Ασφαλιστικές δεν καλύπτουν ηλικιωμένους για άδειες κυκλοφορίας-Ζητά εξηγήσεις η Βουλή

Χωρίς ασφάλεια για τις άδειες κυκλοφορίας τους μένουν οι ηλικιωμένοι, όταν περάσουν μία ηλικία και μετά, καθώς οι ασφαλιστικές εταιρείες είτε αρνούνται να συνάψουν συμβόλαια, είτε ζητούν υπέρογκα ποσά, με τη Βουλή να ανοίγει το θέμα, ώστε να ζητήσει εξηγήσεις από τους αρμόδιους, αλλά και να μάθει κατά πόσο υπάρχουν αντισταθμιστικά μέτρα για τους επηρεαζόμενους, για να μην καταλήξουν στην απομόνωση.

Το θέμα αναμένεται να συζητηθεί ενώπιον της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Βουλής, μετά από αυτεπάγγελτο που ενέγραψε η ανεξάρτητη βουλεύτρια και συμπρόεδρος του Βολτ, Αλεξάνδρα Ατταλίδου, μετά από καταγγελίες που δέχθηκε για μία διάκριση, όπως το χαρακτήρισε, που βιώνουν οι ηλικιωμένοι. Σημειώνεται πως οι αρμόδιοι έχουν εκφράσει ανησυχία για το γεγονός ότι υπάρχουν άτομα τρίτης ηλικίας πίσω από το τιμόνι, ειδικά μετά από θανατηφόρα δυστυχήματα που παρατηρήθηκαν και είχαν εμπλοκή ηλικιωμένοι.

«Όταν ένα άτομο ξεπεράσει μία συγκεκριμένη ηλικία στην Κύπρο, βλέπουμε πως υπάρχει ηλικιακός ρατσισμός και διακρίσεις. Αν θέλει κάποιος να κάνει ασφάλεια και να έχει άδεια κυκλοφορίας με το όχημά του, όταν είναι στα 70 για παράδειγμα ή πιο πάνω, θα είναι πιο δύσκολο, επειδή οι ασφαλιστικές εταιρείες ακολουθούν μία στρατηγική που είτε αρνούνται, είτε καλούν τους ηλικιωμένους να πληρώσουν περισσότερα λεφτά», ανέφερε στον REPORTER η κα. Ατταλίδου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ανησυχία για τους ηλικιωμένους πίσω από το τιμόνι, στα συρτάρια η αλλαγή της διαδικασίας έκδοσης αδειών

Ουσιαστικά, η κα. Ατταλίδου θέλει να ζητήσει από τις εταιρείες τους λόγους που υπάρχουν πίσω από τις συγκεκριμένες αποφάσεις, αλλά και κατά πόσο υπάρχουν επίσημα στοιχεία που να υποστηρίζουν αυτές τις ενέργειες. Στόχος είναι να καταγραφεί η εικόνα, ώστε να βρεθεί μία λύση που να βοηθά αυτά τα άτομα να μην μένουν κλεισμένα στο σπίτι, αλλά να είναι και ασφαλή όταν κυκλοφορούν στους δρόμου.

«Χωρίς να υπάρχουν αποδείξεις ότι οι ηλικιωμένοι είναι αυτοί που φταίνε για τα τροχαία ατυχήματα, δεν μπορούν να λαμβάνουν τέτοιες αποφάσεις. Υπάρχουν στατιστικά ότι οι ηλικιωμένοι που εμπλέκονται σε τροχαία πεθαίνουν κι αυτό συμβαίνει επειδή είναι μεγαλύτεροι σε ηλικία και δεν αντέχει ο οργανισμός τους. Όμως, ενώ μιλούμε ότι πρέπει να είναι δραστήριοι οι άνθρωποι τρίτης ηλικίας, τους βάζουμε εμπόδια. Πρόκειται για το δικαίωμα στη συμμετοχή».

