Με αύξηση καμερών και ενίσχυση περιπολιών αντικαθιστούν το φράκτη-Δικαιωμένοι δηλώνουν οι κάτοικοι

Σε πλήρη αξιολόγηση των μέτρων που θα ληφθούν, μετά την αφαίρεση του συρματοπλέγματος που είχε τοποθετηθεί στην περιοχή του διαμερίσματος Μόρφου, έχει προχωρήσει το κράτος, ώστε να το αντικαταστήσει με πιο δραστικά και τεχνολογικά εξελιγμένα μέσα, αφού όπως διαφάνηκε εκ του αποτελέσματος, η τοποθέτηση φράκτη δεν μπορούσε να λειτουργήσει αποτρεπτικά και δεν βοήθησε κατ' οιονδήποτε τρόπο στην άμβλυνση του μεταναστευτικού.

Αυτή ήταν η διαπίστωση και του υπουργού Εσωτερικών, Κωνσταντίνου Ιωάννου, που είχε στην ατζέντα του το θέμα πριν τη δημιουργία Υφυπουργείου Μετανάστευσης, αλλά και του υφυπουργού Νικόλα Ιωαννίδη, ο οποίος σε επιτόπια επίσκεψή του στην περιοχή μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, σχημάτισε την ίδια άποψη επί του θέματος.

Είναι γι’ αυτό το λόγο που το Υπουργικό πήρε την απόφαση να απομακρύνει το φράκτη, αφού πλέον με τις κάμερες που λειτουργούν στην περιοχή και οι οποίες βρίσκονται υπό τον έλεγχο της Εθνικής Φρουράς, αλλά την ίδια ώρα και από τη λειτουργία του θεσμού των οριοφυλάκων, έχει αμβλυνθεί η κατάσταση και δεν συντρέχουν λόγοι χρήσης του συρματοπλέγματος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Αφαιρείται ο φράκτης του Νουρή-Μελετώνται νέα μέτρα στην Πράσινη Γραμμή

Μάλιστα, όπως αναφέρουν πληροφορίες του REPORTER, το επόμενο διάστημα αναμένεται να αυξηθούν οι κάμερες που θα εποπτεύουν την Πράσινη Γραμμή, όπως ήταν και το αρχικό πλάνο, ώστε να καλύπτεται μεγαλύτερο εύρος της περιοχής, που είναι γεμάτη με γκρίζα σημεία.

Επίσης, αναζητείται τρόπος, ώστε να γίνει μια διασύνδεση των καμερών και με το σύστημα της Αστυνομίας, που είναι αρμόδια για τους οριοφύλακες, ώστε να είναι πιο άμεση η επέμβαση τους, σε περίπτωση που παραστεί ανάγκη.

Εξάλλου, όπως είχε αναφέρει και ο υπουργός Δικαιοσύνης, Μάριος Χαρτσιώτης, σε δηλώσεις του στο περιθώριο της συνάντησής του με τον Γενικό Ελεγκτή, «με βάση μια λεπτομερή και αναλυτική έκθεση της Αστυνομίας, φάνηκε ότι ο συγκεκριμένος φράκτης δεν είχε τα αναμενόμενα αποτελέσματα, όπως είχε τότε η σχετική φιλοσοφία τοποθέτησης του».

Υπέδειξε εξάλλου ότι, «την ίδια ώρα έχει αποφασιστεί ότι αυτός ο φράκτης θα χρησιμοποιηθεί για σκοπούς της Εθνικής Φρουράς και παράλληλα, η Αστυνομία στο συγκεκριμένο τμήμα του συρματοπλέγματος, θα έχει αυξημένη περιπολία, αλλά και παρακολούθηση μέσω καμερών».

Σημειώνεται ότι πλέον επαφίεται στις αρμόδιες υπηρεσίες να προχωρήσουν σε μετακίνησή του, ωστόσο δεδομένου ότι είναι απόφαση Υπουργικού Συμβουλίου, δεν αναμένεται να μακροημερεύσει η όλη διαδικασία, όμως αρμόδια πηγή ανέφερε ότι δεν έχει καθοριστεί μέχρι στιγμής συγκεκριμένη ημέρα για τη μετακίνησή του.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ψηλός ο κίνδυνος για κατάρρευση του Λιβάνου-Οι φόβοι για ογκώδεις μεταναστευτικές ροές για την Κύπρο

Δικαιωμένοι κάτοικοι, αγρότες και ομάδα πρωτοβουλίας

Την ίδια ώρα, κάτοικοι της περιοχής, αγρότες, αλλά και η ομάδα πρωτοβουλίας κατά των συρματοπλεγμάτων, που συστάθηκε μετά την τοποθέτηση του φράκτη στην περιοχή τους, δηλώνουν δικαιωμένοι για την απόφαση της Κυβέρνησης. Θεωρούν πως μετά από τρία χρόνια αποδόθηκε δικαιοσύνη και τα αιτήματά τους εισακούστηκαν έστω και από την Κυβέρνηση, Νίκου Χριστοδουλίδη.

