Επιστολή ΠτΔ σε O'Flaherty-Προσπάθεια αποτροπής της ομαλοποίηση παράτυπων διελεύσεων μέσω Πράσινης Γραμμής

Η Κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να αποτρέψει την ομαλοποίηση των παράτυπων διελεύσεων μέσω της «Πράσινης Γραμμής»», σύμφωνα πάντα με τις υποχρεώσεις της από το διεθνές και ευρωπαϊκό δίκαιο, τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης σε απαντητική του επιστολή στον Επίτροπο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης Michael O'Flaherty.

Ο Επίτροπος, ο οποίος δημοσίευσε την Πέμπτη επιστολή που έστειλε στις 23 Οκτωβρίου προς τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη, καθώς και την απάντηση του Προέδρου, γράφει στην επιστολή του για την κατάσταση περίπου 35 ατόμων, που, όπως αναφέρει, παραμένουν αποκλεισμένοι στην νεκρή ζώνη εδώ και αρκετούς μήνες. Ο Επίτροπος ζήτησε από τις κυπριακές αρχές να λάβουν μέτρα για να διασφαλίσουν ότι οι νόμοι και οι πρακτικές που εφαρμόζονται στην νεκρή ζώνη και στη θάλασσα συμμορφώνονται με τα πρότυπα του Συμβουλίου της Ευρώπης για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Στην απάντησή του στις 25 Οκτωβρίου, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης σημείωσε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία, ως κράτος πρώτης γραμμής με άμεση γειτνίαση με την ταραγμένη Μέση Ανατολή, αντιμετωπίζει τα τελευταία χρόνια μεγάλες προκλήσεις σχετικά με την παράτυπη μετανάστευση.

Για αυτό το λόγο, ανέφερε, η Κυπριακή Δημοκρατία έχει καταβάλει σημαντικές προσπάθειες για τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών, ενώ ταυτόχρονα προσπαθεί να διατηρήσει ένα βιώσιμο σύστημα ασύλου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Μετακινούνται οι μετανάστες από τη Νεκρή Ζώνη-«Δε θα επωμίζεται η ΚΔ τις παραλείψεις της Τουρκίας»

«Η δέσμευση της Κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας να παρέχει επαρκή διεθνή προστασία στους αιτούντες άσυλο και να συμμορφώνεται με το κεκτημένο της ΕΕ, αποδεικνύεται από μια σειρά γεγονότων», τόνισε.

Ο Πρόεδρος είπε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία, μεταξύ άλλων, έχτισε υποδειγματικά κέντρα υποδοχής, δημιούργησε το Διοικητικό Δικαστήριο Διεθνούς Προστασίας και ίδρυσε Υφυπουργείο Μετανάστευσης και Διεθνούς Προστασίας.

Επιπλέον, σημείωσε ότι η Κύπρος έχει χορηγήσει διεθνή προστασία σε 18.000 άτομα τα τελευταία δέκα χρόνια και αυτή τη στιγμή βρίσκεται στη διαδικασία διαμόρφωσης συνολικής στρατηγικής για την ένταξη των νόμιμων μεταναστών.

«Όπως αναφέρατε στην επιστολή σας, η αποτελεσματική παρακολούθηση με στόχο την καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης, τον εντοπισμό και την πρόληψη απειλών για την εθνική ασφάλεια και τη δημόσια τάξη αλλά και για την αποτροπή της εργαλειοποίησης των μεταναστών από την Τουρκία, ήταν προτεραιότητα για την Κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας" επεσήμανε.

Για το σκοπό αυτό, είπε ο Πρόεδρος, «χρησιμοποιούμε πρωτοφανείς πόρους και ανθρώπινο δυναμικό για την επιτήρηση τόσο των συνόρων μας όσο και της "Πράσινης Γραμμής". Η ενίσχυση της επιτήρησης κρίθηκε απαραίτητη όταν κατέστη προφανές ότι τα δίκτυα διευκολύνουν την μετακίνηση μεταναστών από την Τουρκία προς τα κατεχόμενα της Κύπρου και μέσω της "Πράσινης Γραμμής" προς τις ελεγχόμενες από την κυβέρνηση περιοχές».

Παράλληλα, σημείωσε ότι «σύμφωνα πάντα με τις υποχρεώσεις μας βάσει του διεθνούς και ευρωπαϊκού δικαίου, η Κυβέρνηση της Κύπρου θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να αποτρέψει την εξομάλυνση των παράτυπων διελεύσεων μέσω της "Πράσινης Γραμμής"».

