Ξανά στη Βουλή για τις στέγες η Ευαγγέλου-Στο τραπέζι θέματα λειτουργίας και στελέχωσης

Ξανά στο επίκεντρο των συζητήσεων έρχονται οι στέγες και οι δομές φιλοξενίας ανηλίκων, με την υφυπουργό Κοινωνικής Πρόνοιας, Μαριλένα Ευαγγέλου να καλείται εκ νέου ενώπιον της Βουλής για να δώσει απαντήσεις, για τον τρόπο λειτουργίας τους και των πρωτοκόλλων που ακολουθούν, την ώρα που απόηχος της υπόθεσης των ανηλίκων που κυκλοφορούσαν με τον 64χρονο, αλλά και των επεισοδίων με τους ασυνόδευτους ανήλικους στη δομή στη Λάρνακα, δεν έχει κοπάσει.

Μετά την Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και η Επιτροπή Εργασίας αποφάσισε να ανοίξει ξανά το θέμα, σε μία προσπάθεια να λάβει απαντήσεις για σημαντικά ζητήματα, όπως είναι ο τρόπος λειτουργίας των δομών και η φύση των προγραμμάτων που ακολουθούν. Ουσιαστικά, τα μέλη της Επιτροπής αναμένεται να ζητήσουν από την υφυπουργό Κοινωνικής Πρόνοιας να καταθέσει στοιχεία για την κατάσταση στις δομές και τις στέγες φιλοξενίας ανηλίκων, σε μία προσπάθεια να ξεκαθαρίσει η εικόνα γύρω από το συγκεκριμένο ζήτημα, δεδομένου ότι μετά το σάλο που προέκυψε με τις ανήλικες, αλλά και τις συχνές εξαφανίσεις παιδιών, μέχρι στιγμής κανένας αρμόδιος δεν βγήκε μπροστά, ώστε να ξεκαθαρίσει τις σκιές που δημιουργήθηκαν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Στο εδώλιο της Βουλής Αστυνομία και ΥΚΕ για την υπόθεση με τις ανήλικες-Η ώρα των εξηγήσεων

«Θα συνεχίσουμε τη συζήτηση από εκεί που την είχαμε αφήσει στο παρελθόν. Το τελευταίο διάστημα είδαμε γεγονότα που ξεγύμνωσαν το σύστημα και φανέρωσαν τις ανεπάρκειες που υπάρχουν στη λειτουργία των προγραμμάτων και των δομών. Ζητήσαμε και περιμένουμε και ενημέρωση από το Υφυπουργείο, σε σχέση με το να χαρτογραφήσει την κατάσταση, για να έχουμε μπροστά μας μια συνολική εικόνα που επικρατεί», εξήγησε στον REPORTER ο πρόεδρος της Επιτροπής Εργασίας και βουλευτής του ΑΚΕΛ, Ανδρέας Καυκαλιάς.

Συγκεκριμένα, η Επιτροπή Εργασίας θα θέσει στο τραπέζι θέματα που άπτονται των κενών και αναγκών που υπάρχουν στις δομές και τις στέγες, τα ζητήματα συντονισμού και συνέργειας ανάμεσα στα δημόσια εμπλεκόμενα Υπουργεία και Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας, όπως είναι το Υπουργείο Παιδείας και Υπουργείο Δικαιοσύνης, καθώς επίσης και το μείζον θέμα που αφορά στον εκσυγχρονισμό των νομοθεσιών.

«Έχουμε κουραστεί να ακούμε ότι βρίσκονται στο τελικό στάδιο η επεξεργασία των νομοθεσιών, όπως είναι ο περί Παίδων νόμος και η νομοθεσία για την αναδοχή. Όλα αυτά τα ζητήματα θα τεθούν στο μικροσκόπιο της Επιτροπής για να συζητηθούν».

Σημειώνεται πως τα πολλά προβλήματα και ζητήματα που αφορούν στις στέγες και τον τρόπο λειτουργίας τους είχαν τεθεί και στο παρελθόν προς συζήτηση στην Επιτροπή, ωστόσο διαφάνηκε πως δεν υπήρξε οποιαδήποτε βελτίωση, δεδομένου των περιστατικών που είδαν το φως της δημοσιότητας, που υπογραμμίζουν την ανάγκη να υπάρξει ουσιαστική αλλαγή στους χώρους που διαμένουν ανήλικοι.

«Δεν θα μπορούσαμε να μείνουμε απλοί παρατηρητές σε σοβαρά ζητήματα, όπως αυτάς που είδαμε για το φως της δημοσιότητας. Την ίδια ώρα, είναι μία συνέχεια της συζήτησης που έγινε και το προηγούμενο διάστημα και είναι ένα ζήτημα που μας ανησυχεί και μας προβληματίζει».

