Συνδέουν τον περιφερειακό ρόλο της Κύπρου με τη λύση του Κυπριακού οι ΗΠΑ

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον Αμερικάνο ομόλογό του, στον Λευκό Οίκο, με τον Νίκο Χριστοδουλίδη να εμφανίζεται ιδιαίτερα ικανοποιημένος από τα όσα άκουσε από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ και δη για τη διασύνδεση που φαίνεται να έγινε μεταξύ της ανάγκης για λύση του Κυπριακού και του περιφερειακού ρόλου της Κυπριακής Δημοκρατίας, στον οποίο φαίνεται να επενδύει η χώρα.

«Ευχαρίστησα τον Αμερικανό Πρόεδρο για τη σταθερή θέση των Ηνωμένων Πολιτειών σε σχέση με τη μορφή λύσης του Κυπριακού, ειδικότερα σε μια συγκυρία που βλέπουμε την Τουρκία να προωθεί άλλες μορφές λύσης», δήλωσε ο κ. Χριστοδουλίδης.

«Θέλω να συνδέσω αυτή τη διάσταση, γιατί έγινε από τον ίδιο τον Αμερικανό Πρόεδρο, για το γεγονός ότι, αφού μας ευχαρίστησε για τον ρόλο της Κυπριακής Δημοκρατίας σε σχέση με την κρίση στη Μέση Ανατολή, τον ανθρωπιστικό διάδρομο, την ενδεχόμενη εκκένωση πληθυσμού από την περιοχή, επισημάνθηκε, τονίστηκε αυτή η ανάγκη ότι μέσα από τη λύση του Κυπριακού, η Κυπριακή Δημοκρατία να μπορεί όχι μόνο να συνεχίσει τον συγκεκριμένο ρόλο, αλλά αυτός ο ρόλος να ενισχυθεί σαφώς περισσότερο», τόνισε.

Πρόσθεσε πως «χαίρομαι ιδιαίτερα που αναγνωρίζεται αυτό το περιφερειακό αποτύπωμα της χώρας μας και συνδέεται και με τη μορφή και με το περιεχόμενο μιας ενδεχόμενης λύσης του Κυπριακού. Έκανε λόγο για μια εξαιρετική και αποτελεσματική συζήτηση και ευχαρίστησε τον κ. Μπάιντεν για την σταθερή προσήλωση του στη μορφή λύσης του Κυπριακού, ειδικά σε μια συγκυρία που βλέπουμε η Τουρκία προωθεί άλλες μορφές λύσεις».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: ΒΙΝΤΕΟ: Την στήριξη των ΗΠΑ για το Κυπριακό ζήτησε ο Πρόεδρος-«Προβλέψιμος και αξιόπιστος εταίρος η Κύπρος»

Ερωτηθείς αν αναμένουμε κάτι από την Αμερικανική Κυβέρνηση σε σχέση με το Κυπριακό, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «ναι, υπάρχει έντονο ενδιαφέρον από τις ΗΠΑ για την ανάγκη επανέναρξης των συνομιλιών. Εκείνο, όμως, που κρατώ ιδιαίτερα είναι τη σύνδεση που έγινε από πλευράς των ΗΠΑ, του Αμερικανού Προέδρου, αλλά και του Υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, για την ανάγκη μέσα από τη λύση του Κυπριακού, ο ρόλος της Κυπριακής Δημοκρατίας στην περιοχή, όχι μόνο να διατηρηθεί αλλά να ενισχυθεί περισσότερο. Άρα, οι εξελίξεις στην περιοχή επηρεάζουν ή λαμβάνονται υπόψη και στην οπτική των ΗΠΑ σε σχέση με την ανάγκη επανέναρξης των συνομιλιών, αλλά και το περιεχόμενο της λύσης του Κυπριακού».

Έμφαση σε άμυνα, ασφάλεια και επενδύσεις

Ο κ. Χριστοδουλίδης έκανε λόγο για μια εξαιρετική συζήτηση με συγκεκριμένα αποτελέσματα, σημειώνοντας το γεγονός πως «ο Αμερικανός Πρόεδρος συνοδευόταν από τον Υπουργό Εξωτερικών και τον Σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας, ένδειξη όχι μόνο της αναβάθμισης των σχέσεων μας, αλλά και όλων αυτών που συζητήσαμε».