Προειδοποίησε ότι "αν ομαλοποιηθεί αυτή η διαδρομή, τα εγκληματικά δίκτυα θα χρησιμοποιούν όλο και περισσότερο αυτό το πέρασμα για να εισάγουν λαθραία χιλιάδες παράτυπους μετανάστες στην Κύπρο"

"Προς τούτο, η Κυβέρνησή μας είναι αποφασισμένη να εξαρθρώσει τέτοια εγκληματικά δίκτυα που εκμεταλλεύονται την ανθρώπινη ανάγκη και πόνο", κατέληξε ο Πρόεδρος στην απαντητική του επιστολή.

Εξάλλου, στην επιστολή του προς τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη, ο Επίτροπος ανέφερε ότι «η παρατεταμένη παραμονή σε κακές συνθήκες τους εκθέτει σε σημαντικούς κινδύνους παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που κατοχυρώνονται στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΣΔΑ), συμπεριλαμβανομένης της απαγόρευσης της απάνθρωπης και εξευτελιστικής μεταχείρισης και του δικαιώματος στην ιδιωτική και οικογενειακή ζωή», σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΣτΕ.

«Ο Επίτροπος εξέφρασε επίσης ανησυχία για αναφορές για πλοία που μεταφέρουν μετανάστες, συμπεριλαμβανομένων ατόμων που μπορεί να χρειάζονται διεθνή προστασία, να εμποδίζονται να αποβιβαστούν στην Κύπρο και να επιστρέφονται, μερικές φορές βίαια, χωρίς πρόσβαση σε διαδικασίες ασύλου», προσθέτει η ανακοίνωση.

«Αυτές οι ενέργειες θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε παραβιάσεις της ΕΣΔΑ και της Σύμβασης του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, οι οποίες απαγορεύουν την επιστροφή ατόμων σε χώρες όπου ενδέχεται να αντιμετωπίσουν παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», είπε ο Επίτροπος.

Η ανακοίνωση αναφέρει επίσης ότι «αναγνωρίζοντας τις προκλήσεις που θέτουν τα μεταναστευτικά κινήματα στη Μεσόγειο, ο Επίτροπος ζήτησε από τις κυπριακές αρχές να λάβουν μέτρα για να διασφαλίσουν ότι οι νόμοι και οι πρακτικές που εφαρμόζονται στη νεκρή ζώνη και στη θάλασσα συμμορφώνονται με τα πρότυπα του Συμβουλίου της Ευρώπης για τα ανθρώπινα δικαιώματα".

Πηγή: ΚΥΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Ξαναζωντάνεψε η συζήτηση για το Κυπριακό στο εσωτερικό μέτωπο-Το ΑΚΕΛ, η ΕΔΕΚ και οι διαφωνίες
Κατηγορίες Τατάρ σε Χριστοδουλίδη-«Υπερέβη τα συμφωνηθέντα» της Νέας Υόρκης στη χθεσινή συνάντηση
Πιθανή επίσκεψη Μέτσολα στην Κύπρο την άνοιξη-Ορίζοντας ο Απρίλιος
Την ανάγκη για επαρκή προετοιμασία ενόψει Ντι Κάρλο και πενταμερούς επισήμανε η πρόεδρος του ΔΗΣΥ
Κόντρα ΑΚΕΛ και Κυβέρνησης με φόντο το πακέτο του ΠτΔ για οδοφράγματα-«Η σοβαρότητα των στιγμών απαιτεί υπευθυνότητα»
Για τα οδοφράγματα το «take it or leave it» του Προέδρου-«Πρέπει να περιέχουν την πτυχή της αμοιβαιότητας»
Οι εκτιμήσεις φορέων και κομμάτων στα κατεχόμενα για οδόφραγμα Λουρουτζίνας
Έκκληση Ακανσόι σε Τατάρ για διαβούλευση πριν την άτυπη διευρυμένη συνάντηση
Στην Κύπρο η 435η μοίρα της αμερικανικής αεροπορίας-Αξιολογεί τη βάση «Ανδρέας Παπανδρέου»
Συγχαίρει Ρούμπιο ο Κόμπος και αναφέρεται στην στρατηγική συνεργασία Κύπρου-ΗΠΑ