Η Άσσια πλήρωσε βαρύ τίμημα της εισβολής με 84 αγνοούμενους-«Πότισαν με το αίμα τους τη λατρεμένη γη»

Την μνήμη των 84 αγνοουμένων της τίμησε η Άσσια, σε μία σεμνή εκδήλωση στο δημαρχείο Στροβόλου, κατά τη διάρκεια διεξαγωγής αιμοδοσίας, εγκαινιάζοντας με αυτό τον τρόπο μία σειρά παρόμοιων εκδηλώσεων στη Λευκωσία. Σημειώνεται πως η Άσσια είναι η κοινότητα που πλήρωσε τον πιο βαρύ φόρο αίματος, σε όλη την Κύπρο.

Η σεμνή τελετή πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τετάρτης στο δημαρχείο Στροβόλου και τελούσε υπό την αιγίδα του δημάρχου, Σταύρου Σταυρινίδη. Ξεκίνησε με μία σύντομη δέηση για ανεύρεση όλων των αγνοουμένων της κοινότητας και στην συνέχεια ακολούθησε το καλωσόρισμα του κοινοτάρχη της Άσσιας, Χριστόφορου Σκαρπάρη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: «Η Άσσια βίωσε το μίσος των κατακτητών»-Σύντομα παραδίδεται το μνημείο Πεσόντων

462551672_1238980980657461_3316499719221629162_n

Όπως ανέφερε ο κ. Σκαρπάρης, «όσοι γνωρίζουν τα γεγονότα του 1974, γνωρίζουν και την τραγωδία της Άσσιας, κορύφωση της οποίας αποτέλεσε η απαγωγή και η εξαφάνιση 84 από τους κατοίκους της, ηλικίας από 11 μέχρι 89 ετών. Μέχρι σήμερα, έχουν τελεστεί 38 κηδείες ολόκληρων ή ατελών λειψάνων και οι προσπάθειες της ΔΕΑ για εντοπισμό ταφής όλων των αγνοουμένων μας συνεχίζεται».

Ο κ. Σκαρπάρης επεσήμανε πως «εντός των επόμενων τριών μηνών, η κοινοτική αρχή σκοπεύει να καλέσει τους συγγενείς των Ασσιωτών αγνοουμένων για ενδελεχή ενημέρωση σε ό,τι αφορά την πρόοδο των ερευνών της ΔΕΑ, καθώς και των ενεργειών της επιτροπής συγγενών αγνοουμένων της κοινότητάς μας».

Συνεχίζοντας, ο κοινοτάρχης της κατεχόμενης Άσσιας τόνισε πως «εδώ και 17 χρόνια, με τη βοήθεια της Δέσπως Καλλή που δεν μπορούσε να είναι μαζί μας απόψε, διοργανώνει επιτυχώς κάθε χρόνο αιμοδοσία στη Λάρνακα κάθε καλοκαίρι. Μέσα στα πλαίσια των εκδηλώσεων για τα πενήντα χρόνια της τουρκικής κατοχής, το ΚΣ αποφάσισε να εισαγάγει αυτή την αλτρουιστική πράξη και στην πρωτεύουσα, κάνοντας αρχή με το Στρόβολο».

Στο δικό της χαιρετισμό, η Επικεφαλής Ανθρωπιστικών Θεμάτων Αγνοουμένων και Εγκλωβισμένων, Άννα Αριστοτέλους, σημείωσε πως «αποτελεί ιδιαίτερη τιμή να βρίσκομαι σήμερα ανάμεσά σας σε μια τόσο ιδιαίτερη εκδήλωση τιμής, και ευχαριστώ θερμά τον Κοινοτάρχη, τα μέλη του Κοινοτικού Συμβουλίου Άσσιας και τα οργανωμένα σύνολα της Άσσιας για την πρόσκληση».

Η κα. Αριστοτέλους πρόσθεσε ότι με αφορμή την Παγκύπρια Ημέρα Αγνοουμένων, η σημερινή εκδήλωση αποτελεί ακόμα μια επιβεβαίωση πως οι Ασσιώτες, που βίωσαν σε πραγματικούς αριθμούς τις μεγαλύτερες απώλειες κατά τη διάρκεια της εισβολής, δεν ξεχνούν, τιμούν τους ήρωες τους και παράλληλα, μέσω της αιμοδοσίας που διοργανώνεται, δίνουν ζωή σε συνανθρώπους μας που το έχουν ανάγκη.

