Να υπερψηφίσουν το ν/σ για αύξηση μισθών κρατικών υπαλλήλων καλεί τη Βουλή η Ισότητα

Να υπερψηφίσουν το νομοσχέδιο για αύξηση των μισθών των κρατικών υπαλλήλων καλεί η Συντεχνία Ισότητα το νομοθετικό σώμα

Σε επιστολή της προς την πρόεδρο και τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών και Προϋπολογισμού, ημερομηνίας 5 Οκτωβρίου, η Ισότητα μεταφέρει τις απόψεις της αναφορικά με το υπό συζήτηση νομοσχέδιο για τις αυξήσεις μισθών των κρατικών υπαλλήλων

Αναφέρει στην επιστολή ότι οι εργαζόμενοι στον Δημόσιο και Ευρύτερο Δημόσιο Τομέα «υπέστησαν πολύ οδυνηρά μέτρα, όπως την παγοποίηση των ετήσιων προσαυξήσεων κατά τα έτη 2012- 2016, σημαντικές μειώσεις απολαβών για πολλά έτη και μειώσεις επιδομάτων, ορισμένες εκ των οποίων παραμένουν μέχρι σήμερα».

Επιπλέον, η ΑΤΑ παγοποιήθηκε κατά τα έτη 2011-2017 «και έκτοτε δίδεται κουτσουρεμένη. Η τελευταία γενική αύξηση δόθηκε το μακρινό 2009», προστίθεται.

Παράλληλα, από το 2008 μέχρι σήμερα, η φορολογία εισοδήματος παρέμεινε αμετάβλητη, σημειώνεται στην επιστολή, «ενώ ο πληθωρισμός κάλπασε, πλήττοντας σημαντικά την αγοραστική δύναμη όλων των εργαζομένων».

«Αυτό σημαίνει ότι οι υπό αναφορά εργαζόμενοι, όχι μόνο δεν είδαν τους μισθούς τους να αυξάνονται, αλλά επιβαρύνθηκαν και με υψηλότερη φορολογία σε πραγματικούς όρους», προσθέτει.

«Είναι επομένως επιτακτική η ανάγκη να διορθωθεί αυτή η στρέβλωση», σημειώνει, προσθέτοντας «χαιρετίζουμε την πρόθεση της Κυβέρνησης για παραχώρηση μίας μικρής αύξηση της τάξεως του 1.5% στους βασικούς μισθούς, όπως προέκυψε από τις συλλογικές διαπραγματεύσεις».

Η Ισότητα επισυνάπτει αναλυτικό πίνακα που δείχνει, όπως σημειώνει, «την επίπτωση της προτεινόμενης αύξησης σε κάθε μισθολογική κλίμακα και βαθμίδα (με κάθε επιφύλαξη για την ορθότητα των υπολογισμών)»

Από τα στοιχεία, αναφέρει μεταξύ άλλων, «προκύπτει ότι η αύξηση, ως ποσοστό, είναι προοδευτική, ευνοώντας περισσότερο τους χαμηλόμισθους, ενώ είναι πιο περιορισμένη ποσοστιαία για τους υψηλόμισθους λόγω της κλιμακωτής φορολογίας του εισοδήματος».

Ωστόσο, προσθέτει, «σε απόλυτους αριθμούς, όσο πιο ψηλή κλίμακα και βαθμίδα έχει κάποιος, τόσο μεγαλύτερη αύξηση θα λάβει».

«Η καθαρή αύξηση κυμαίνεται από τα €331,28 ετησίως (ή €25,48 μηνιαίως) για αυτούς που βρίσκονται στις αρχικές βαθμίδες των χαμηλότερων κλιμάκων και φθάνει μέχρι τα €845,71 (ή €65,05 μηνιαίως) γι’ αυτούς που βρίσκονται στην ανώτατη βαθμιδα της κλιμακας Α16», σημειώνει η Ισότητα.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί, αναφέρει, «ότι για τους χαμηλόμισθους, που αποτελούν και τη συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων στον Δημόσιο και στον Ευρύτερο Δημόσιο Τομέα, κάθε αύξηση, όσο μικρή και αν φαίνεται, είναι ιδιαίτερα σημαντική για την κάλυψη των αναγκών τους».

«Ως εκ τούτου, καλούμε τα μέλη της Επιτροπής και το νομοθετικό σώμα να υπερψηφίσουν το νομοσχέδιο, αναγνωρίζοντας τις θυσίες των εργαζομένων του Δημόσιου και Ευρύτερου Δημόσιου Τομέα και την καθοριστική συμβολή τους στην εύρυθμη λειτουργία της χώρας μας», αναφέρει στην επιστολή.

Χιλιάδες εργαζόμενοι προσβλέπουν στην υπερψήφιση αυτού του «απόλυτα δικαιολογημένου μέτρου» από τους αντιπροσώπους του λαού, και ελπίζουν ότι δεν θα υπάρξει οποιαδήποτε υπαναχώρηση από τα συμφωνηθέντα με την εργοδοτική πλευρά, καταλήγει η επιστολή.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Να υπερψηφίσουν το ν/σ για αύξηση μισθών κρατικών υπαλλήλων καλεί τη Βουλή η Ισότητα
Να επανεξετάσουν τα μέτρα προστασίας στα ΤΑΕΠ καλεί ΟΚΥπΥ και Υπ. Υγείας ο ΠΙΣ
Στο 63% η επεξεργασία Δήλωσης Εισοδήματος
Επιχορήγηση €2 εκ. για θωράκιση γεωργικών καλλιεργειών από χαλάζι και βροχή
Τιμήθηκαν οι επτά ήρωες του Φρενάρους-«Δεν δείλιασαν, δεν οπισθοχώρησαν, δεν σκιάχτηκαν»
Δύο νέες πτήσεις από Βηρυτό μεταφέρουν Αυστραλούς υπηκόους στη Λάρνακα
Καταγγέλλει παραπλανητικές προσφορές ο Σύνδεσμος Καταναλωτών-Ζητά διαφάνεια και πριν από το e-kalathi
Οι τρεις ενέργειες της Κυβέρνησης για αντιμετώπιση και πρόληψη του καρκίνου
Μετά την επίθεση, πάνε σε δίωρη στάση εργασίας τη Δευτέρα στο ΤΑΕΠ του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας
Παρά την ταλαιπωρία, έφτασαν στην Κύπρο 229 Αυστραλοί από τη Βηρυτό