Συνάντηση ΟΚΥπΥ με Αστυνομία και ιδιωτική εταιρεία ασφαλείας για την προστασία προσωπικού στα νοσηλευτήρια

Συνάντηση με την ηγεσία της Αστυνομίας αλλά και με την ιδιωτική εταιρεία ασφαλείας, θα έχει το επόμενο χρονικό διάστημα ο ΟΚΥπΥ, ώστε να εξεταστεί το ενδεχόμενο ενίσχυσης της ασφάλειας στα δημόσια νοσηλευτήρια. Αφορμή στάθηκε το περιστατικό επίθεσης από πρόσωπο εναντίον γιατρών και νοσηλευτών στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών και Ατυχημάτων (ΤΑΕΠ) του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας, κάτι που οδήγησε σε δίωρη στάση εργασίας του προσωπικού.

Την ίδια ώρα οι συντεχνίες ΠΑΣΥΔΥ και ΠΑΣΥΝΟ, κατά την διάρκεια αυτής της στάσης εργασίας, τόνισαν την ανάγκη αύξησης της αστυνόμευσης και ασφάλειας προς το προσωπικό, ώστε να αντιμετωπίζονται με καλύτερο τρόπο τα συγκεκριμένα περιστατικά.

Σε ό,τι αφορά την ασφάλεια του προσωπικού, τα δημόσια νοσηλευτήρια διαθέτουν ειδικούς αστυφύλακες, μετά από συμφωνία του ΟΚΥπΥ με την Αστυνομία, με αγορά υπηρεσιών, οι οποίες πληρώνονται από το Οργανισμό. Παράλληλα, έχει υπογραφεί και σύμβαση με ιδιωτική εταιρεία ασφαλείας, μέσω της οποίας εργοδοτούνται φρουροί ασφαλείας για να προσφέρουν υπηρεσίες, τις οποίες και πάλι πληρώνει ο ΟΚΥπΥ.

Σημειώνεται πως πριν την περίοδο του κορωνοϊού, οι ειδικοί αστυφύλακες βρίσκονταν στα ΤΑΕΠ, ωστόσο κρίθηκε σκόπιμο και προτιμότερο, όπως αυτοί να μεταφερθούν σε άλλο χώρο εντός του νοσηλευτηρίου, ώστε να περιπολούν σε γενικότερη βάση, προκειμένου ο ρόλος τους να είναι προληπτικός και να δρουν εκεί και όπου υπάρχει ανάγκη. Αυτό αποφασίστηκε διότι, κρίθηκε πως δεν είναι μόνο τα ΤΑΕΠ χώροι υψίστης σημασίας σε ένα νοσηλευτήριο, αλλά υπάρχουν και άλλοι χώροι, οι οποίοι πρέπει να φρουρούνται, όπως κλινικές, εξωτερικά ιατρεία, εργαστήρια κτλ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Μόνιμη αστυνομική παρουσία ζητούν οι εργαζόμενοι στα ΤΑΕΠ-Διαμαρτυρήθηκαν για την απουσία ασφάλειας

Οι ειδικοί αστυφύλακες παρεμβαίνουν εκεί και όπου χρειάζεται, ενώ έχουν το δικαίωμα να συλλαμβάνουν πρόσωπα τα οποία δημιουργούν οποιοδήποτε περιστατικό εντός του νοσηλευτηρίου. Στη συνέχεια καλείται ο κοντινότερος Αστυνομικός Σταθμός, μέλη του οποίου παραλαμβάνουν τον συλληφθέντα και οδηγείται για κατάθεση.

Από την άλλη, τα καθήκοντα των φρουρών ασφαλείας, βάσει και της νομοθεσίας, είναι πιο περιορισμένα από αυτά των ειδικών αστυφυλάκων. Ένας φρουρός ασφαλείας δεν έχει δικαίωμα να συλλαμβάνει, ωστόσο μπορεί να παρέμβει εκεί και όπου χρειάζεται, όπως επίσης και να διώξει οποιονδήποτε δημιουργεί πρόβλημα σε τμήμα του νοσηλευτηρίου.

