Καταγγελίες για την ασφάλιση ηλικιωμένων για οδήγηση ενώπιον της Βουλής-Παράπονα για μη παραχώρηση δανείων

Καταγγελίες για την μη ασφάλιση ηλικιωμένων από ασφαλιστικές εταιρείες, μετά από μια ηλικία, με αποτέλεσμα να αναγκάζονται να καταφεύγουν στην κοινοπραξία ασφαλειών, αλλά και καταγγελίες για το ύψος του κόστους των ασφαλειών των ατόμων τρίτης ηλικίας, καταγράφηκαν ενώπιον της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, η οποία εξέτασε το θέμα, κατόπιν αυτεπάγγελτης έρευνας της βουλεύτριας Αλεξάνδρας Ατταλίδου.

Ανάμεσα στις καταγγελίες που καταγράφηκαν ενώπιον της Επιτροπής, από την κ. Ατταλίδου, ήταν πως άτομο που δεν είχε ποτέ οποιοδήποτε ατύχημα και σταμάτησε την ασφάλειά του για να πάει στο εξωτερικό, είχε ως αποτέλεσμα, όταν επέστρεψε να αρνούνταν να του κάνουν νέα ασφάλεια, καταλήγοντας στην κοινοπραξία ασφαλειών.

Στην αρχική της αναφορά, η κ. Ατταλίδου έθεσε ζήτημα ηλικιακού ρατσισμού, αλλά και άγχους που δημιουργείται στα άτομα τρίτης ηλικίας, λόγω της στάσης που τηρείται με τις ασφάλειες οχημάτων, ζητώντας μάλιστα στοιχεία για τα ατυχήματα στα οποία εμπλέκονται ηλικιωμένοι και κατά πόσον αυτοί ευθύνονται για τα τροχαία ή κατά πόσον είναι τα θύματα στις συγκεκριμένες περιπτώσεις.

Απαντώντας στην κ. Ατταλίδου, ο εκπρόσωπος της Αστυνομίας, ανέφερε ότι παρουσιάζεται μια σημαντική εμπλοκή των ατόμων άνω των 60 ετών σε οδικές συγκρούσεις, αφού όπως ανέφερε οι περισσότερες νεκρές γυναίκες είναι πάνω από τη συγκεκριμένη ηλικία, σε ποσοστό 45,5%. Όπως εξήγησε, εξάλλου, από το συνολικό ποσοστό θανάτων, το 28,4% είναι άνω των 60 ετών.

Τότε, τόσο η κ. Ατταλίδου, όσο και η πρόεδρος της Επιτροπής, Ειρήνη Χαραλαμπίδου αντέδρασαν και έντονα, ζητώντας διευκρινίσεις για το κατά πόσον τα άτομα ευθύνονταν για το θάνατό τους, έπειτα από τροχαία σύγκρουση ή κατά πόσον πέθαναν λόγω ευθύνης τρίτων. Ως εκ τούτου ζήτησαν από τον υπεύθυνο της Αστυνομίας στοιχεία που να διευκρινίζουν τι ισχύει, διότι όπως τόνισαν, είναι διαφορετική η προσέγγιση εάν ήταν θύματα, παρά εάν ήταν θύτες στα εν λόγω τροχαία.

Ο εκπρόσωπος της Αστυνομίας ανέφερε ακόμα ότι υπάρχουν ανησυχίες για τα άτομα τρίτης ηλικίας, διότι παρατηρείται δυσκολία στα αντανακλαστικά τους και υπάρχουν λειτουργικές αδυναμίες.

Από την πλευρά του, εκπρόσωπος του Τμήματος Οδικών Μεταφορών, σε δική του τοποθέτηση, ανέφερε ότι η άδεια οδήγησης είναι προνόμιο και όχι δικαίωμα, τονίζοντας πως «κάποιοι δεν μπορούν να έχουν άδεια, επειδή δεν αξιολογούν σωστά τις δυνατότητές τους». Λόγω του γεγονότος ότι τέθηκε επί τάπητος και το πρόβλημα των συγκοινωνιών στην Κύπρο, σημείωσε ότι «επειδή δεν έχουμε καλές συγκοινωνίες, δεν σημαίνει ότι θα ανανεώνουμε τις άδειες χωρίς τους ανάλογους ελέγχους».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ασφαλιστικές δεν καλύπτουν ηλικιωμένους για άδειες κυκλοφορίας-Ζητά εξηγήσεις η Βουλή

Υπεραμύνονται οι ασφαλιστικές

Από την πλευρά τους, οι ασφαλιστικές εταιρείες σήκωσαν το γάντι σε σχέση με τις καταγγελίες που έγιναν ενώπιον της Επιτροπής και αφορούσαν τη μη έκδοση ασφαλειών ή την παραπομπή ατόμων τρίτης ηλικίας στην κοινοπραξία, λέγοντας πως δεν είναι απέναντι στους ηλικιωμένους, αλλά ότι είναι ο προορισμός όλων μας η συγκεκριμένη ηλικία.

