Η ανήθικη ηθική ενός πόλεμου και οι νόμοι που διέπουν τις συρράξεις μεταξύ Κρατών
Στέλιος Χαραλάμπους 07:55 - 05 Οκτωβρίου 2024
Φλέγεται η Μέση Ανατολή, πυραυλικές επιθέσεις, φόβοι για γενικευμένο πόλεμο. Πόλεμος... Μια λέξη που στο άκουσμα της προκαλεί τρόμο, ανασφάλεια και πόνο, με τις συνέπειες αυτού να είναι πάντα ολέθριες. Τα δεινά μιας πολεμικής σύγκρουσης, δεν καταλαβαίνουν από νικητές και ηττημένους. Το τί αφήνει μακροπρόθεσμα μια πολεμική σύγκρουση, αποτυπώνεται με τον καλύτερο τρόπο στην φράση του Γερμανού ποιητή Μπέρτολτ Μπρεχτ, ο οποίος είπε, «μετά τον πόλεμο υπάρχουν νικητές και ηττημένοι. Ο λαός των νικητών είναι φτωχός και πεινάει. Ο λαός των ηττημένων είναι φτωχός και πεινάει».
Οι πολεμικές συγκρούσεις αποτελούσαν ανέκαθεν το τρόπο επιβολής του δυνατού στον αδύνατο. Αιτίες για να αρχίσει και να κορυφωθεί μια πολεμική σύγκρουση πολλές. Στόχος όμως, είναι ένας και τον έχει αποτυπώσει με γλαφυρό τρόπο ο Πλάτων, ο οποίος κάποτε είπε πως, «διά την των χρημάτων κτήσιν πάντες οι πόλεμοι γίγνονται».
Πού στάματα όμως ένας πόλεμος; Υπάρχουν ηθικοί φραγμοί σε μια πολεμική σύρραξη, εκεί που ο δυνατός επιβιώνει και ο αδύνατος χάνεται; Λένε ότι στον έρωτα και στον πόλεμο όλα επιτρέπονται, είναι όμως έτσι;
Σε μια πολεμική σύρραξη δεν γεννιέται μόνο το χάος, αλλά και η υποκρισία. Υποκρισία, που αποτυπώνεται σε καταδίκες και δηλώσεις στήριξης στα θύματα, δημιουργώντας μια περίεργη ηθική πολέμου, που καλύπτεται από την ανηθικότητα δολοφονιών αμάχων.
Οι πολεμικές συγκρούσεις είναι συνήθως ανεξέλεγκτες, παρά το γεγονός ότι αυτές διέπονται από νόμους και κανόνες, οι οποίοι όμως για να ισχύσουν εναπόκειται στους ηθικούς φραγμούς του κάθε αρχηγού Κράτους ή στρατηγού που ηγείται της εκάστοτε πολεμικής επίθεσης.
Κάποιοι εκ των νόμων, όπως καταγράφονται από τη Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού, επιχειρούν να αποτρέψουν το χάος ενός πολέμου. Πρόκειται για το Διεθνές Ανθρωπιστικό Δίκαιο, το οποίο ρυθμίζει τις ενέργειες των κρατών και των μη κρατικών ένοπλων ομάδων που συμμετέχουν σε μια σύγκρουση. Το Διεθνές ποινικό δίκαιο, που περιλαμβάνει την ποινική δίωξη προσώπων που έχουν διαπράξει διεθνή εγκλήματα, όπως γενοκτονίες, εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και εγκλήματα πολέμου.
Σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα των Ηνωμένων Εθνών, εγκλήματα πολέμου, «είναι οι παραβιάσεις του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου που φέρουν ατομική ποινική ευθύνη. Τα εγκλήματα πολέμου πρέπει πάντα να λαμβάνουν χώρα στο πλαίσιο μιας ένοπλης σύγκρουσης, είτε διεθνούς είτε μη διεθνούς».
Επιπλέον, όπως καταγράφουν τα Ηνωμένα Έθνη, στα εγκλήματα πολέμου μεταξύ άλλων μπορεί να συμπεριληφθούν, επιθέσεις κατά προσώπων που χρήζουν ιδιαίτερης προστασίας, επιθέσεις σε άτομα που παρέχουν ανθρωπιστική βοήθεια και ειρηνευτικές επιχειρήσεις, καθώς επίσης για χρήση απαγορευμένων μεθόδων πολέμου και για χρήση απαγορευμένων πολεμικών μέσων, από τις αντιμαχόμενες πλευρές.
Παρόλα αυτά, κανένας νόμος δεν δείχνει να μπορεί να βάλει φρένο στο θάνατο και τον όλεθρο που σκορπά μια πολεμική σύγκρουση, με τους χαμένους να είναι πάντα οι απλοί πολίτες, τόσο του επιτιθέμενου όσο και του αμυνόμενου.
Κανένας νόμος και καμία διεθνή σύμβαση δεν αποτρέπει τον πύραυλο να σκοτώσει αμάχους, κανένας νόμος δεν μπορεί να σταματήσει την κραυγή ενός παιδιού που χάνει γονείς, το σπίτι, το σχολείο ακόμα και τη ζωή του.
Οι ζωές των αμάχων σε μια πολεμική σύγκρουση βρίσκεται στα χέρια των εμπλεκόμενων ηγετών, στην κρίση και την ηθική τους.
*πηγή φωτογραφίας «Ma Hongliang»
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
- Ανησυχία της G7 για τα πλήγματα του Ιράν κατά του Ισραήλ-«Αποτελούν σοβαρή απειλή για την περιφερειακή σταθερότητα»
- Προ των πυλών ο περιφερειακός πόλεμος στη Μέση Ανατολή-Το οπλοστάσιο του Ιράν και τα αντίμετρα του Ισραήλ
- Πρώτο διάγγελμα από τον Αλί Χαμενεΐ-«Δεν θα καθυστερήσουμε ούτε θα βιαστούμε να απαντήσουμε στο Ισραήλ»