Επίλογος των δεινών με διακρίβωση της τύχης όλων των αγνοουμένων διαμηνύει η Αριστοτέλους

Ο επίλογος των δεινών μας θα γραφτεί όταν διακριβωθεί η τύχη όλων των αγνοουμένων μας, ανέφερε την Τρίτη η επικεφαλής Ανθρωπιστικών Θεμάτων Αγνοουμένων και Εγκλωβισμένων Άννα Αριστοτέλους, σε επικήδειο στην κηδεία του ήρωα του 1963-1964 και μέχρι πρόσφατα αγνοούμενου Κώστα Βιολάρη.

Τα οστά του 21χρονου τότε Κώστα Βιολάρη εντοπίστηκαν σε ανασκαφές που έγιναν το 2012 και το 2013 στο τουρκοκυπριακό χωριό Χαμίτ Μάνδρες, έξω από τη Λευκωσία και ταυτοποιήθηκαν τον Οκτώβριο του 2020.

Η κ. Αριστοτέλους είπε ότι ο εντοπισμός ατομικών και ομαδικών τάφων στο τουρκοκυπριακό χωριό Χαμίτ-Μάνδρες και οι ταυτοποιήσεις ατόμων των οποίων τα ίχνη χάθηκαν σε περιοχές κοντά στις τουρκοκυπριακές συνοικίες, υποδηλοί τις τραγικές συνέπειες των απαγωγών από τους ένοπλους Τουρκοκύπριους.

Πρόσθεσε ότι σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, από το 1963 όταν άρχισαν οι δικοινοτικές ταραχές μέχρι το 1967 καταγράφηκαν 44 Ελληνοκύπριοι και Ελλαδίτες αγνοούμενοι, οι οποίοι κυρίως απήχθησαν από περιοχές πλησίον των παράνομων τουρκοκυπριακών θυλάκων.

Εκ των 44 Ελληνοκυπρίων και Ελλαδιτών αγνοουμένων της συγκεκριμένης περιόδου ταυτοποιήθηκαν μόλις οι 18 ενώ αναζητούνται άλλοι 26.

"Πρόκειται και για ένα χρέος της κυπριακής πολιτείας, να συνεχίσει να εργάζεται με κάθε τρόπο και προς όλες τις κατευθύνσεις, έτσι ώστε να διακριβωθεί όσο το δυνατό πιο σύντομα η τύχη και του τελευταίου αγνοούμενου μας. Και αυτό πράττουμε. Σε αυτή την προσπάθεια ωστόσο, όπως γνωρίζετε, τα προσκόμματα είναι πολλά, κυρίως λόγω της άρνησης του κατοχικού καθεστώτος να συνεργαστεί και να παρέχει πληροφορίες για την τύχη των αγνοουμένων μας", ανέφερε.

Πρόσθεσε ότι προτεραιότητα του Προέδρου της Δημοκρατίας είναι η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για επίλυση του Κυπριακού και η επανένωση της πατρίδας μας και ότι η πλευρά μας προσέρχεται στην τριμερή συνάντηση στη Νέα Υόρκη, στις 15 Οκτωβρίου, με εποικοδομητική διάθεση, με ειλικρινή πολιτική βούληση, πάντοτε εντός του συμφωνημένου πλαισίου, με στόχο την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων από το σημείο που έχουν διακοπεί κατά την προηγούμενη διαδικασία.

"Με δύναμη και επιμονή, θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε ακούραστα για την ειρηνική συνύπαρξη, την αλληλεγγύη και την επανένωση της πατρίδας μας. Όσος χρόνος κι αν περάσει. Όσο κι αν χρειάζεται να αγωνιστούμε, προς τιμήν σου και όλων των πεσόντων και αγνοουμένων μας", κατέληξε.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Πρόθυμη για διαπραγματεύσεις με εργαζόμενους η Larnaca Public Transport
Κηδεύτηκε 61 χρόνια μετά τη δολοφονία του ο ήρωας Κώστας Βιολάρης-«Τραγική μαρτυρία της ιστορίας μας»
Ακύρωσαν ραντεβού νεφρολογικών ασθενών χωρίς την συγκατάθεση των ιατρών στο ΓΝ Αμμοχώστου
«Απόλυτα ασφαλείς» αισθάνονται οι τουρίστες στην Κύπρο αναφέρει δημοσίευμα της Daily Telegraph
Πέραν των χίλιων πεντακοσίων πολιτών τρίτων χωρών αναχώρησαν από τον Λίβανο μέσω Κύπρου
Επίλογος των δεινών με διακρίβωση της τύχης όλων των αγνοουμένων διαμηνύει η Αριστοτέλους
Έκκληση Βύρα στον ΠτΔ να προχωρήσει η ίδρυση Πανεπιστημιακής Σχολής στη Λάρνακα
Μία στις 70 διαφημιστικές πινακίδες στους δρόμους της Πάφου διαθέτει άδεια
Ξανά στη Βουλή για τις στέγες η Ευαγγέλου-Στο τραπέζι θέματα λειτουργίας και στελέχωσης
Συνάντηση ΟΚΥπΥ με Αστυνομία και ιδιωτική εταιρεία ασφαλείας για την προστασία προσωπικού στα νοσηλευτήρια