Κ. Κόμπος: Ευκαιρία ενίσχυσης διπλωματικού αποτυπώματος τυχόν εκλογή στο ΣΑΔ

Τυχόν εκλογή της Κύπρου στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΣΑΔ) του ΟΗΕ, θα είναι μια ευκαιρία για τη χώρα να ενισχύσει το διπλωματικό αποτύπωμά της διεθνώς, με συμμετοχή σε ένα εκ των σημαντικότερων σωμάτων του συστήματος του ΟΗΕ, δήλωσε στο ΚΥΠΕ, ο Υπουργός Εξωτερικών, Κωνσταντίνος Κόμπος.

Ο κ. Κόμπος μετέβη την Κυριακή στη Νέα Υόρκη στο πλαίσιο της προώθησης της υποψηφιότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας για εκλογή στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΣΑΔ) του ΟΗΕ, για την περίοδο 2025-27.

Σύμφωνα με δελτίο Τύπου του Υπουργείου Εξωτερικών, ο κ. Κόμπος θα είναι παρών στην ειδική εκλογική διαδικασία, που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 9 Οκτωβρίου, στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών, κατά την οποία τα κράτη μέλη του ΟΗΕ θα επιλέξουν τα νέα μέλη μέσα από μυστική ψηφοφορία.

«Η Κυπριακή Δημοκρατία διεκδικεί, για πρώτη φορά, εκλογή στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΣΑΔ), για την περίοδο 2025-27», ανέφερε ο Υπουργός σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ.

«Είναι μια ευκαιρία για την Κύπρο να ενισχύσει το διπλωματικό αποτύπωμά της διεθνώς, με συμμετοχή σε ένα εκ των σημαντικότερων σωμάτων του συστήματος του ΟΗΕ», είπε.

Σημείωσε ότι το τελευταίο χρονικό διάστημα έχουν εντατικοποιηθεί οι ενέργειες για λήψη στήριξης προς την υποψηφιότητα της Κύπρου. «Ήταν δε εκ των ζητημάτων που τέθηκαν σε συναντήσεις, που είχα με ομολόγους μου προ ημερών κατά τη διάρκεια της Εβδομάδας Υψηλού Επιπέδου της 79ης Γενικής Συνέλευσης ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη», πρόσθεσε.

Ανέφερε ότι στο ΣΑΔ, το οποίο αποτελείται από 47 κράτη μέλη του ΟΗΕ, που εκλέγονται από το σύνολο των Κρατών Μελών του ΟΗΕ σε περιοδική βάση και για τριετή θητεία, «συζητούνται οι σύγχρονες προκλήσεις γύρω από τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, συμπεριλαμβανομένων και των παραβιάσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων διεθνώς».

«Με τυχόν εκλογή της Κύπρου στο εν λόγω σώμα, θα έχει τη δυνατότητα ενεργούς συμμετοχής στις συζητήσεις και στη λήψη αποφάσεων για πλειάδα θεμάτων που απασχολούν το ΣΑΔ και συνάμα τη διεθνή κοινότητα», ανέφερε ο κ. Κόμπος. «Θα έχει δε την ευκαιρία να αναδείξει ζητήματα που θεωρεί ότι έχουν τη δική τους σημαντικότητα στη πλαίσιο της προστασίας και ενδυνάμωσης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, όπως τα δικαιώματα του παιδιού, της ισότητας των φύλων και των δικαιωμάτων των γυναικών, των δικαιωμάτων των ευάλωτων ομάδων, της προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς κ.ά.», είπε ακόμη.

Όπως αναφέρει το δελτίο Τύπου του Υπουργείου Εξωτερικών, κατά την παραμονή του στην έδρα του ΟΗΕ, ο κ. Κόμπος θα έχει τις επόμενες ημέρες «εντατικό κύκλο επαφών για παρουσίαση και προώθηση της υποψηφιότητας της χώρας μας, που διεκδικεί για πρώτη φορά εκλογή σε ένα τόσο σημαντικό σώμα του ΟΗΕ».

Δειτε Επισης

Άρχισε η καταγραφή ζημιών στο Γυμνάσιο Κιτίου-Το πλάνο της Κυβέρνησης για το Εστία
Κ. Κόμπος: Ευκαιρία ενίσχυσης διπλωματικού αποτυπώματος τυχόν εκλογή στο ΣΑΔ
Πριν το τέλος του 2025 τα νομοσχέδια για συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση από το Υπ. Εργασίας
Εμπρηστικός ο Τατάρ-«Μακροπρόθεσμος στόχος η κατεδάφιση και ανοικοδόμηση στο Βαρώσι»
Με ευχές, χαμηλές προσδοκίες και μία διαφωνία πάει στη Νέα Υόρκη για τη συνάντηση με Τατάρ ο ΠτΔ
Αναζητούν δέκα άτομα για την επίθεση με ντελιβεράδες-Κουβαλούσαν και ρόπαλο οι δράστες (pics)
Στο κελί μέχρι τη δίκη ο συνεργός του Κομμωτή-Λήφθηκε υπόψη πως αποφυλακίστηκε με parole
Καταδίκασε την επίθεση στο ΤΑΕΠ ο ΠτΔ-«Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία, απαράδεκτο περιστατικό»
Με το νέο έτος αρχίζει η εκδίκαση της υπόθεσης του Al Jazeera-Νέα αναβολή στη δίκη
Πώς έχει αλλάξει τους Ισραηλινούς η σφαγή της 7η Οκτωβρίου-Μία κοινωνία σε απόλυτο σοκ