Σε ότι αφορά στην κοινοπραξία, ο εκπρόσωπος των ασφαλιστικών διευκρίνισε ότι από τους εβδομήντα χιλιάδες ηλικιωμένους που έχουν άδεια, μόνο οι τέσσερις χιλιάδες είναι γραμμένοι στην κοινοπραξία, ενώ όλοι οι υπόλοιποι σε ασφαλιστικές.

«Έχουμε 22 εταιρείες που ασφαλίζουν οχήματα και θεωρώ ότι είναι αρκετές, υπάρχει ανταγωνισμός. Εάν αποφασίσουν οι ασφαλιστικές ότι το ρίσκο που θέλουν να πάρουν δεν θα ξεπερνά άτομα των 80 ετών, είναι δικαίωμά τους. Δεν θεωρώ ότι είναι ηλικιακός ρατσισμός. Στην κοινοπραξία τους ασφαλίζει μέχρι 16 άλογα αυτοκίνητο με 505 ευρώ τον πρώτο χρόνο και με 10% έκπτωση, ενώ το δεύτερο με 440 ευρώ και 20% έκπτωση».

«Δεν μας κάνουν ούτε δάνεια, ούτε μας δίνουν πιστωτικές»

Την ίδια ώρα, ενώπιον της Επιτροπής, τοποθετήθηκαν και οργανώσεις που εκπροσωπούσαν την τρίτη ηλικία. Εκ μέρους της ΠΑΣΥΔΥ, ο κ. Σωτήρης Αυγουστή έθιξε ένα άλλο μεγάλο πρόβλημα, που αφορά απόφαση των τραπεζών να μην δίνουν, όπως κατήγγειλε δάνεια και πιστωτικές κάρτες σε άτομα τρίτης ηλικίας.

Τόνισε εξάλλου, ότι δημιουργείται ζήτημα και με το γεγονός ότι έκλεισαν αρκετά υποκαταστήματα τραπεζών, με αποτέλεσμα να ταλαιπωρούνται οι ηλικιωμένοι.

Εκ μέρους της ΠΕΟ, ο Κώστας Σκαρπάρης, σημείωσε για το θέμα πως δεν καταλαβαίνει το λόγο που δεν δίνουν δάνεια στους ηλικιωμένους, λέγοντας πως «οι τράπεζες τιμωρούν την Τρίτη ηλικία, μετά το κλείσιμο του Συνεργατισμού.

Απαντώντας στις καταγγελίες των οργανώσεων, η εκπρόσωπος της Κεντρικής Τράπεζας υπέδειξε μεταξύ άλλων ότι υπάρχει οδηγία για τα κριτήρια χορήγησης δανείων.

«Η ικανότητα αποπληρωμής είναι το σημαντικότερο κριτήριο. Δεν υπάρχει απαγόρευση για τους συνταξιούχους, αλλά σε περίπτωση που το δάνειο εκτείνεται περισσότερο από τη συνταξιοδότησή του και τα μελλοντικά έσοδα, πρέπει να προσμετράτε.

Ο εκπρόσωπος του Συνδέσμου Τραπεζών, Ανδρέας Κωστουρής, παραδέχθηκε ότι αν δεν υπήρχε οποιοδήποτε πρόβλημα, δεν θα βρίσκονταν στη Βουλή, ενώ παραδέχθηκε ότι απέτυχαν στην καλή εξυπηρέτηση και στην άμεση εξυπηρέτηση, ωστόσο προανήγγειλε συνάντηση με τις οργανώσεις των ηλικιωμένων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Πάνω από 1 εκ. επιβάτες διακινήθηκαν μέσω των αεροδρομίων της Κύπρου το Σεπτέμβριο
Επικίνδυνα παιδικά παιχνίδια εντοπίστηκαν στην κυπριακή αγορά (pics)
Τα βρήκαν τελικά ΟΚΥΠΥ με συντεχνίες-Καταρχήν συμφωνία για τη συλλογική σύμβαση
Καταγγελίες για την ασφάλιση ηλικιωμένων για οδήγηση ενώπιον της Βουλής-Παράπονα για μη παραχώρηση δανείων
Εμπρηστικός ο Τατάρ-«Μακροπρόθεσμος στόχος η κατεδάφιση και ανοικοδόμηση στο Βαρώσι»
Με ευχές, χαμηλές προσδοκίες και μία διαφωνία πάει στη Νέα Υόρκη για τη συνάντηση με Τατάρ ο ΠτΔ
Αναζητούν δέκα άτομα για την επίθεση με ντελιβεράδες-Κουβαλούσαν και ρόπαλο οι δράστες (pics)
Στο κελί μέχρι τη δίκη ο συνεργός του Κομμωτή-Λήφθηκε υπόψη πως αποφυλακίστηκε με parole
Καταδίκασε την επίθεση στο ΤΑΕΠ ο ΠτΔ-«Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία, απαράδεκτο περιστατικό»
Με το νέο έτος αρχίζει η εκδίκαση της υπόθεσης του Al Jazeera-Νέα αναβολή στη δίκη