Μ. Παναγιώτου: Η κυβέρνηση επιδιώκει να προσδώσει νέα δυναμική στους αγρότες
22:15 - 04 Οκτωβρίου 2024
Η κυβέρνηση γνωρίζει πολύ καλά τις δύσκολες και ανταγωνιστικές συνθήκες που επικρατούν σήμερα στην γεωργία της Κύπρου, αφουγκράζεται και εγκύπτει στα προβλήματα και επιδιώκει μέσω των πολιτικών που σχεδιάζει και υλοποιεί να προσδώσει νέα δυναμική για πρόοδο και ευημερία, ανέφερε απόψε η Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Δρ. Μαρία Παναγιώτου.
Σε χαιρετισμό της στο 2ο Παγκύπριο Πολιτιστικό Φεστιβάλ Θέρους, που πραγματοποιήθηκε απόψε στην Αχερίτου, η Υπουργός ανέφερε ότι η επιλογή του ονόματος του φεστιβάλ «αντικατοπτρίζει την ιστορία και τη βαθιά παράδοση της περιοχής σας, μια περιοχή που ήταν συνδεδεμένη με τη γεωργία και τη γη» προσθέτοντας πως μέχρι την τουρκική εισβολή του 1974 η Μεσαορία θεωρούνταν ο σιτοβολώνας της Κύπρου, αφού το μεγαλύτερό της μέρος κάλυπταν εκτάσεις με σιτάρι και κριθάρι και έθρεφε γενιές ολόκληρες».
Για δεύτερη χρονιά φέτος, συνέχισε «το Φεστιβάλ θέρους δυστυχώς πραγματοποιείται στην προσφυγιά και συμπληρώνεται μισός αιώνας από το καλοκαίρι που έφερε τον πόνο και την προσφυγιά σε ένα μεγάλο μέρος της πατρίδας μας. Η λαχτάρα της επιστροφής στις πατρογονικές μας εστίες ενισχύει τις προσπάθειές μας για λύση του Κυπριακού, οι οποίες προσδοκούμε ότι θα φέρουν την επανένωση του τόπου μας και την επιστροφή των εκτοπισμένων μας στη γη των πατέρων τους» είπε.
Ταυτόχρονα διαβεβαίωσε τους αγρότες ότι «η κυβέρνηση γνωρίζει πολύ καλά τις δύσκολες και ανταγωνιστικές συνθήκες που επικρατούν σήμερα στην γεωργία του τόπου μας. Αφουγκράζεται και εγκύπτει στα προβλήματά και επιδιώκει μέσω των πολιτικών που σχεδιάζει και υλοποιεί να προσδώσει νέα δυναμική για πρόοδο και ευημερία».
Στον χαιρετισμό της η Υπουργός Γεωργίας αναφέρθηκε στις επιπτώσεις στην σιτοκαλλιέργεια λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού και του πολέμου της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας και σημείωσε πως «στη βάση του Ευρωπαϊκού Κανονισμού 2023/1465 και του προσωρινού πλαισίου κρίσης και μετάβασης για τη λήψη μέτρων κρατικής ενίσχυσης, εκπονήσαμε σχέδια στήριξης για τον τομέα. Ήδη έχει καταβληθεί βοήθεια ύψους 2,65 εκατομμυρίων ευρώ σε επαγγελματίες αγρότες που δραστηριοποιούνται στην παραγωγή σιτηρών και κτηνοτροφικών φυτών».
Η κα. Παναγιώτου είπε ακόμα ότι «σε ό,τι αφορά τις επενδύσεις και την αγροτική ανάπτυξη, βασικό εργαλείο επίτευξης των στόχων μας, αποτελεί το Στρατηγικό Σχέδιο Κοινής Αγροτικής Πολιτικής 2023-2027, με το συνολικό του προϋπολογισμό να ανέρχεται στα 454 εκατομμύρια ευρώ. Το Υπουργείο μας, σύμμαχος του Κύπριου αγρότη, έχει προκηρύξει την Παρέμβαση 4.1.1 «Επενδύσεις για εκσυγχρονισμό, βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των συνολικών επιδόσεων και της βιωσιμότητας των γεωργοκτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων», το «μικρό επενδυτικό», όπως είναι γνωστό στους γεωργούς μας, με την προθεσμία για υποβολή αιτήσεων να είναι η 29η Νοεμβρίου του τρέχοντος έτους».
