Παρά την ταλαιπωρία, έφτασαν στην Κύπρο 229 Αυστραλοί από τη Βηρυτό

Συνολικά 229 Αυστραλοί πολίτες έφτασαν λίγο πριν το μεσημέρι του Σαββάτου στο αεροδρόμιο Λάρνακας από τη Βηρυτό, οι οποίοι παρά την ταλαιπωρία, εξέφρασαν ευχαριστίες στην Κυπριακή Δημοκρατία για την διευκόλυνση που παρείχε στην μεταφορά τους από την εμπόλεμη ζώνη.

Σε δηλώσεις της η Ύπατη Αρμοστής της Αυστραλίας στην Κύπρο Fiona McKergow εξέφρασε ικανοποίηση για τις πρώτες αφίξεις στην Κύπρο από το Λίβανο Αυστραλών υπηκόων μαζί με ένα «τεράστιο ευχαριστώ στην Κυβέρνηση και την Κυπριακή Δημοκρατία που συνεργάστηκαν μαζί μας για να καταστεί δυνατή η ασφαλής αναχώρηση των Αυστραλών από τη Βηρυτό».

Πρόσθεσε ότι οι πολίτες «είναι εξαντλημένοι, πέρασαν δύσκολες στιγμές, ανυπομονούν να καταφέρουν να κοιμηθούν, είναι χαρούμενοι που βρίσκονται εδώ, αλλά ταυτόχρονα και συντετριμμένοι γιατί άφησαν πίσω τις οικογένειες τους».

Αυτή τη στιγμή, συνέχισε «συνεργαζόμαστε με άλλες αεροπορικές εταιρείες για την μεταφορά των πολιτών μας προς την Αυστραλία το συντομότερο δυνατό».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Επιχείρηση απομάκρυνσης πέραν των 500 Αυστραλών από τον Λίβανο δια μέσου της Κύπρου

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση η Ύπατη Αρμοστής είπε πως «έχουμε 229 Αυστραλούς πολίτες που έφτασαν στην Κύπρο, οι οποίοι θα συνεχίσουν το ταξίδι τους για την Αυστραλία». Εργαζόμαστε, ώστε το συντομότερο και ταχύτερο δυνατό, με άλλες αεροπορικές εταιρείες να γίνει η μεταφορά τους στη πατρίδα τους, είπε και σημείωσε πως δεν αναμένει πως αυτή θα είναι η τελευταία ομάδα πολιτών που φτάνουν στην Κύπρο.

Σε ερώτηση κατά πόσον η μεταφορά Αυστραλών υπηκόων θα συνεχιστεί και τις επόμενες ημέρες, η Υπάτη Αρμοστής απάντησε πως «υπάρχει η ανάγκη να εργαστούμε για να διευκολύνουμε τις αναχωρήσεις για τους Αυστραλούς, ενώ το αεροδρόμιο της Βηρυτού παραμένει ακόμα ανοιχτό. Το μήνυμα που δίνουμε στους Αυστραλούς που βρίσκονται στο Λίβανο είναι ότι τώρα είναι η ώρα να φύγουν, ενθαρρύνουμε τους ανθρώπους να εγγραφούν στην ιστοσελίδα Κρίσεων ή να επικοινωνήσουν με το κέντρο έκτακτης ανάγκης και να δηλώσουν το ενδιαφέρον τους για αναχώρηση».

DOC.20241005.7379802.aerodromiolarnakasafixi1

Σε άλλη ερώτηση απάντησε πως η σημερινή πρώτη πτήση από την Βηρυτό προς τη Λάρνακα «ήταν σχεδόν γεμάτη κάτι που είναι πολύ ενθαρρυντικό». «Νομίζω ότι υπάρχει ενδιαφέρον για απομάκρυνση» είπε και σημείωσε πως προς το παρόν δεν μπορεί να αναφερθεί σε αριθμούς.

