Άκουσε ιδέες για σπάσιμο του αδιεξόδου, αποβλέπει σε θετικό αποτέλεσμα ο Πρόεδρος

Την στήριξη όλων των κομμάτων, παρά το γεγονός πως η αισιοδοξία τους για το πόσο καλή μπορεί να είναι η έκβαση του Κυπριακού είναι περιορισμένη με βάση τα όσα διαμηνύει η τουρκική πλευρά, εισέπραξε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κατά τη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου. Η μοναδική ξεκάθαρη διαφωνία εκφράστηκε από το ΕΛΑΜ, το οποίο θεωρεί πως δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις και το κατάλληλο κλίμα για να γίνουν θετικές συζητήσεις που θα οδηγήσουν σε λύση του Κυπριακού.

Τα υπόλοιπα κόμματα, σύμφωνα με πληροφορίες, ακόμη και όσα εξέφρασαν ανησυχίες, δεν διαφωνούν με τη μετάβαση του Νίκου Χριστοδουλίδη στη Νέα Υόρκη και κατέθεσε το καθένα τις γνωστές του ιδέες για σπάσιμο του αδιεξόδου στο Κυπριακό, ώστε να οδηγηθεί σε επανεκκίνηση η διαπραγματευτική διαδικασία. «Νιώθω ιδιαίτερα ενισχυμένος μετά τη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου η οποία διεξήχθη σε ένα πολύ εποικοδομητικό κλίμα, με απόλυτο σεβασμό σε ενδεχόμενες τυχόν διαφορετικές προσεγγίσεις», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Θεωρώ ότι η συζήτηση ήταν πολύ παραγωγική, εποικοδομητική. Και μεταβαίνω στη Νέα Υόρκη πιο ενισχυμένος για αυτό το κρίσιμο ραντεβού. Ένα ραντεβού που για μας ο στόχος είναι ένας και μοναδικός: να προκύψει θετικό αποτέλεσμα. Και το θετικό αποτέλεσμα δεν μπορεί να είναι τίποτε άλλο από το να δημιουργηθούν δεδομένα προς την κατεύθυνση της επανέναρξης των συνομιλιών, πάντα εντός του συμφωνημένου πλαισίου», τόνισε.

«Προσερχόμαστε στη κοινή συνάντηση με εποικοδομητική διάθεση, με ειλικρινή πολιτική βούληση, στο πλαίσιο του συμφωνημένου πλαισίου, με στόχο την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων από το σημείο που έχει διακοπεί. Ελπίζουμε η ίδια ειλικρινής πολιτική βούληση να υπάρχει και από την άλλη πλευρά και αυτή η κοινή συνάντηση να αποτελέσει το εφαλτήριο της επανέναρξης των διαπραγματεύσεων», δήλωσε από πλευράς του, μετά το πέρας της συνεδρίας, ο Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης. Είναι, ωστόσο, απορίας άξιον πώς θα πεισθεί ο Ερσίν Τατάρ να κινηθεί εντός του συμφωνημένου πλαισίου, δεδομένου ότι οι δημόσιες τοποθετήσεις τόσο από τη δική του κατεύθυνση όσο και από αυτήν της Άγκυρας κινούνται μονίμως έξω από αυτό.

Οι πληροφορίες αναφέρουν πως διακρίνεται μια μικρή αλλαγή στην προσέγγιση της Τουρκίας, ενδεχομένως ως απότοκο των προοπτικών που βλέπει προς την κατεύθυνση της ΕΕ ο Υπουργός Εξωτερικών της κατοχικής χώρας, Χακάν Φιντάν. Αν και παραμένει εξαιρετικά απομακρυσμένο να υπάρξει οποιαδήποτε εξέλιξη σε ό,τι αφορά την ευρωπαϊκή πορεία της Άγκυρας, ιδιαίτερα μετά τα πισωγυρίσματα των τελευταίων ετών αλλά και το γεγονός πως ακολουθεί διαφορετική κατεύθυνση από τις Βρυξέλλες σχεδόν σε όλα τα μεγάλα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, υπάρχουν πολλοί τομείς από τους οποίους η Τουρκία μπορεί να αποκομίσει οφέλη, είτε πολιτικά είτε οικονομικά, και φαίνεται για αυτό τον σκοπό να αναθερμαίνει τις σχέσεις της με την ΕΕ.

Με την παρουσία Φιντάν στο άτυπο συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών διαφάνηκε ότι έχει πλέον αποκρυσταλλωθεί εντός του μπλοκ η ιδέα της άμεσης διασύνδεσης του διαλόγου με την Τουρκία με το Κυπριακό, μετά την αποτύπωσή της και στα Συμπεράσματα, και, ως εκ τούτου, απαιτείται, το λιγότερο, κινητικότητα για να μπορεί να προχωρά προς τους ευρωπαϊκούς της στόχους. Ενδεχομένως εκεί οφείλεται η αναδίπλωση Τατάρ σε ό,τι αφορά την τριμερή και εκεί είναι που ίσως να εδράζεται μια πιθανή διαφοροποιημένη στάση, που θα επιτρέψει στη διαδικασία να έχει συνέχεια.

