούμενος μέχρι τον εντοπισμό των οστών του σε ανασκαφές που έγιναν το 2012 και το 2013 στο τουρκοκυπριακό χωριό Χαμίτ Μάνδρες, έξω από τη Λευκωσία, και τα οποία ταυτοποιήθηκαν στις 21 Οκτωβρίου 2020».

Η Άννα Αριστοτέλους σημείωσε πως «η ταυτοποίηση των οστών του ήρωά μας φέρνει επιτέλους ένα τέλος στην αβεβαιότητα, αλλά όχι στον πόνο. Η ιστορία του Κώστα είναι μια τραγική μαρτυρία της ιστορίας της πατρίδας μας, μιας ιστορίας γεμάτης πόνο, αγωνία και αβεβαιότητας».

Η ιστορία του ήρωα

Αναφερόμενη στην ιστορία του ήρωα, η Επικεφαλής Ανθρωπιστικών Θεμάτων Αγνοουμένων και Εγκλωβισμένων σημείωσε πως ο Κώστας, γεννημένος το 1943 στη Θέρμια, γιος του Γιώργου και της Ιουλίας Βιολάρη, δεν είχε προλάβει να δημιουργήσει τη δική του οικογένεια. Στα 21 του χρόνια εργαζόταν ως πελεκάνος στην ευρύτερη περιοχή της Κερύνειας. Το πρωινό της 13ης Ιουλίου το 1964 τον κάλεσαν για δουλειά. Μαζί με τον εργοδότη του μετέβησαν στη Δασούπολη για να εκτελέσουν κάποιες εργασίες. Ήταν μια συνηθισμένη μέρα εργασίας.

Το απόγευμα, μετά το τέλος της εργασίας του, έφυγαν από τη Δασούπολη και μετέβησαν στο κέντρο της Λευκωσίας, το οποίο ως γνωστό είχε ήδη κοπεί στα δύο με την Πράσινη Γραμμή και η πόλη διαχωριζόταν από μια νοητή γραμμή, τον Τουρκομαχαλά, από τις περιοχές που συνέχιζαν να ελέγχουν οι Αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Γύρω στις τέσσερις το απόγευμα, συνέχισε η κα. Αριστοτέλους, ο Κώστας Βιολάρης κατέβηκε από το αυτοκίνητο του εργοδότη του κοντά στην Εταιρεία Λεωφορείων «Τσέντας», με σκοπό να πάρει το λεωφορείο του γυρισμού προς την Κερύνεια κι από εκεί στο χωριό του τη Θέρμια.

461452173_817668593618018_161013852106680692_n

Σύμφωνα με τις μαρτυρίες το επόμενο λεωφορείο για Κερύνεια ήταν προγραμματισμένο να φύγει αργότερα, για αυτό ο Κώστας είχε μπροστά του αρκετό ελεύθερο χρόνο. Ευρισκόμενος για πρώτη φορά στην περιοχή της Πύλης Πάφου, μια γειτονιά που δεν είχε επισκεφθεί ξανά στο παρελθόν, αποφάσισε να την εξερευνήσει μέχρι να φτάσει η ώρα για να αναχωρήσει το λεωφορείο, αγνοώντας πως σε απόσταση αναπνοής καραδοκούσαν εξτρεμιστικά στοιχεία της τουρκοκυπριακής κοινότητας που όλη εκείνη την περίοδο στόχευαν στην απαγωγή Ελληνοκυπρίων, κυρίως για να τους χρησιμοποιήσουν ως αντάλλαγμα για την απελευθέρωση Τουρκοκυπρίων από την Κυπριανή Δημοκρατία, οι οποίοι είχαν υποπέσει σε ποινικά αδικήματα.

«Κάποιοι εκ των Ελληνοκυπρίων ωστόσο που είχαν απαχθεί δεν επέστρεψαν ποτέ και αρκετοί εντοπίστηκαν στο πλαίσιο των εκταφών που πραγματοποιήθηκαν τα τελευταία χρόνια στο πλαίσιο του προγράμματος εκταφών για ανεύρεση των αγνοουμένων. Η τελευταία φορά που ο Κώστας Βιολάρης θεάθηκε ζωντανός ήταν γύρω στις πέντε το απόγευμα. Έκτοτε τα ίχνη του χάθηκαν και ποτέ και κανένας δεν έδωσε μαρτυρία για το πώς εξαφανίστηκε».

