Μόνο δύο χώρες υπέβαλαν αίτημα για επαναπατρισμό των πολιτών τους μέσω «ΕΣΤΙΑ»-Κυλούν ομαλά οι διαδικασίες

Μόλις δύο χώρες υπέβαλαν μέχρι στιγμής αιτήματα την Κυπριακή Δημοκρατία για επαναπατρισμό των πολιτών τους από τον Λίβανο, μέσω του Ειδικού Εθνικού Σχεδίου «ΕΣΤΙΑ». Το Υπουργείο Εξωτερικών διαβεβαιώνει πως όλες οι διαδικασία κυλούν ομαλά, ενώ εκφράστηκε και η ετοιμότητα της Κύπρου να δεχθεί αιτήματα και από άλλες χώρες.

Όπως ανέφερε σε δηλώσεις του στον REPORTER ο εκπρόσωπος Τύπου του Υπουργείου Εξωτερικών, Θεόδωρος Γκότσης, μέχρι στιγμής έφτασαν στην Κύπρο με τέσσερις εμπορικές πτήσεις από Λίβανο, περίπου 1000 άτομα. Από αυτά, τα 860 είναι Αυστραλοί υπήκοοι, εκ των οποίων οι 367 αναχώρησαν με εμπορικές πτήσεις την Κυριακή και οι υπόλοιποι την Δευτέρα με άλλες τρεις πτήσεις. Και στις δύο περιπτώσεις, παρέμειναν για ένα βράδυ σε μεγάλες υποδομές φιλοξενίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, οι οποίες συμπεριλαμβάνονται στο Εθνικό Σχέδιο και αναχώρησαν την επόμενη μέρα με εμπορικές πτήσεις. Σημείωσε παράλληλα, πως η συμφωνία που υπάρχει ανάμεσα τα δύο κράτη, αναφέρει πως θα εκτελούνται δύο πτήσεις την ημέρα, μέχρι τον επαναπατρισμό όλων των Αυστραλών πολιτών.

Την ίδια ώρα, αίτημα για επαναπατρισμό των πολιτών της μέσω Κυπριακής Δημοκρατίας ζήτησε και η Σλοβακία. Τις τελευταίες ημέρες έφτασαν στην Κύπρο, με μικρό στρατιωτικό αεροσκάφος, σχεδόν 100 Σλοβάκοι, οι οποίοι δεν φιλοξενήθηκαν σε κάποια υποδομής της Κύπρου, αντιθέτως αναχώρησαν σχεδόν αμέσως για την χώρα τους, αφού ως ευρωπαίοι πολίτες, οι διαδικασίες αναχώρησης τους είναι ευκολότερες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Άρχισε η καταγραφή ζημιών στο Γυμνάσιο Κιτίου-Το πλάνο της Κυβέρνησης για το Εστία

Πέραν από την Αυστραλία και τη Σλοβακία, καμία άλλη χώρα, όπως επισήμανε ο κ. Γκότσης, δεν υπέβαλε μέχρι στιγμής αίτημα στην Κυπριακή Δημοκρατία για επαναπατρισμό των πολιτών της, ωστόσο η ετοιμότητα της Κύπρου παραμένει δεδομένη. Σε ό,τι αφορά τους Κύπριους πολίτες, επισήμανε πως μέχρι σήμερα έχουν επαναπατριστεί συνολικά 76 πρόσωπα.

«Όλα κυλούν ομαλά με το Ειδικό Εθνικό Σχέδιο «ΕΣΤΙΑ» αφού, προς το παρόν, είναι σημαντικά μειωμένοι οι αριθμοί άφιξης προσώπων από τρίτες χώρες για επαναπατρισμό τους. Αν μεγαλώσουν οι αριθμοί, τότε είμαστε έτοιμοι να τους δεχθούμε και να εφαρμοστούν οι κατάλληλες διαδικασίας», σημείωσε.