«Θα ήθελα λοιπόν σε αυτό το σημείο να συγχαρώ, εκ μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας, τους διοργανωτές της εκδήλωσης, τον Κοινοτάρχη Άσσιας και το Κοινοτικό Συμβούλιο, τα οργανωμένα σύνολα, τον Εθνικό, την Ομόνοια και τον Πολιτιστικό Σύνδεσμο «Η Άσσια», καθώς και όλους τους Ασσιώτες και μη που δηλώνουν παρόντες. Τέτοιες πρωτοβουλίες αποτελούν εχέγγυο για επιστροφή στην κατεχόμενη μας κοινότητα και λειτουργούν αποτρεπτικά απέναντι στη λήθη».

Αναφερόμενη στην ιστορία της κοινότητας, η Άννα Αριστοτέλους επεσήμανε ότι η Άσσια είναι η κοινότητα που πλήρωσε το πιο βαρύ τίμημα της τουρκικής εισβολής. Πέρα από τους Ασσιώτες που είτε έπεσαν στις μάχες, είτε δολοφονήθηκαν εν ψυχρώ, είτε ακόμα αγνοούνται, τραγικό τέλος στην κοινότητα είχαν και πολίτες γειτονικών χωριών που βρήκαν καταφύγιο στην Άσσια. Η δεύτερη φάση της εισβολής βρήκε την κοινότητα να βιώνει με τον χειρότερο τρόπο μια ανελέητη επίθεση από τους κατακτητές. Παιδιά, νέοι, νέες οικογένειες και ηλικιωμένοι έζησαν τη βαρβαρότητα σε όλο της το φάσμα.

Συνεχίζοντας, η Επικεφαλής Ανθρωπιστικών Θεμάτων Αγνοουμένων και Εγκλωβισμένων υπέδειξε πως αν κάποιος εξετάσει μεμονωμένα την περίπτωση της Άσσιας θα διαπιστώσει πως δεν αποτελεί τίποτε άλλο παρά μια μικρογραφία των όσων συνέβησαν σε ολόκληρο το υπόλοιπο νησί, από το Καραβοστάσι και τη Μόρφου μέχρι τη Δερύνεια και το Κάτω Βαρώσι. Ασσιώτες από έντεκα χρονών, όπως ο Γιώργος Εγγλέζου, μέχρι τη Μαρίτσα Παναγή και τον Γιάννη Χατζηγαβριήλ, 84 και 86 ετών αντίστοιχα, έπεσαν στα χέρια των Τούρκων στρατιωτών. Ασσιώτες που δήλωσαν παρόντες στο κάλεσμα της πατρίδας, κατατάχτηκαν ως έφεδροι ανήμερα της εισβολής και θυσιάστηκαν στα πεδία των μαχών. Ασσιώτες θύματα εγκλημάτων πολέμου, που θάφτηκαν σε ομαδικούς τάφους. Ασσιώτες που δολοφονήθηκαν εν ψυχρώ μπροστά στα μάτια των παιδιών και των συγγενών τους.

«Η σημερινή μέρα σηματοδοτεί τα όσα τραγικά και βάναυσα εκτυλίχθηκαν εκείνες τις ημέρες στην Άσσια. Ως εκ της θέσεως μου, και τιμώντας τους αγνοούμενους της τουρκικής εισβολής, θα ήθελα να σημειώσω πως το ζήτημα των αγνοουμένων ήταν από την αρχή και παραμένει μέχρι σήμερα, 50 χρόνια μετά, ένα ανθρωπιστικό θέμα, το οποίο ανεπίτρεπτα διαιωνίζεται στο πέρασμα του χρόνου. Από τους 88 αγνοούμενους της Άσσιας εντοπίστηκαν τα οστά των 52 στον ομαδικό τάφο στο Ορνίθι και άλλων 16 Ασσιωτών κάτω από άλλες συνθήκες, ενώ παραμένουν αγνοούμενοι ακόμη 20 Ασσιώτες».