Η κα. Αριστοτέλους αναφέρθηκε στην ανεύρεση των οστών του ήρωα, σημειώνοντας πως το 2012, μετά από πληροφορίες ότι στο χωριό Χαμίτ Μάνδρες υπάρχουν ομαδικοί τάφοι Ελληνοκυπρίων Αγνοουμένων, άρχισαν να πραγματοποιούνται σχετικές ανασκαφές, οι οποίες έφεραν στο φως απαντήσεις για αγνοούμενους της περιόδου 1963-1964. Απαντήσεις για αγνοούμενους της περιόδου 1963-1964 δόθηκαν και από ανασκαφές που έγιναν σε άλλες περιοχές όπου εντοπίστηκαν οστά αγνοουμένων και της περιόδου της τουρκικής εισβολής του 1974.

Ο εντοπισμός ατομικών και ομαδικών τάφων στο τουρκοκυπριακό χωριό Χαμίτ Μάνδρες και οι ταυτοποιήσεις ατόμων, των οποίων τα ίχνη χάθηκαν σε περιοχές κοντά στις τουρκοκυπριακές συνοικίες υποδηλοί τις τραγικές συνέπειες αυτών των απαγωγών από τους ένοπλους τουρκοκύπριους.

Η Άννα Αριστοτέλους υπέδειξε πως θα πρέπει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, από το 1963 όταν άρχισαν οι δικοινοτικές ταραχές μέχρι το 1967 καταγράφηκαν 44 Ελληνοκύπριοι και Ελλαδίτες αγνοούμενοι, οι οποίοι κυρίως απήχθησαν από περιοχές πλησίον των παράνομων τουρκοκυπριακών θυλάκων. Εκ των 44 Ελληνοκυπρίων και Ελλαδιτών αγνοουμένων της συγκεκριμένης περιόδου ταυτοποιήθηκαν μόλις οι 18, ενώ αναζητούνται άλλοι 26. Μάλιστα, τα ίχνη των πλείστων αγνοουμένων της συγκεκριμένης περιόδου χάθηκαν σε περιοχές της Λευκωσίας και κυρίως εντός των τειχών της παλιάς πόλης, εκεί δηλαδή που φαίνεται ότι απήχθηκε και ο Κώστας Βιολάρης.

461998957_971401894792455_381859643218333462_n

Μάλιστα η συντριπτική πλειοψηφία των αγνοουμένων αυτής της περιόδου ήταν άνθρωποι που, όπως και ο άτυχος Κώστας, δεν είχαν καμία σχέση με τις ταραχές της περιόδου και απλά βρέθηκαν στον λάθος τόπο, τη λάθος ώρα και το πλήρωσαν με τη ζωή τους. Θα πρέπει επίσης να σημειωθεί πως μέχρι και το 1974 λόγω και της τεταμένης κατάστασης δεν υπήρξε οποιαδήποτε σοβαρή προσπάθεια από πλευράς Κυβέρνησης ή του ΟΗΕ για να διακριβωθεί η τύχη αυτών των ανθρώπων, όπως και των Τουρκοκύπριων αγνοουμένων της αντίστοιχης περιόδου.

«Το γεγονός ότι σήμερα βρισκόμαστε εδώ, για να απευθύνουμε το ύστατο χαίρε στον Κώστα Βιολάρη, οφείλεται κυρίως στις συνεχιζόμενες μέχρι σήμερα προσπάθειες για τη διακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων μας. Πρόκειται και για ένα χρέος της κυπριακής πολιτείας να συνεχίσει να εργάζεται με κάθε τρόπο και προς όλες τις κατευθύνσεις, έτσι ώστε να διακριβωθεί όσο το δυνατό πιο σύντομα η τύχη και του τελευταίου αγνοούμενου μας. Και αυτό πράττουμε».