Τι είναι το Ειδικό Εθνικό Σχέδιο «ΕΣΤΙΑ»

Όπως κάθε χώρα, έτσι και η Κύπρος, πριν περίπου 15 χρόνια, δημιούργησε διάφορα σχέδια διαχείρισης κρίσεων. Ένα από αυτά είναι και το Ειδικό Εθνικό Σχέδιο «ΕΣΤΙΑ», το οποίο συμπεριλαμβάνεται, μαζί με άλλα, κάτω από την ομπρέλα του γενικότερου Εθνικού Σχεδίου «ΖΗΝΩΝ». Το «ΕΣΤΙΑ» έλαβε την ονομασία του από τη λέξη εστίαση και αφορά στον μόνο επαναπατρισμό πολιτών από τρίτες χώρες, μέσω Κύπρου και προνοεί την, κατά το δυνατόν συντομότερη, παραμονή τους στην Κυπριακή Δημοκρατία.

Σύμφωνα με τη ρηματική διακοίνωση (nobe verbale) του Υπουργείου Εξωτερικών, οποιαδήποτε σχετικά αιτήματα με το Εθνικό Σχέδιο «ΕΣΤΙΑ», μπορούν να υποβάλλονται στο Κέντρο Διαχείρισης Κρίσεων.

Μέσω του σχεδίου, η Κύπρος έχει τη δυνατότητα να φιλοξενεί μέχρι και επτά χιλιάδες ξένους υπηκόους από τρίτες χώρες σε ένα βράδυ, οι οποίοι θα διαμένουν σε μεγαλύτερες κρατικές εγκαταστάσεις, με τα σχολεία να αποτελούν την τελευταία επιλογή, αφού χρησιμοποιούνται μόνο στις περιπτώσεις που υπάρξει αυξανόμενη εισροή προσώπων. Οι Υπηρεσίες που συνδράμουν σε αυτή την προσπάθεια, μέσω του Εθνικού Σχεδίου είναι Υπουργείο Εξωτερικών, Άμυνας, Εσωτερικών και Υγείας, η Πολιτική Άμυνα και Εθνική Φρουρά. Συνεργασία υπάρχει και με το Υπουργείο Παιδείας σε περίπτωση που υπάρξει ανάγκη για χρήση των σχολείων όταν και αν αφιχθεί μεγάλος αριθμός ατόμων.

Μετά τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, από την 1η Οκτωβρίου η Κυπριακή Δημοκρατία ενεργοποίησε το συγκεκριμένο σχέδιο και θα παραμείνει ενεργό για όσο χρειαστεί.

Ερωτηθείς ο κ. Γκότσης σχετικά με το αν υπήρξε άφιξη μεταναστών μέσω θαλάσσης, διαβεβαίωσε πως μέχρι στιγμής δεν υπήρξε εντοπισμός οποιουδήποτε πλοιαρίου στα κυπριακά ύδατα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Η Κύπρος έχει τη δυνατότητα να απορροφήσει συνολικά κονδύλια ύψους €3,193 δισ.
Για ηλεκτρονική διακυβέρνηση συζήτησαν αξιωματούχοι της Τουρκίας στα κατεχόμενα
Η Βουλή εισάγει διεθνή πρότυπα χειρισμού βίας και παρενόχλησης στον χώρο εργασίας
Συγκεκριμένες πολιτικές πρωτοβουλίες για σπάσιμο αδιεξόδου στο Κυπριακό ζήτησε ο Στεφάνου στις Βρυξέλλες
«Η Κομισιόν έτοιμη να παράσχει υποστήριξη αν επαναληφθούν διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό»
Νίκος Χριστοδουλίδης και Κυριάκος Μητσοτάκης στο 2ο Greece-Cyprus Summit
Η ExxonMobil ξεκινά γεωτρήσεις στα τεμάχια 5 και 10 περί τα μέσα Ιανουαρίου
Συνεχίζει τις προκλήσεις η Τουρκία-«Πρέπει να προβάλουμε απευθείας πτήσεις και εμπόριο»
Δείπνο προς τιμήν του Τατάρ από τον Τούρκο Πρέσβη στις Βρυξέλλες
Στα τέλη Ιανουαρίου τοποθετεί την πενταμερή ο Τατάρ-Μίλησε για συμμετοχή ΗΒ «σε χαμηλότερο επίπεδο»