Απορρίπτει κάθε πρόταση για προσωρινή εκεχειρία στη Γάζα η Χαμάς-Ζητά μόνιμη κατάπαυση πυρός

«Όχι» στη βραχυπρόθεσμη εκεχειρία στη Γάζα λέει αξιωματούχος της Χαμάς, που ξεκαθαρίζει ότι η οργάνωση απορρίπτει κάθε τέτοια πρόταση για προσωρινή διακοπή των μαχών, που διαρκούν εδώ και πάνω από ένα χρόνο και επιμένει σε μόνιμη κατάπαυση του πυρός, μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

«Η ιδέα μιας προσωρινής παύσης του πολέμου, για να συνεχιστεί αργότερα η επίθεση, είναι κάτι για το οποίο έχουμε ήδη εκφράσει τη θέση μας. Η Χαμάς υποστηρίζει τον μόνιμο τερματισμό του πολέμου, όχι τον προσωρινό», δήλωσε στο AFP ο Ταχέρ αλ Νούνου, υψηλόβαθμο στέλεχος της ομάδας.

Οι διαμεσολαβητές αναμένεται να προτείνουν στη Χαμάς εκεχειρία για «λιγότερο από ένα μήνα» δήλωσε την Τετάρτη στο Γαλλικό Πρακτορείο πηγή με γνώση των συνομιλιών. Ειδικότερα, κατά τις συναντήσεις του επικεφαλής της Μοσάντ Ντέιβιντ Μπαρνέα, του διευθυντή της CIA Μπιλ Μπερνς και του πρωθυπουργού του Κατάρ στη Ντόχα, οι οποίες ολοκληρώθηκαν τη Δευτέρα, συζητήθηκε η πρόταση μιας «βραχυπρόθεσμης» εκεχειρίας για «λιγότερο από ένα μήνα», δήλωσε πηγή υπό τον όρο της ανωνυμίας, με δεδομένη την ευαισθησία των συνομιλιών.

Τι περιλαμβάνει η πρόταση που συζητήθηκε στην Ντόχα

Η πρόταση περιλαμβάνει την ανταλλαγή ισραηλινών ομήρων με Παλαιστίνιους στις ισραηλινές φυλακές και την αύξηση της βοήθειας προς τη Γάζα, πρόσθεσε η πηγή.

«Αμερικανοί αξιωματούχοι πιστεύουν ότι αν επιτευχθεί μια βραχυπρόθεσμη συμφωνία, θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια πιο μόνιμη συμφωνία», δήλωσε η πηγή στο AFP.

Ο Νούνου δήλωσε ότι η ομάδα δεν έχει λάβει καμία πρόταση μέχρι στιγμής, προσθέτοντας ότι αν λάβει ένα τέτοιο σχέδιο, θα ανταποκριθεί. Ωστόσο, επανέλαβε τα αιτήματα στα οποία η ομάδα επιμένει εδώ και μήνες: «μόνιμη κατάπαυση του πυρός, αποχώρηση (των ισραηλινών δυνάμεων) από τη Γάζα, επιστροφή των εκτοπισμένων, επαρκή ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα και μια σοβαρή συμφωνία ανταλλαγής κρατουμένων».

Πηγή: Πρώτο Θέμα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Ζελένσκι: To Κίεβο δεν διεξήγαγε ποτέ επιχείρηση τόσο μεγάλης εμβέλειας
Συγχαρητήρια στον Ναβρότσκι από Φον ντερ Λάιεν-Ζήτα συνέχιση της συνεργασίας
Παράνομος μετανάστης από την Αίγυπτο ο 45χρονος που πέταξε μολότοφ σε φιλοϊσραηλινή διαδήλωση στις ΗΠΑ
Τι σημαίνει για τη Μόσχα και τον κόσμο το χτύπημα του Κιέβου στις ρωσικές βάσεις
Τριανταένα νεκροί στη Γάζα από πυρά γύρω από κέντρο διανομής βοήθειας
Δυο νεκροί σε αεροπορικά πλήγματα του Ισραήλ στον νότιο Λίβανο
Τα βλέμματα στραμμένα στην Κωνσταντινούπολη για τον δεύτερο γύρο συνομιλιών Ουκρανίας-Ρωσίας
Τρομοκρατική επίθεση σε διαδήλωση υπέρ των ομήρων στη Γάζα στο Κολοράντο-Έξι τραυματίες (pics)
Επιχείρηση «Ιστός Αράχνης»-Πώς στήθηκε επί 18 μήνες το σαμποτάζ των Ουκρανών στις ρωσικές βάσεις
Έφυγαν για Κωνσταντινούπολη οι Ρώσοι-Ο Ζελένσκι υποστηρίζει ότι θα στείλει αντιπροσωπεία για τις συνομιλίες