Η Επικεφαλής Ανθρωπιστικών Θεμάτων Αγνοουμένων και Εγκλωβισμένων επεσήμανε πως «σε αυτή την προσπάθεια ωστόσο, όπως γνωρίζετε, τα προσκόμματα είναι πολλά, κυρίως λόγω της άρνησης του κατοχικού καθεστώτος να συνεργαστεί και να παρέχει πληροφορίες για την τύχη των αγνοουμένων μας Των αγνοουμένων, των οποίων οι οικογένειες συνεχίζουν για μισό αιώνα και κάποιες, όπως αυτές των θυμάτων της περιόδου 1963-1967, να κουβαλούν τον μαρτυρικό σταυρό που προκαλεί η άγνοια για την τύχη των αγαπημένων τους. Σήμερα με την κηδεία του Κώστα Βιολάρη, κλείνει ακόμα μια τραγική σελίδα των δεινών που ο λαός μας βίωσε από τα πρώτα χρόνια της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ο επίλογος ωστόσο θα γραφτεί όταν διακριβωθεί η τύχη όλων των αγνοουμένων μας».

462536766_1091592045663548_5315748145551370834_n

Απευθυνόμενη προς τον ήρωα, Κώστα Βιολάρη, η Άννα Αριστοτέλους υπογράμμισε πως «βρισκόμαστε σήμερα εδώ, για να σου αποδώσουμε τις αρμόζουσες τιμές, τις τιμές που αρμόζουν σε ένα ήρωα και να σε συνοδεύσουμε στην τελευταία σου κατοικία με τον σεβασμό και την αγάπη που σου αξίζει. Αν και το τέλος σου ήταν τραγικό, σήμερα σε αποχαιρετάμε ως ήρωα. Ήσουν ένας απλός, ταπεινός, εργατικός άνθρωπος, αφοσιωμένος στην οικογένεια και στη δουλειά σου, που πλήρωσες με τη ζωή σου τις συνέπειες ενός αδυσώπητου πολέμου, της τουρκανταρσίας και των δεινών που ακολούθησαν. Σήμερα είσαι εδώ, ανάμεσα στους δικούς σου ανθρώπους, όχι πια ως αγνοούμενος, αλλά ως ένας άνθρωπος που βρήκε επιτέλους την ανάπαυσή του».

Συνεχίζοντας, η κα. Αριστοτέλους σημείωσε πως «το χωριό σου η Θέρμια και όλοι εμείς που είτε σε γνωρίσαμε, είτε ακούσαμε για την ιστορία σου, θα σε θυμόμαστε για πάντα. Ο πόνος είναι βαθύς, αλλά μαζί με αυτόν έρχεται και η ανακούφιση ότι επιτέλους διευκρινίστηκε η τύχη σου. Δεν θα είσαι πια χαμένος στην αβεβαιότητα, αλλά θα συνεχίσεις να έχεις τη θέση σου στις καρδιές όλων όσων σε γνώρισαν και στη συλλογική μνήμη αυτού του τόπου. Η ιστορία σου, Κώστα, είναι μία από τις πολλές που δείχνουν το μέγεθος της θυσίας και του πόνου που υπέστησαν οι άνθρωποι αυτού του νησιού. Δεν μπορούμε να γυρίσουμε τον χρόνο πίσω ούτε να αλλάξουμε τα γεγονότα, αλλά μπορούμε να τιμήσουμε τη μνήμη σου, κρατώντας την αλήθεια ζωντανή και διασφαλίζοντας ότι δεν θα ξεχαστείς ποτέ. Πλέον δεν ελπίζεις τίποτα, δεν φοβάσαι τίποτα. Είσαι ελεύθερος».

