Άλλα επί χάρτου, άλλα στην πράξη-Η συνάντηση που δεν έπρεπε να γίνει και οι «μεμονωμένοι» που δεν... κουμαντάρονται

Ξεκινώντας από τα δεδομένα στο κάδρο, σε σχέση με τα όσα εκτυλίχθηκαν το βράδυ της Κυριακής έξω από το ΓΣΠ, σε αυτά καταγράφεται το γεγονός ότι τα επεισόδια σημειώθηκαν εκτός αγωνιστικού χώρου και μετά τη λήξη του παιχνιδιού μεταξύ ΑΠΟΕΛ και Ανόρθωσης, το οποίο διεξαγόταν στην παρουσία οπαδών και από τις δύο ομάδες. Και αυτό διότι, κρίθηκε από τους αρμόδιους πως δεν προκύπτει οποιοδήποτε ζήτημα, ώστε να διαταχθεί απαγόρευση μετακίνησης οπαδών, όπως έγινε στην περίπτωση της Ανόρθωσης με την ΑΕΚ και του ΑΠΟΕΛ με την Ομόνοια 29ης Μαΐου, παρά το γεγονός πως και τα τρία παιχνίδια θεωρούνταν υψηλού κινδύνου.

Δεδομένου πως τα επεισόδια καταγράφηκαν εκτός γηπέδου, με την αποχώρηση των οπαδών, επιβεβαιώνονται για άλλη μια φορά όσοι εξέφραζαν την θέση πως, είτε γίνεται με είτε χωρίς φιλάθλους ένας ποδοσφαιρικός αγώνας, δεν είναι μέτρο που θα πατάξει τα φαινόμενα βίας. Και αυτό διότι, όπως δείχνει η ιστορία τα τελευταία χρόνια, τα επεισόδια εκτυλίσσονται εκτός γηπέδου, όπου οι οπαδοί, εκμεταλλευόμενοι της όποιες αδυναμίες της Αστυνομίας, βρίσκουν πρόσφορο έδαφος για να κάνουν ότι θέλουν, όποτε θέλουν και όπως θέλουν.

Ενδεικτικό και κραυγαλέο παράδειγμα, η περίπτωση του αγώνα της ΑΕΛ με τον Απόλλωνα στο Αλφαμέγα, που ενώ το παιχνίδι διακόπηκε, αφού οι οπαδοί πέρασαν εντός γηπέδου επικίνδυνα αντικείμενα και η Αστυνομία δεν μπορούσε να εγγυηθεί την ασφάλεια του παιχνιδιού, «μεμονωμένα πρόσωπα», που όσοι ήταν εκεί γνωρίζουν πως δεν υπερέβαιναν τους είκοσι, κατάφεραν να μετατρέψουν την περιοχή σε πεδίο μάχης.

Και η αναφορά στο «μεμονωμένα πρόσωπα», δεν καταγράφεται τυχαία. Πρόκειται για αναφορά που ειπώθηκε χθες από πλευράς Αστυνομίας για την περίπτωση των επεισοδίων της Κυριακής, έξω από το ΓΣΠ. Η μόνη διαφορά στις δύο περιπτώσεις, δεν ήταν τα μεμονωμένα πρόσωπα, αλλά ότι κατά τον ουσιώδη χρόνο, δεν υπήρχαν ΜΜΕ και δεν λήφθηκαν βίντεο, ώστε να διαφανεί το εύρος των επεισοδίων που προκάλεσαν μια ομάδα οπαδών, όπως έγινε στα παρατράγουδα της Λεμεσού.

Πέραν των υπολοίπων, αυτό που προκύπτει - για άλλη μια φορά – είναι ότι ένας μικρός αριθμός οπαδών (;), αφενός καταφέρνει να αμαυρώνει το ποδόσφαιρο και αφετέρου, να ξεγυμνώνει κάθε επιχειρησιακό πλάνο της Αστυνομίας, η οποία με κάθε ευκαιρία εμφανίζεται αδύνατοι να αντιμετωπίσει τους χούλιγκαν. Και το μεγάλο τραγικό ζήτημα, είναι πως δεν πρόκειται για εκατοντάδες κουκουλοφόρους όπως σε άλλες χώρες, αλλά όπως ορθά παραδέχθηκε η Αστυνομία, για «μεμονωμένα πρόσωπα» που ενδέχεται, για μια σειρά από κοινωνικούς λόγους, να αγαπούν περισσότερο τις συμπλοκές, τις μολότοφ και τις φωτοβολίδες, παρά το ποδόσφαιρο και κατ΄ επέκταση την ομάδα τους. Είναι όμως άδικο και θα έλεγε κανείς πως διογκώνεται το πρόβλημα, όταν για αυτούς τους λίγους και για την αδυναμία όλου του συστήματος, να την πληρώνει το σύνολο των φιλάθλων.