Όπως ανέφερε στον REPORTER, ο τέως κοινοτάρχης Δένειας, Χριστάκης Παναγιώτου, που τάχθηκε απέναντι στην απόφαση του τέως υπουργού Εσωτερικών, Νίκου Νουρή, «πλέον οι αγρότες θα μπορούν να καλλιεργούν απρόσκοπτα τα χωράφια τους, χωρίς οποιοδήποτε πρόβλημα. Δεν θα ταλαιπωρούνται, να μπαινοβγαίνουν στα χωράφια για να καλλιεργήσουν, λόγω της ύπαρξης του συρματοπλέγματος, όπως συνέβαινε μέχρι τώρα».

Επισήμανε ακόμα, ότι το μέτρο που έλαβε η προηγούμενη Κυβέρνηση, δεν βοήθησε σε καμία περίπτωση στην αναχαίτιση των ροών, επιβεβαιώνοντας την έκθεση της Αστυνομίας.

Από την πλευρά της, το μέλος της ομάδας πρωτοβουλίας κατά των συρματοπλεγμάτων, Αφροδίτη Λούγκρου, σε δική της τοποθέτηση στον REPORTER, είπε πως, η συγκεκριμένη απόφαση είναι μια νίκη για τους ίδιους, αλλά και τους κατοίκους της περιοχής.

Όπως εξήγησε, η ομάδα τους συστάθηκε μετά από την τοποθέτηση του φράκτη, από κατοίκους των περιοχών Περιστερώνας, Ακακίου, Αστρομερίτη, Μάμμαρι και Δένειας. Μέσα από τη δράση τους έλαβαν χώρα διάφορες πρωτοβουλίες, με κορυφαία την αποκοπή του αυτοκινητοδρόμου ως ένδειξη διαμαρτυρίας. Στάθηκε ιδιαίτερα και στη συμβολή του κοινοτάρχη Δένειας, ο οποίος όπως είπε «ήταν ο μοναδικός που μας στήριξε ανοιχτά για το θέμα και στάθηκε απέναντι στην Κυβέρνηση».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Δείχνει αύξηση εμπορίου μέσω της Πράσινης Γραμμής, αλλά μείωση της παράτυπης μετανάστευσης η Κομισιόν

Δειτε Επισης

Με αύξηση καμερών και ενίσχυση περιπολιών αντικαθιστούν το φράκτη-Δικαιωμένοι δηλώνουν οι κάτοικοι
Ικανοποίηση Ε. Χαραλαμπίδου για αλλαγή στάσης ΚΣ ΟΑΣΕ ως προς τη Μ. Ανατολή
Τη σημαντικότητα δημόσιων επενδύσεων για Κύπρο υπογράμμισε η Χ. Ερωτοκρίτου
Στη σημασία της Πολιτικής Συνοχής αναφέρθηκε ο Α. Καυκαλιάς στη Βουδαπέστη
Συνέχιση συνεργασίας για μεταναστευτικό συμφώνησαν Υφ. Μετανάστευσης-Πρόεδρος ΕΔΕΚ
Σ. Στεφάνου: Λύση ΔΔΟ ή διχοτόμηση το διακύβευμα για το ΑΚΕΛ
Με προσδοκία για επανέναρξη των συνομιλιών μεταβαίνει στη Νέα Υόρκη ο ΠτΔ-Όσα θέτει στο τραπέζι
Κ. Ιωάννου: Δεν τρέφουμε υπέρμετρες αξιώσεις για την άτυπη συνάντηση στη Ν. Υόρκη
Προκαλεί λίγο πριν την τριμερή ο Τατάρ-«Η ομοσπονδία τελείωσε, στόχος η λύση δύο κρατών»
Σε κατάσταση πλήρους εγρήγορσης η Κύπρος λόγω Μέσης Ανατολής-«Εργάζονται όλοι οι μηχανισμοί»