462552576_912394653721738_1636951176158728983_n

Σημειώνεται πως στον ομαδικό τάφο στο Ορνίθι, πρόσθεσε η κα. Αριστοτέλους, που αποτελεί σημείο Μνήμης και Τιμής των Αγνοουμένων, εντοπίστηκαν τα οστά και άλλων αγνοουμένων μας που δεν ήταν κάτοικοι Άσσιας. Σύμφωνα με τις μαρτυρίες που υπάρχουν σε σχέση με τη μαζική δολοφονία των 70 στο Ορνίθι, αυτοί αρπάχτηκαν από την Άσσια και τα γύρω χωριά, στοιβάχτηκαν σε λεωφορεία και οδηγήθηκαν αρχικά στο Γκαράζ Παυλίδη και στη συνέχεια στην περιοχή Ορνίθι της Αφάνειας, όπου και δολοφονήθηκαν. Στη συνέχεια ρίχτηκαν από τους Τούρκους εισβολείς σε πηγάδια της περιοχής, όπου εντοπίστηκαν πολύ μικρά οστά τους.

«Ωστόσο, ένα ανθρωπιστικό θέμα διαιωνίζεται με τα γνωστά προβλήματα που αντιμετωπίζουμε λόγω της άρνησης και αδιαλλαξίας του κατοχικού καθεστώτος, τις προτάξεις και την παραγνώριση των αρχών δικαίου, τα προσκόμματα και την κήρυξη στρατιωτικών περιοχών, την άρνηση της Τουρκίας να μας δώσει πρόσβαση σε αρχεία που θα έριχναν φως στην εξακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων μας, τις μετακινήσεις οστών, όπως έπραξε άλλωστε και με τους 70 αγνοούμενους στο Ορνίθι. Κάθε ιστορία που παραμένει αδιευκρίνιστη είναι μια ανοιχτή πληγή και δεν θα σταματήσουμε να παλεύουμε για την αλήθεια και την επιστροφή, για να δικαιώσουμε τον αγώνα και τη θυσία τόσων ανθρώπων».

Με την ευκαιρία της σημερινής εκδήλωσης, η Άννα Αριστοτέλους θέλησε να επαναλάβει «την δέσμευσή μας για διακρίβωση της τύχης όλων των αγνοουμένων μας και ότι θα αναλώσουμε κάθε προσπάθεια και θα αφιερώσουμε όλες μας τις δυνάμεις για τον σκοπό αυτό. Εκδηλώσεις, όπως η σημερινή, επαναβεβαιώνουν τη θέληση και αποφασιστικότητά μας για επιστροφή στα κατεχόμενα χωριά μας, ενδυναμώνουν τις προσπάθειες του Προέδρου της Δημοκρατίας για επανέναρξη του διαλόγου επί της ουσίας του Κυπριακού. Εργαζόμαστε με συνέπεια και αποφασιστικότητα για την επανένωση της πατρίδας μας, την εξακρίβωση της τύχης όλων των αγνοουμένων μας και την επιστροφή στην κατεχόμενη Άσσια μας».

Καταλήγοντας, η κα. Αριστοτέλους σημείωσε ότι «η προσφορά αίματος για τον συνάνθρωπό μας αποτελεί την πιο αλτρουιστική πράξη, που τιμά όλους όσοι έδωσαν το υπέρτατο ανθρώπινο αγαθό, την ίδια τη ζωή τους, για την πατρίδα και τον κυπριακό ελληνισμό».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: «Το χωνέψαμε ότι δεν θα τον δούμε ζωντανό, τώρα είμαστε με την ελπίδα ότι θα μας φέρουν κάποτε τα οστά του...»

Ο δήμαρχος Στροβόλου, Σταύρος Σταυρινίδης, από πλευράς του, αναφερόμενο στην κατεχόμενη κοινότητα, υπέδειξε πως «ένα αρχαίογονο διαμάντι της Μεσσαορίας η γενέτηρα του Αγίου Σπυρίδωνα, η πανέμορφη Άσσια μαρτύρησε ανείπωτα τις σκοτεινές εκείνες ημέρες της τουρκικής εισβολής του 1974. Άμαχοι και άοπλοι, παγιδευμένοι για δύο εβδομάδες, οι Ασσιώτες υπέστησαν τη φρίκη των δυνάμεων του Αττίλα, ποτίζοντας με το αθώο αίμα τους τη λατρεμένη τους γη».