Σε ερώτηση πόσες ώρες θα παραμείνουν οι Αυστραλοί πολίτες στην Κύπρο πριν αναχωρήσουν για την πατρίδα τους, είπε πως «συνεργαζόμαστε με τις εμπορικές αεροπορικές εταιρείες για αυτό το ταξίδι. Οι κυπριακές αρχές ήταν πολύ φιλόξενες και παρείχαν προσωρινά καταλύματα παραμονής τουλάχιστον για απόψε και ελπίζουμε να γίνουν οι απαραίτητες διευθετήσεις για το υπόλοιπο ταξίδι μέχρι την Αυστραλία αύριο με εμπορικές πτήσεις».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Επαναπατρίστηκαν 6 από 11 Έλληνες που απομακρύνθηκαν από Βηρυτό μέσω Λάρνακας

Από την πλευρά του ο Θεόδωρος Γκότσης, εκπρόσωπος Τύπου του Υπουργείου Εξωτερικών ανέφερε ότι «σήμερα έφτασε η πρώτη πτήση από τη Βηρυτό που μεταφέρει συνολικά 229 Αυστραλούς πολίτες, ενώ αυτό θα συνεχιστεί κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου. Αναμένεται να υπάρξει το απόγευμα και μια δεύτερη πτήση από τη Βηρυτό μεταφέροντας Αυστραλούς πολίτες, θα διευθετηθεί η προσωρινή διαμονή τους ούτως ώστε από αύριο να ξεκινήσει η αναχώρηση τους για την Αυστραλία με μεγαλύτερα αεροσκάφη».

Πρόσθεσε ότι «η υποβοήθηση της αναχώρησης ξένων υπηκόων είναι μέρος του Σχεδίου Εστία καθώς και οι σχετικές διευθετήσεις κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στην Κύπρο. Για άλλη μια φορά χρειάζεται να ενισχύσουμε εταίρους μας, σ’ αυτή τη περίπτωση την Αυστραλία, ούτως ώστε να μπορέσουν να στηρίξουν τους πολίτες τους που βρίσκονται σ’ αυτή την ανάγκη».

Σε σχετική ερώτηση ο κ. Γκότσης απάντησε πως «όπως έχει κατ’ επανάληψη τονίσει και ο Υπουργός Εξωτερικών Κωνσταντίνος Κόμπος, η παροχή βοήθειας και συνεργασία με άλλες χώρες, είναι υποχρέωση μας στην περιοχή, δεδομένου ότι υπάρχουν τέτοιου είδους ανάγκες, δυστυχώς αρκετά συχνά τον τελευταίο ενάμιση χρόνο. Είναι μέρος της ευθύνης μας ως κράτους μέλους της περιοχής, η παροχή της ανθρωπιστικής βοήθειας, είτε μέσω - σ’ αυτή τη περίπτωση - ενίσχυσης της αναχώρησης πολιτών τρίτων χωρών, είτε μέσω εκκενώσεων, είτε όπως έγινε προηγουμένως με το Σχέδιο Αμάλθεια και την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας».

Σε σχετική ερώτηση ο κ. Γκότσης απάντησε πως «μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν αιτήματα από άλλες χώρες για μεγάλες επιχειρήσεις εκκένωσης. Υπάρχει όμως συνεργασία με όλες τις χώρες οι οποίες όλο αυτό το χρόνο, συνεχώς επανεκτιμούν την κατάσταση που επικρατεί, εξετάζουν τις ανάγκες των πολιτών τους και όταν υπάρξουν αυτές οι ανάγκες ενημερώνουν, ούτως ώστε να υπάρξει αυτή η ανταπόκριση όπως έγινε τις τελευταίες μέρες».

Σε άλλη ερώτηση, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΥΠΕΞ, απάντησε πως «στη σημερινή επιχείρηση που έγινε σε συνεργασία με την Αυστραλία, το βασικό είναι η διαμονή». «Από εκεί και πέρα δεν μιλούμε αυστηρά για το Σχέδιο Εστία, αφού χρησιμοποιούνται εμπορικά μέσα, ναυλώθηκαν πτήσεις από την Αυστραλία» είπε και σημείωσε πως «δεν μιλούμε για μια κατάσταση όπου έχει διακοπεί η εμπορική κίνηση και πρέπει να προχωρήσουμε με άλλους τρόπους» μετακίνησης πολιτών.