Δύο αντίθετα στρατόπεδα

Μετά το περιστατικό του περασμένου Σαββάτου, συντεχνίες ιατρών και νοσηλευτών τα έβαλαν και πάλι με τον ΟΚΥκΥ. Αυτό που αναφέρθηκε είναι πως υπήρξε μία μείωση στον αριθμό των ειδικών αστυφυλάκων αλλά και των φρουρών ασφαλείας στα δημόσια νοσηλευτήρια την περίοδο του κορωνοϊού, λόγω μειωμένων περιστατικών, ειδικότερα στα ΤΑΕΠ. Μία μείωση, η οποία παραμένει μέχρι και σήμερα. Παράλληλα ζητούν να επανέλθει πίσω η Αστυνομία, όπως ήταν παλαιότερα, όπου υπήρχαν μέλη της της Δύναμης επί εικοσιτετράωρης βάσης στα Τμήματα Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών των δημόσιων νοσηλευτηρίων.

Περαιτέρω, οι συντεχνίες θέλησαν να τονίσουν πως για το περιστατικό στο ΤΑΕΠ του νοσοκομείο Λευκωσία, δεν υπήρξε καμία σύλληψη από τα μέλη της Αστυνομίας που κατέφθασαν στο σημείο, αντιθέτως τον άφησαν να φύγει, αφού ο ειδικός αστυφύλακας βρισκόταν στην κεντρική είσοδο του νοσοκομείου και όχι στο ΤΑΕΠ.

Από πλευράς του ο ΟΚΥπΥ, καταδικάζοντας το περιστατικό, τόνισε πως δεν υπάρχει μείωση του προσωπικού ασφαλείας στα δημόσια νοσηλευτήρια, ωστόσο μετά το περιστατικό το ΤΑΕΠ Λευκωσίας, έχει ζητηθεί συνάντηση με την ηγεσία της Αστυνομίας, ώστε να γίνει επαναξιολόγηση και να επανακαθοριστεί ο ρόλος των ειδικών αστυφυλάκων μέσα στα νοσηλευτήρια. Επίσης κλήθηκε για συνάντηση με τον Οργανισμό και η ιδιωτική εταιρεία ασφαλείας, με την οποία έχει σύμβαση, ώστε να εξεταστεί η παροχή περισσότερης ασφάλειας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Ξανά στη Βουλή για τις στέγες η Ευαγγέλου-Στο τραπέζι θέματα λειτουργίας και στελέχωσης
Πολίτες δεύτερης κατηγορίας οι ηλικιωμένοι, ακμάζει η κοινωνική περιθωριοποίηση
Κοινές δράσεις για προστασία θάλασσας και ακτών Μεσογείου ζήτησε ο Υφ. Τουρισμού
Ελπίδα για υλοποίηση δεσμεύσεων ΠτΔ εκφράζει η ΠΑΣΥΝΟ
Με τη συμμετοχή 250 ατόμων πορεία για την Παλαιστίνη στη Λευκωσία
Ενισχύεται η παροχή υπηρεσιών σε Τ/κ ασθενείς στο Ινστ. Νευρολογίας και Γενετικής
Άρχισε η καταγραφή ζημιών στο Γυμνάσιο Κιτίου-Το πλάνο της Κυβέρνησης για το Εστία
Πάνω από 1 εκ. επιβάτες διακινήθηκαν μέσω των αεροδρομίων της Κύπρου το Σεπτέμβριο
Επικίνδυνα παιδικά παιχνίδια εντοπίστηκαν στην κυπριακή αγορά (pics)
Τα βρήκαν τελικά ΟΚΥΠΥ με συντεχνίες-Καταρχήν συμφωνία για τη συλλογική σύμβαση