Αναφερόμενη στην τριμερή, που αναμένεται να πραγματοποιηθεί στις 15 Οκτωβρίου, ανάμεσα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον ηγέτη των Τουρκοκυπρίων, Ερσίν Τατάρ, υπό την εποπτεία του ΓΓ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, η Άννα Αριστοτέλους σημείωσε πως «προτεραιότητα του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Χριστοδουλίδη είναι η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για επίλυση του Κυπριακού και η επανένωση της πατρίδας μας. Η πλευρά μας προσέρχεται στην τριμερή συνάντηση στη Νέα Υόρκη στις 15 Οκτωβρίου με εποικοδομητική διάθεση, με ειλικρινή πολιτική βούληση, πάντοτε εντός του συμφωνημένου πλαισίου, με στόχο την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων από το σημείο που έχουν διακοπεί κατά την προηγούμενη διαδικασία».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, συνέχισε η κα. Αριστοτέλους «παραμένει αταλάντευτα προσηλωμένος στην εξεύρεση λύσης και την επίτευξη της ειρήνης. Παρά το πέρασμα του χρόνου και τις δυσκολίες που συναντούμε, δεσμευόμαστε να συνεχίζουμε ακατάπαυστα και με συνέπεια να αναζητούμε την αλήθεια για τους αγνοούμενους μας και να προσφέρουμε στους συγγενείς τους την απαραίτητη δικαίωση. Με δύναμη και επιμονή θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε ακούραστα, για την ειρηνική συνύπαρξη, την αλληλεγγύη και την επανένωση της πατρίδας μας. Όσος χρόνος κι αν περάσει. Όσο κι αν χρειάζεται να αγωνιστούμε προς τιμήν σου και όλων των πεσόντων και αγνοουμένων μας. Αγαπημένε μας Κώστα, ας είναι ελαφρύ το χώμα που θα σε σκεπάζει. Σήμερα δεν σε αποχαιρετάμε μόνο, σε καλωσορίζουμε πίσω σε μας, στους ανθρώπους που σε αγαπούν».

Στη συνέχεια, έγινε κατάθεση στεφάνων από την οικογένεια, την Πολιτεία και την Εκκλησία και μετά ήρωας τάφηκε στο κοιμητήριο Γερίου, όπου η Επικεφαλής Ανθρωπιστικών Θεμάτων Αγνοουμένων και Εγκλωβισμένων παρέδωσε τις σημαίες που συνόδευαν τον ήρωα στην τελευταία του κατοικία στον αδελφό του.

462132128_2356798554658979_3114977863084302706_n

462135463_1574688443122498_1382794791279538070_n

462159268_1583973149204051_2449920147365911557_n

462536994_1571808106877393_4981387288555548528_n

462537461_866115455588357_2692026617992215158_n

462231795_1242953997051768_7008929703303427354_n

Δειτε Επισης

Κακοδιαχείριση τ/κ υποστατικών στο Μακένζι-Εξετάζεται το ζήτημα από την Επ. Προσφύγων
Απαντά σε ΠΑΣΥΚΙ για Νεφρολογική Κλινική ο ΟΚΥπΥ-«Καμία ακύρωση ραντεβού»
Συντάξιμη η άδεια χωρίς αποδοχές λόγω εγκυμοσύνης αποφάνθηκε η Επ. Διοικήσεως
Πρόθυμη για διαπραγματεύσεις με εργαζόμενους η Larnaca Public Transport
Κηδεύτηκε 61 χρόνια μετά τη δολοφονία του ο ήρωας Κώστας Βιολάρης-«Τραγική μαρτυρία της ιστορίας μας»
Ακύρωσαν ραντεβού νεφρολογικών ασθενών χωρίς την συγκατάθεση των ιατρών στο ΓΝ Αμμοχώστου
«Απόλυτα ασφαλείς» αισθάνονται οι τουρίστες στην Κύπρο αναφέρει δημοσίευμα της Daily Telegraph
Πέραν των χίλιων πεντακοσίων πολιτών τρίτων χωρών αναχώρησαν από τον Λίβανο μέσω Κύπρου
Επίλογος των δεινών με διακρίβωση της τύχης όλων των αγνοουμένων διαμηνύει η Αριστοτέλους
Έκκληση Βύρα στον ΠτΔ να προχωρήσει η ίδρυση Πανεπιστημιακής Σχολής στη Λάρνακα