Από τα χαρτιά στην πράξη

Από εκεί και πέρα, σε ό,τι αφορά το επιχειρησιακό κομμάτι, στον απόηχο των επεισοδίων, προκύπτουν μια σειρά από ερωτήματα, αφού με μια απλή ανάγνωση των ανακοινώσεων της Αστυνομίας αναφορικά με τις διευθετήσεις για τον αγώνα, αντιλαμβάνεται κανείς πως άλλα καταγράφονται και άλλα έγιναν πράξη. Από μόνο του το γεγονός ότι οι οπαδοί των δύο ομάδων ήρθαν σε επαφή κατά την αποχώρηση τους, εγείρει ζητήματα με τον τρόπο που εφαρμόστηκε το επιχειρησιακό πλάνο, το οποίο θεωρητικά δεν προέβλεπε αυτό το σενάριο.

Παίρνοντας τα πράγματα από την αρχή, τα επεισόδια άρχισαν μετά το τέλος της αναμέτρησης στο ΓΣΠ, μεταξύ ανατολικής και βόρειας εξέδρας και εκτυλίχθηκαν στη συνέχεια στον αυτοκινητόδρομο, με αποτέλεσμα τον τραυματισμό ενός 26χρονου.

Η Αστυνομία, με επίσημη τοποθέτησή της, μίλησε ξανά για μεμονωμένο περιστατικό, αφού ελάχιστα ήταν τα άτομα που συμμετείχαν στις οδομαχίες, που έλαβαν χώρα στον αυτοκινητόδρομο παρά το ΓΣΠ. Κάπου εδώ, τίθεται μια σειρά ερωτημάτων που καλείται η Αστυνομία να απαντήσει για να ξεκαθαρίσει τη θέση της, αλλά και τους λόγους που φθάσαμε στο σημείο οι οπαδοί των δύο ομάδων να συναντώνται στον αυτοκινητόδρομο.

Το πρώτο και πιο σημαντικό ερώτημα, είναι πώς και γιατί αφέθηκαν οι οπαδοί της μίας ομάδας να προσεγγίσουν χώρο που θα κινούνταν οι οπαδοί της άλλης και ποιος ήταν υπεύθυνος για να αποτρέψει μια τέτοια κατάσταση. Ως γνωστό, η Αστυνομία είχε εκδώσει διευθετήσεις για τον συγκεκριμένο αγώνα, με σκοπό την ενημέρωση των φιλάθλων, στις οποίες αναφέρεται ξεκάθαρα ποια πορεία θα έπρεπε να ακολουθήσουν οι φιλοξενούμενοι οπαδοί, ποια οι γηπεδούχοι, αλλά και ότι «για το συγκεκριμένο αγώνα θα τοποθετηθούν κιγκλιδώματα μπροστά από την Βόρεια κερκίδα και δεν θα επιτρέπεται η διέλευση των φιλάθλων του ΑΠΟΕΛ μπροστά από την Βόρεια κερκίδα».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Οι διευθετήσεις και οι συστάσεις της Αστυνομίας για το ντέρμπι ΑΠΟΕΛ-Ανόρθωση

Συνεπώς, αυτό που προκύπτει - σε σχέση με την ανακοίνωση για τις διευθετήσεις - είναι πως κάποιοι παραβίασαν τα κιγκλιδώματα και έφθασαν μέχρι τo χώρο που αναχωρούσαν οι φίλαθλοι των γηπεδούχων, κάτι που ωστόσο θα έπρεπε να αποτραπεί. Από εκεί και πέρα, όταν ξεκίνησαν τα επεισόδια με την ρίψη αντικειμένων από πλευράς οπαδών, το ερώτημα που τίθεται είναι πώς αντέδρασε η Αστυνομία, ώστε να μην πάρουν έκταση τα επεισόδια και να μην έρθουν σε επαφή οι ετοιμοπόλεμοι οπαδοί των δύο ομάδων.

Η Αστυνομία υποστηρίζει ότι «μετά τη λήξη του αγώνα, οι οπαδοί της φιλοξενούμενης ομάδας, παρέμειναν στην κερκίδα τους, μέχρι την αποχώρηση των οπαδών της γηπεδούχου ομάδας. Ακολούθως, οι φιλοξενούμενοι οπαδοί, αναχώρησαν με συνοδεία αντιοχλαγωγικής ομάδας της Αστυνομίας, στο χώρο όπου βρίσκονταν σταθμευμένα τα οχήματά τους».

Σημείωνε επίσης πως, «κατά τη διάρκεια της πορείας τους αυτής, φαίνεται ότι μικρός αριθμός οπαδών, μπήκαν στον αυτοκινητόδρομο. Εκεί φέρονται να συνεπλάκησαν με οπαδούς της αντίπαλης ομάδας, που αναχωρούσαν με τα οχήματά τους. Από τη συμπλοκή τραυματίστηκε 26χρονος».