Ερωτηθείς σχετικά ο κ. Γκότσης απάντησε ότι «από χθες υπάρχει μια διαδικασία συνεργασίας με τη Σλοβακία, η οποία έστειλε μικρό στρατιωτικό αεροσκάφος για απομάκρυνση υπηκόων της από το Λίβανο. Μέχρι στιγμής το αεροσκάφος πραγματοποίησε τρεις πτήσεις και έχουν απομακρυνθεί περίπου 100 άτομα».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Έφτασαν ακόμη 38 Κύπριοι από τη Βυρητό-Καλύφθηκε από τη ΚΔ το κόστος μετάβασης

Σημειώνεται ότι οι Αυστραλοί πολίτες που έφτασαν στην Κύπρο εξέφρασαν την ανακούφιση τους για το γεγονός ότι έφυγαν από την εμπόλεμη ζώνη, δήλωσαν πως είναι ικανοποιημένοι που βρίσκονται σε ασφαλή χώρα μακριά από τις εχθροπραξίες και εξέφρασαν ιδιαίτερες ευχαριστίες στην Κυπριακή Δημοκρατία για το γεγονός ότι βοήθησε στην απομάκρυνση τους από τον Λίβανο.

Αρκετοί από τους επιβάτες ήταν ηλικιωμένοι και γυναίκες με μικρά παιδιά και ανέφεραν πως τα παιδιά τους ήταν ο κυριότερος λόγος που έφυγαν από το Λίβανο, ενώ μία κοπέλα της οποίας το σπίτι καταστράφηκε από τους βομβαρδισμούς είπε πως δεν θα επιστρέψει ποτέ της στο Λίβανο.

Σημειώνεται ότι οι 229 πολίτες πέρασαν από διαβατηριακό έλεγχο στο παλιό αεροδρόμιο Λάρνακας ενώ κλιμάκιο της πρεσβείας της Αυστραλίας σε συνεργασία με μέλη της Πολιτικής Άμυνας τους προσέφερε νερό, μήλα και φρυγανιές.

Όπως συνηθίζεται σε παρόμοιες περιπτώσεις οι πολίτες θα μεταφερθούν στο ΚΕΝ Λάρνακας όπου θα περάσουν το βράδυ και αναμένεται ότι αύριο θα ξεκινήσουν το ταξίδι τους για την Αυστραλία.

Τις αφίξεις των Αυστραλών πολιτών καλύπτουν και ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, ενώ τηλεοπτικά συνεργεία έφτασαν από την Αυστραλία για να παρακολουθήσουν από κοντά και να μεταδώσουν ζωντανά στη χώρα τους, την όλη διαδικασία επαναπατρισμού συμπολιτών τους.

Σημειώνεται ότι στις 16:30 το απόγευμα αναμενόταν να φτάσει από την Βηρυτό στο αεροδρόμιο Λάρνακας και δεύτερη πτήση στην οποία θα επιβαίνουν πέραν των 200 πολιτών.

Πηγή: ΚΥΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Παρά την ταλαιπωρία, έφτασαν στην Κύπρο 229 Αυστραλοί από τη Βηρυτό
Πολίτης επιτέθηκε σε γιατρό και νοσηλευτές στο ΤΑΕΠ του Νοσοκομείου Λευκωσίας
Επαναπατρίστηκαν 6 από 11 Έλληνες που απομακρύνθηκαν από Βηρυτό μέσω Λάρνακας
Στο Λιμάνι Λεμεσού ξανά το αμερικανικό πολεμικό σκάφος USS–WASP
Επιχείρηση απομάκρυνσης πέραν των 500 Αυστραλών από τον Λίβανο δια μέσου της Κύπρου
Δεν λέει να φθινοπωριάσει-Σταθερά στους 33 βαθμούς η θερμοκρασία
Έφτασαν ακόμη 38 Κύπριοι από τη Βυρητό-Καλύφθηκε από τη ΚΔ το κόστος μετάβασης
Στα μαχαίρια και πάλι συντεχνίες και ΟΚΥπΥ-Κρίση χωρίς τέλος η υπογραφή της συλλογικής σύμβασης
Το μήνυμα Θεοδοσίου για τις νέες αρμοδιότητές της-«Σκοπός μας να εγκύψουμε στα θέματα ευημερίας ζώων»
Μ. Παναγιώτου: Η κυβέρνηση επιδιώκει να προσδώσει νέα δυναμική στους αγρότες