Από εκεί και πέρα, είπε, στα θέματα που αφορούν τις διμερείς μας σχέσεις, ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στα θέματα άμυνας και ασφάλειας. Έχουν γίνει πολλά το τελευταίο διάστημα. Θα δείτε ακόμη περισσότερα τους προσεχείς μήνες.

«Συζητήσαμε αρκετά για το θέμα των αμερικανικών επενδύσεων στην Κύπρο, επενδύσεις, για τις οποίες υπάρχει έντονο ενδιαφέρον από πλευράς Ηνωμένων Πολιτειών. Συζητήσαμε το θέμα της άρσης των θεωρήσεων εισόδου για Κύπριους υπηκόους που επισκέπτονται τις Ηνωμένες Πολιτείες. Θεωρώ ότι σύντομα, πολύ σύντομα θα ακούσουμε θετικές εξελίξεις», προανήγγειλε ο Πρόεδρος. «Μιλήσαμε για την ανάγκη η συνεργασία μας σε όλους αυτούς τους τομείς που προανέφερα, αλλά και πολλούς άλλους, όπως είναι η ενέργεια, η τεχνολογία, να θεσμοθετηθεί», πρόσθεσε.

«Από εκεί και πέρα, όσον αφορά τα περιφερειακά, θέλω να επαναλάβω τις ευχαριστίες που δεχθήκαμε ως Κυπριακή Δημοκρατία για τον ρόλο που διαδραματίζουμε στην περιοχή και αντιλαμβάνεστε τη σημασία αυτός ο ρόλος να αναγνωρίζεται από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τον Αμερικανό Πρόεδρο», σημείωσε.

Ερωτηθείς από ξένους δημοσιογράφους για τον ρόλο της Κύπρου στην περιοχή, εν μέσω της κρίσης στη Μέση Ανατολή, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «η Κύπρος είναι το εγγύτερο κράτος μέλος της ΕΕ, έχουμε εξαίρετες σχέσεις με όλες τις γειτονικές χώρες, το Ισραήλ, τον Λίβανο, την Παλαιστίνη, την Ιορδανία, την Αίγυπτο και με τη στήριξη των ΗΠΑ αποστέλλουμε πολύ αναγκαία ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα. Η Κύπρος είναι έτοιμη να βοηθήσει στην εκκένωση υπηκόων τρίτων χωρών από την περιοχή στην περίπτωση που χρειαστεί και υποστηρίζουμε τις προσπάθειες της διεθνούς κοινότητας και ιδιαίτερα των ΗΠΑ για να βρει λύση σε αυτό το πρόβλημα.

Το πιο σημαντικό, η υπ’ αριθμόν ένα προτεραιότητα της διεθνούς κοινότητας τώρα είναι να υπάρξει κατάπαυση του πυρός στην περιοχή. Εργαζόμαστε στενά, έχουμε ενημερωθεί για τις αμερικανικές προσπάθειες προς αυτή την κατεύθυνση και ας ελπίσουμε ότι σύντομα θα είμαστε σε θέση να μιλήσουμε για κατάπαυση του πυρός στην περιοχή.

Από την πλευρά μας, ιδιαίτερα εντός της ΕΕ, εργαζόμαστε μαζί με τις ΗΠΑ, πρόσφατα είχα τηλεφωνικές συνομιλίες με τον Πρωθυπουργό του Ισραήλ, με τον Πρόεδρο του Λιβάνου, με τον Βασιλιά της Ιορδανίας, με τον Πρόεδρο της Αιγύπτου, είναι μια δύσκολη κατάσταση, αλλά προσπαθούμε να συντονίσουμε τις προσπάθειες μας ώστε να πετύχουμε κατάπαυση του πυρός».

Ερωτηθείς για τις αμερικανικές εκλογές για ανάδειξη νέου Προέδρου των ΗΠΑ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «θα σεβαστούμε τη βούληση του αμερικανικού λαού», ενώ ανέφερε πως δεν ήταν μέρος των συζητήσεων του με τον Πρόεδρο Μπάιντεν.

Σε άλλη ερώτηση ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι η κατάσταση στην περιοχή αλλάζει καθημερινά, σημειώνοντας ότι σήμερα είναι αισιόδοξος ότι μπορεί να επιτευχθεί κατάπαυση του πυρός σε μια-δυο βδομάδες.

