Να ενισχυθεί ο σχηματισμός των MED9 συμφωνούν Ραουνά και Γάλλος Υφυπουργός

Ο σχηματισμός των MED9 χρειάζεται να ενισχυθεί περαιτέρω με στόχο την ενδυνάμωση της φωνής των μεσογειακών κρατών της ΕΕ, συμφωνούν ο Γάλλος Υφυπουργός, αρμόδιος για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις, Benjamin Haddad και η Υφυπουργός για Ευρωπαϊκά Θέματα Μαριλένα Ραουνά. Κατά τη διάρκεια διμερούς συνάντησης, που είχαν την Πέμπτη, ο κ. Haddad εξέφρασε επίσης στήριξη στις προσπάθειες της Λευκωσίας για επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό.

Σύμφωνα με ανακοίνωση, η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο περιθώριο της Συνόδου των Υπουργών και Υφυπουργών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων των μεσογειακών κρατών μελών της ΕΕ MED9, που διεξήχθη στις 2-3 Οκτωβρίου στη Λευκωσία.

Όπως αναφέρεται, κατά τη συνάντηση, οι δύο πλευρές επιβεβαίωσαν το άριστο επίπεδο των σχέσεών τους και τη στενή συνεργασία Κύπρου – Γαλλίας σε ευρύ φάσμα τομέων και αντάλλαξαν απόψεις για τις προοπτικές περαιτέρω ενίσχυσης και εμβάθυνσης των σχέσεων των δύο χωρών.

«Η Υφυπουργός ευχαρίστησε τον Γάλλο ομόλογό της για τη σταθερή θέση αρχών της Γαλλίας στο Κυπριακό και αναφέρθηκε στις προσπάθειες που καταβάλλει ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων στη βάση των σχετικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας (ΣΑ) του ΟΗΕ. Από την πλευρά του ο κ. Haddad εξέφρασε πλήρη στήριξη στην κυριαρχία και εδαφική ακεραιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας και στις προσπάθειες που καταβάλλει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας για επανέναρξη των συνομιλιών στη βάση των σχετικών ψηφισμάτων του ΣΑ του ΟΗΕ», προστίθεται.

Συζητήθηκαν, επίσης, σημαντικά ζητήματα της ευρωπαϊκής ατζέντας, όπως ο νέος θεσμικός κύκλος της ΕΕ, η διεύρυνση, η ανταγωνιστικότητα της ΕΕ, το μεταναστευτικό και το νέο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο. Στο πλαίσιο αυτό, συνεχίζει η ανακοίνωση, συμφώνησαν για περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας τους εντός ΕΕ, ενόψει και της ανάληψης της Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ από την Κυπριακή Δημοκρατία το πρώτο εξάμηνο του 2026.

«Οι δύο Υπουργοί συμφώνησαν, επίσης, ότι ο σχηματισμός των MED9 χρειάζεται να ενισχυθεί περαιτέρω με στόχο την ενδυνάμωση της φωνής των μεσογειακών κρατών μελών εντός της ΕΕ και για την αντιμετώπιση των κοινών προκλήσεων» προστίθεται.

Αναφέρεται ακόμη πως κατά τη συνάντηση, συζητήθηκαν, επίσης, οι περιφερειακές εξελίξεις, με την Υφυπουργό να ενημερώνει τον ομόλογό της για την ετοιμότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας για απομάκρυνση πολιτών από ζώνες κρίσης στην περιοχή, μέσω του σχεδίου «ΕΣΤΙΑ». Τέλος, αναφέρεται πως οι δύο Υπουργοί επαναβεβαίωσαν την πλήρη στήριξή τους προς την Ουκρανία έναντι της ρωσικής επιθετικότητας.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

«Ο Χαμενεΐ έδειξε ότι δεν φοβάται το Ισραήλ, εμφανίστηκε κρατώντας τουφέκι μπροστά στους Ιρανούς»
Σε κατάσταση πλήρους εγρήγορσης η Κύπρος λόγω Μέσης Ανατολής-«Εργάζονται όλοι οι μηχανισμοί»
Σ. Στεφάνου: Τα κόμματα στηρίζουν την μεταρρύθμιση της ΤΑ, τα διακυβεύματα είναι πολλά
Εντός 2024 κατατίθεται για νομοτεχνικό έλεγχο το Νομοσχέδιο για εκσυγχρονισμό της Ελεγκτικής-Επιφυλάξεις Ελεγκτή
Τα έκαναν γης μαδιάμ στις Φυλακές, ξεσηκωμός για την σίτιση-Ένταση, συμπλοκές και τραυματίες
Πιο αυστηρούς δημοσιονομικούς κανόνες εισηγείται η Σάβια Ορφανίδου
Να ενισχυθεί ο σχηματισμός των MED9 συμφωνούν Ραουνά και Γάλλος Υφυπουργός
Αναγκαίες οι αποτιμήσεις για την τραγωδία του 1974 διαμηνύει ο Πρόεδρος
Συζήτησαν για εκσυγχρονισμό της Ελεγκτικής Χαρτσιώτης και Γ. Ελεγκτής-«Η μεταρρύθμιση δεν πρέπει να σκέφτεται πρόσωπα»
Προγραμματίζεται νέα πτήση από Λίβανο αργά το βράδυ για επαναπατρισμό Κυπρίων