Στο τραπέζι και θέμα στελέχωσης

Στο μεταξύ, ένα σημαντικό θέμα που άπτεται του τρόπου λειτουργίας των δομών είναι και η στελέχωση, το οποίο αναμένεται να τεθεί κατά τη συζήτηση και σε περίπτωση που επιλυθεί, ενδεχομένως να αλλάξει την κατάσταση. Στη συνεδρία της Επιτροπής έχουν καλεστεί και συντεχνίες που εκπροσωπούν το προσωπικό των στεγών και θα θέσουν ενώπιον των βουλευτών τα αιτήματά τους.

«Οι λειτουργοί αναμένεται να ζητήσουν βοήθεια από όλους για να μπορούν να κάνουν σωστά τη δουλειά τους. Εμείς θέλουμε να συμβάλουμε να δοθούν λύσεις σε όλα τα θέματα που έχουν προκύψει», τόνισε ο κ. Καυκαλιάς

Πάντως, αναφορικά με τη συνεδρία της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, κατά την οποία είχε κληθεί η κα. Ευαγγέλου, για να δώσει εξηγήσεις για την κατάσταση στις στέγες, με τις τοποθετήσεις να μην είναι επαρκείς, καθώς δεν άγγιξαν ζητήματα μείζονος σημασίας. «Δεν νιώθουμε ότι τα πράγματα βρίσκονται στο σημείο που θα έπρεπε να ήταν. Γι’ αυτό συνεχίζουμε την πίεση. Δεν μας ικανοποιούν τα δεδομένα. Το θέμα με τις νομοθεσίας το συζητούμε από την προηγούμενη σύνθεση. Το ζήτημα με τον εκσυγχρονισμό των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας, που θα είναι ομπρέλα, ακόμη δεν ήρθε στη Βουλή. Πρέπει να δούμε σημαντικά ζητήματα».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Κατώτεροι των περιστάσεων οι αρμόδιοι, δεν έδωσαν απαντήσεις σε καίρια ζητήματα για τις στέγες

Ζητά εξηγήσεις και για την επιδοματική πολιτική η Επιτροπή

Σημειώνεται πως πριν τη συζήτηση για το θέμα της λειτουργίας των δομών και στεγών ανηλίκων, τα μέλη της Επιτροπής Εργασίας θα έχουν συνάντηση με την υφυπουργό Κοινωνικής Πρόνοιας, ώστε να ζητήσουν ενημέρωση για την επιδοματική πολιτική και τις αλλαγές που προωθούνται, με τις αναφορές ότι υπάρχουν επιδόματα που θεσπίστηκαν το 2014 και το ύψος τους παραμένει το ίδιο, δέκα χρόνια μετά, να προκαλεί έντονο προβληματισμό.

«Θα ζητήσουμε ενημέρωση και για τις εξαγγελίες της Κυβέρνησης για 42 επιδόματα ότι εκσυγχρονίζονται και αναπροσαρμόζονται. Θέλουμε να ενημερωθούμε ως Επιτροπή για τα θέματα αυτά, ώστε να γνωρίζουμε πότε θα υπάρχει αλλαγή».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Πάνω από 90 παιδιά σε στέγες, 237 σε ανάδοχες οικογένειες-Πολλά τα κενά και τα προβλήματα

Δειτε Επισης

Ξανά στη Βουλή για τις στέγες η Ευαγγέλου-Στο τραπέζι θέματα λειτουργίας και στελέχωσης
Πολίτες δεύτερης κατηγορίας οι ηλικιωμένοι, ακμάζει η κοινωνική περιθωριοποίηση
Κοινές δράσεις για προστασία θάλασσας και ακτών Μεσογείου ζήτησε ο Υφ. Τουρισμού
Ελπίδα για υλοποίηση δεσμεύσεων ΠτΔ εκφράζει η ΠΑΣΥΝΟ
Με τη συμμετοχή 250 ατόμων πορεία για την Παλαιστίνη στη Λευκωσία
Ενισχύεται η παροχή υπηρεσιών σε Τ/κ ασθενείς στο Ινστ. Νευρολογίας και Γενετικής
Άρχισε η καταγραφή ζημιών στο Γυμνάσιο Κιτίου-Το πλάνο της Κυβέρνησης για το Εστία
Πάνω από 1 εκ. επιβάτες διακινήθηκαν μέσω των αεροδρομίων της Κύπρου το Σεπτέμβριο
Επικίνδυνα παιδικά παιχνίδια εντοπίστηκαν στην κυπριακή αγορά (pics)
Τα βρήκαν τελικά ΟΚΥΠΥ με συντεχνίες-Καταρχήν συμφωνία για τη συλλογική σύμβαση