Κληθείς ν πει αν ανησυχεί για μεταναστευτικές ροές από το Ισραήλ στην Κύπρο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι μας ανησυχεί έχοντας υπόψη ότι υπάρχουν περισσότεροι από δύο εκατομμύρια Σύροι που διαμένουν στον Λίβανο, όχι στο Ισραήλ, αλλά μετά τις τελευταίες εξελίξεις στον Λίβανο, ένας σημαντικός αριθμός Σύρων αλλά και Λιβανέζων μετακινήθηκαν προς τη Συρία.

Σε άλλη ερώτηση είπε ότι με τον Πρόεδρο Μπάιντεν συζήτησαν για τις αμερικανικές προσπάθειες για το θέμα του Λιβάνου.

Τέλος, ερωτηθείς είπε ότι η μοναδική μόνιμη λύση στην περιοχή μας είναι η επίλυση του Παλαιστινιακού στη βάση λύσης δύο κρατών, στη βάση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ. «Είναι ο μόνος τρόπος για να υπάρξει ειρήνη στην περιοχή μας», είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Δεν υπάρχουν όρια στο τι μπορούν τα έθνη μας να πετύχουν

Υποδεχόμενος τον Νίκο Χριστοδουλίδη, ο Τζο Μπάιντεν τόνισε ότι παραμένει αισιόδοξος ότι μια επανενωμένη Κύπρος, μια διζωνική, δικοινοτική, ομοσπονδία είναι πιθανή. Εξέφρασε παράλληλα τη στήριξη της χώρας του προς την κατεύθυνση αυτή. «Και οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι έτοιμες να παράσχουν οποιαδήποτε στήριξη μπορούμε προς αυτόν τον στόχο», υπογράμμισε.

«Σήμερα, στεκόμαστε εναντίον της ρωσικής βίαιης επίθεσης στην Ουκρανία, αρχίσαμε τον διάλογο και αυξήσαμε τη συνεργασία μας σε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων από την ενέργεια, την ασφάλεια ως την τεχνητή νοημοσύνη και αυξήσαμε την ανθρωπιστική βοήθεια αποστέλλοντας οκτώ χιλιάδες τόνους ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα. Κύριε. Πρόεδρε, η Κύπρος τα έκανε όλα αυτά πάντοτε εφικτά. Και σας ευχαριστώ για την ηγετική σας ικανότητα ώστε να πραγματοποιηθούν όλα αυτά», τόνισε ο κ. Μπάιντεν.

Φέτος συμπληρώνονται 50 χρόνια από την τεχνητή διαίρεση της Κύπρου», είπε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, σημειώνοντας ότι τότε ήταν Γερουσιαστής για ένα χρόνο ήδη, επισημαίνοντας «ήταν μια θλιβερή κατάσταση». Πρόσθεσε ότι «είμαι αισιόδοξος για την πιθανότητα να επανενωθεί η Κύπρος σε μια διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία. Οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να στηρίξουν» αυτό τον στόχο.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ευχαρίστησε τον Πρόεδρο Μπάιντεν για την πρόσκληση, σημειώνοντας ότι «οι χώρες μας έχουν οικοδομήσει μια πραγματική στρατηγική συνεργασία και οι σχέσεις μας βρίσκονται σε στρατηγικά και ιστορικά υψηλό επίπεδο. Στο διμερές επίπεδο συνεργαζόμαστε στενά στους τομείς της άμυνας και της ασφάλειας, της ενέργειας, της εφαρμογής του νόμου, της τεχνολογίας, της καινοτομίας. Υπάρχουν προοπτικές που μπορούν να αξιοποιηθούν, υπάρχει ξεκάθαρη και ισχυρή πολιτική βούληση και από τις δύο χώρες, μετά και τον πρώτο στρατηγικό διάλογο ανάμεσα στις δύο χώρες που πραγματοποιήθηκε στην Κύπρο την περασμένο βδομάδα, για να ενισχύσουμε περαιτέρω τη συνεργασία μας.

Σε περιφερειακό επίπεδο, η Κύπρος είναι ένας προβλεπτός και αξιόπιστος εταίρος για τις ΗΠΑ, σε μια περιοχή μεγάλης γεωπολιτικής σημασίας, είμαστε κράτος μέλος της ΕΕ στην περιοχή, έχουμε εξαιρετικές σχέσεις με όλους τους γείτονες μας και εργαζόμαστε στενά με τις ΗΠΑ και άλλους εταίρους για να αντιμετωπίσουμε τις παρούσες προκλήσεις, για να στείλουμε την πολύ αναγκαία ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα, και για την εκκένωση υπηκόους τρίτων χωρών από την περιοχή, υπέδειξε.