Με βάση την τοποθέτηση της Αστυνομίας, εύλογα διερωτάται κάποιος, πώς οι οπαδοί κατάφεραν να συναντηθούν στον αυτοκινητόδρομο, αφού τηρήθηκε το μέτρο της αποχώρησης της γηπεδούχου και μετά της φιλοξενούμενης; Και πώς κατάφεραν να πιαστούν στα χέρια αφού οι οπαδοί της Ανόρθωσης συνοδεύονταν από αντιοχλαγωγική ομάδα;

Συνεπώς, προκύπτει πως στην πράξη κάτι πήγε λάθος, με αποτέλεσμα να μην γίνει κατορθωτός ο έλεγχος των «μεμονωμένων οπαδών», σε αντίθετη περίπτωση, δεν θα υπήρχε καν θέμα για συζήτηση. Και αυτό διότι, εάν οι οπαδοί των δύο ομάδων δεν συναντιόνταν, τότε σήμερα δεν θα μιλούσαμε για επεισόδια.

Είναι ξεκάθαρο ότι τα σχέδια επί χάρτου της Αστυνομίας πήγαν στράφι, στο παιχνίδι ανάμεσα σε ΑΠΟΕΛ και Ανόρθωση και πάλι τρέχουμε κατόπιν εορτής να βρούμε τις λύσεις. Ωστόσο, πλέον οι λύσεις πιθανότατα να μην πρέπει να σχετίζονται με τις μετακινήσεις οπαδών, αφού εντός των γηπέδων δεν προκύπτουν προβλήματα. Τα προβλήματα εντοπίζονται έξω από τα γήπεδα και είναι ευθύνη της Αστυνομίας να επιβάλει την τάξη και να βρει άλλες λύσεις που δεν θα σχετίζονται με τη μετακίνηση οπαδών, αλλά με τα μέτρα που λαμβάνει.

Παρόλα αυτά, ήδη από το πρωί της Τρίτης είδαν το φως πληροφορίες που θέλουν την Αστυνομική Διεύθυνση Λεμεσού να ζητά απαγόρευση μετακίνησης οπαδών για το παιχνίδι ανάμεσα σε Απόλλωνα και ΑΠΟΕΛ, που θα διεξαχθεί το ερχόμενο Σάββατο, στο Αλφαμέγα Αρένα.

Μάλιστα, την ίδια μέρα θα διεξαχθεί και το παιχνίδι Ομόνοια-Ομόνοια 29ης Μαΐου, στο ΓΣΠ, που κρίνεται επίσης ως παιχνίδι υψηλού κινδύνου και δεν αποκλείεται να ζητηθεί και στη συγκεκριμένη περίπτωση απαγόρευση μετακίνησης οπαδών.

Η ΚΟΠ, σύμφωνα με πληροφορίες, τηρεί τη δεδομένη στιγμή στάση αναμονής, ώστε να ενημερωθεί επίσημα για τις προθέσεις της Αστυνομίας και στη συνέχεια θα λάβει τις αποφάσεις της. Πάντως, οι ίδιες πληροφορίες θέλουν το Υπουργείο Δικαιοσύνης να προβληματίζεται έντονα για το τρίτο περιστατικό επεισοδίων τη φετινή χρονιά κι ως εκ τούτου δεν αποκλείεται τα μέτρα να είναι ευρύτερα, ωστόσο όλα θα ξεκαθαριστούν τις επόμενες μέρες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Συνελήφθη 20χρονος για την κλοπή του μοιραίου οχήματος του θανατηφόρου στη Λάρνακα
Νέοι βανδαλισμοί σε σχολείο-Έκαψαν αίθουσα Γυμνασίου στη Λευκωσία
Την προεδρία του ΔΣ της Ευρωπαϊκής Αστυνομικής Ακαδημίας (CEPOL) ανέλαβε η Κύπρος
Αίσιο τέλος-Εντοπίστηκε και είναι καλά στην υγεία της η 13χρονη
Σχεδόν 1,000 περιστατικά βίας κατά γυναικών το 2022-2023-Στις 41 οι γυναικοκτονίες μέσα σε δέκα χρόνια
Υπό ανάκριση ο 18χρονος που συνελήφθη για την κλοπή τριών οχημάτων-Θα αφεθεί ελεύθερος
Σε χρησιμοποιήσιμη κατάσταση οι σφαίρες στο Βατί-Στάλθηκαν για επιστημονικές εξετάσεις
Έριξαν κροτίδα στην είσοδο δικηγορικού γραφείου στη Λεμεσό-Το αντιλήφθηκε υπάλληλος
Καταζητείται ο 43χρονος Γιώργος Φράγκου για κλοπή φορτηγού (pic)
Έβαλε τα ναρκωτικά σε βαλίτσα και τα μετέφερε στη Λεμεσό-Πώς χάλασε το κοντραμπάντο η ΥΚΑΝ (pics)