Στα μαχαίρια και πάλι συντεχνίες και ΟΚΥπΥ-Κρίση χωρίς τέλος η υπογραφή της συλλογικής σύμβασης

Δεν φαίνεται να κοπάζει ο πόλεμος που ξέσπασε μεταξύ ΟΚΥπΥ και συντεχνιών σχετικά με το μακροχρόνιο πρόβλημα των συλλογικών συμβάσεων των δημοσίων επαγγελματιών υγείας. ΠΑΣΥΔΥ, ΠΑΣΥΚΙ, ΠΑΣΥΝΟ, ΣΕΚ, ΠΕΟ και ΔΕΟΚ δεν φαίνεται να κάνουν πίσω στα αιτήματά τους, αφού ο Οργανισμός παρά τις προσπάθειες για να βρει κοινή συνισταμένη στο προσχέδιο της συλλογικής σύμβασης, εντούτοις οι αλλαγές δημιούργησαν περισσότερα προβλήματα παρά λύσεις.

Οι συντεχνίες είχαν ανακοινώσει προ ημερών 24ωρη απεργία σε όλα τα κρατικά νοσηλευτήρια, λόγω καθυστέρησης από πλευράς ΟΚΥπΥ στον διάλογο για συνομολόγηση της συλλογικής σύμβασης.

Την ίδια ώρα οι έξι συντεχνίες είχαν σκοπό να δώσουν και μία δημοσιογραφική διάσκεψη προς ενημέρωση των πολιτών για τους λόγους των απεργιακών κινητοποιήσεων. Μία διάσκεψη η οποία τελικά ακυρώθηκε, αφού μετά από την υποβολή του προσχεδίου της συλλογικής σύμβασης από τον Οργανισμό που δεν ικανοποίησε, θεώρησαν πως καλύτερο θα ήταν να μην πραγματοποιηθεί, μέχρι να ακούσουν τις θέσεις του ΟΚΥπΥ επί του κειμένου της σύμβασης. Κάτι το οποίο σημαίνει πως εάν δεν καταλήξουν σε συμφωνία μέχρι τη Δευτέρα που είναι η προγραμματισμένη συνάντηση, τότε θα προχωρήσει κανονικά τόσο η διάσκεψη, όσο και η απεργία.

Η θέση πάντως του ΟΚΥπΥ για το θέμα παραμένει σταθερή, αφού όπως διαμήνυσε και ο εκπρόσωπος Τύπου του Οργανισμού, Χαράλαμπος Χαριλάου, το προσχέδιο της πρότασης για τη συλλογική σύμβαση περιλαμβάνει όλα όσα έχουν συζητηθεί το προηγούμενο διάστημα και παράλληλα ανταποκρίνεται και στη θέση των εργαζομένων. Εξέφρασε παράλληλα την ελπίδα πως η συνάντηση της Δευτέρας θα είναι η τελευταία και πως θα συμφωνήσουν όλες οι πλευρές ώστε να υπογραφεί η συμφωνία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Εμμένουν οι γιατροί, δεν κάνουν πίσω για την απεργία-Βολές κατά ΟΚΥπΥ, κάλεσμα σε υπουργό Υγείας

Από πλευράς τους οι έξι συντεχνίες, κατά την μεταξύ τους συνάντηση, έθεσαν προς συζήτηση το προσχέδιο της πρότασης για τη συλλογική σύμβαση και κατέληξαν σε ομόφωνη απόφαση πως αυτό δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό. Μάλιστα, σχετικά με τη συνάντηση που ζήτησαν με τον ΟΚΥπΥ για να ακούσουν τις απόψεις του, έθεσαν ως όρο να είναι παρόν και ο υπουργός Υγείας, Μιχάλης Δαμιανός ο οποίος μάλλον θα έχει τον ρόλο του πυροσβέστη, σε μία κρίση η οποία δεν λέει να κοπάσει.

Πάντως τη Δευτέρα στις 10 το πρωί στο Προεδρικό Μέγαρο, εκπρόσωποι της ΠΑΣΥΝΟ, θα έχουν συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας αλλά και τον υπουργό Υγείας. Παράλληλα στις 11 θα πραγματοποιηθεί και η συνάντηση υπουργού Υγείας, ΟΚΥπΥ και συντεχνιών.

Το πρόβλημα με το προσχέδιο

Σύμφωνα με πληροφορίες του REPORTER, το πρόβλημα με το προσχέδιο της συλλογικής σύμβασης προκύπτει από συγκεκριμένους όρους που προστέθηκαν από τον ΟΚΥπΥ, οι οποίοι δεν συζητήθηκαν ποτέ μεταξύ των δύο πλευρών.

Παράλληλα, το θέμα της συμφωνίας και υπογραφής της συλλογικής σύμβασης ταλανίζει τον τομέα της υγείας τα τελευταία τρία χρόνια και καμία από τις δύο πλευρές δεν φαίνεται να βάζει νερό στο κρασί της. Το μεγάλο παράπονο από τις συντεχνίες από τον ΟΚΥπΥ είναι πως, ενώ μετά από επτά μήνες υπήρξε επιτέλους σημείο σύγκλισης και θα πραγματοποιείτο συνάντηση των δύο πλευρών αρχές Σεπτεμβρίου, εντούτοις ο Οργανισμός τελικά την ακύρωσε μία μέρα νωρίτερα με τη δικαιολογία πως κάποια θέματα τα οποία άπτονται της συλλογικής σύμβασης, θα συζητιούνταν σε συνεδρία του ΟΚΥπΥ λίγες μέρες αργότερα.

Αυτό ήταν και η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρια, με τις συντεχνίες να ανακοινώνουν πως θα κατέλθουν για ακόμα μία φορά σε 24ωρη απεργία, παγώνοντας ουσιαστικά τα δημόσια νοσηλευτήρια.

Ωστόσο, αυτό που αναμένεται να διαφανεί, είναι κατά πόσο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο υπουργός Υγείας θα καταφέρουν να λύσουν επιτέλους τον γόρδιο δεσμό της συλλογικής σύμβασης και να υπογραφεί η συμφωνία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Επιχείρηση απομάκρυνσης πέραν των 500 Αυστραλών από τον Λίβανο δια μέσου της Κύπρου
Δεν λέει να φθινοπωριάσει-Σταθερά στους 33 βαθμούς η θερμοκρασία
Έφτασαν ακόμη 38 Κύπριοι από τη Βυρητό-Καλύφθηκε από τη ΚΔ το κόστος μετάβασης
Στα μαχαίρια και πάλι συντεχνίες και ΟΚΥπΥ-Κρίση χωρίς τέλος η υπογραφή της συλλογικής σύμβασης
Το μήνυμα Θεοδοσίου για τις νέες αρμοδιότητές της-«Σκοπός μας να εγκύψουμε στα θέματα ευημερίας ζώων»
Μ. Παναγιώτου: Η κυβέρνηση επιδιώκει να προσδώσει νέα δυναμική στους αγρότες
Στην κυκλοφορία δρόμος στο Τσέρι, ανακοίνωσαν τα Δημόσια Έργα με άλλα έργα σε δρόμους
Δεν αποδέχονται ως έχει το προσχέδιο συλλογικής σύμβασης εργασίας ΟΚΥπΥ οι συντεχνίες
Διαψεύδει τα περί απόρριψης της πρότασής του από συντεχνίες ο ΟΚΥπΥ
Θέμα για την παραγωγή χαλλουμιού στα κατεχόμενα θέτουν οι αγελαδοτρόφοι στην ΕΕ