«Αναφορικά με την Ουκρανία, η Κύπρος στέκεται στη σωστή πλευρά της Ιστορίας και δεν θα μπορούσε να ήταν διαφορετικά έχοντας υπόψη ότι η χώρα μου βρίσκεται υπό τουρκική κατοχή τα τελευταία 50 χρόνια και κ. Πρόεδρε βασίζομαι στη δική σας στήριξη, στη στήριξη των ΗΠΑ για να επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις και να εξευρεθεί λύση στο κυπριακό πρόβλημα. Λύση που θα είναι σύμφωνη με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ, λύση στη βάση των κοινών μας αρχών και αξιών: της δημοκρατίας και του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Για άλλη μια φορά κ. Πρόεδρε ευχαριστώ πολύ, και προσβλέπω στις συνομιλίες μας», είπε.

Η Κύπρος της εξωστρέφειας

Εργαζόμαστε για την Κύπρο της εξωστρέφειας και που αξιοποιεί στο έπακρο όλες τις δυνατότητές της, αναφέρει σε ανάρτησή του στο 'Χ' ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης, προσθέτοντας ότι στο επίκεντρο των προσπαθειών μας είναι η επίλυση του Κυπριακού.

Στην ανάρτηση, η οποία συνοδεύεται από φωτογραφίες από την συνάντηση των Προέδρων της Κύπρου και των ΗΠΑ στον Λευκό Οίκο, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος σημειώνει την αναφορά του Προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ότι «δεν υπάρχει όριο για το τι μπορεί να πετύχουν δύο χώρες, όταν εργάζονται μαζί» και τονίζει ότι οι σχέσεις βρίσκονται στο υψηλότερο τους επίπεδο.

«'Δεν υπάρχει όριο για το τι μπορεί να πετύχουν δύο χώρες, όταν εργάζονται μαζί'. Οι σχέσεις Κύπρου - ΗΠΑ βρίσκονται στο υψηλότερο τους επίπεδο. Ο σαφής προσανατολισμός της χώρας μας και ο ρόλος που διαδραματίζει στην περιοχή μέσα από την ανάληψη πρωτοβουλιών αναγνωρίζεται και ενδυναμώνεται το διπλωματικό μας αποτύπωμα» αναφέρει ο κ. Λετυμπιώτης.

Τονίζει ότι «στο επίκεντρο όλων των προσπαθειών μας η επίλυση του Κυπριακού προβλήματος. Για αυτή την Κύπρο εργαζόμαστε, την Κύπρο της εξωστρέφειας και που αξιοποιεί στο έπακρο όλες τις δυνατότητές της».

Δειτε Επισης

Βάζουν τρυπάνι σε «Ηλέκτρα» και «Πήγασο»-Το πλάνο της Κυβέρνησης για τις γεωτρήσεις του 2025
Η τραγική ιστορία του Maurice Tillet-Η παραμόρφωση λόγω ασθένειας, η πάλη και οι φήμες για Shrek
Η ανάγνωση της Λευκωσίας πίσω από το μήνυμα του Πάπα για το Κυπριακό-«Απόδειξη διεθνούς ενδιαφέροντος»
Εφηύραν εναέριο χώρο των κατεχομένων οι Τούρκοι-Διαμαρτυρία στο Γάλλο στρατιωτικό ακόλουθο για παραβίαση
Απεργοί έριξαν την πύλη εισόδου της «βουλή» στα κατεχόμενα-Απειλούν με κλιμάκωση μέτρων
Στο μαύρο κουτί οι ελπίδες για τα αίτια της αεροπορικής τραγωδίας-«Λάθος να γίνονται εικασίες» διαμηνύει το Κρεμλίνο
Ανησυχία για τα αποθέματα ψαριών στην Πάφο-Κινδυνεύουν με εξάλειψη οι ψαράδες
Βουλιάζουν τα ορεινά από τους εκδρομείς-Πυκνή τροχαία κίνηση προς Κακοπετριά
Βρετανός διηγείται πώς επιβίωσε επί 18 χρόνια στην πιο σκληρή φυλακή της Ταϊλάνδης
Καταγγέλθηκαν οδηγοί που κατανάλωσαν αλκοόλ και ναρκωτικά-Συντονισμένη επιχείρηση στην Πάφο