Ταυτόχρονα αναφέρθηκε στην πρόσφατη έγκριση από το Υπουργικό Συμβούλιο, της αναθεωρημένης Στρατηγικής για τον πρωτογενή τομέα, η οποία όπως εξήγησε «αποσκοπεί στην αύξηση της συνεισφοράς του πρωτογενούς τομέα στο Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) της χώρας, μέσω 11 συγκεκριμένων δράσεων. Οι δράσεις αυτές περιλαμβάνουν την προώθηση νέων τεχνολογιών, την προσέλκυση νέων στο επάγγελμα του γεωργού, τη γεωργική εκπαίδευση και την εξασφάλιση δίκαιου και σταθερού εισοδήματος για τους αγρότες και τις αγρότισσες και κύρια τους επαγγελματίες» είπε.
Αφού σημείωσε πως «νοιαζόμαστε για την προώθηση στην αγορά προϊόντων υψηλής ποιότητας, σε τιμές προσιτές για τον καταναλωτή και μείωση της ψαλίδας τιμών μεταξύ γεωργού και καταναλωτή» η Υπουργός πρόσθεσε ότι «αναπτύσσουμε συνέργειες με την ακαδημαϊκή κοινότητα και προωθούμε τη συνεργασία μεταξύ των ομάδων παραγωγών. Στηρίζουμε και προωθούμε την παραγωγή προϊόντων ΠΟΠ και ΠΓΕ, ενώ προχωρούμε σε μελέτη για τις καλλιέργειες, την αύξηση της παραγωγής με βασικό παράγοντα το διαθέσιμο νερό και τις κλιματολογικές συνθήκες της Κύπρου».
Επίσης, συνέχισε προωθούνται διάφορα χρηματοδοτικά εργαλεία ευνοϊκής δανειοδότησης γεωργών, όπως είναι «η αξιοποίηση ανεκμετάλλευτων γεωργικών γαιών και η απλοποίηση των διαδικασιών και υπηρεσιών που παρέχονται στους γεωργούς μας, ώστε να διευκολύνεται η επαγγελματική τους δραστηριοποίηση. Οι 11 δράσεις μας θα δίνουν προτεραιότητα στους επαγγελματίες αγρότες και αγρότισσες μέσω συστήματος μοριοδότησης κατά τη φάση υλοποίησης των μέτρων» είπε και πρόσθεσε πως «σημαντικές προτεραιότητες του Προγράμματος Διακυβέρνησης προωθούνται με τον τρόπο αυτό, αφού και οι 11 Δράσεις της Στρατηγικής για τον πρωτογενή τομέα, είναι σε πλήρη σύμπνοια με το Πρόγραμμα».
Η Υπουργός Γεωργίας ενημέρωσε ακόμα τους αγρότες «για την πρόσφατη προκήρυξη της Παρέμβασης με τίτλο «Υποδομές για προώθηση κυκλικής οικονομίας και άλλων περιβαλλοντικών υποδομών στον πρωτογενή τομέα», η οποία μπορεί να αξιοποιηθεί από τις Αρχές της τοπικής αυτοδιοίκησης για τη δημιουργία υποδομών αξιοποίησης φυτικών υπολειμμάτων και κλαδεμάτων, καθώς υποδομών για αξιοποίηση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας για σκοπούς άντλησης νερού. Η δεύτερη δράση αφορά επίσης και Αρδευτικά Τμήματα και Συνδέσμους με την περίοδο αιτήσεων να είναι ανοικτή μέχρι και τις 20 Δεκεμβρίου» κατέληξε.