Δεν μπλόκαραν τελικά τους δασμούς ΕΕ στα κινεζικά ηλεκτρικά αυτοκίνητα τα κράτη μέλη

Υπέρ της επιβολής δασμών στις εισαγωγές ηλεκτρικών οχημάτων με μπαταρία (BEV) από την Κίνα ψήφισαν οι εκπρόσωποι των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εγκρίνοντας πρόταση της Κομισιόν στο πλαίσιο της έρευνας που έχει ξεκινήσει η Πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για το κατά πόσο η επιδότηση της συγκεκριμένης βιομηχανίας από το Πεκίνο διαστρεβλώνει τον ανταγωνισμό βάσει των κανόνων του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου.

Όπως σημειώνει σε ανακοίνωσή της η Κομισιόν, με την απόφαση επιβάλλονται σε μονιμότερη βάση αντισταθμιστικοί δασμοί στις εισαγωγές ηλεκτρικών οχημάτων με μπαταρία (BEV) από την Κίνα (οι δασμοί εφαρμόζονταν μέχρι στιγμής σε προσωρινή βάση).

Η απόφαση λήφθηκε σε ψηφοφορία στην Επιτροπή Μέσων Εμπορικής Άμυνας, όπου τα κράτη μέλη μπορούσαν να απορρίψουν τη συνέχιση της επιβολής δασμών μέσω εκτελεστικού κανονισμού. Σύμφωνα με τα όσα μετέδωσαν οι ιστοσελίδες Euractiv και Politico, υπέρ ψήφισαν 10 κράτη μέλη, πέντε ψήφισαν εναντίον (μεταξύ τους όπως αναμενόταν και η Γερμανία) και 12 απείχαν.

Βάσει της πρότασης της Κομισιόν, η ΕΕ θα μπορεί να επιβάλει δασμούς μέχρι και 35,3% σε κινεζικές εταιρίες που παράγουν ηλεκτρικά αυτοκίνητα με μπαταρία.

Παράλληλα με την εφαρμογή των δασμών, αναφέρει στην ανακοίνωσή της η Κομισιόν «η ΕΕ και η Κίνα συνεχίζουν να εργάζονται σκληρά για διερεύνηση προς την κατεύθυνση εναλλακτικής λύσης που θα πρέπει να είναι πλήρως συμβατή με τον ΠΟΕ, να επαρκεί για την αντιμετώπιση των ζημιογόνων επιδοτήσεων που διαπιστώθηκαν από την έρευνα της Επιτροπής, και να μπορεί να παρακολουθηθεί και να εφαρμόσιμη».

Ο εκτελεστικός κανονισμός της Επιτροπής, που θα περιλαμβάνει και τα οριστικά πορίσματα της έρευνας, θα πρέπει να δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα το αργότερο μέχρι τις 30 Οκτωβρίου 2024. Αυτή ήταν και η προθεσμία που είχαν τα κράτη μέλη να εγκρίνουν ή να απορρίψουν.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Αδιανόητο έγκλημα στην Τουρκία-Δεκαεννιάχρονος σκότωσε δύο νέες κοπέλες, αποκεφάλισε τη μία
Ο Εβραίος «Σίντλερ»-Πώς ο Στιβ Μάμαν κατάφερε να απελευθερώσει εκατοντάδες παιδιά που απήγαγε το ISIS
Οι φόβοι Ερντογάν για επίθεση Ισραήλ σε Τουρκία-Στοχοποιεί τη Δύση για την αιματοχυσία στη Μέση Ανατολή
Δεν μπλόκαραν τελικά τους δασμούς ΕΕ στα κινεζικά ηλεκτρικά αυτοκίνητα τα κράτη μέλη
Στην κόψη του ξυραφιού η Μέση Ανατολή-Το μομέντουμ του Νετανιάχου και το ρίσκο για το Ισραήλ
Όχημα έπεσε πάνω σε πεζούς έξω από νυχτερινό μαγαζί στο Μπέρμιγχαμ-Πέντε τραυματίες
Συνετρίβη F-18 της Πολεμικής Αεροπορίας-Νεκρός ο πιλότος
«Ο Χαμενεΐ έδειξε ότι δεν φοβάται το Ισραήλ, εμφανίστηκε κρατώντας τουφέκι μπροστά στους Ιρανούς»
Ανοίγει μετά από 30 χρόνια η υπόθεση των αδελφών Μενέντεζ-Υποστηρίζουν ότι τους βίαζε ο πατέρας τους
Πρώτο διάγγελμα από τον Αλί Χαμενεΐ-«Δεν θα καθυστερήσουμε ούτε θα βιαστούμε να απαντήσουμε στο Ισραήλ»