Κ. Ιωάννου: Δεν τρέφουμε υπέρμετρες αξιώσεις για την άτυπη συνάντηση στη Ν. Υόρκη

Μεταβαίνουμε στην άτυπη συνάντηση στη Νέα Υόρκη με πολιτική βούληση και αποφασιστικότητα, με προτάσεις που βασίζονται στη νομιμότητα και στις θέσεις αρχής, όπως ορίζονται στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, ανέφερε την Παρσκευή ο Υπουργός Εσωτερικών Κωνσταντίνος Ιωάννου, προσθέτοντας πως προσερχόμαστε στη συνάντηση αξιώνοντας το δίκαιο του αγώνα μας. Είπε ακόμη πως «είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι και δεν τρέφουμε υπέρμετρες αξιώσεις".

Σε ομιλία του στην εκδήλωση του Κοινοτικού Συμβουλίου Μακράσυκας «50 χρόνια προσφυγιάς – Δεν ξεχνώ – Μακράσυκα σε αγαπώ και καρτερώ», που πραγματοποιήθηκε στο Δημοτικό Θέατρο Βορόκληνης, ο κ. Ιωάννου ανέφερε ότι για πενήντα χρόνια «ο κυπριακός λαός εξακολουθεί να ζει με τις θλιβερές συνέπειες τις εισβολής και της κατοχής. Πενήντα χρόνια μετά, μνημονεύουμε τους νεκρούς μας στην προσφυγιά, προσμένουμε τη διακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων μας, προσδοκούμε την αποκατάσταση των ελευθεριών μας, την αποχώρηση των στρατευμάτων κατοχής, την αποτροπή των τετελεσμένων και τον τερματισμό της κατοχής», σημείωσε.

Αφού ανέφερε ότι «ο χρόνος που πέρασε δεν είναι αρκετός για να επουλώσει τις πληγές ούτε να σβήσει τη μνήμη, ο Υπουργός Εσωτερικών είπε πως «ο πόθος μας για επιστροφή παραμένει άσβεστος και η επιθυμία μας για απελευθέρωση της Κύπρου μας αμετάβλητη. Για την Κυπριακή Δημοκρατία, η παρούσα κατάσταση πραγμάτων και τα τετελεσμένα που επιδιώκει να εδραιώσει η τουρκική πλευρά δεν είναι αποδεκτά. Δεν μπορεί το υφιστάμενο στάτους κβο να διαιωνίζεται, για να αποτελέσει το μέλλον των επόμενων γενιών και της χώρας μας», σημείωσε.  

Όπως είπε ο Υπουργός Εσωτερικών «η αδιαλλαξία της τουρκικής πλευράς, η εμμονή της σε ρητορική που εκφεύγει του συμφωνημένου πλαισίου λύσης και οι απαράδεκτες απαιτήσεις της για κυριαρχική ισότητα και λύση δύο κρατών δυναμιτίζουν κάθε προσπάθεια που καταβάλλεται από την ελληνοκυπριακή πλευρά για επανέναρξη του διαλόγου. Παρά τα προσκόμματα που δημιουργεί η στάση της Τουρκίας και της τουρκοκυπριακής πλευράς, η ελληνοκυπριακή πλευρά παραμένει σταθερά προσηλωμένη στην προσπάθεια για επιστροφή στο τραπέζι των συνομιλιών, με ύψιστη προτεραιότητα την εξεύρεση μιας βιώσιμης και λειτουργικής λύσης του κυπριακού προβλήματος», επεσήμανε.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε ο κ. Ιωάννου έχει κατ’ επανάληψη μεταφέρει προς πάσα κατεύθυνση ότι «η ελληνοκυπριακή πλευρά έχει συγκεκριμένες θέσεις που εδράζονται στις αρχές και τις αξίες του ευρωπαϊκού και διεθνούς δικαίου και είναι έτοιμη να προσέλθει ανά πάσα στιγμή στον διάλογο. Οι πρωτοβουλίες του Προέδρου Χριστοδουλίδη και η δέσμευσή του στη διπλωματική προσπάθεια που είναι σε εξέλιξη είχαν ως αποτέλεσμα ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ να απευθύνει πρόσκληση προς τους ηγέτες των δύο πλευρών για πραγματοποίηση άτυπης συνάντησης στη Νέα Υόρκη τις επόμενες ημέρες», ανέφερε.

Η πλευρά μας, ανέφερε «μεταβαίνει στη συνάντηση με πολιτική βούληση και αποφασιστικότητα, με προτάσεις που βασίζονται στη νομιμότητα και τις θέσεις αρχής, όπως ορίζονται στα Ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Ο καθορισμός της συνάντησης δεν προσφέρεται για θριαμβολογίες», είπε, και πρόσθεσε πως «είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι και δεν τρέφουμε υπέρμετρες αξιώσεις. Προσερχόμαστε στην άτυπη συνάντηση αξιώνοντας το δίκαιο του αγώνα μας».

Αφού είπε πως «όραμά μας είναι μια Κύπρος ευημερούσα, ειρηνική, επανενωμένη και ελεύθερη, χωρίς αναχρονιστικές εγγυήσεις και την παρουσία κατοχικών στρατευμάτων» ο Υπουργός Εσωτερικών, σημείωσε ότι «σκοπός μας είναι η δημιουργία εκείνων των συνθηκών που θα ενδυναμώσουν τον ρόλο της Κύπρου ως πυλώνα ασφάλειας και σταθερότητας στην περιοχή».

Τα πενήντα χρόνια, είπε ακόμα ο κ. Ιωάννου «είναι πολλά, όχι όμως αρκετά για να μας απομακρύνουν από τον έναν και μοναδικό στόχο μας για επανένωση και αποκατάσταση της δημοκρατίας στη χώρα μας. Διατρανώνουμε την αποφασιστικότητά μας να συνεχίσουμε τον αγώνα μας, μέχρι την τελική δικαίωση, μέχρι την επιστροφή στους τόπους που μας γέννησαν» κατέληξε.

Δειτε Επισης

Ικανοποίηση Ε. Χαραλαμπίδου για αλλαγή στάσης ΚΣ ΟΑΣΕ ως προς τη Μ. Ανατολή
Τη σημαντικότητα δημόσιων επενδύσεων για Κύπρο υπογράμμισε η Χ. Ερωτοκρίτου
Στη σημασία της Πολιτικής Συνοχής αναφέρθηκε ο Α. Καυκαλιάς στη Βουδαπέστη
Συνέχιση συνεργασίας για μεταναστευτικό συμφώνησαν Υφ. Μετανάστευσης-Πρόεδρος ΕΔΕΚ
Σ. Στεφάνου: Λύση ΔΔΟ ή διχοτόμηση το διακύβευμα για το ΑΚΕΛ
Με προσδοκία για επανέναρξη των συνομιλιών μεταβαίνει στη Νέα Υόρκη ο ΠτΔ-Όσα θέτει στο τραπέζι
Κ. Ιωάννου: Δεν τρέφουμε υπέρμετρες αξιώσεις για την άτυπη συνάντηση στη Ν. Υόρκη
Προκαλεί λίγο πριν την τριμερή ο Τατάρ-«Η ομοσπονδία τελείωσε, στόχος η λύση δύο κρατών»
Οι φόβοι Ερντογάν για επίθεση Ισραήλ σε Τουρκία-Στοχοποιεί τη Δύση για την αιματοχυσία στη Μέση Ανατολή
Στην κόψη του ξυραφιού η Μέση Ανατολή-Το μομέντουμ του Νετανιάχου και το ρίσκο για το Ισραήλ