462542196_1074508670512748_4962224099687852786_n

Ο δήμαρχος Στροβόλου τόνισε ότι «θρηνώντας ακόμη τους νεκρούς και τα κατακτημένα τους εδάφη, η Άσσια κατέχει το θλιβερό πρωτείο της κοινότητας με τους περισσότερους αγνοουμένους, μετά την Λευκωσία. Είναι άξιο θαυμασμού και επαίνου, ότι αυτή η μαρτυρική κοινότητα που έχασε τόσα, παίρνει την πρωτοβουλία να χαρίσει τόσο απλόχερα ένα δώρο ζωής. Ξανακτίζοντας τη ζωή τους βήμα-βήμα, οι Ασσιώτες πρόσφυγες, τους οποίους ο δήμος Στροβόλου αγκάλιασε και δέχτηκε με αγάπη και συμπαράσταση, θρηνώντας ταυτόχρονα τους δικού του αγνοουμένους και θύματα, δίνουν μαθήματα σε όλους, δύναμης, θάρρους, αρετής και αντοχής».

Ένα τέτοιο μάθημα είναι και η σημερινή εκδήλωση, επεσήμανε ο κ. Σταυρινίδης «που στόχο έχει την τίμηση των αγνοουμένων μας, την ανιδιοτελή προσφορά στο συνάνθρωπό μας και την κατοχύρωση της αφοσίωσης σε μία συνεχόμενη προσπάθεια αναζήτησης, αλλά και φιλανθρωπίας. Είναι τιμή μας να φιλοξενούμε αυτή την εκδήλωση. Θα είναι χαρά και τιμή για μας, να γίνει ένας θεσμός αυτή η εκδήλωση και να πραγματοποιείται κάθε χρόνο και εμείς ως δήμος θα είμαστε στο πλευρό σας».

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης παρουσιάστηκαν εικόνες από τους ομαδικούς τάφους, όπου έγιναν εκταφές στο Ορνίθι και σε άλλους χώρους, καθώς επίσης και φωτογραφίες από τις ερημωμένες και βανδαλισμένες εκκλησίες και του κατεστραμμένου και λεηλατημένου κοιμητηρίου της κοινότητας.

462551672_1238980980657461_3316499719221629162_n

462547050_524796010472140_1070736232722132258_n

462535482_780931987458891_2807948540476965875_n

Δειτε Επισης

Δύσκολα κόβεται ο ομφάλιος λώρος μεταξύ Υπ. Υγείας και ΟΚΥπΥ-Στοίχημα να μην επηρεαστούν οι υπηρεσίες υγείας
Κύπρος 2024... Ήθελε δύο ευρώ για λάδι, του έδωσε 20 και αυγά και της έδωσε τα χρήματα πίσω
Πιλοτική εφαρμογή σε 15 σχολεία προγράμματος συνεργασίας με καλλιτέχνες
Από τα μεσάνυχτα θα κάνει την εμφάνιση της η κακοκαιρία-Σε ετοιμότητα η Πολιτική Άμυνα για παροχή βοήεθειας
BINTEO: Σε τέσσερα σημεία οι έρευνες εντοπισμού οστών αγνοουμένων-Αξιοποιείται η τεχνολογία GPR
Συννεφιασμένος ο καιρός-Αναμένεται πτώση της θερμοκρασίας και καταιγίδες
Άρχισε η αφαίρεση 135 κυρτωμάτων από τους δρόμους-Ακολουθείται φόρμουλα αξιολόγησης για νέα αιτήματα
Ανακοινώνει το «Shadow Cabinet» της η Αννίτα-Τα ονόματα που ακούγονται και ο… σκιώδης Πρόεδρος
Ο παλιός τον έστειλε στο Πειθαρχικό, ο νέος αποφασίζει εάν θα συνεχιστεί η δίωξη του Λοϊζίδη
Η αμφίσημη τουρκική στάση και οι ευρωπαϊκές πιέσεις για το Κυπριακό