Σημειώνεται πως, η κατάσταση με τις ασφάλειες των ηλικιωμένων, που σημαίνει ότι δεν μπορούν να κινούνται ελεύθερα, δυσχεραίνεται από το γεγονός ότι στην Κύπρο δεν υπάρχουν οι υποδομές για κυκλοφορία με τα μέσα μαζικής μεταφοράς, ούτε τα χρήματα που λαμβάνουν είναι αρκετά ώστε να τους επιτρέπεται η δυνατότητα να κυκλοφορούν με ταξί.

«Πρέπει να είσαι πλούσιος για να μπορεί κάποιος να μετακινηθεί με ταξί ή να έχει οδηγό ή θα κινείται με συγκοινωνίες και θα χρειάζονται πολύ χρόνο να πάνε στον προορισμό τους Έχουν χαμηλές συντάξεις που είναι ένας παράγοντας που τους ωθεί στην κατάθλιψη, στην απομόνωση και τον περιορισμό από την κοινωνική ζωή, έχουν αρκετά εμπόδια».

Είναι μόνο η αρχή

Πάντως, η κα. Ατταλίδου ξεκαθαρίζει πως αυτή η συζήτηση είναι μόνο η αρχή, αφού υπάρχουν αρκετά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ηλικιωμένοι, ενώ θέλει να μάθει από την Κυβέρνηση ποια μέτρα υπάρχουν για στήριξή τους, καθώς στο παρελθόν υπήρξαν εξαγγελίες από τον ίδιο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, για στήριξη προς την τρίτη ηλικία, ωστόσο μέχρι στιγμής δεν έγινε τίποτα.

«Θα ακούσουμε απόψεις όλων των ενδιαφερομένων, για να ξέρουμε πού βασίζουν τις αποφάσεις τους, για να δούμε τι θα κάνουμε. Αν θα υπάρχει υπηρεσία για να τους μεταφέρουν και να αξιοποιούν τις ανάγκες τους. Πρέπει να μας φέρουν λύσεις. Κάποτε όλοι θα φτάσουμε σε εκείνη την ηλικία και θα έχουμε ανάγκες».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ανεξεταστέα η Κύπρος στα δικαιώματα ηλικιωμένων-«Οι περισσότεροι κακοποιούνται στα σπίτια τους»

Δειτε Επισης

Φωνές ΠΑΣΥΝΟ για την επίθεση στο ΤΑΕΠ-«Η Αστυνομία άφησε τον δράστη να φύγει, είπε να τους αφήσουν να κάνουν τη δουλειά τους»
Παίρνει τα πάνω της η θερμοκρασία, αγγίζει τους 33 βαθμούς Κελσίου
Ένας χρόνος από την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ-Η Μέση Ανατολή στο χείλος της αβύσσου
Κατεβάζουν ρολά για δύο ώρες στο ΤΑΕΠ του νοσοκομείου Λευκωσίας-Στο Προεδρικό οι νοσηλευτές
LIVE: Φλέγεται η Μέση Ανατολή-Το Ισραήλ συνεχίζει το σφυροκόπημα στο Λίβανο, θέμα χρόνου επίθεση στο Ιράν
Ανησυχία για ενδεχόμενες αυξήσεις στις τιμές καυσίμων-«Οι επόμενες μέρες θα ξεκαθαρίσουν το σκηνικό»
Ιδέες και προβληματισμούς συζητά με τα κόμματα ο Πρόεδρος ενόψει τριμερούς
Ο πόλεμος της εικόνας και της προπαγάνδας στα πεδία των μαχών-«Μπορεί να καθορίσει την κρίση των πολιτών»
Κλείνει ανοικτά μέτωπα και αναλαμβάνει την ευθύνη των αλλαγών ο Πρόεδρος
Να υπερψηφίσουν το ν/σ για αύξηση μισθών κρατικών υπαλλήλων καλεί τη Βουλή η Ισότητα