Ζητά ποινικοποίηση παραγωγής υλικού παιδικής πορνογραφίας μέσω τεχνητής νοημοσύνης το ΑΚΕΛ

Την ποινικοποίηση της παραγωγής υλικού παιδικής πορνογραφίας, μέσω τεχνητής νοημοσύνης, τη διαφήμιση και σειρά άλλων συναφών πράξεων ζητά το ΑΚΕΛ, το οποίο κατέθεσε πρόταση νόμου, μέσω του βουλευτή του, Χρίστο Χριστοφίδη. Στην πρόταση νόμου αναφέρεται πως η ποινή πρέπει να ανέρχεται μέχρι και δεκαπέντε έτη.

Στην πρόταση νόμου που κατατέθηκε, ο κ. Χριστοφίδης αναφέρει πως «σκοπός του νόμου που προτείνεται είναι η τροποποίηση του περί της Πρόληψης και της Καταπολέμησης της Σεξουαλικής Κακοποίησης, της Σεξουαλικής Εκμετάλλευσης Παιδιών και της Παιδικής Πορνογραφίας Νόμου, ώστε η παραγωγή υλικού παιδικής πορνογραφίας με τη χρήση εφαρμογών και/ή εργαλείων τεχνητής νοημοσύνης, όπως και η διαφήμιση και μια σειρά άλλων συναφών πράξεων για τους ίδιους σκοπούς να καταστεί ιδιώνυμο αδίκημα τιμωρούμενο με ποινή φυλάκισης μέχρι δεκαπέντε (15) ετών».

Ο κ. Χριστοφίδης τονίζει πως «όπως είναι γνωστό, κατά το διάστημα που μεσολάβησε από τη θέσπιση της βασικής υπό τροποποίηση νομοθεσίας για την πρόληψη, καταστολή και καταπολέμηση αδικημάτων σεξουαλικής κακοποίησης και σεξουαλικής εκμετάλλευσης παιδιών του 2014 υπήρξε αλματώδης ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης και αύξηση των φαινομένων παιδικής πορνογραφίας που παράγεται με εφαρμογές και/ή εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης».

Συναφώς, προστίθεται στην αιτιολογική έκθεση της πρότασης νόμου, «διαπιστώνεται ότι οι βιντεοταινίες και οι εικόνες σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών που παράγονται με τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης ολοένα και αυξάνονται με επικίνδυνες και απρόβλεπτες διαστάσεις, ο δε όγκος του αυτοματοποιημένα κατασκευασθέντος υλικού πορνογραφίας περιπλέκει την αναγνώριση τόσο των θυμάτων όσο και των δραστών».

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, στην αιτιολογική έκθεση υποιγραμμίζει πως «η απεικόνιση/αναπαράσταση ρεαλιστικών ταινιών/εικόνων παιδιών υπαρκτών ή μη, αλλά προσομοιωμένων με εφαρμογές και/ή εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης ενέχει πολλαπλούς και απρόβλεπτους κινδύνους, όχι μόνο για τα ίδια τα παιδιά θύματα στην περίπτωση υπαρκτών προσώπων αλλά και για παιδιά μη άμεσα εμπλεκόμενα τα οποία θυματοποιούνται, μέσω της παρακολούθησης προσομοιωθεισών εικόνων και σκηνών ανηλίκων να επιδίδονται σε πορνογραφικές πράξεις, όπως και σκληρά άσεμνων εικόνων ανηλίκων, γεγονός που ενδέχεται να καταλήγει σε εθισμό και κυρίως σε έμμεση μορφή εκμετάλλευσης ανηλίκων».

Δειτε Επισης

Αυτούς καταζητεί η Αστυνομία για επίθεση με μαχαίρι στην Πάφο
Ζητά ποινικοποίηση παραγωγής υλικού παιδικής πορνογραφίας μέσω τεχνητής νοημοσύνης το ΑΚΕΛ
Πρόταση νόμου για περιορισμό των κοινοβουλευτικών θητειών ενώπιον των βουλευτών
Μεγάλες ποσότητες καπνικών προϊόντων κατασχέθηκαν σε Λάρνακα και Λεμεσό
Ελεγχόμενη η πυρκαγιά σε δύσβατη περιοχή στην επαρχία Πάφου
Δυο πρόσωπα αναζητεί η Αστυνομία για υπόθεσης διάρρηξης κτιρίου
Έκαψε το σπίτι που ενοικίαζε στη Λευκωσία 31χρονος-Καταδικάστικε σε φυλάκιση ενός έτους
Να επιμείνει στην επανέναρξη των διαπραγματεύσεων ανεξαρτήτως τουρκικής στάσης κάλεσε η Αννίτα τον ΠτΔ
Διαψεύδει τον Τατάρ ο Πρόεδρος-«Δεν υπάρχει οτιδήποτε που είναι ανοιχτής ατζέντας»
Δεκαπέντε άτομα ενώπιον του Δικαστηρίου των Βάσεων για παρακολούθηση και παρενόχληση