Εάν, πάντως, όντως επιδειχθεί μια πιο θετική στάση και η τουρκική πλευρά δεν επιμένει σε απαράδεκτα προαπαιτούμενα και θέσεις που παραπέμπουν σε αναγνώριση του ψευδοκράτους, τότε εκτιμάται πως η κοινή συνάντηση της Νέας Υόρκης θα μπορέσει να αποφέρει κάποιο αποτέλεσμα. Ο ΓΓ του ΟΗΕ δεν αναμένεται μόνο να ακούσει αλλά να μιλήσει και ο ίδιος για τα επόμενα βήματα και τι θεωρεί πως πρέπει να γίνει ώστε να οδηγηθούμε σε επανέναρξη των συνομιλιών. Ένα σενάριο, αν πάει καλά το γεύμα, θα ήταν η πραγματοποίηση μίας πενταμερούς συνάντησης, στα πρότυπα αυτών που έχουν πραγματοποιηθεί στο παρελθόν, ώστε να ανάψουν όλα τα εμπλεκόμενα μέρη το πράσινο φως για επιστροφή στις διαπραγματεύσεις.

Για να φτάσουμε μέχρι εκεί, όμως, θα πρέπει πρώτα, κατά τη διάρκεια της συνάντησης της Νέας Υόρκης, να διασφαλιστεί ότι υπάρχει κοινή βάση λύσης. Η τουρκική πλευρά επί τούτου παρουσιάζεται αθεράπευτη, αφού τονίζει με κάθε ευκαιρία πως οι συνομιλίες στο μοντέλο της ομοσπονδίας έχουν ολοκληρώσει τον κύκλο τους στο Κραν Μοντανά και τώρα οι συνθήκες θα πρέπει να γίνουν επί διάφορων πυλώνων αναγνώρισης του ψευδοκράτους που προτείνει, για συνεργασία και όχι λύση. Είναι μια θέση που δεν φαίνεται να ενστερνίζεται κανένας, βέβαια, καθώς, κατά τις επαφές του Προέδρου στη Νέα Υόρκη, στο πλαίσιο των εργασιών της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, φαίνεται να έλαβε σχετικές διαβεβαιώσεις από όλους τους παίχτες, συμπεριλαμβανομένων των πέντε μονίμων μελών του ΣΑ. Θεωρείται, συνεπώς, πολύ δύσκολο για τον Τατάρ να επιμείνει σθεναρά στην αλλαγή της διαπραγματευτικής βάσης, όταν βρίσκεται πρόσωπο με πρόσωπο με τον Αντόνιο Γκουτέρες, ο οποίος προφανώς και δεσμεύεται, όπως υπέδειξε και ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, από τα ψηφίσματα του ΟΗΕ.

Πάντως, από το παράλληλο σύμπαν που δείχνει μονίμως να βρίσκεται, ο εγκάθετος της κατοχής δήλωσε εκ νέου τη Δευτέρα πως, σε αντίθεση με τον Πρόεδρο, που στοχεύει σε ένα καλό αποτέλεσμα στη συνάντηση, ώστε να δημιουργηθούν δεδομένα για επανέναρξη των συνομιλιών, η έγνοια του είναι η αναγνώριση του ψευδοκράτους. Επανέλαβε για άλλη μία φορά τα περί «συνεργασίας δύο κρατών», λέγοντας ότι μπορεί να δημιουργηθεί κοινό έδαφος μόνο «με την καταγραφή της ‘κυριαρχικής ισότητας’ και του ίσου διεθνούς καθεστώτος», τα οποία αποκάλεσε «εγγενή δικαιώματα».

Δειτε Επισης

Η Κύπρος έχει τη δυνατότητα να απορροφήσει συνολικά κονδύλια ύψους €3,193 δισ.
Για ηλεκτρονική διακυβέρνηση συζήτησαν αξιωματούχοι της Τουρκίας στα κατεχόμενα
Η Βουλή εισάγει διεθνή πρότυπα χειρισμού βίας και παρενόχλησης στον χώρο εργασίας
Συγκεκριμένες πολιτικές πρωτοβουλίες για σπάσιμο αδιεξόδου στο Κυπριακό ζήτησε ο Στεφάνου στις Βρυξέλλες
«Η Κομισιόν έτοιμη να παράσχει υποστήριξη αν επαναληφθούν διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό»
Νίκος Χριστοδουλίδης και Κυριάκος Μητσοτάκης στο 2ο Greece-Cyprus Summit
Η ExxonMobil ξεκινά γεωτρήσεις στα τεμάχια 5 και 10 περί τα μέσα Ιανουαρίου
Συνεχίζει τις προκλήσεις η Τουρκία-«Πρέπει να προβάλουμε απευθείας πτήσεις και εμπόριο»
Δείπνο προς τιμήν του Τατάρ από τον Τούρκο Πρέσβη στις Βρυξέλλες
Στα τέλη Ιανουαρίου τοποθετεί την πενταμερή ο Τατάρ-Μίλησε για συμμετοχή ΗΒ «σε χαμηλότερο επίπεδο»